Intézők kézikönyve

This page is a translated version of the page Steward handbook and the translation is 100% complete.
Intézők Intézők kézikönyve
Rövidítése:
SH

Ez a lap az intézők által használható eszközöket, illetve az azokkal kapcsolatos irányelveket és a használatukkal kapcsolatos javaslatokat mutatja be. Lásd még az IP-ellenőrök, az adatvédelmi biztosok és az intézők irányelveit. Az intézők tevékenységével kapcsolatos megbeszélésekhez lásd a intézők üzenőfalát.

Intézők
Wikimedia steward Icon.svg
Intézőknek
Üzenőfalak

Szerkesztői csoportok és jogosultságok beállítása

Egy adott wikin

Az intézők a Special:UserRights lapon bármely Wikimédia-projektben módosíthatják a felhasználói jogosultságokat a csoportok melletti jelölő elhelyezésével vagy elátvolításával. Az egyes csoportok jogosultságai a MediaWiki beállításaiban vannak meghatározva, ezek szintén a Special:UserRights lapon láthatóak.

 1. Írd be a felhasználó nevét.
  • A formátum a következő: „Szerkesztőnév@adatbázis-előtag” (más wikik esetén) vagy „Szerkesztőnév” (a Meta esetén).
  • A név első karaktere nagybetűnek kell lennie (kivéve, ha az adott wikin engedélyezett a kis kezdőbetűs nevek használata).
  • Az adatbázis-előtag a nyelvkódból (aldomainek esetén; a kötőjel helyett alsóvonást írj), és a projekt előtagjából áll (lásd alább).
 2. Kattints a „Szerkesztőcsoportok módosítása” gombra. Egy új üzenetben láthatod, jelenleg mely csoportoknak tagja a felhasználó és melyekhez adható hozzá.
 3. Módosítsd a csoportokat.
  • Új csoporthoz való hozzáadáshoz helyezd el a jelölőt annak neve mellett.
  • Egy csoportból való eltávolításhoz vedd ki a jelölőt a név mellől.
  • Ha a hozzárendelés korlátozott időre szól, válaszd ki azt a lenyíló menüből.
 4. Kattints a „Szerkesztőcsoportok mentése” gombra.

Adatbázis-előtagok

A főbb projektek előtagja alább látható (teljes lista). Figyelj rá, hogy a kötőjeleket (-) alsóvonásra (_) kell cserélned, így a cbk-zam.wikipedia.org előtagja cbk_zamwiki.

projekt előtag
Többnyelvű wikik
Wikimedia Commons commonswiki
Wikimedia Foundation Governance foundationwiki
Wikimedia Incubator incubatorwiki
MediaWiki mediawikiwiki
többnyelvű Wikiforrás sourceswiki
Test Wikipedia testwiki
Wikidata wikidatawiki
Wikifajok specieswiki
Wikik aldomainekkel
Wikikönyvek codewikibooks
Wikihírek codewikinews
Wikipédia codewiki
Wikidézet codewikiquote
Wikiforrás codewikisource
Wikiegyetem codewikiversity
Wikivoyage codewikivoyage
Wikiszótár codewiktionary

Példák:

angol Wikipédia Billy@enwiki
French Wikiversity Billy@frwikiversity
Classical Chinese Wikipedia Billy@zh_classicalwiki
többnyelvű Wikiforrás Billy@sourceswiki

Jogok

A következő csoportok módosíthatóak (egyes wikiken mások is):

Kódolási problémák

Több böngészőben problémás lehet a nem latin ábécé szerinti karakterekkel regisztrált nevek módosítása, erre két megoldás létezik:

 • Írd be az URL-kódolt nevet az URL-en keresztül.
  1. Az URL-kódolt név másolása:
   • Másold ki a szerkesztői lap URL-jét a címsorból, vagy
   • a felhasználó lapján kattints a szerkesztés gombra, írd be az „{{urlencode:{{PAGENAME}}}}” sort, majd az előnézet megtekintésével másold ki az eredményt.
  2. Menj a Special:UserRights lapra, és a címsorban add hozzá az URL-hez a „?user=” sort, amelyet a név követ (például http://meta.wikimedia.org/wiki/Special:Userrights?user=Foo+Bar).
 • Írd be a felhasználó azonosítóját (például a „#55@frwiki” a francia Wikipédia 55-ös számú felhasználója). Az azonosítót több módon is megtudhatod:
  • Kérdezz meg egy rendszeradminisztrátort a #wikimedia-techkapcsolódás csatornán.
  • API-lekérdezést indíthatsz (példa).
  • Ha a felhasználó szerkesztett az adott wikin, akkor az általa módosítot lap utolsó változat (ha azt szerkesztette), vagy a teljes laptörténet (ha egy korábbi változatot módosított, ekkor meg kell keresni az adott változatot) exportálásával megkereshető: a „<contributor>” alatti „<id></id>” azonosítójára lesz szükséged (de nem a „<revision>” alatti lapváltozat-azonosítóra).

Globálisan és wikicsaládok esetén

 
A Special:GlobalGroupPermissions képernyőképe (csoportkiválasztás)
 
A Special:GlobalGroupPermissions képernyőképe (jogok listája)

A globális fiókok minden wikin ugyanazon nevet és jelszót használják (kivéve a már létező, nem csatolt helyi fiókok). Ezeket a globális fiókokat globális fiókokhoz lehet adni minden olyan wikin (egy wikicsládon belül), ahol a globális felhasználó be tud jelentkezni.

A „jog” egy specifikus hozzáférést jelöl (mint például az „edit-interface”), és közvetlenül nem rendelhető hozzá a fiókokhoz; a „csoport” jogosultságok absztrakt csoportosítása (mint például az „intéző”).

Csoportok kezelése

Az intézők a Special:GlobalGroupPermissions használatával globális csoportokat hozhatnak létre, valamint ezeket módosíthatják és törölhetik. A csoportot globálisan (minden wikin) és csak bizonyos oldalakon is létre lehet hozni.

 • Módosítás:
  1. A „Meglévő csoportok” dobozban kattints a „Jogosultságok megtekintése és módosítása” gombra a szerkeszteni kívánt csoport esetében.
  2. Megjelenik a lehetséges jogok listája (lásd még: mw:Segítség:Felhasználói jogosultságok). Válaszd ki a kívánt jogokat a jelölők segítségével.
  3. Ha a csoportra csak egyes wikiken van szükség, akkor a jogosultságok feletti lenyíló menüből választhatod ki ezeket (lásd: #Wikicsaládok kezelése).
  4. Add meg az indoklást.
  5. Kattints a „Csoportjogosultságok mentése” gombra; a változtatások azonnal végrehajtódnak.
 • Létrehozás:
  1. Add meg a csoport nevét az „Új csoport létrehozása” szövegmezőben.
  2. Kattints a „Jogosultságok hozzárendelése” gombra.
  3. Válassz ki legalább egy jogot, majd válaszd ki a hatókörét (lásd a fentebbi szakasz második lépésétől).
  4. Készítsd el a szükséges MediaWiki-lapokat (lásd: mw:Manual:User rights).
 • Törlés:
  1. Vedd ki a jelölőt az összes jog elől (lásd a fentebbi módosítás szakaszt).
  2. A csoport később újra létrehozható, és minden tag újra megkapja a jogosultságokat.

Csoporttagságok módosítása

Az intézők a globális fiókok csoporttagságait a Special:GlobalGroupMembership lapon módosíthatják. Egy globális fiók globális csoportba helyezésével minden wikin megkapja az adott jogosultságokat.

