Wikimedia Foundation elections/2021/Candidates/Dariusz Jemielniak/nl

This page is a translated version of the page Wikimedia Foundation elections/2021/Candidates/Dariusz Jemielniak and the translation is 100% complete.

Dariusz Jemielniak

pundit (talk meta edits global user summary CA  AE)

Details van de kandidaat
 
Dariusz Jemielniak
Videoboodschap van de kandidaat
 • Persoonlijk:
  • Naam: Dariusz Jemielniak
  • Locatie: Warschau, Polen / Cambridge, MA VS
  • Talen: pl-N, en-4, de-1, ru-1
 • Redactioneel:
  • Wikimediaan sinds: 2007
  • Actieve wiki's: plwiki, enwiki, Commons
statement (Not more than 450 words) Sinds 2015 ben ik lid van het bestuur van de WMF. Het werk van het bestuur heeft al mijn wiki-tijd en meer opgeslokt. Het is frustrerend, moeilijk en zwaar. Toch vind ik het ook fascinerend, ik geloof dat ik er goed in ben, en gezien de snelle uitbreiding van het bestuur dit jaar, evenals het feit dat ik de enige trustee ben die zich kandidaat stelt voor herverkiezing, denk ik dat het belangrijk is dat ik me kandidaat stel voor mijn laatste termijn, om continuïteit te bieden, en ook overzicht met ervaring, aangezien het begrijpen van de manier waarop besturen werken echt tijd kost.

Over mijzelf: Ik heb gewerkt als admin, bureaucraat, checkuser, steward, ombudsman, de Voorzitter van het Comité voor de verspreiding van middelen. In mijn dagelijkse werk ben ik een (volledige) professor in management aan de Kozminski Universiteit, faculteitsmedewerker aan de Berkman Klein Center for Internet & Society bij Harvard, en ik studeerde online samenwerken. Ik schreef Algemene kennis? (2014, Stanford Uni Press), de eerste etnografie van Wikipedia, evenals onlangs Collaborative Society (MIT Press) - u kunt in Wired lezen over waarom ik denk dat Wikipedia een enorme RPG is ;) Ik ben lid van twee andere raden van bestuur en heb ervaring met strategisch advies. Ik ben een feministe en voorvechter van LGBTQ-rechten: ik ben een adviseur van Women's Strike, en ik heb vele jaren in het erecomité van de Pride Parade in Polen gezeten. Mijn zelfevaluatieformulier voor trustees is hier beschikbaar.

Over mijn doelen: Als ik herkozen word, hoop ik door te gaan met de doelen waarmee ik begonnen ben. Mijn belangrijkste hoop voor de term zijn: succesvolle onboarding van nieuwe trustees en de nieuwe CEO zoeken, ervoor zorgen dat de WMF betere procedures ontwikkelt om te luisteren naar de gemeenschappen (ook al denk ik graag dat het al veel is verbeterd), ervoor zorgen dat we in staat zijn om hulpmiddelen te ontwikkelen voor geaggregeerde feedback van de gemeenschap, ervoor zorgen dat de affiliaties een duidelijke en belangrijke rol hebben in het ecosysteem, en meegroeien met de Foundation (ook ervoor zorgen dat de groei niet het doel op zich is). Mijn grote dromen zijn het bestrijden van intimidatie en desinformatie (een gebied waar ik een expert in ben, aangezien ik er momenteel 3 onderzoeksbeurzen over heb met een budget van bijna 2,5 miljoen USD), 'het verkleinen van de regionale en genderkloof, evenals het ontwikkelen van leiderschap en strategietraining binnen onze beweging - mijn idealistische hoop is dat we over een paar jaar interne capaciteit zullen opbouwen voor de meeste leidinggevende posities in de organisatie, en misschien dat we zelfs een gestructureerd programma kunnen hebben met een certificaat, dat mensen kunnen gebruiken voor hun dagelijkse werk, zoals onze vrijwilligers het verdienen om iets terug te krijgen. Tot slot hoop ik dat wij, zowel als Stichting als de beweging, meer naar buiten kunnen gaan kijken en ons kunnen voorbereiden op de nieuwe technologische uitdagingen (zoals de AR-revolutie).

Top 3 Board priorities 1. het voltooien van de hervorming van het bestuur en de integratie,

2. het aanpakken van desinformatie en andere nieuwe technologische uitdagingen,

3. het verstevigen van het bestuur en de financiering van de beweging, met inbegrip van het Globale Zuiden.

Top 3 Movement Strategy priorities 1. leiderschapsontwikkeling (vooral in minder vertegenwoordigde regio's),

2. luisteren naar een breder publiek en minder gehoorde en verstikte stemmen,

3. Het verbeteren van het bestuur en de samenwerking tussen de Stichting en de affiliaties (en het duidelijker maken van de verdeling van verantwoordelijkheden).

