Special global permissions/nl

This page is a translated version of the page Special global permissions and the translation is 100% complete.
Verwijzing:
WM:SGP
Deze pagina beschrijft globale permissies met het globale doel van gebruik, gebaseerd op beleidsregels van de Wikimedia Foundation en logistieke noodzaak ervan.

Speciale groepen

Dit gebruikersrecht is gemaakt op 27 februari 2009 voor User:Jimbo Wales. Het was oorspronkelijk gelijk aan de Steward-groep, maar heeft sindsdien de meeste van zijn rechten verloren.

The global flow creator global group allows users to create Flow pages on any WMF wiki on which it is installed, as well as several miscellaneous rights. It contains only several WMF staff, and is not in active use since Flow is not being actively developed.

De ombudscommissie is een kleine, door de raad geselecteerde groep die zich richt op het onderzoeken van beschuldigingen van CheckUser-misbruik.

Deze groep heeft het globale recht checkuser-log, om CheckUser logs te bekijken bij elk door de Foundation gehost project.

Recursief exporteren is een globale groep die aan gebruikers het recht geeft om pagina's te exporteren inclusief gekoppelde pagina's zonder beperkingen voor het aantal te exporteren pagina's die van toepassing zijn op gewone gebruikers. Het recht wordt alleen toegewezen aan gebruikers die een duidelijke noodzaak hebben en waar het vertrouwen aanwezig is dat de functie correct wordt gebruikt, omdat het gebruik kan samengaan met een hoge belasting van de servers van Wikimedia.

Voordat de groep is aangemaakt, was het recht alleen beschikbaar voor systeembeheerders.

Het oorspronkelijke voorstel is te vinden op deze pagina.

Wikimedia Foundation medewerkers zijn de werknemers van de Foundation die zowel de behoefte hebben aan rechten die buiten die van normale gebruikers op globale schaal liggen als het technische vermogen om ze te gebruiken.

Systeembeheerders zorgen voor het technisch beheer van de servers waarop onze projecten worden gehost. Aangezien deze personen de technische mogelijkheid en toestemming hebben om wijzigingen door te voeren, is de globale groep Sysadmin geïmplementeerd om hen aan te moedigen dit gemakkelijker en op een transparantere manier te doen.

The wmf-email-block-override global group includes only the sboverride right. Its sole member is Maryana Iskander, CEO of the Wikimedia Foundation.

Het recht WMF Researcher is gemaakt door het Wikimedia Foundation Legal and Community Advocacy team om een tijdelijk wereldwijd recht te bieden aan sommige NDA'd personeel en contractanten die assisteren bij specifiek juridisch onderzoek en die niet het volledige globale pakket voor personeelsrechten nodig hebben. Met het principe van de minste toegang en omdat de behoefte zich meerdere keren heeft voorgedaan, is de groep omgezet in een meer permanente globale groep die kan worden gegeven aan WMF-personeel of contractanten (permanent of tijdelijk) wanneer ze alleen-lezen toegang nodig hebben tot verwijderde of onderdrukte tekst en logboeken, maar niet noodzakelijkerwijs andere rechten nodig hebben in het volledige personeelspakket. Het wordt ook gebruikt voor NDA'd 3rd party Researchers die behoefte hebben aan API toegang tot verwijderde inhoud als onderdeel van hun goedgekeurde onderzoek.

Transparantie

De Meta-Wiki host de globale rechten log, waar elke gebruiker (geregistreerd of niet) het aanmaken en verwijderen van globale groepen en de wijzigingen in hun rechten kan bekijken. Een gedetailleerde beschrijving van de verschillende rechten is te vinden op MediaWiki.org. Houd er rekening mee dat sommige rechten worden beschreven op de betreffende extensie-pagina.

Tweetrapsauthenticatie

De Wikimedia Foundation heeft in december 2018 tweetrapsauthenticatie (2FA) verplicht gesteld voor geselecteerde globale gebruikersrollen. De eis is vastgelegd bovenaan verschillende Meta-Wiki-pagina's zoals opgelegd door "de Wikimedia Foundation"; de toevoeging van die tekst was zelf de aankondiging (door een medewerker van de Foundation). Er is geen bredere aankondiging gedaan en de eis wordt gehandhaafd door handmatige audits.

Zie ook