Termeni de utilizare/Creative Commons 4.0

This page is a translated version of the page Terms of use/Creative Commons 4.0 and the translation is 85% complete.
Outdated translations are marked like this.
This consultation is now closed. Thank you for your input!

This discussion started on 5 October 2016, and ran until 8 November 2016.

The Legal team may answer remaining questions in the coming weeks.

(Help with translations!)

Luăm în considerare actualizare licenței implicite pentru Wikimedia la Creative Commons Atribuire-Distribuire în condiții identice 4.0. Schimbarea propusă va fi disponibilă pentru comentarii cel puțin treizeci de zile (până pe 8 noiembrie 2016).

Aflați mai multe și spuneți-vă părerea.

Creative Commons 4.0 upgrade

Fundația Wikimedia vă invită să oferiți comentarii și feedback referitor la actualizarea licenței implicite pentru text pe proiectele Wikimedia la Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0. Wikipedia și alte proiecte Wikimedia sunt disponibile sub o licență Creative Commons din iunie 2009, când comunitatea Wikimedia și-a exprimat susținerea puternică cu privire la folosirea versiunii 3.0 a licenței. De atunci, licențele Creative Commons au ajutat oamenii să creeze, distribuie și să colaboreze cu ușurință pe proiectele Wikimedia.

Noua versiune 4.0 păstrează aceleași cerințe generale, cu un cod legal actualizat, incluzând două schimbări noi importante:

 • Claritate mai bună - versiunea 4.0 e mai ușor de înțeles și organizată curat, inclusiv explicații de bun simț pentru atribuire și celelalte condiții de licențiere.
 • Mai internațională – versiunea 4.0 a licenței are traduceri oficiale în afară de engleză, îmbunătățind accesibilitatea la nivel internațional.

Pentru a actualiza la Creative Commons Atribuire-Distribuire în condiții identice 4.0, va trebui să modificăm Termenii de utilizare ai Fundației Wikimedia, după cum este propus aici. După schimbarea Termenilor, toate articolele nou create sau editate vor fi disponibile sub termenii licenței 4.0. Am pregătit aici o notă legală ce oferă detalii legislative și descrie procesul de actualizare.

Conform promisiunii din secțiunea 16 a termenilor de utilizare, primim comentarii din partea comunității asupra schimbărilor propuse înainte de a discuta versiunea finală cu Consiliul de Administrație. Traduceri ale Termenilor modificați sunt acum disponibile în română, germană, franceză, spaniolă, rusă și alte limbi, și vă încurajăm să ajutați cu traducerea lor în noi limbi, dacă puteți.

Cum puteți ajuta?

 1. Oferiți feedback asupra schimbărilor propuse pentru Termenii de utilizare.
 2. Traduceți amendamentul și alte documente în mai multe limbi, dacă puteți.
 3. Alăturați-vă efortului de curățare CC 4.0 pentru a determina care actualizări ale interfețeolr software, documentațiilor și paginilor Wikimedia fac parte din schimbarea propusă spre CC BY-SA 4.0. De asemenea, trebuie să fim gata, în cazul în care schimbarea finală este făcută, să implementăm actualizările.

Noii termeni de utilizare propuși ai Wikimedia, Secțiunea 7

O prezentare mai detaliată a acestor schimbări e disponibilă aici.

7. Licențierea conținutului

Pentru a crește patrimoniul comun de cunoștințe libere și de cultură liberă, toți utilizatorii care contribuie la proiecte sunt obligați să acorde publicului general permisiuni largi de redistribuire și reutilizare liberă a contribuțiilor lor, atâta vreme cât acea utilizare este atribuită corespunzător și atâta timp cât aceeași libertate de reutilizare și redistribuire este acordată oricărei opere derivate. În vederea menținerii scopului nostru de a furniza informație liberă pentru cea mai largă audiență posibilă, vă cerem ca, atunci când este necesar, tot conținutul postat să fie reutilizabil liber de către oricine dorește să-l acceseze.