 1. Írd be a felhasználó nevét a szövegdobozba
 2. A lenyíló menüből válassz egy wikit, ahol fiókkal rendelkezik.
 3. Kattints a „Felhasználói csoportok szerkesztése” gombra, ekkor megjelenik a „Felhasználói csoportok szerkesztése” doboz.
 4. Válaszd ki a hozzárendelendő csoportokat. (Habár nevük azonos, a helyi és globális csoportok különbözhetnek!)
 5. Add meg az indoklást.
 6. Kattints a „Felhasználói csoportok mentése” gombra.

Wikicsaládok kezelése (globális csoportokhoz)

Az intézők meghatározhatják a wikicsaládokat a Special:EditWikiSets felületen, ahol globális csoportok hozzárendelhetők wikiknek csak egy sorozata esetén. Nem szükséges minden wikit besorolni wikicsaládba; alapértelmezésben a globális jogok minden oldalon érvényesek.

 1. Új család létrehozásához kattints az „Új wikicsalád létrehozása” gombra; egy létező szerkesztéséhez kattints a neve mögötti „megtekintés/módosítás” gombra.
 2. Írd be a nevet; ez az intézőknek szolgál tájékoztatásra és bármikor megváltoztatható.
 3. Add meg a típust (opcionális belépés vagy opcionális kilépés).
 4. A „wiki” mezőben add meg az adatbázis-előtagot (soronként egyet).
 5. Írd be az indoklást, amely meg fog jelenni a globális jogok naplójában.

Globális fiókok kezelése

 
A globális fiókok kezelésére szolgáló CentralAuth-felület képernyőképe
 
Lezárt fiókkal való bejelentkezési kísérletkor megjelenő hibaüzenet (a képen látható hibaüzenet elavult, lásd a MediaWiki:Centralauth-login-error-locked lapot a friss verzióért)

Az intézők elérhetik egy globális fiók egyesítési adatait, leválaszthatnak róla helyi felhasználókat, vagy törölhetik a globális felhasználói fiókot (ezzel helyreállítódnak a helyi felhasználók), illetve a Special:CentralAuth segítségével ezeket ki is zárhatják (lásd a naplókat).

Hiba: a Special:CentralAuth segítségével csak a globális fiókok rejthetők el (bug 14476). A helyi fiókok CentralAuth-szal való elrejtése az mw-prefsection-gadgets segédeszköz bekapcsolásával lehetséges.

Globális fiókátnevezés

A globális fiókok átnevezhetők (lásd a súgólapot). Ha egy felhasználó új nevet szeretne, az alábbi folyamatot kell követni:

 1. A CentralAuth segítségével ellenőrizni kell, hogy a választott név szabad-e. Ha a kiválasztott névvel történtek már szerkesztések – különösen ha több projektben is –, akkor javasolt új név választása, mivel a jelentős szerkesztéssel rendelkező fiókok elbirtoklására kicsi az esély.
 2. A névváltoztatást a SRUC lapon kell kérni.

A globális átnevezéseknek összhangban kell lenniük a globális átnevezési irányelvvel.

Globális fiók törlése

Az intézők a Special:CentralAuth lapon törölhetik a globális fiókokat. Ezt csak indokolt esetben szabad megtenni; a „már nem akarom” nem elég ok a törlésre.

 • A vandálfiókokat nem szabad törölni, mivel ezáltal probléma esetén nem lehet lezárni a fiókjukat.
 • A felhasználót figyelmeztetni kell, hogy beállításaik (köztük jelszavuk és e-mail-címük) visszaállítódnak az összefésülés előtti állapotra, valamint elvesztenek minden globális jogosultságot. A helyi fiókokra a művelet más módon nincs hatással, és ezek nem is törölhetőek.
 • Néhány botgazda kérheti a globális fiók törlését, ha annak megléte a bot működését gátolja. Természetesen a csak helyi fiókkal rendelkező botok nem kaphatnak globális jogosultságot, és ha jelszavuk a fiókegységesítés óta megváltozott, akkor az visszaáll a korábbi értékre.
 • Figyelem: A globális fiókot törlés után az intézők sem tudják visszaállítani (lásd még: bug T25243).

