Hoogtepunten Wikimedia mei 2013

This page is a translated version of the page Wikimedia Highlights, May 2013 and the translation is 100% complete.

Dit zijn de hoogtepunten uit de Wikimedia Foundationrapportage en de Wikimedia technische rapportage voor mei 2013, aangevuld met een selectie van andere belangrijke gebeurtenissen binnen de Wikimediabeweging.

Hoogtepunten Wikimedia Foundation

 
Uit de Fondsenwervingsrapportage: De banner "feiten", waarin een aantal basisfeiten over Wikipedia werden weergegeven, is getest in veel verschillende versies en uiteindelijk is gebleken dat deze beter presteerde dan alle eerdere fondsenwervingsbanners.

Fondsenwervingsverslag uitgebracht

Het fondsenwervingsteam van de Wikimedia Foundation heeft een rapportage over de fondsenwervingsactiviteiten 2012-2013 gepubliceerd. In de rapportage wordt teruggeblikt op de ontwikkeling van de banner en het bevat gegevens over de eindejaarscampagne in het Engels en de meertalige campagne in 2013, waarbij in totaal USD 35 miljoen is gedoneerd door meer dan 2 miljoen donateurs.dd sbabsbuwsbwhuqh xx FF VB HS BH VBw VH sbwbhds by ddbu XD TT ZX Rd CV y XY XF r can y el SD BI d by by s VH VB hi Gary VB I DD VH d D but wvh

Gemeenschap uitgenodigd om handelsmerkpraktijken te bespreken

Het team voor Juridische en Gemeenschapsondersteuning (LCA) heeft een verklaring over handelsmerkaanwendingen gepubliceerd, waarin het de gemeenschap om terugkoppeling vraagt over het handelsmerkbeleid van Wikimedia, de eraan gerelateerde procedures en andere vragen. Het doel is om de interesse in het licenseren van het merk voor aan de missie verwante activiteiten in balans te brengen met de noodzaak misbruik en "naakte licensering" (licensering zonder kwaliteitscontrole) te voorkomen. Deze overweging van het team om het handelsmerkbeleid en de bijbehorende handelswijze te herzien is de mogelijkheid om met ideeën te komen.

Wikipedia Zero gelanceerd in Pakistan

Wikipedia Zero, het programma om mensen in de hele wereld gratis via mobiele apparaten toegang te geven tot Wikipedia, is nu beschikbaar in Pakistan, in samenwerking met Mobilink (Vimpelcom). Met 32 miljoen, is het aantal gebruikers van het bedrijf de op een na grootste lancering van Wikipedia Zero tot op heden.

 
De functie "In de buurt" in Vaticaanstad. Het icoon met de camera (onderaan) geeft aan dat er geen afbeeldingen op de pagina staan, en is een uitnodiging aan gebruikers om afbeeldingen toe te voegen.

Functie "In de buurt" geeft pagina's in de Wikipedia weer in de buurt van de lezer

Op apparaten die hun locatie kunnen bepalen (zoals smartphones met GPS), worden op een nieuwe pagina "In de buurt" pagina's weergegeven over onderwerpen in de buurt van de locatie van de lezer. De functie is ontworpen voor mobiele apparaten, maar werkt ook op de desktopversie van Wikipedia.

 
Presentatie met het logo van Tool Labsd BJ VC ty SX BJ CDI xx Rd CV ZX CV u CD VB u CD I CD TT SC TG CV h CV DC u can Rd VH SC h CD III ze very Zed CV j XF CV uh CD Rd ghavehsgdjdg ZXv I CD ZX TV CC TGu xctc can uh CRF

Nieuwe hostingomgeving voor hulpprogramma's die door de gemeenschap zijn ontwikkeld

Het Tool Labs, een omgeving voor ontwikkelaars uit de gemeenschap om externe softwarehulpmiddelen beschikbaar te maken voor het ondersteunen van het werk aan Wikimediaprojecten, is nu in werking gesteld. Met ondersteuning van het Duitse Wikimediachapter, zijn veel bestaande hulpmiddelen al gemigreerd van de Wikimedia Toolserver naar Tools Labs.H CC Rd SD c CV hg DCd CV u xf Yu DC y SD VB hi CT Yu

Zoektocht naar nieuwe Executive Director van start

De vacature voor een nieuwe Executive Director voor de Wikimedia Foundation is opengesteld. Hiermee begint de zoektocht voor een opvolger voor Sue Gardner, die later dit jaar aftreedt. Bestuursvoorzitter Kat Walsh heeft Wikimedianen om hulp gevraagd bij het zoeken naar de meest geschikte kandidaat door het nieuws in hun netwerken te verspreiden.

Aantal unieke bezoekers wereldwijd in april:

517 miljoen (-0.17% ten opzichte van maart; +9.16% ten opzichte van vorig jaar)
(comScore-gegevens voor alle projecten van de Wikimedia Foundation; comScore maakt later in juni de gegevens voor mei bekend)

Opgevraagde pagina's in mei:

21,0 miljard (+0,8% vergeleken met april; +16,5% vergeleken met vorig jaar)
(Databasegegevens, alle projecten van de Wikimedia Foundation, inclusief mobiele toegang)

Actieve geregistreerde bewerkers voor april 2013 (>= 5 bewerkingen per maand in de hoofdnaamruimte, robots uitgezonderd):

82.553 (+0.86% in vergelijking met maart / +4.38% in vergelijking met het vorige jaar)
(Databasegegevens, alle projecten van de Wikimedia Foundation)

Rapportkaart (waaronder diverse statistische gegevens en tendensen over WMF-projecten):

http://reportcard.wmflabs.org/ (Terminologie)

Financieel

 
Inkomsten en uitgaven van de Wikimedia Foundation in dit boekjaar vergeleken met het budget per 30 april 2013
 
Wikimedia Foundation Uitgaven in dit boekjaar per onderdeel per 30 april 2013

(Financiële gegevens zijn op het moment van schrijven alleen beschikbaar voor april 2013.)