Eşti de acord cu următoarele cerinţe de licenţiere:

 1. Text pentru care dețineți drepturile de autor: Când salvați text pentru care aveți drepturi de autor, sunteți de acord să îl licențați sub:
  1. Licența Creative Commons Atribuire-Distribuire în condiții identice 4.0 Internațional ("CC BY-SA 4.0") și
  2. Licența GNU pentru Documentație Liberă ("GFDL") (neversionată, fără secțiuni invariante, texte de copertă față sau texte de copertă spate).
  (Utilizatorii pot respecta oricare din licențe sau pe ambele.) Singura excepție este dacă un Proiect sau un feature necesită o licență diferită. În acel caz, sunteți de acord să licențiați orice text cu care contribuiți sub respectiva licență. Vă rugăm să luați la cunoștință faptul că aceste licențe permit utilizarea în scop comercial a contribuțiilor dumneavoastră, atâta vreme cât utilizările respectă termenii. Acolo unde dețineți drepturile sui-generis ale realizatorilor bazelor de date, care sunt acoperite de CC BY-SA 4.0, renunțați la aceste drepturi. De exemplu, asta înseamnă că faptele și datele cu care contribuiți la proiecte pot fi reutilizate liber fără atribuire.
 2. Atribuire: Atribuirea este o parte importantă a acestor licențe. Ideea ei este de a acorda credit cui îl merită – autorii ca dumneavoastră. Când contribuiți cu text, acceptați ca meritul dumneavoastră să fie recunoscut într-unul din următoarele moduri:
  1. Printr-o hiperlegătură (unde se poate) sau printr-un URL către articolul la care ați contribuit (întrucât orice pagină are un istoric unde se listează toți autorii și redactorii);
  2. Printr-o hyperlegătură (unde se poate) sau printr-un URL către o copie alternativă și stabilă, liber accesibilă, ce respectă licența și care creditează autorii într-o manieră echivalentă cu creditul acordat pe website-ul Proiectului; sau
  3. Printr-o listă a tuturor autorilor (dar rețineți că orice listă de autori poate fi filtrată în vederea excluderii unor contribuții foarte mici sau irelevante).
 3. Importul de text: Puteți importa texte găsite altundeva sau pe care le-ați redactat în colaborare cu alții, dar într-un astfel de caz garantați că textul este disponibil conform termenilor compatibili cu licența CC BY-SA (sau, așa cum se arată mai sus, cu orice licență impusă, prin excepție, de ediția de Proiect). Pentru o listă de licențe compatibile, vedeți Creative Commons. Conținutul disponibil doar sub GFDL nu mai este admisibil. Acceptați că, dacă importați text aflat sub o licență CC BY-SA ce impune atribuirea, trebuie să creditați autorii acestuia într-o manieră rezonabilă. Acolo unde această creditare se face prin istoricul paginilor (cum ar fi cazul copierii interne între proiecte Wikimedia), este suficient să faceți atribuirea în sumarul modificării, care este înregistrat în istoricul paginii. Cerințele de atribuire sunt uneori prea intruzive pentru anumite circumstanțe (indiferent de licență), și s-ar putea să existe cazuri în care comunitatea Wikimedia hotărăște că un text importat nu poate fi folosit din acel motiv.
 4. Materiale netextuale: Materialele netextuale de pe Proiecte sunt disponibile sub o gamă de licențe diferite, care susțin scopul general de a permite reutilizarea și redistribuirea fără restricții. Când contribuiți cu un material netextual, acceptați să respectați cerințele pentru asemenea licențe, descrise în politica noastră de licențiere, și să respectați cerințele ediției de Proiect la care contribuiți. Vedeți și politica de licențiere de la Wikimedia Commons pentru informații despre cum se includ materiale netextuale la acel Proiect.