Helyi fiókok leválasztása a globális felhasználóról

Ha egy helyi projektben át kívánják nevezni a vandál fiókját, akkor azt a globális felhasználóról akkor is le lehet választani, ha csak az adott projektben szerkesztett. Ha jó ok van rá, akkor törlés helyett az elrejtést kell választani, mivel törlés esetén a név újra regisztrálható lesz.

Globális jogosultság-korlátozás

IP-címek blokkolása

 
Blokkolt felhasználóknak megjelenített hibaüzenet

Az intézők a Special:GlobalBlock segítségével globálisan blokkolhatnak IP-címeket és IP-tartományokat (IPv4 esetén /16, IPv6-nál /32 méretig), valamint ezen blokkokat feloldhatják a Special:GlobalUnblock segítségével (lásd az útmutatókat). Az érvényben lévő globális blokkok a Special:GlobalBlockList lapon láthatóak (napló).

A globálisan blokkolt IP-kről csak a Meta-Wiki szerkesztése engedélyezett (hogy lehetőség legyen a blokk ellen fellebbezni). Ha valakit globálisan és helyileg is blokkoltak, az erősebb fog életbe lépni: például egy globális IP-blokkot csak egy helyi teljes blokkolás fog felülírni.

A helyi adminisztrátorok a globálisan blokkolt címeket az adott wikin a Special:GlobalBlockWhitelist segítségével feloldhatják; az üzenet a MediaWiki:Globalblocking-blocked lapon szabható testre.

Fiókok globális lezárása (és elrejtése)

Lásd feljebb a „Globális fiókok kezelése” szakaszt.

Globális vandálszűrő

2013 júliusa óta az intézők a Special:AbuseFilter használatával létrehozott szűrőiket globálisként jelölhetik meg, azonban ezek csak néhány wikin működnek; az eszköz jelen állapotához lásd a globális vandálszűrő lapot; a felmerült javaslatokat itt olvashatod. Ha globális szűrőt hozol létre vagy módosítasz, frissítsd állapotát a Global AbuseFilter/Active filters lapon.

A kérelmek feldolgozásának útmutatói

Felhasználói jogosultságok

 1. Rendszeresen ellenőrizd a Steward requests/Permissions lapot.
 2. Győződj meg róla, hogy a leírt folyamat lezajlott-e és a kérés nem sért-e irányelveket vagy útmutatókat (részletekért lásd a további szakaszokat).
 3. Ha a kérés jogos, a Special:Userrights lapon tehetsz eleget (lásd feljebb).
 4. Jelöld meg a kérést készként (leggyakrabban elfogadás esetén a {{done}}, visszautasítás esetén a {{not done}} sablonnal).
 5. Értesítheted a felhasználót a jogosultságainak változásáról a helyi wikin és meghívhatod az admincsatornára a Template:Invite segítségével.
 6. A kérést ne mozdítsd el a Steward requests/Permissions, hogy hozzá lehessen szólni. Az archiválást bot végzi.

Általános javaslatok

 • Tények ellenőrzése: egy felhasználó helyi jogai a Special:ListUsers lapon ellenőrizhetők. Ha kétségeid vannak, vedd fel a kapcsolatot az adott projekt aktív szerkesztőivel.
 • Nagyon friss regisztrációk jogosultságainak módosítása: az ilyen fiókok jogosultságainak módosítására a helyi közösséggel nem rendelkező wikiken nem létezik irányelv. Általánosságban elmondható, hogy a jogosultságokat csak egy bizonyos idő után szabad hozzárendelni, azonban a közösség megalakulásáig egyes felhasználók ideiglenes jogosultságot kaphatnak, amelyet később szavazás erősíthet meg.

