Регистриран потребител

This page is a translated version of the page Registered user and the translation is 100% complete.

Регистриран потребител е потребител, който е създал свой личен профил и се е вписал с него в проект на Уикимедия. В допълнение към действията, които могат да извършват нерегистрираните потребители, регистрираният потребител може да:

  • Създаване на страници (които не са беседи)
  • Редактиране на собствените настройки
  • Редактиране на собствения списък за наблюдение (забележете, че някои действия все пак ще добавят страници, дори и без текущото право).
  • Качване на файлове
  • Отбелязване като малка промяна
  • Преместване на страници

Пълен списък на правата ще намерите на Права по потребителски групи.

Ако даден редактор е регистриран, всички негови редакции се показват в историята (на съответната статия) с потребителското му име, вместо по IP адрес.

Регистрираните потребители (с изключение на администраторите и служителите на Уикимедия) не могат да редактират и преместват защитени страници. Новорегистрираните потребители не могат да редактират полузащитени страници и да преместват страници, независимо от нивото им на защита. На новорегистрираните потребители могат да се прилагат и други малки ограничения, в зависимост от уикито (съгласно phabricator:T14556, качването на медийното съдържание е автоматично одобрено право в повечето уикита, с изключение на Wikimedia Commons).

В Общомедия има специална категория или клас регистрирани потребители, наречени „доверени потребители“. Тъй като в Общомедия има много Flickr изображения, чиито лицензи трябва да бъдат проверявани, регистриран потребител, който е запознат с лицензите, използвани в Общомедия, може да подаде заявка за доверен потребител. Администраторите на Общомедия не се нуждаят от такова право, тъй като те така или иначе са потребители от по-висок клас.

Автоматично одобрени потребители

В MediaWiki има псевдогрупа потребители, наречена „автоматично одобрени“, с чието диференциране се цели недопускане „наводняването“ на дадено уики с вандалски или с нискокачествени редакции, създадени от новорегистрирани профили. Няколко дни или определен брой редакции след регистрирането му, профилът става „автоматично потвърден“. За различните уикита праговете за отбелязване на профила като „автоматично потвърден“ са различни, въпреки че конфигурацията по подразбиране за добавяне на този флаг е четири дни след датата на регистрацията, без да се изисква минимален брой редакции.

Примери за конфигурации в различните езикови версии:

Към декември 2022 г. най-дългите срокове за поставяне на флага „автоматично одобрен“ на нови потребители са 7 дни (в de.wikibooks, it.wiki, no.wiki, wuu.wiki и повечето zh.* уикита); а изискването за най-голям брой редакции е 50 редакции (в ar.wiki, es.wiki, it.wiki, zh.wiki и wikidata), докато най-често срещаната персонализирана настройка е 10 редакции. За актуална информация относно текущите настройки прегледайте масивите $wgAutoConfirmAge и $wgAutoConfirmCount във InitializeSettings.php на WMF.

Искания за увеличаване на този вид ограничения са били отхвърляни в миналото - вижте Ограничения при промени в конфигурацията.