Hareket Tüzüğü/Gönüllüler
This was a historical draft of the Wikimedia Movement Charter. The latest version of the Charter that is up for a global ratification vote from June 25 to July 9, 2024 is available in the main Meta page. We thank the stakeholders of the Wikimedia movement for their feedback and insights in producing this draft. |
Gönüllüler
Gönüllüler, Wikimedia Hareketi'nin insan özüdür ve Wikimedia vizyonuna katkıda bulunmada bireyler olarak bağımsızdırlar. Gönüllü, çevrimiçi veya çevrimdışı Wikimedia etkinliklerine zaman ve enerji bağışlayan ve proje düzenleme, idari görevler, komite katılımı, etkinlik organizasyonu ve diğer etkinlikleri yapan kişidir. Gönüllü sıfatıyla çalışan kişiler bu emekleri için maaş almazlar, ancak masrafların geri ödenmesi, ödüller, araçlar, destek paketleri, ödenek ve diğer takdir ve/veya destek biçimlerini alabilirler.
Gönüllüler, kendi kişisel tercihlerine göre Hareket'teki bireysel veya kolektif faaliyetlere katılmayı taahhüt ederler ve her ne zaman mümkünse katılım göstermeleri için güçlendirilmelidirler.
Sorumluluklar
- Gönüllülerin hepsi, katkıda bulunurken Wikimedia ve proje politikalarına uymak zorundadır.
- Gönüllülerin hepsi Wikimedia projeleri'ne yaptıkları katkılardan ve bireysel eylemlerinden sorumludur.
Wikimedia toplulukları
Wikimedia toplulukları, Wikimedia misyonunu gerçekleştirmek ve ilerletmek için çevrimiçi ve çevrimdışı katkıda bulunan insan gruplarıdır. Topluluklar ücretli personel ve misyona bağlı ortaklardan temsilcilerin de kendilerine katılmasıyla çoğunlukla gönüllülerden oluşur ve komiteler oluşturabilir veya komiteler tarafından desteklenebilir. Wikimedia toplulukları farklı proje topluluklarını, dil topluluklarını ve teknoloji/yazılımcı topluluklarını içerir.
Wikimedia proje toplulukları kendi projelerindeki politikalar üzerinde özerkliğe sahiptir. Bu topluluklar kendi politikalarını, proje web sitelerinin Kullanım Koşulları da dahil, küresel politikalar çerçevesinde belirler.[1] Bu özerklik, yeni sosyal ve teknolojik yaklaşımlar geliştirmek için deneme yapma fırsatları verir. Topluluklardan projeleri ve yönetişimleri hakkında açık olmaları beklenir, böylece Hareket içindeki herkes süreçlerimizin adil ve tarafsız olmasını sağlamak için küresel bir topluluk olarak birlikte çalışabilir.[2] Bireysel Wikimedia projelerinde alınan kararların hemen hemen tamamı, gönüllü katkı sağlayıcılar tarafından breysel olarak veya ilgili grup olarak alınır.[3]
Haklar
- Wikimedia toplulukları, küresel politikalar çerçevesinde belirlendiği gibi, kendi Wikimedia projelerindeki içerik üzerinde, Wikimedia proje web sitelerinin Kullanım Koşulları da dahil olmak üzere, tam editoryal kontrole sahiptir.
- Wikimedia toplulukları, -küresel politikaları ihlal etmedikleri sürece- kendi anlaşmazlık çözümü ve moderasyon süreçlerinden sorumludur.[4]
Yükümlülükler
- Wikimedia toplulukları, topluluğun katılımına ve yönetimine katılmasına açık olmalıdır. Politikalara uyan ve yeterli zamanı ve becerisi olan herkesin katılımına izin verilmeli ve teşvik edilmelidir.
- Wikimedia toplulukları, genel toplum sağlığını korumak için yönetişim ve politika uygulamalarında adalet ve eşitliği sağlamalıdır.
- Wikimedia topluluklar münferit bir Wikimedia projesi için açık inceleme sürecinin gerçekleşmesini temin etmek üzere projenin yönetim durumu hakkında doğru ve dürüst bilgi sağlamaktan sorumludur.
Notlar
- ↑ Diğer politika örnekleri arasında Evrensel Davranış Kuralları (EDKKK), Gizlilik, CheckUser ve lisans politikaları yer alır.
- ↑ Her topluluk için açık bir değerlendirme süreci mümkün olmalıdır.
- ↑ Bu da, ister içeriği ister bir politikayı değiştirmek için olsun herhangi bir kararın alınmasına yardımcı olmak üzere "çıkagelenler" anlamına gelir.
- ↑ Topluluk politikaları küresel politikalarla veya yasal zorunluluklarla çelişemez.