Käyttöehdot/Creative Commons 4.0

This page is a translated version of the page Terms of use/Creative Commons 4.0 and the translation is 98% complete.
Outdated translations are marked like this.
This consultation is now closed. Thank you for your input!

This discussion started on 5 October 2016, and ran until 8 November 2016.

The Legal team may answer remaining questions in the coming weeks.

(Help with translations!)

Harkitsemme Wikimedian oletuslisenssin päivittämistä Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 4.0 -lisenssiin. Tämä ehdotettu muutos on keskusteltavissa ainakin kolmenkymmenen päivän ajan (8. marraskuuta 2016 asti).

Lue lisää ja jaa kommenttisi.

Creative Commons 4.0 -päivitys

Wikimedia Foundation kutsuu sinut kommentoimaan ja antamaan palautetta Wikimedian projektien oletuslisenssin päivittämisestä Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 4.0 -lisenssiin. Wikipedia ja muut Wikimedian projektit ovat käyttäneet Creative Commons -lisenssiä kesäkuusta 2009 lähtien, kun Wikimedian yhteisö tuki vahvasti lisenssin 3.0-version käyttöä. Siitä lähtien Creative Commons -lisenssit ovat mahdollistaneet Wikimedian projekteissa helpon luomisen, jakamisen ja yhteistyön.

Uusi versio 4.0 säilyttää samat yleiset vaatimukset ja sisältää päivitetyn lisenssitekstin, jossa on kaksi uutta tärkeää muutosta:

  • Parannettu selkeys – versio 4.0 on helpompi ymmärtää ja järjestelty siististi, sisältäen selkeän selityksen nimeämisestä ja muista lisenssiehdoista.
  • Kansainvälisempi – lisenssin versiossa 4.0 on nyt virallisia käännöksiä englannin lisäksi, mikä parantaa kansainvälistä saavutettavuutta.

Päivittääksemme Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 4.0 -lisenssiin meidän on muutettava Wikimedia Foundationin käyttöehtoja tässä esitetyn mukaisesti. Käyttöehtojen muutoksen jälkeen kaikki uudet artikkelit ja muokkaukset ovat käytettävissä 4.0-lisenssin ehtojen mukaisesti. Olemme valmistelleet oikeudellisen huomautuksen, joka kertoo enemmän oikeudellisista yksityiskohdista ja päivitysprosessista.

Emme ole vielä päättäneet mitä muutoksia wiki-sivuille ja ohjelmiston käyttöliittymään tehdään, jos lisenssimuutos menee eteenpäin; auta täällä!

Kuten käyttöehtojen osiossa 16 vaaditaan, otamme vastaan yhteisön kommentteja 30 päivän ajan suunnitellusta muutoksesta ennen lopullisesta versiosta keskustelemista johtokunnan kanssa. Muutettujen käyttöehtojen käännökset ovat nyt saatavilla saksaksi, ranskaksi, espanjaksi, venäjäksi, arabiaksi sekä monilla muilla kielillä, ja otamme vastaan apua tämän kääntämisessä muille kielille, jos pystyt.

Miten voit auttaa?

  1. Anna palautetta suunnitellusta käyttöehtojen muutoksesta
  2. Käännä muutos ja muut asiakirjat muille kielille, jos pystyt.
  3. Liity CC 4.0 -siivousprojektiin määrittämään, mitä päivitykset Wikimedian ohjelmiston käyttöliittymään, ohjeistukseen ja sivuille ovat osa ehdotettua muutosta CC BY-SA 4.0 -lisenssiin. Lisäksi meidän pitäisi olla valmiina, jos lopullinen muutos tehdään, toteuttamaan päivitykset.

Suunnitellut uudet Wikimedian käyttöehdot, osio 7

Tarkempi erottelu näistä muutoksista on täällä.

7. Sisällön lisensointi

Kasvattaakseen vapaan tiedon yhteistä kenttää ja vapaata kulttuuria, kaikilta projekteihin osallistuvilta käyttäjiltä edellytetään laajojen oikeuksien myöntäminen suurelle yleisölle uudelleenvälittää ja uudelleenkäyttää tuotoksia vapaasti, kunhan tuo käyttö nimeää tekijät asianmukaisesti ja sama vapaus jälleenkäyttää ja uudelleenvälittää myönnetään mille tahansa johdannaisteoksille. Kun pysymme tavoitteessamme tarjota vapaata tietoa laajimmalle mahdolliselle yleisölle, vaadimme että tarvittaessa kaikki sisältö lisensoidaan siten, että kuka tahansa joka siihen pääsee käsiksi, voi vapaasti uudelleenkäyttää sitä.