Adminisztrátor és bürokrata jogosultság

 • Ha az adott wikin van közösség, akkor nekik kell dönteniük a kérés sorsáról (általában a megegyező helyi lapon). A felhasználónak a Metás kérés előtt legalább egy hetet kell várnia – kisebb wikiken inkább kettőt.
 • Ha a wikin nincs közösség, vagy túl kevés aktív szerkesztő vesz részt a megbeszélésben, akkor állandó helyett érdemes ideiglenes jogosultságot biztosítani; ezeket általában három hónapra szoktuk megadni.
 • Győződj meg róla, hogy az adott közösség nem rendelkezik bürokratával; ha igen, a jogokat neki kell megadnia. Ez alól csak akkor lehet kivételt adni, ha minden bürokrata régóta inaktív.

IP-ellenőri jogosultság

 • Figyelmesen olvasd el az IP-ellenőri irányelvet, különös figyelmet szentelve a #Hozzáférés a checkuser-eszközhöz szakasznak, amely a jogosultság birtoklásával kapcsolatos legfontosabb szempontokat listázza. Az eszköz használatának jogi vonzatai vannak, így az irányelv ismerete elengedhetetlen. Az irányelv megsértése a jogosultság megvonását vonhatja maga után.
 • Küldd el a felhasználónak ezt az e-mailt, amely felhívja a figyelmét a Wikimédia Alapítvány titoktartási megállapodásának aláírására. Az üzenet elküldését rögzítsd ezen a lapon.
 • Ha a felhasználó azt mondja, hogy már aláírta a megállapodást, akkor ezt ellenőrizd a titoktartási üzenőfalon vagy kérd a Bizalom és Biztonság csoport segítségét.
 • A jogosultságot csak a Wikimédia Alapítványtól érkező megerősítés után állítsd be.
 • Kérd meg a felhasználót a checkuser-l listára való feliratkozásra, egyben értesítsd a levelezőlista adminisztrátorait a jogosultság beállításáról.

Adatvédelmi biztos jogosultság

 • Figyelmesen olvasd el az adatvédelmi biztosok irányelvét, különös figyelmet szentelve a Hozzáférés szakasznak, amely a jogosultság birtoklásával kapcsolatos legfontosabb szempontokat listázza. Az eszköz használatának jogi vonzatai vannak, így az irányelv ismerete elengedhetetlen. Az irányelv megsértése a jogosultság megvonását vonhatja maga után.
 • Az angol Wikipédián a jogot csak az Arbitrációs Bizottság engedélyével szabad beállítani.
 • Küldd el a felhasználónak ezt az e-mailt, amely felhívja a figyelmét a Wikimédia Alapítvány titoktartási megállapodásának aláírására. Az üzenet elküldését rögzítsd ezen a lapon.
 • Ha a felhasználó azt mondja, hogy már aláírta a megállapodást, akkor ezt ellenőrizd a titoktartási üzenőfalon vagy kérd a Bizalom és Biztonság csoport segítségét.
 • A jogosultságot csak a Wikimédia Alapítványtól érkező megerősítés után állítsd be.
 • A jog beállítása után add hozzá a felhasználót ehhez a laphoz.

Jogosultság megvonása

 • Ha egy felhasználó saját jogainak megvonását kéri, akkor általában egy napot szokás várni, hátha meggondolja magát.
 • Ha valaki más jogainak megvonását kéri, akkor a műveletnek a helyi wiki irányelveivel összhangban kell történnie; ilyenkor a kérés jogosságát gyakran csak egy hosszú helyi beszélgetés átfutásával lehet igazolni.
 • Egy felhasználó IP-ellenőri vagy adatvédelmi biztosi jogainak megvonása után ne felejtsd el eltávolítani a vonatkozó levelezőlistákról.

