Mjere koje su poduzeli članovi Zaklade Wikimedija/Izjava za rujan 2021.

This page is a translated version of the page Office actions/September 2021 statement and the translation is 81% complete.
Prečac:
OA2021

O nizu ozbiljnih mjera koje su poduzeli članovi Zaklade Wikimedija

Pozdrav svima,

ja sam Maggie Dennis, potpredsjednica Odsjeka za otpornost i održivost zajednice Zaklade Wikimedija.[1] Obraćam vam se danas jer želim govoriti o nizu mjera koje je Zaklada nedavno poduzela kako bi zaštitila zajednice diljem svijeta.

Unaprijed se ispričavam zbog dužine teksta i nejasnih dijelova. Riječ je o složenim problemima, pa ću pokušati jezgrovito sažeti informacije za koje neki od vas možda nisu znali. Pokušat ću što bolje i pažljivije odgovoriti na pitanja, a za nekoliko tjedana održat ću sat članova Zaklade Wikimedija tijekom kojeg ćemo moći podrobnije raspravljati o toj situaciji. Točno vrijeme tog sastanka bit će prilagođeno osoblju za podršku; čim saznamo kad će to biti, najavit ćemo ga na Meti i u poruci za sve one na popisu primatelja Wikimedia-L.

Mnogi od vas već znaju da je Zaklada nedavno izmijenila pravilnik o pristupu povjerljivim podatcima. O tim se izmjenama raspravljalo na Meti, pa neću ponavljati što smo sve ondje objavili,[2] ali ukratko – Zaklada je promijenila način na koji prihvaća "ugovore o neotkrivanju podataka" suradnika jer postoje pouzdane informacije o tome da im prijeti opasnost. Sigurnosni rizik odnosi se na podatke o infiltraciji u Wikimedijine sustave, među kojima se nalaze i statusi s pristupom osobnim podatcima te izabrana utjecajna tijela. Nismo mogli najaviti mjere koje smo poduzeli čak ni najpouzdanijim partnerima u zajednici (poput stjuarda) jer smo željeli otkloniti bilo kakav rizik na koji smo bili upozoreni. Odmah smo ograničili pristup tim alatima na zahvaćenim projektima i radili smo s pogođenim suradnicima kako bismo utvrdili odnosi li se rizik na njih.

Nakratko ću zastati i naglasiti da nijednu osobu čiji je pristup alatima ograničen promjenom pravilnika ne želimo optužiti za loše namjere. Do infiltracije može doći na različite načine. Osim što smo u vlastitom ogranku primijetili da se neke osobe namjerno dodvoravaju svojim zajednicama kako bi stekle pristup alatima i širile ciljeve suprotstavljene ciljevima slobodnoga znanja, znamo i za osobe koje su vanjske skupine učinile podložnima iskorištavanju i opasnosti jer su već postale pouzdani članovi. Taj se pravilnik uglavnom odnosio na potonji rizik – da bi se smanjila mogućnost vrbovanja ili (u gorem slučaju) ucjene. Smatramo i da su neke od osoba zahvaćene tom izmjenom pravilnika bile u opasnosti, a ne samo osobe čijim bi osobnim podatcima možda bile primorane pristupiti.

Danas je Zaklada pokrenula drugi dio plana o rješavanju pitanja infiltracije – opsežnim je akcijama djelovala na jednom od dvaju pogođenih područja. Zabranili smo rad na projektu sedmorici suradnika, a njima dvanaestero ukinuli smo administratorski status nakon što smo proveli dugu i temeljitu istragu o aktivnostima oko određenih članova nepriznate grupe Wikimedijanaca iz Kine.[3] Također smo se javili nekolicini drugih suradnika, objasnili im smjernice o agitaciji i pravila o neovlaštenoj objavi privatnih podataka te ih zatražili da promijene svoje ponašanje.

Kad je riječ o mjerama koje poduzimaju njezini članovi, Zaklada Wikimedija uglavnom ne govori mnogo u javnosti, no ovaj je slučaj veličinom i vrstom bez presedana. Premda ne možemo otkriti sve jer želimo očuvati sigurnost i privatnost suradnika u toj državi i toj nepriznatoj grupi, ističem da su ovo korjenite mjere i da nismo lako došli do te odluke. Nismo željeli uništiti trud dobronamjernih suradnika u Kini koji su se marljivo borili za slobodan pristup znanju, među kojima su i osobe u toj grupi, i obeshrabriti ih. Ne želimo da misle da njihov doprinos nije dobrodošao. K tome, nakon što smo postali svjesni da im je sigurnost ugrožena, nismo ih mogli izvrgnuti opasnosti tako što im ne bismo pružili zaštitu.

Iako smo već prije ograničili širenje privatnih podataka suradnika u Kini, svjesni smo da je na projektu došlo do infiltracije kakvu smo opisali iznad. Svjesni smo i da su nekim suradnicima zbog toga nanesene tjelesne ozljede. Budući da su to potvrđeni podatci, nemamo izbora – moramo djelovati brzo i primjereno.