Sitoudut noudattamaan seuraavia lisensointivaatimuksia:

  1. Teksti, jonka tekijänoikeus sinulla on: Kun tallennat tekstiä, jonka tekijänoikeus sinulla on, sitoudut lisensoimaan sen seuraavasti:
    1. Creative Commons Nimeä-JaaSamoin 4.0 Kansainvälinen -lisenssi ("CC BY-SA 4.0"), ja
    2. GNU Vapaan dokumentoinnin lisenssi (Free Documentation License "GFDL") (versioimaton, ei muuttumattomia osioita, tai etu- tai takakansitekstejä).
    (Uudelleenkäyttäjät voivat noudattaa kumpaa tahansa lisenssiä tai molempia.) Ainoa poikkeus tähän on, jos paikallinen hanke tai ominaisuus vaatii erilaisen lisenssin. Siinä tapauksessa sitoudut lisensoimaan minkä tahansa lisäämäsi tekstin kyseisen lisenssin alla. Huomaa että nämä lisenssit sallivat tuotostesi kaupallisen käytön, kunhan kyseinen käyttö on ehtojen mukaista. Jos omistat CC BY-SA 4.0 -lisenssin kattamat Sui Generis -tietokantaoikeudet, luovut näistä oikeuksista. Esimerkiksi hankkeisiin lisäämiäsi tietoja voidaan uudelleenkäyttää vapaasti ilman tekijän nimeämistä.
  2. Tekijän nimeäminen: Nimeäminen on tärkeä osa näitä lisenssejä. Pidämme sitä kunnian antamisena niille, joille se kuuluu – tekijöille kuten sinä itse. Kun tuotat tekstiä, annat luvan sille, että sinut nimetään tekijäksi millä tahansa seuraavista tavoista:
    1. Hyperlinkin (kun mahdollista) tai URLin avulla artikkeliin jota olet kehittänyt (jokaisessa artikkelissa on sivuhistoria, joka luettelee kaikki tekijät ja muokkaajat)
    2. Hyperlinkin (kun mahdollista) tai URLin avulla vaihtoehtoiseen, stabiiliin verkossa olevaan kopioon, joka on lisenssin mukainen, ja joka nimeää tekijät samaan tapaan kuin projektin verkkosivut; tai
    3. Tekijäluettelon avulla (mutta huomaa, että luettelosta voidaan poistaa tekijät, joiden muokkaukset ovat hyvin vähäisiä tai epäolennaisia).
  3. Tekstin tuominen: Voit tuoda tekstiä, jonka olet löytänyt muualta tai jonka olet tuottanut yhdessä muiden kanssa, mutta siinä tapauksessa takaat että teksti on saatavilla CC BY-SA -lisenssin ehtojen mukaisesti (tai kuten yllä selostettu, toisen lisenssin mukaisesti kun paikallinen hanke tai ominaisuus sitä poikkeuksellisesti vaatii). Yhteensopivien lisenssien listaa varten katso Creative Commons. Sisältöä, joka on saatavilla ainoastaan GFDL-lisenssillä ei sallita. Sitoudut siihen, että kun tuot CC BY-SA -lisenssin alaista tekstiä joka edellyttää tekijän nimeämisen, sinun täytyy antaa tunnustusta tekijälle tai tekijöille kunnollisella tavalla. Vaikka tällainen tunnustus annetaan yleisesti sivuhistorioiden avulla (kuten kopioitaessa Wikimedian sisällä), riittää että nimeäminen tapahtuu muokkauksen yhteenvedossa, joka tallentuu sivuhistoriaan tekstiä tuotaessa. Vaatimukset tekijän nimeämiselle ovat joskus liian tunkeilevaisia tiettyihin olosuhteisiin (lisenssistä riippumatta), ja saattaa olla tapauksia, joissa Wikimedia-yhteisö päättää että tuotua tekstiä ei voi käyttää siitä syystä.
  4. Media, joka ei ole tekstiä: Projekteissa mediat, jotka eivät ole tekstiä, ovat saatavilla useiden eri lisenssien alla, jotka tukevat yleistä tavoitetta vapaan uudelleenkäytön ja uudelleenvälityksen sallimiseksi. Kun tallennat mediaa, joka ei ole tekstiä, sitoudut noudattamaan ehtoja kyseisille lisensseille kuten on selvitetty lisensointikäytännössämme, ja myös noudattamaan sen tietyn projektin, paikallisen hankkeen tai ominaisuuden ehtoja johon osallistut. Katso myös Wikimedia Commonsin lisensointikäytäntö saadaksesi lisätietoa ei-tekstimedian tallentamista kyseiseen projektiin.

