This page is a translated version of the page WikiFranca and the translation is 47% complete.
Outdated translations are marked like this.

WikiFranca

O colaborare între capitolele francofone ale Wikimediei și grupurile de lucru afiliate


WikiFranca este o colaborare între capitolele francofone ale Wikimediei și grupurile de lucru afiliate. Această colaborare are ca obiectiv încurajarea activităților în diferite proiecte Wikimedia și proiectele lor surori, atât pe Web cât și pe teren. Ea permite atât grupurilor de lucru locale care nu au capitole în țările lor să poată organiza activități și evenimente în localitatea lor și în limba lor, cât și, în ansamblu, construirea unui pod între țările participante la proiectele Wikimedia în limba franceză.

Istoric

Ideea de a forma o colaborare precum WikiFranca a fost mai întâi discutată în 2011 la preparativele în vederea primului Forum Mondial al Limbii Franceze, Forum mondial de la langue française (FMLF) organizat în orașul Québec. Mai mulți membri ai Wikimédia France, ai Wikimédia Canada și ai Comité Québec și-au unit forțele pentru a avea o prezență wikimediană la FMLF. Discuțiile au fost fructuoase căci organizatorii atelierelor FMLF vorbeau deja de formarea unei ”Francocoop”, inspirându-se de la Iberocoop.

În 2012, participanții la Wikimania Washington organizează o întâlnire francofonă la Centrul Marvin al Universității George Washington pentru a prezenta proiectele conduse în țările lor respective și pentru a schimba idei novatoare. Printre țările prezente la această reuniune, se numără Belgia, Canada, Franța, Italia, Elveția și Tunisia. La această reuniune, o colaborare wikipediană între țările francofone devine evidentă.

La Wikimania Hong Kong în 2013, participanții la întâlnirea francofonă aleg primul coordonator, oficializând astfel WikiFranca. O primă activitate internațională este organizată în octombrie 2013, Luna internațională a contribuției francofone, Mois international de la contribution francophone. Sunt organizate 26 ateliere de contribuție și de formare, în 21 orașe francofone. Evenimentul are o acoperire de presă mondială, ceea ce a încurajat organizatorii din lumea întreagă.

Constatare

Modelul capitolelor naționale este eficace pentru țările în care limba și cultura sunt omogene, dar realitatea este cu totul alta pentru țările în care franceza coabitează cu o altă limbă și este minoritară sau în locurile în care, izolate, mici grupuri de wikipedieni sunt limitate de lipsa cronică de participanți activi și implicați. Apare important ca o colaborare între aceste țări francofone să fie realizată pentru a răspunde nevoilor acestor grupuri.

Una din particularitățile capitolelor multilingve este că ele lucrează pe diferite proiecte Wikimedia. Acest aspect poate părea neglijabil, dar trebuie constatată dificultatea de a implica un grup care lucrează în două versiuni lingvistice ale Wikipediei, Wikisource etc. O asociație a capitolelor și grupurilor francofone ar putea coordona eforturile celor care au dorința de a contribui în franceză, în proiectele Wikimedia francofone.

Mai mult, anumite țări nu au posibilitatea de a forma un capitol, și, de altfel, nu este necesarmente o opțiune viabilă, ca de exemplu țările Africii francofone, rezervele amerindiene din Canada, unde accesul la internet este limitat. Québecul este un alt exemplu de enclavă francofonă în sânul unei culturi/limbi diferite, care poate să se lovească de obstacole care să limiteze dezvoltarea sa într-un capitol cu majoritate anglofonă. Belgia și Tunisia au situații similare.

Galerie de imagini

Actualități

2022

2021

Proiecte

Participanți

     Capitole stabilite      Grupuri de utilizatori      Grupuri informale      Participanți potențiali


Contact