Verificatie Identiteitsverificatie uitgevoerd door medewerkers van de Wikimedia Foundation en verificatie van geschiktheid uitgevoerd door de Verkiezingscommissie
Verkiesbaarheid:   Geverifieerd
Geverifieerd door: Matanya (talk) 20:15, 1 July 2021 (UTC)[reply]
Identificatie:   Geverifieerd
Geverifieerd door: Joe Sutherland (Wikimedia Foundation) (talk) 22:46, 28 June 2021 (UTC)[reply]
Trustee Evaluation Form
Trustee Evaluation Form
Years of Experience
<1 1–2 2–5 5–10 10+

Wikimedia experience. The candidate is a dedicated contributor to the Wikimedia movement. Eligible contributions include: contributions to the Wikimedia projects, membership in a Wikimedia organization or affiliate, activities as a Wikimedia movement organizer, or participation with a Wikimedia movement ally organization.

10+ jaar: Ik ben sinds 2007 een Wikimediaan. Ik vervulde onder andere de rollen van administrateur, bureaucraat, checkuser, ombudsman, steward en de FDC-voorzitter (voor drie termijnen).

Board experience. The candidate has served on the board of trustees/directors or other similar governing body of a nationally- or globally-focused organization (non-profit, for-profit, or governmental).

10+ jaar: Ik ben sinds 2015 lid van het WMF-bestuur. Ik ben trustee en vice-voorzitter van Escola S.A., een beursgenoteerd bedrijf in Polen (een toonaangevende ontwikkelaar van mobiele apps). Sinds 2011 ben ik ook lid van het bestuur van het Copernicus Science Center (met 1 miljoen bezoekers per jaar).

Executive experience. The candidate has worked at an executive level for an organization, department, or project of comparable (or greater) size, complexity, and scope to the Wikimedia Foundation.

Ik heb geen leidinggevende ervaring op deze schaal. Ik heb wel leidinggevende ervaring. Momenteel leid ik een universitaire afdeling met 20 mensen en beslis ik alleen over een onderzoeksbudget van ~2,5 miljoen USD. Ik heb ling.pl (het grootste online woordenboek in Polen, met 15 miljoen maandelijkse views bovenaan) opgericht, opgeschaald en verkocht. Ik was medeoprichter van InstaLing, een educatief platform dat momenteel wekelijks door meer dan 220 duizend studenten wordt gebruikt en waar ik een team van 15 mensen leid. 1998-2004 was ik ook een ED van een NGO (Collegium Invisibile, van het Soros-netwerk) met een jaarlijks budget van ca. 65 duizend USD.

Subject matter expertise. The candidate has worked or significantly volunteered in an area relevant to the work of the Foundation and the Board. Such areas will be determined on an annual basis and may include areas such as Global movement building and community organization, enterprise-level platform technology and/or product development, public policy and the law, knowledge sector (e.g., academia/GLAM/education), human rights and social justice, open Internet/free and open source software, organizational strategy and management, finance and financial oversight, non-profit fundraising, human resources, board governance.

10+ jaar: Ik adviseer professioneel over strategie, en momenteel ben ik een chief community strateeg bij Foap, een startup met 3 miljoen gebruikers die erop gericht is om makers van inhoud een eerlijker deel van de royalty's te laten krijgen. Als hoogleraar management heb ik verschillende langdurige aanstellingen gehad op topscholen, waaronder Cornell University, Berkeley, MIT of Harvard (waar ik momenteel een faculteitsmedewerker ben bij Berkman-Klein Centrum voor Internet en Samenleving). Ik fungeer als adviseur van Women's Strike, een Poolse beweging die strijdt tegen draconische beperkingen van de reproductieve wetten (strengste in de EU). Ik heb ook vele jaren in het erecomité van de Poolse Pride Parade gezeten.

Diversity: Background The candidate belongs or belonged to a group that has faced historical discrimination and underrepresentation in structures of power (related to, for example, gender, race, ethnicity, disability, LGBTQ+ identity, social class, economic status, or caste).

Gedeeltelijk: Ik ben een blanke hetero man, wat me al zonder enige twijfel in een zeer bevoorrechte groep wereldwijd plaatst. Ik leefde echter jarenlang voor ongeveer 20 USD per maand, kon niet reizen (ik herinner me nog de eerste keer dat ik een vliegtuig vloog en naar een westers land ging, al als volwassene... De geuren, de kleuren - schokten me :) Pas toen ik ver boven de 30 was, stopte ik met het behandelen van alle westerlingen als slimmer en beter opgeleid per standaard...), en ik kom uit een regio die historisch gezien zelden vertegenwoordigd is in de machtsstructuren.

Diversity: Geography The candidate would contribute to the overall geographic diversity of the Board of Trustees, based on the geographic regions where they have lived.

Ja: Polen is mijn land, en ik heb ook 2+ jaar in de VS en Denemarken gewoond.

Diversity: Language The candidate is a native speaker of a language other than English.

Ja (Pools)

Diversity: Political system experience The candidate has substantial experience living in and/or working to share knowledge in a non-democratic, state-censoring, or repressive context.

Ja: Ik ben opgegroeid in communistisch Polen. Ik moest constant opletten wat ik zei om mijn ouders niet in de gevangenis te krijgen, en ik weet wat censuur is (ik ben ook redelijk goed in het lezen van dubbelzinnigheid, of het nu gaat om bedrijfs-PR of staatspropaganda). Deprimerend genoeg glijdt mijn land tegenwoordig weer af naar een autoritair regime.