U godinama tijekom kojih sam sudjelovala na projektu, vidjela sam kako se Wikimedija mijenja iz sumnjivog i nesvakidašnjeg mrežnog mjesta u iznimno pouzdan izvor informacija na koji se oslanjaju mnoge osobe diljem svijeta, što smatram i uspjehom i izazovom. Kad sam otprilike 2007. počela raditi na projektima, već sam vjerovala u to da bi Wikimedija mogla postati jedno od najvećih svjetskih postignuća – zbirka kolektivnog znanja nadohvat ruci. Kakva li samo veličanstvena znaka dobre volje svih njezinih brojnih suradnika! Ubrzo nakon što sam počela uređivati shvatila sam koliko su ukorijenjene bitke oko toga kako se predstavljaju informacije i kako se to može iskoristiti radi postizanja određenih ciljeva. Ne tvrdim da sam imala začuđujuću sposobnost predviđanja događaja; vjerujem da su mnogi znali za taj rizik i prije nego što sam naivno stupila na scenu. Čini mi se da je danas rizik veći nego ikada jer se Wikimedijinim projektima iznimno vjeruje, a na kocki je organizirani rad kojim se kontroliraju informacije na njima.

"Zauzimanje" zajednica stvarna je i prisutna opasnost. Wikimedija je već godinama svjesna problema na Wikipediji na hrvatskome jeziku, a dokumentacija o njima stara je gotovo jedno desetljeće. Zaklada je nedavno uspostavila ekipu za provjeru lažnih informacija, koja je još u začetku i još proučava probleme, ali je nastala nakon što smo sklopili ugovor s vanjskim suradnikom i zatražili ga da provjeri situaciju na projektu te nam pomogne otkriti uzroke takvih problema i kako ih riješiti.[4] Nedavno smo uspostavili i ekipu za zaštitu ljudskih prava, čiji je zadatak usredotočiti se na neposredne povrede ljudskih prava članova zajednica do kojih dolazi zbog organizirane kontrole informacija. Ta mi je situacija danas pokazala da se zajedno moramo nositi s teškim pitanjima kao što je "kako i dalje omogućavamo slobodan pristup uređivanju svima i svugdje i istovremeno štitimo osobe koje žele uređivati od onih koji ih žele ušutkati".

Što se tiče oduzimanja administratorskih ovlasti, nadamo se da ćemo se uskoro povezati s međunarodnom zajednicom govornika kineskoga jezika i s njom razgovarati o organizaciji izbora kojom bismo spriječili mogućnost zauzimanja projekta te omogućili sigurne uvjete rada svima koji pridonose Wikipediji na kineskome jeziku. Moramo osigurati pravedne izbore u zajednici, bez agitiranja i prijevare. Nadamo se da će nam uspostava takvih pravednih izbora s vremenom omogućiti ponovnu dodjelu provjeriteljskog statusa.

Na kraju ove poruke želim reći da mi je iznimno žao što će neke od vas sve to šokirati. Bez ikakve će sumnje među vama biti osoba koje ne znaju jesu li već objavljeni njihovi osobni podatci (vjerujemo da nisu; smatramo da smo djelovali dovoljno brzo da bismo to spriječili) i osoba koje strepe od dodatnih oštrih mjera koje bi mogle poremetiti njihov rad i rad njihovih zajednica (vjerujemo da smo dosadašnjim mjerama smanjili prepoznate rizike na kraće ili nešto dulje vrijeme). Također mi je stvarno žao zbog svih zajednica čije su članove takve prijetnje uznemiravale već neko vrijeme. Zaklada i dalje gradi kapacitete za podršku svim zajednicama koje žele podršku ili im je ona potrebna – i dalje učimo kako to činiti i kad je dajemo. Neka od ključnih područja koja moramo poboljšati naša su sposobnost razumijevanja svojeg utjecaja na ljudska prava i naša sposobnost nošenja s takvim izazovima. Niste dobili podršku koju ste zaslužili. Ne možemo odmah ispraviti sve, no aktivno, namjerno i usredotočeno pokušavamo postati bolji.

Svim aktivnim wikimedijancima diljem svijeta koji se služe kineskim jezikom, koji pružaju sadržaj čitateljima na više kontinenata i kojih je 4000[5][6] izražavam žalost i tugu. Uvjeravam vas da ćemo biti bolji. Vaš je udjel u dijeljenju znanja kineskim čitateljima diljem svijeta vrlo važan; svakako ćemo podržati vaš rad u budućnosti i dati vam potrebne alate da biste ostvarili svoj potencijal u sigurnom i produktivnom okruženju.

Ponavljam, odgovorit ću na pitanja koja mogu i osloniti se na pomoć drugih članova Odsjeka za zakonska pitanja, a možda i drugih. Trenutačno uspostavljamo stranicu za razgovor na Meti, a za nekoliko ću tjedana održati sat članova Zaklade Wikimedija.

Srdačan pozdrav, Maggie Dennis (WMF) (razgovor) 16:13, 13. rujna 2021. (UTC) Maggie

Updated Office Action on User 玄客

Upon recent information provided through our ca@ channel within Trust and Safety, we have reassessed one account locked as a result of this investigation. This account belongs to user 玄客. The information and supporting evidence received and authenticated by our investigators ascertains that user 玄客 is not, as originally identified, a sock of Walter Grassroot. As a result of this, user 玄客's account has been restored to full capacity.

We appreciate everyone who is using ca@ channel to send us additional information and evidence that substantiates or refutes the recently undertaken Office Action. This is an important part of the process, and the Foundation is reviewing each email and documents provided.

We offer our unreserved apologies to user 玄客, and we request anyone with additional information to share it through ca@. WMFOffice (talk) 21:47, 16 September 2021 (UTC)[reply]

References