  5. Ei lisenssin peruutusta: Lukuun ottamatta silloin kun se on lisenssisi ehtojen mukaista, sitoudut siihen että et yksipuolisesti peruuta tai yritä mitätöidä mitään lisenssiä, jonka olet myöntänyt näiden käyttöehtojen mukaisesti Wikimedia-projekteihin tai -toimintoihin tallentamallesi tekstisisällölle tai medialle joka ei ole tekstiä, vaikka lakkaisit käyttämästä palvelujamme.
  6. Public domain: Sisältö, joka kuuluu public domainiin on tervetullutta! On kuitenkin tärkeää, että varmennat sen tekijänoikeudesta vapaan aseman Yhdysvaltojen lain mukaisesti ja myös niiden maiden lainsäädännön mukaisesti, jotka koskevat paikallisia hankkeita. Kun tallennat public domain -sisältöä, vakuutat että materiaali kuuluu todella public domainiin ja sitoudut merkitsemään sen asianmukaisesti.
  7. Uudelleenkäyttö: Ylläpitämämme sisällön uudelleenkäyttö on tervetullutta, mutta poikkeuksia on sisällölle joka on tallennettu Yhdysvaltain tekijänoikeuslainsäädännön "fair use" -periaatteen mukaisesti tai samantapaisten tekijänoikeuksien rajoitussäännösten perusteella. Minkä tahansa uudelleenkäytön tulee noudattaa asiaa koskevaa lisenssiä tai lisenssejä. Kun käytät tai jaat uudelleen Wikimedia-yhteisön tuottamaa tekstiä, sitoudut nimeämään tekijät millä tahansa seuraavista tavoista:
    1. Hyperlinkin (kun mahdollista) tai URLin avulla sivulle tai sivuille joita olet käyttänyt uudelleen (kun jokaisella sivulla on historia, joka luettelee kaikki tekijät ja muokkaajat)
    2. Hyperlinkin (kun mahdollista) tai URLin avulla vaihtoehtoiseen, stabiiliin verkossa olevaan kopioon, joka on lisenssin mukainen, ja joka nimeää tekijät samaan tapaan kuin projektin verkkosivut; tai
    3. Tekijäluettelon avulla (mutta huomaa, että luettelosta voidaan poistaa tekijät, joiden muokkaukset ovat hyvin vähäisiä tai epäolennaisia).

    Jos teksti oli tuotu toisesta lähteestä, on mahdollista että se on lisensoitu CC BY-SA -yhteensopivalla lisenssillä muttei GFDL:n alla (kuten selitetty yllä kohdassa "Tekstin tuominen"). Siinä tapauksessa suostut toimimaan CC BY-SA -lisenssin mukaisesti eikä sinulla ole mahdollisuutta uudelleenlisensoida sitä GFDL:n alle. Saadaksesi selville lisenssin joka koskee sisältöä jonka aiot jälleenkäyttää tai uudelleenjakaa, sinun tulisi käydä läpi sivun alatunniste, sivuhistoria ja keskustelusivu.

    Lisäksi huomaa, että teksti joka on peräisin ulkoisista lähteistä ja tuotiin projektiin saattaa olla sellaisen lisenssin alainen, joka liittää siihen ylimääräisiä vaatimuksia tekijöiden nimeämiseen. Käyttäjät sitoutuvat ilmoittamaan nämä ylimääräiset tekijöiden nimeämisvaatimukset selkeästi. Riippuen projektista, sellaiset vaatimukset saattavat ilmetä esimerkiksi bannerissa tai muissa huomautuksissa, jotka kertovat että sisältö oli julkaistu alun perin kokonaan tai osittain muualla. Kun tällaisia näkyviä huomautuksia on esillä, uudelleenkäyttäjien tulisi säilyttää ne.

    Minkä tahansa ei tekstiä olevan median kohdalla suostut noudattamaan mitä tahansa lisenssiä, jonka alaisena teos on annettu saataville (mikä voidaan selvittää napsauttamalla teosta ja katsomalla sen lisensointikohtaa sen kuvaussivulla tai tarkastelemalla soveltuvaa lähdesivua kyseiselle teokselle). Uudelleenkäyttäessäsi mitä tahansa sisältöämme sitoudut noudattamaan oleellisia tekijän nimeämisvaatimuksia kuten ne liittyvät kyseessä olevaan lisenssiin tai lisensseihin.
  8. Muutokset tai lisäykset aineistoon jota jälleenkäytät: Kun teet muutoksia tai lisäyksiä tekstiin, jonka olet saanut projektin verkkosivuilta, sitoudut lisensoimaan muutetun tai lisätyn sisällön CC BY-SA 4.0 -lisenssillä tai sen uudemmalla versiolla (tai kuten yllä on selostettu, toisella lisenssillä jota paikallinen hanke tai ominaisuus poikkeuksellisesti edellyttää). Kun teet muutoksia tai lisäyksiä mihin tahansa mediaan, joka ei ole tekstiä, ja jonka olet saanut projektin verkkosivuilta, sitoudut lisensoimaan muutetun tai lisätyn sisällön minkä tahansa lisenssin mukaisesti, jolla teos on annettu saataville. Sekä tekstin että ei-tekstimedian kohdalla sitoudut ilmoittamaan selkeästi, että alkuperäistä tekstiä on muutettu. Jos käytät uudelleen tekstisisältöä wikissä, riittää että ilmoitat sivuhistoriassa että teit muutoksen tuotuun tekstiin. Jokaisen muutetun version kohdalla jonka jaat, sitoudut sisällyttämään lisenssi-ilmoituksen, joka kertoo minkä lisenssin alla työ on julkaistu, joko hyperlinkin tai URLin avulla lisenssitekstiin tai kopiolla lisenssistä itsestään.