Codul Universal de Conduită/Orientări de aplicare/Vot

This page is a translated version of the page Universal Code of Conduct/Enforcement guidelines/Voting and the translation is 80% complete.
Outdated translations are marked like this.
Universal Code of Conduct


Orientările privind aplicarea UCoC trec la un vot comunitar programat să aibă loc în perioada 7 - 21 martie 2022, prin SecurePoll. Aceasta urmează după finalizarea Orientărilor de aplicare a Codului Universal de Conduită (UCoC) și anunțul recent al Consiliului de Administrație de sprijinire a ratificării comunității. Ratificarea orientărilor privind aplicarea este necesară pentru a finaliza căile, procesele și acțiunile de aplicare pentru UCoC.

Alegătorii eligibili ar avea opțiunea de a susține sau de a se opune Ghidurilor de aplicare și de a adăuga comentarii cu privire la ghid. Membrii comunității sunt încurajați să împărtășească Orientările de aplicare cu comunitățile lor pentru a reprezenta nevoile comunității lor. Detalii despre procesul de vot pot fi găsite pe pagina de informații ale alegătorilor. Puteți citi mai multe despre politica UCoC și liniile directoare de aplicare.

Ce se votează? - Orientările privind aplicarea Codului Universal de Conduită (UCoC).

Orientările privind aplicarea Codului Universal de Conduită (UCoC) au fost create pentru aplicarea Codul Universal de Conduită, care a fost ratificat anterior de Consiliul de Administrație. Orientările de aplicare includ prevenirea, detectarea, investigarea și alte acțiuni pentru a aborda încălcările Codului Universal de Conduită. Aplicarea va continua să fie gestionată de comunitate, UCoC stabilind o linie de bază pentru evaluarea comportamentului.

Orientările privind aplicarea UCoC constă din două părți:

 • Munca preventivă
  • Promovarea conștientizării UCoC, recomandând formarea UCoC, printre altele
 • Munca receptivă
  • Detalierea unui proces de depunere
  • Procesarea încălcărilor raportate
  • Furnizarea de resurse pentru încălcările raportate
  • Desemnarea măsurilor de executare pentru încălcări

Va fi format un nou comitet global numit Comitetul de Coordonare a Codului Universal de Conduită (U4C). U4C se dorește a fi un factor de decizie final în cazul în care organismele locale nu reușesc să aplice Codul Universal de Conduită. U4C va fi în conformitate cu alte organisme de decizie, cum ar fi Comitetele de arbitraj și Comitetul de afiliere. U4C va fi înființat de un comitet de construcție. Acest comitet de construcție va avea membri din comunitatea de voluntari, personal al Fundației Wikimedia și personal afiliat. Acest comitet de construcție va planifica pașii necesari pentru a avea un U4C funcțional.

Puteți găsi informații suplimentare despre Ghidul de aplicare.

De ce este important votul de ratificare a ghidurilor de aplicare a UCoC / De ce ar trebui să votați?

Ratificarea orientărilor privind aplicarea este necesară pentru a finaliza căile, procesele și acțiunile de aplicare pentru UCoC. Votul asupra Ghidurilor de aplicare este conceput pentru a evalua sprijinul comunității pentru UCoC și pentru a colecta feedback dacă alegătorii au rezerve cu privire la propunerile prezente. Este important să-ți faci vocea auzită prin votul tău. Dacă votați „nu”, este important să împărtășiți care este partea (părțile) din ghiduri despre care aveți îngrijorări și de ce.

Votarea va:

 • Asigurați-vă că punctele de vedere ale proiectului dvs. Wikimedia sunt reprezentate la votul global
 • Vă ajută să articulați care este partea (părțile) din ghidul de care aveți îngrijorări și de ce