This page is a translated version of the page Wikimedia Europe and the translation is 99% complete.
Wikimedia Europa
Logo de Wikimedia Europa
Membres de Wikimedia Europa
Membres de Wikimedia Europa
Affiliate codeWMEU
Country codeEU
Legal statusAssociation internationale sans but lucratif (AISBL)
Founding date2022
Main officeBrussel·les
Membership25 (Llista de membres)
Staff3
Official language(s)Anglès
Other language(s)Francès, neerlandès
PresidentaClaudia Garád
SecretariMaciej Artur Nadzikiewicz
TresoreraCapucine-Marin Dubroca-Voisin
Membres de la junta
 • Rebecca MacKinnon
 • Gonçalo Themudo
Key people
 • Dimitar Dimitrov
 • Anna Mazgal
Incorporation paperEstatuts
ReportsInformes
RemarksResolucions de la Junta

Membres de Wikimedia Europa

El 20 de juliol de 2022, a la reunió dels afiliats incorporats a Wikimedia, els representants van confirmar el compromís de les seves organitzacions de fundar Wikimedia Europa. Amb data del 30 de maig de 2023, els membres de Wikimedia Europa són:

Capítols

Organitzacions temàtiques

Grups d'usuaris

Reconeixement pendent

Els afiliats de Wikimedia que esperen el registre formal[1]:

Junta i personal

Junta

Junta de Wikimedia Europa
Foto Nom Nom d'usuari de Wikimedia Càrrec Període Funció Afiliació
  Claudia Garád
Electe
2022–2024
Presidenta
Wikimedia Austria
  Maciej Artur Nadzikiewicz
Electe
Secretari
Wikimedia Poland
  Capucine-Marin
Dubroca-Voisin
Electe
Tresorera
Wikimedia France
  Rebecca MacKinnon
Nomenat
(22 Aug 2022)
Fundació Wikimedia
  Gonçalo Themudo
Electe
Wikimedia Portugal

Personal

Assemblea general

Informació i documentació

Informació per als novells

Hem creat una presentació per informar els futurs membres potencials de Wikimedia Europa.

 
Presentació per als futurs membres

Si voleu unir-vos a Wikimedia Europa o rebre actualitzacions, poseu-vos en contacte amb Anna Mazgal (anna.mazgal@wikimedia-europe.eu)

Documents fundacionals

 • Estatuts - el nostre document fundacional està disponible aquí.
 • Marca registrada - el nostre acord amb WMF està disponible aquí.

Informes i plans

Estigueu al dia!

Podeu unir-vos a les següents llistes de correu per rebre actualitzacions de nosaltres:

Actualitzacions (updates wikimedia-europe eu): aquesta és una llista de totes les notícies relacionades amb Wikimedia Europa, reunions, qüestions organitzatives i l'activitat de la Junta. Les persones que reben aquests correus electrònics són tant representants oficials de les seves organitzacions a WMEU com altres persones d'aquestes organitzacions i grups que volen estar informats sobre els afers interns de Wikimedia Europa. Si vostè o algú més de la seva organització vol ser-hi, feu-nos-ho saber i ho farem possible[2][3].

Llista de polítiques públiques (publicpolicy lists wikimedia org): és una llista pública per compartir actualitzacions de polítiques, buscar experiències i tenir perspectiva en qüestions de política general i de defensa, tant per nosaltres a Brussel·les com per als nostres subscriptors. Els subscriptors són experts en polítiques i defensa, entusiastes i seguidors de Wikimedia i d'altres organitzacions, incloses institucions de la UE, mitjans de comunicació i entitats amb les quals de vegades mantenim posicions oposades en els debats polítics. Té una quantitat moderada de trànsit i serveix per compartir un resum mensual molt elogiat sobre la política de Brussel·les elaborat per en Dimi[4][5][6].

Cronologia

Passos Temporització
Redacció de l'escriptura notarial de constitució de l'ONGI Fet (desembre de 2022)
Execució de l'escriptura notarial per part del notari Després de confirmar els membres de forma satisfactòria (gener de 2023)
Sol·licitud de reconeixement legal al Departament de Justícia Federal belga Tres dies hàbils des de la data de l'escriptura notarial
Reial decret que atorga personalitat jurídica a l'ONGI S'espera en un termini de tres mesos a partir de la data de presentació de la sol·licitud
Publicació de la constitució de l'ONGI Un mes des de l'atorgament de la data del Reial decret

Objectius del projecte

Com a organització de la societat civil organitzada volem tenir un paper encara més fort que abans en la configuració de la regulació europea en termes de coneixement lliure, accés a la informació i llibertat d'expressió.

Les deficiències de l'estructura informal actual no permeten una aparença forta davant els responsables polítics, els periodistes i les parts interessades. La marca "FKAGEU" requereix una gran explicació, i no es pot reconèixer com a operació de Wikimedia, tot i que ha servit el nostre Moviment durant molts anys. A més, no té la capacitat de garantir la recaptació de fons institucionals tant per a si mateixa com per als afiliats Wikimedia.

En un panorama global on la tecnologia sustenta l'accés a la informació i l'intercanvi de coneixement a una escala sense precedents, Europa es veu com un entorn regulador únic per fer front als reptes que comporta l'economia de plataformes. Falta una veu institucionalment creïble diferent que expliqui la necessitat d'un discurs democràtic basat en l'intercanvi d'informació real. Una veu que exemplifiqui que Internet encara pot ser una esfera d'esperança, obertura i col·laboració.

