Wikimédia Alapítvány választások/2022/Közösségi szavazás/Választási Iránytű

This page is a translated version of the page Wikimedia Foundation elections/2022/Community Voting/Election Compass and the translation is 100% complete.


Ezúton köszönjük, hogy érdeklődsz a kuratóriumi választások iránt. A kuratóriumi tagságra 6 jelölt lesz, és csak 2 szabad hely áll rendelkezésre.


A közösség tagjainak támogatására a választási folyamat során rendelkezésre állt egy választási iránytű. A világ számos országában a választási kampányok során az úgynevezett "Választási Tanácsadó Alkalmazások" (vagy "Választási Iránytűk") meglehetősen elterjedtek, hogy támogassák a választókat abban, hogy a választási kampányok során melyik jelöltre (vagy pártra) szavazzanak. Ez a Választási Iránytű a "Nyílt választási iránytű" nevű nyílt forráskódú, önkéntes projektnek köszönhetően valósulhat meg.

Gyakori kérdések a Választási Iránytűről

Hogyan született meg a Választási Iránytű?

Minden közösségi tagot felkértek arra, hogy a kuratórium tágabb keretein belül tegyen javaslatot nyilatkozatokra. A nyilatkozatok javaslati időszaka után a közösség tagjai megszavazták azokat a nyilatkozatokat, amelyeket a leginkább különbözőnek és ezért hasznosnak tartottak ahhoz, hogy a jelöltektől megismerjék nézeteiket. A választási bizottság választotta ki a végső 15 nyilatkozatot. További részletek a folyamatról ezen az oldalon.

Mind a 6 jelölt lehetőséget kapott arra, hogy állást foglaljon ezekkel a kijelentésekkel kapcsolatban. Válaszaik ezután bekerültek a Választási Iránytűbe. Az eszközt használva mindenki könnyen láthatja, hogy a jelöltek hogyan állnak a közösség által fontosnak tartott témákhoz ezen a választáson.

Megbízhatok az eszközben?

A Választási Iránytű a "Nyílt választási iránytű" nevű nyílt forráskódú projekten alapul, melynek forráskódja nyilvánosan elérhető. A forráskódban nem történt változtatás. Az eszközt más kontextusokban is széles körben használták, például a 2022-es német parlamenti választásokhoz kapcsolódó médiaoldalak.

Van más lehetőség arra, hogy a jelöltek válaszai láthatóak legyenek?

Igen, mind a 6 jelölt összes válasza elérhető a Meta oldalon is: mint egy táblázat a gyors áttekintéshez, valamint a teljes terjedelmükben, állítások szerint rendezve.

Le szeretném fordítani az eszközt a saját nyelvemre!

Köszönöm, ezt jó hallani! Az első használathoz az eszköz az angolon kívül 18 nyelven érhető el. Kérlek, vedd fel a kapcsolatot a msg wikimedia.org címen keresztül 2022. augusztus 30. előtt, ha a te nyelved nem tartozik ezek közé, és szeretnéd, hogy az eszköz a te nyelveden is elérhető legyen.

Az eszköz indítása által lefedett nyelvek (az angolon kívül): A következő nyelveket tartalmazza: arab (ar), bengáli (bn), német (de), spanyol (es), francia (fr), hindi (hi), horvát (hr), indonéz (id), japán (ja), koreai (ko), lengyel (pl), portugál (pt), orosz (ru), szerb (sr), szuahéli (sw), török (tr), ukrán (uk) és mandarin (zh-han)

Az eszköz indulása óta hozzáadott nyelvek (melyek nem tartalmazzák a jelöltek válaszainak fordítását, hanem csak a felületet + állításokat): Magyar (hu), Malayalam (ml), thai (th)

Hol tudok visszajelzést adni?

Örülünk, ha visszajelzést kapunk erről az eszközről. Kérlek, hagyj visszajelzést (bármilyen nyelven) itt a vitalapon, vagy küldj e-mailt a msg wikimedia.org címre.

Folyamat és menetrend

Július 8-20.: A közösség tagjait felkérik, hogy javasoljanak nyilatkozatokat a Választási Iránytű számára
Július 21-22.: A Választási Bizottság felülvizsgálja a nyilatkozatokat az egyértelműség érdekében, és eltávolítja a témán kívüli nyilatkozatokat
Július 23. - augusztus 3.: A közösség tagjai szavazhatnak a nyilatkozatokról
Augusztus 4.: A választási bizottság kiválasztja a 15 legjobb nyilatkozatot
Augusztus 5-12.: A jelöltek csatlakoznak a nyilatkozatokhoz
Augusztus 15-23.: Megnyílik a Választási Iránytű, melyet a szavazók használhatnak a választási döntésük meghozatalához