 5. Irevocabilitatea licenței: Cu excepția variantelor permise de licența dumneavoastră, sunteți de acord să nu revocați și să nu căutați invalidarea oricărei licențe pe care ați acordat-o în conformitate cu acești Termeni de Utilizare pentru conținutul textual sau pentru materialele netextuale pe care le-ați introdus pe Proiectele Wikimedia, chiar și în cazul în care încheiați utilizarea serviciilor noastre.
 6. Conținut în domeniul public: Conținutul aflat în domeniul public este binevenit! Este important, însă, să confirmați apartenența la domeniul public în conformitate cu legea Statelor Unite ale Americii, precum și cu legea oricărei alte țări, după cum impune fiecare ediție de proiect în parte. Când contribuiți cu conținut aflat în domeniul public, oferiți o garanție că materialul este într-adevăr în domeniul public, și acceptați să-l etichetați corespunzător.
 7. Reutilizarea: Reutilizarea conținutului pe care îl găzduim este binevenită, deși pot exista excepții pentru conținut inclus sub clauze de utilizare cinstită sau alte excepții similare stipulate de legile drepturilor de autor. Orice persoană care reutilizează conținut este obligată să respecte licența sau licențele materialului. Când reutilizați sau redistribuiți o pagină de text dezvoltată de comunitatea Wikimedia, acceptați să o atribuiți autorilor ei într-unul din următoarele moduri:
  1. Printr-o hyperlegătură (unde se poate) sau printr-un URL care indică pagina sau paginile pe care le reutilizați (deoarece fiecare pagină are un istoric ce listează toți autorii și redactorii);
  2. Printr-o hyperlegătură (unde se poate) sau printr-un URL către o copie alternativă și stabilă, liber accesibilă, ce respectă licența și care creditează autorii într-o manieră echivalentă cu creditul acordat pe website-ul Proiectului; sau
  3. Printr-o listă a tuturor autorilor (dar rețineți că orice listă de autori poate fi filtrată în vederea excluderii unor contribuții foarte mici sau irelevante).

  If the text content was imported from another source, it is possible that the content is licensed under a compatible CC BY-SA license but not GFDL (as described in "Importing text", above). In that case, you agree to comply with the compatible CC BY-SA license and do not have the option to re-license it under GFDL. To determine the license that applies to the content that you seek to re-use or re-distribute, you should review the page footer, page history, and discussion page.

  In addition, please be aware that text that originated from external sources and was imported into a Project may be under a license that attaches additional attribution requirements. Users agree to indicate these additional attribution requirements clearly. Depending on the Project, such requirements may appear for example in a banner or other notations pointing out that some or all of the content was originally published elsewhere. Where there are such visible notations, re-users should preserve them.

  For any non-text media, you agree to comply with whatever license under which the work has been made available (which can be discovered by clicking on the work and looking at the licensing section on its description page or reviewing an applicable source page for that work). When re-using any content that we host, you agree to comply with the relevant attribution requirements as they pertain to the underlying license or licenses.

 8. Modificări sau adăugiri la materialul pe care îl reutilizați: Când modificați sau faceți adăugiri în textul pe care l-ați obținut de la website-ul unui Proiect, acceptați să oferiți spre licențiere conținutul modificat sau adăugit sub licența CC BY-SA 4.0 sau o variantă ulterioară (sau, după cum se explică mai sus, sub orice licență cerută în mod excepțional de respectiva ediție de Proiect). Când schimbați sau aduceți adăugiri unor materiale non-text pe care le-ați obținut de pe site-ul Proiectului, sunteți de acord să licențiați conținutul modificat sau adăugat în concordață cu licența sub care au fost publicate respectivele materiale.

  With both text content and non-text media, you agree to clearly indicate that the original work has been modified. If you are re-using text content in a wiki, it is sufficient to indicate in the page history that you made a change to the imported text. For each copy or modified version that you distribute, you agree to include a licensing notice stating which license the work is released under, along with either a hyperlink or URL to the text of the license or a copy of the license itself.