This page is a translated version of the page WikiFranca and the translation is 100% complete.

WikiFranca

Een samenwerking tussen de Franstalige groepen van de Wikimedia-beweging


WikiFranca is de vereniging die verschillende Franstalige groepen van de Wikimedia-beweging samenbrengt, of ze nu officieel erkend zijn als affiliatie of niet. Het doel is om de samenwerking en samenwerking tussen deze groepen te bevorderen en tegelijkertijd te fungeren als een doorgeefluik van de stem van de Franstalige gemeenschap naar de Foundation.

Het doel van deze samenwerking is om de activiteiten van de verschillende Wikimedia-projecten in het Frans aan te moedigen, zoals Wikipedia en haar zusterprojecten, zowel online als in het veld. Het stelt niet alleen lokale werkgroepen die geen vereniging in hun land hebben in staat om activiteiten en evenementen in hun plaats en taal te organiseren, maar ook om een brug te slaan tussen de landen die deelnemen aan de Franstalige Wikimedia-projecten.

Achtergrond

Het idee van een internationale Franstalige samenwerking binnen de Wikimedia-beweging ontstond in 2011, tijdens de voorbereidingen voor de Wereldforum van de Franse taal georganiseerd in Quebec City. Geïnspireerd door het model van Iberocoop, een hub voor de Spaanstalige gemeenschap, het oprichtingsidee van WikiFranca en een Franstalige hub was geboren.

In de daaropvolgende jaren vonden verschillende Franstalige bijeenkomsten en bijeenkomsten plaats tijdens internationale evenementen, met name tijdens de Wikimania in Washington (2012) en die in Hong Kong (2013). Deze bijeenkomsten benadrukken de echte wens om uit te wisselen en samen te werken tussen de verschillende Franstalige groepen van de Wikimedia-beweging.

In 2013 werd het eerste Franstalige project van internationale omvang gelanceerd: de Internationale maand van de Franstalige bijdrage. Vervolgens werd in 2016 de Franstalige WikiConventie geboren. Deze bijeenkomsten waren een groot succes en bevestigden eens te meer de noodzaak om de banden en de uitwisseling van ervaringen tussen Franstaligen uit de hele wereld te versterken.

WikiFranca wordt geleidelijk gestructureerd; in 2019 besloten de leden van WikiFranca om van WikiFranca een toekomstig erkende Gebruikersgroep van de beweging te maken, en in 2023 werd WikiFranca officieel een vereniging naar Zwitsers recht.

Lees meer over de geschiedenis van WikiFranca...

Observatie

Het nationale verenigingsmodel is effectief voor landen waar taal en cultuur homogeen zijn, maar de realiteit is heel anders voor landen waar Frans naast een andere taal bestaat en een minderheid is, of op plaatsen waar slechts kleine groepen Wikipedianen worden beperkt door het chronische gebrek aan actieve en betrokken deelnemers. Het is belangrijk dat er een samenwerking tot stand komt tussen deze Franstalige landen om aan de behoeften van deze groepen te voldoen.

Een van de eigenaardigheden van meertalige verenigingen is dat ze aan verschillende Wikimedia-projecten werken. Dit aspect lijkt misschien verwaarloosbaar, maar het is duidelijk hoe moeilijk het is om een groep te betrekken die werkt in tweetalige versies van Wikipedia, Wikisource, enz. Een vereniging van Franstalige verenigingen en groepen zou de inspanningen kunnen coördineren van degenen die in het Frans willen bijdragen aan Franstalige Wikimedia-projecten.

Bovendien hebben sommige landen geen mogelijkheid om een vereniging te vormen, en dat is niet noodzakelijk een haalbare optie, zoals bijvoorbeeld de Franstalige Afrikaanse landen, de inheemse reservaten van Canada, waar internettoegang beperkt is. Quebec is een ander voorbeeld van een Franstalige enclave in een andere cultuur/taal en kan tegen belemmeringen komen die de ontwikkeling ervan beperken in een vereniging met een Engelse meerderheid. In België en Tunesië zijn er soortgelijke situaties.

Galerij

Nieuws

2024

2023


Bekijk het oudere nieuws.

Projecten

Leden

     Gevestigde verenigingen      Gebruikersgroepen      Informele groepen      Potentiële deelnemersContact