Ideiglenes jogosultságok

IP-ellenőrzési kérések

 • Lásd a Steward requests/Checkuser lapot.
 • Ha egy projektnek van(nak) saját IP-ellenőre(i), akkor a kérést neki(k) kell végrehajtani. Vészhelyzetekben (például wikiközi vandalizmus) az intézők helyi ellenőrzéseket is végbevihetnek. A művelet végén az intézőknek meg kell maguktól vonniuk a jogosultságot a helyi projektben és értesíteniük kell a helyi IP-ellenőröket vagy az IP-ellenőri levelezőlistát (az irányelvből idézve).
 • Az intézők a loginwikin (login.wikimedia.org) végrehajthatják a régóta kért „wikiközi IP-ellenőrzéseket”.
 • Megjegyzés: a német Wikipédián minden IP-ellenőri műveletet be kell jelenteni a de:Wikipedia:Checkuser/Anfragen lapon (a formátummal és a közzéteendő adatokkal kapcsolatban keresd a helyi IP-ellenőröket).

Egyéb intézői feladatok

 • Ideális esetben egy vagy több intéző mindig elérhető a #wikimedia-stewardskapcsolódás IRC-csatornán. A kis wikik felhasználóinak érdemes IRC-n jelezni a vészhelyzeteket, de a csatornán az intézőkről és intézőkkel is folyhatnak megbeszélések a rutinfeladatokról.

E-mail-sablonok

A privát adatokhoz hozzáférő felhasználóknak küldhető üzenet:

Kapcsolattartás más intézőkkel

Levelezőlista: az irányelvek és magán jellegű kérések megbeszélésének helye a zárt levelezőlista. Kérjük, vedd figyelembe, hogy egyes levelezőrendszerek az ide érkező üzenetek némelyikét levélszemétként jelölik meg; például Gmail használata esetén a „To: stewards-l@lists.wikimedia.org” címzésű leveleknél érdemes bekapcsolni a „Soha ne tegye spambe” szűrőt.

IRC: a nyilvános #wikimedia-stewardskapcsolódás csatornán segítségkérésre, vészhelyzetek bejelentésére és aktuális események megbeszélésére van lehetőség az intézőkkel és másokkal. stewardbot felhívja az intézők figyelmét, hogy segítségre van szükséged, ha elküldöd a @steward parancsot rutinkérésekhez, illetve a !steward parancsot sürgős kérésekhez.

Meta: magas szintű megbeszélések az irányelvekről és más wikikről az intézők üzenőfalán és a Meta:Babel lapon.

Eszközök és hibajelentés

Eszközök

Bővebben: Kis wikik ellenőrzőcsapata/Eszközök
felhasználói vagy wikiaktivitás
 • CrossActivity: egy felhasználó szerkesztései, illetve adminisztrátor- és bürokratatevékenységei minden wikin.
 • Stewardry: adminisztrátorok, bürokraták, IP-ellenőrök és adatvédelmi biztosok felsorolása a legutolsó tevékenység szerint (napló és szerkesztések).
 • Steward activity statistics: a legutolsó naplózott tevékenységek ideje intézőnként rendezve.[dead link]
 • User contributions: a kiválasztott felhasználó szerkesztései és blokkolási állapota minden wikin.
 • Event Streams (eseményfolyamok): A fenti események szűrése és értesülés róluk minden wikiről valós időben.
other
 • CrossBlock: egy IP, IP-tartomány vagy fiók blokkolási állapota, valamint hivatkozások blokkoláshoz és ennek feloldásához.
 • gUserSearch: globális fiókok keresése és szűrése teljes, részleges, vagy regex-alapú egyezésre.
 • SULutil és Stalktoy: egy globális fiók információi és az ugyanilyen nevű helyi felhasználók fiókegyesítési állapota.
 • SULWatcher - Reports: a SULWatcher's által összegyűjtött információk és elvégzett felhasználóátnevezések jelentései és naplói.
 • Steward requests: a nyitott kérések listája.
JavaScript
 • StewardScript: rövidítések hozzáadása a Meta felületéhez a gyorsabb feladatvégzéshez.
 • hideuser: a globálisan zárolt és elrejtett fiókok gyorsabban rejthetők el helyi wikiken; bekapcsolható a beállítások „segédeszközök” fülén.
IRC
 • StewardBot: egy Python-szkript, melynek feladata az intézők parancsainak fogadása és ezek végrehajtása.