Alle gepresenteerde financiële informatie is over de periode tot en met 30 april 2013.

Inkomsten USD 50.441.664
Uitgaven:
Technologie (Engineering Group) USD 11.909.113
Fondsenwerving (Fundraiser Group) USD 3.085.352
Beurzen en projecten (Grantmaking & Programs Group) USD 7.894.416
Bestuur (Governance Group) USD 630.123
Juridisch, gemeenschap, communicatie (Legal/Community Advocacy/Communications Group) USD 2.560.446
Financiën/Personeel/Administratie (Finance/HR/Admin. Group) USD 4.757.347
Totaal onkosten USD 30.836.797
Totaal overschot USD 19.604.867
  • De inkomsten in de maand april zijn USD 8,87 miljoen, terwijl USD 9,78 miljoen begroot was, dus ongeveer USD 908.000 of 9% minder dan gepland.
  • De inkomsten in het boekjaar liggen met USD 50,44 miljoen werkelijk ten opzichte van USD 45,52 gepland, ongeveer USD 4,92 miljoen of 11% hoger dan gepland.
  • De uitgaven in de maand april zijn USD 5,78 miljoen, terwijl USD 4,10 miljoen was begroot, dus ongeveer USD 1.68 miljoen of 41% hoger dan gepland, voornamelijk vanwege hogere investeringen, en lagere uitgaven aan personeel, internethosting en uitgaven aan beurzen.
  • De uitgaven in het boekjaar liggen met USD 30,84 miljoen werkelijk ten opzichte van USD 34,07 gepland, ongeveer USD 3,24 miljoen of 9% lager dan gepland, voornamelijk vanwege lagere uitgaven aan personeel, investeringen, internethosting, en uitgaven aan reizen, en hogere uitgaven aan juridische kosten, bankkosten, externe contractdiensten en eigendomsbelastingen.
  • De liquide middelen zijn USD 45,60 miljoen per 30 april 2013.
Video van de maandelijkse vergadering "Wikimedia Foundation in cijfers en activiteiten" over mei 2013 (6 juni 2013)

Overige hoogtepunten in de beweging

 
Een van de winnende foto's van "Wiki Loves Earth": de Witte Olifant, een voormalig Pools astronomisch en meteorologisch observatorium, op de top van Pop Ivan in de Karpaten

Meer dan 11,000 natuurfoto's in de Oekraïnse wedstrijd "Wiki loves Earth"

Wiki Loves Earth is een nieuwe wedstrijd over foto's van nationale natuurmonumenten in de Oekraïne, georganiseerd door het Wikimediachapter van het land. Gedurende 1 maand hebben 365 deelnemers meer dan 11.000 afbeeldingen geüpload naar Wikimedia Commons, waarop meer dan 1000 van deze plaatsen staan afgebeeld (van een lijst van 7000). Een jury heeft de 12 beste foto's geselecteerd, die een prijs hebben gekregen tijdens een ceremonie in Kiev tijdens de World Environment Day op 5 juni 2013.

 
Groepsfoto tijdens de hackathon in Amsterdam

Hackathons in Amsterdam en Tel Aviv

149 deelnemers uit 31 landen hebben eind mei 2013 de hackathon in Amsterdam bezocht, de grootste jaarlijkse bijeenkomst van de Wikimedia ontwikkelaarsgemeenschap. Deze bijeenkomst is de voorgaande jaren gehouden in Berlijn. Ook in mei 2013, heeft Wikimedia Israël haar eerste hackathon in Tel Aviv gehouden met ongeveer 30 aanwezigen. Tijdens dit evenement hebben een aantal ontwikkelaars hun eerste stappen als ontwikkelaar voor Wikimedia gezet.

Spoorwegfotoexpeditie in Polen

In samenwerking met de Staatsspoorwegen van Polen, organiseert het Poolse Wikimediachapter deze zomer fotoexpedities om spoorwegengerelateerde plaatsen te documenteren. De activiteit staat open voor internationale Wikimedianen, die kleine teams vormen met Pools sprekende teamleiders om de spoorinfrastructuur in verschillende delen van Polen te verkennen. Deelnemers worden uitgerust met gratis treinkaartjes en speciale passen die ze in staat stellen om objecten te fotograferen op plaatsen waar het publiek normaal niet kan komen.

Online cursus over het bewerken van Wikipediapagina's

De Peer to Peer University (P2PU) is een non-profit gemeenschap voor online leren die recent haar "School of Open" heeft geopend, in samenwerking met Creative Commons. Als onderdeel van de the School of Open, wordt een zesweekse cursus "Schrijven voor Wikipedia" aangeboden. De tweede cursus is in mei 2013 begonnen, met meer dan 60 ingeschreven studenten.