Univerzalni kodeks ponašanja/Smernice za sprovođenje/Glasanje

This page is a translated version of the page Universal Code of Conduct/Enforcement guidelines/Voting and the translation is 93% complete.
Univerzalni kodeks ponašanja


Zajednica je glasala o ovim Smernicama za sprovođenje UCoC-a od 7. do 21. marta 2022. putem SecurePoll sistema. Ovaj korak dolazi nakon završetka Smernica za sprovođenje Univerzalnog kodeksa ponašanja (UCoC) i nedavne objave Odbora poverenika koja podržava ratifikaciju u zajednici. Ratifikacija Smernica za sprovođenje je neophodna da bi se dovršili putevi, procesi i radnje za UCoC. Pogledajte i Rezultate glasanja i Saopštenje o rezultatima.

Birači sa pravom glasa mogu da podrže ili se usprotive Smernicama za sprovođenje i ostave svoje komentare na Smernice. Članovi zajednice se podstiču da podele Smernice za sprovođenje u svojim zajednicama kako bi predstavili potrebe svoje zajednice. Detalji o procesu glasanja mogu se naći na stranici sa informacijama za glasače. Pročitajte više o politici UCoC i Smernicama za sprovođenje.

O čemu se glasa? O Smernicama za sprovođenje Univerzalnog kodeksa ponašanja (UCoC)

Smernice za sprovođenje Univerzalnog kodeksa ponašanja (UCoC) su stvorene radi primene Univerzalnog kodeksa ponašanja, kojeg je prethodno ratifikovao Odbor poverenika. Smernice za sprovođenje obuhvataju prevenciju, otkrivanje, istragu i druge radnje neophodne za rešavanje slučajeva kršenja Univerzalnog kodeksa ponašanja. Sprovođenjem će se i dalje baviti zajednica, a UCoC postavlja osnovu za procenu ponašanja.

Smernice za sprovođenje UCoC-a sastoje se iz dva dela:

 • Preventivni rad
  • Podizanje svesti o UCoC-u, preporučavanje obuke za UCoC, između ostalog.
 • Reaktivni rad
  • Pojedinosti o postupku za podnošenje prijava
  • Obrada prijavljenih kršenja
  • Pružanje resursa za prijavljena kršenja
  • Određivanje radnji za prekršaje

Biće formiran novi globalni odbor pod nazivom Koordinacioni odbor Univerzalnog kodeksa ponašanja (U4C). U4C treba da bude konačni donosilac odluke ako lokalna tela ne sprovode Univerzalni kodeks ponašanja. U4C će biti u skladu sa drugim telima za donošenje odluka, kao što su Arbitražni odbori i Komisija za podružnice. Zadatak Odbora za igradnju je da pripremi U4C. Članovi Odbora za izgradnju će biti volonteri, osoblje Vikimedijine fondacije i pridruženo osoblje. Ovaj odbor će planirati korake neophodne za uspostavljanje funkcionalnog U4C-a.

Na sledećoj stranici možete pronaći dodatne informacije o Smernicama za sprovođenje.

Zašto je važno glasanje o ratifikaciji Smernica za sprovođenje UCoC / Zašto treba da glasate?

Ratifikacija Smernica za sprovođenje je neophodna kako bi se dovršili putevi, procesi i radnje za UCoC. Glasanje o Smernicama za sprovođenje ima za cilj da proceni podršku zajednice UCoC-u i prikupi povratne informacije ako birači imaju rezerve u vezi sa sadašnjim predlozima. Važno je da se vaš glas čuje kroz vaše glasanje. Ako glasate „ne“, važno je da podelite sa kojim delovima smernica imate zabrinutost i zašto.

Ciljevi glasanja:

 • Obezbediti da stavovi vašeg Wikimedija projekta budu zastupljeni u globalnom glasanju;
 • Pomoći da artikulišete koji vas deo (delovi) smernica brine i zašto;