L'impacte de la constitució d'aquesta entitat és que les persones tindran més coneixement lliure, més accés a la informació i no tindran por d'opinar, de manera que a Europa sigui possible un discurs democràtic informat i el coneixement sigui accessible per a tothom. Com a resultat, el coneixement lliure, l'accés a la informació i la llibertat d'expressió es tindran en compte dins del marc legislatiu i reglamentari de les institucions europees. Entenem que les nostres converses, declaracions, documents de posició, comunicats de premsa i campanyes en línia en són els resultats.

Com a resultat, es pot crear un actor europeu únic que participi activament en el discurs polític. Els projectes Wikimedia són les plataformes no comercials més grans del món. Wikimedia és una de les organitzacions de la societat civil més grans que compta amb el suport d'una comunitat vibrant, compromesa i diversa i que ha desenvolupat un ecosistema tecnològic obert únic. No hi ha cap altra organització de la societat civil a Europa amb aquest conjunt de coneixements tecnològics. Aquesta singularitat en la discussió sobre les plataformes, combinada amb la seva experiència tècnica, fa de Wikimedia un punt central en el discurs polític europeu.

Descripció del projecte

El segon semestre del 2022 es constituirà una associació amb el màxim d'afiliats Wikimedia europeus possibles. L'opció institucional preferida, però no definitiva, és una "association internationale sans but lucratif (ASBL) / internationale vereniging zonder winstoogmerk (VZW)" segons la llei belga. És possible i es pretén que posteriorment s'ampliï a més organitzacions. Aquesta nova organització s'anomenarà "Wikimedia Europa". En el futur, podem buscar un acord amb la Fundació Wikimedia per utilitzar la marca registrada "Wikimedia" i dir-nos "Wikimedia Europa".

La fundació de Wikimedia Europa es farà pública a través de la premsa i dels mitjans, d'un esdeveniment públic i de la divulgació directa als responsables polítics i col·laboradors a Europa. Posteriorment, es continuarà amb els formats d'incidència ja existents. Es perseguirà l'estreta coordinació i cooperació habitual amb la Fundació Wikimedia.

Context

El Free Knowledge Advocacy Group EU (FKAGEU) treballa en nom dels capítols europeus de Wikimedia, organitzacions temàtiques i grups d'usuaris, i presenta una posició unificada i clara sobre els principals canvis legislatius i polítics que afecten la visió, la missió i els valors del moviment Wikimedia. El FKAGEU no té estructura jurídica. Actualment, l'administració recau sobre Wikimedia Alemanya, que rep fons d'altres nou capítols de Wikimedia. Dos treballadors a jornada completa treballen per al FKAGEU.

Per tal d'enfortir les capacitats existents i planificar un major suport al Moviment a Europa, ara pretenem fundar una entitat jurídica europea formada com a hub segons Wikimedia 2030. "Wikimedia Europa" serà una associació d'organitzacions, no d'individus. El nucli de Wikimedia Europa és el treball de defensa de la UE que portem fent durant gairebé deu anys. Dues funcions addicionals de Wikimedia Europa podrien ser, per exemple, la recaptació de fons i l'intercanvi de coneixements. La funció de finançament se centra en la recollida de fons institucionals dels organismes de la UE i el suport dels afiliats.

Avaluació del treball realitzat prèviament pel Free Knowledge Advocacy Group EU

A prop del seu vuitè any de funcionament el 2021, el Free Knowledge Advocacy Group EU va emprendre un estudi amb l'objectiu d'avaluar l'experiència i les expectatives dels seus principals grups d'interès, dins i fora del moviment Wikimedia. A través de 33 entrevistes, es va dibuixar una experiència generalment positiva i es va esbossar una llista de desitjos dels propers passos, subratllant un major impacte i una major visibilitat com a objectius clau per garantir una representació adequada del nostre Moviment davant la UE.

Com que un equip de dues persones ja no donava l'abast, les preguntes sobre com assegurar-se que es compleixen aquestes expectatives es van plantejar a un grup focal format per directors executius europeus. La seva recomanació va ser reforçar estructuralment les operacions del FKAGEU tot proporcionant una estructura autònoma àgil, una marca relacionada amb el moviment i una capacitat de personal augmentada. Paral·lelament, es van elaborar direccions estratègiques a partir de l'estudi i l'estratègia del Moviment Wikimedia 2030 que operativitzen la manera d'assolir els propòsits marcats al FKAGEU per les comunitats a les quals serveix.

Tots els documents documentals es poden trobar aquí:

Vegeu també

Notes

 1. L'article 5 diu: "Tots els membres han de ser persones jurídiques que tinguin una seu en un país europeu i estiguin formalment reconegudes com a afiliats dins del Moviment Wikimedia"
 2. Nivell de confidencialitat: tret que l'autor d'un missatge especifiqui una altra cosa (per exemple, per a finalitats de protecció de dades), podeu reenviar aquests missatges als vostres col·legues, a la junta i als membres de la vostra organització.
 3. Les persones que no estiguin afegits al grup no poden enviar missatges a la resta de membres.
 4. Nivell de confidencialitat: la llista té un arxiu públic cercable, per la qual cosa no és adequat per transmetre informació confidencial. Sou lliures de reenviar aquests missatges a qualsevol persona, dins i fora de la vostra organització.
 5. Les persones que no estiguin afegides a la llista no poden enviar missatges a la resta de membres.
 6. Qualsevol persona s'hi pot registrar, després de l'aprovació de part d'un administrador.