Movement Charter/Volunteers/nl
This was a historical draft of the Wikimedia Movement Charter. The latest version of the Charter that is up for a global ratification vote from June 25 to July 9, 2024 is available in the main Meta page. We thank the stakeholders of the Wikimedia movement for their feedback and insights in producing this draft. |
Vrijwilligers
Vrijwilligers zijn de menselijke kern van de Wikimedia-beweging en hebben autonomie als individuen om bij te dragen aan de visie van Wikimedia. Een vrijwilliger is een persoon die tijd en energie spendeert aan Wikimedia-activiteiten, online of offline, en projecten redigeert, administratieve taken, betrokken is in commissies, of evenementen organiseert of andere activiteiten uitvoert. De vrijwilligers krijgen geen salaris voor deze inspanningen, maar kunnen een kostenvergoeding, prijzen, gadgets, steunpakketten, toeslagen of andere vormen van erkenning en/of steun ontvangen.
Vrijwilligers verbinden zich aan individuele of collectieve activiteiten in de beweging op basis van persoonlijke voorkeuren en moeten in staat zijn om te deelnemen wanneer het mogelijk is.
Verantwoordelijkheden
- Alle vrijwilligers moeten het beleid van Wikimedia en het project volgen terwijl ze bijdragen.
- Alle vrijwilligers zijn verantwoordelijk voor hun bijdragen aan de Wikimedia projecten en zijn verantwoordelijk voor hun individuele acties.
Wikimedia gemeenschappen
Wikimedia-gemeenschappen zijn groepen mensen die online en offline bijdragen aan het bouwen en bevorderen van de Wikimedia-missie. De gemeenschappen bestaan voornamelijk uit vrijwilligers, (betaald) personeel en vertegenwoordigers van partnerorganisaties, mogelijks ondersteund door comités. Wikimedia-gemeenschappen omvatten verschillende projectgemeenschappen, taalgemeenschappen en technologie- ontwikkelaarsgemeenschappen.
Wikimediaprojectgemeenschappen hebben autonomie over het beleid binnen hun individuele projecten. Deze gemeenschappen stellen hun beleid vast binnen het kader van het wereldwijde beleid, waaronder de Gebruiksvoorwaarden voor de projectwebsites.[1] Deze autonomie biedt mogelijkheden voor experimenten om nieuwe sociale en technologische benaderingen te ontwikkelen. Van gemeenschappen wordt verwacht dat ze open zijn over hun project en het bestuur ervan, zodat iedereen in de beweging kan samenwerken als een wereldwijde gemeenschap om ervoor te zorgen dat onze processen eerlijk en onbevooroordeeld zijn.[2] Bijna alle beslissingen die worden genomen op individuele Wikimediaprojecten worden genomen door vrijwilligers, hetzij individueel of als geïnteresseerde groepen.[3]
Rechten
- Wikimediagemeenschappen hebben volledige redactionele controle over de inhoud in hun individuele Wikimediaproject, zoals vastgesteld door het raamwerk van wereldwijd beleid, inclusief de Gebruiksvoorwaarden voor de websites van de Wikimediaprojecten.
- Wikimedia-gemeenschappen zijn verantwoordelijk voor hun eigen geschillenoplossing en moderatieprocessen, zolang de gemeenschappen niet in strijd zijn met het wereldwijde beleid.[4]
Verantwoordelijkheden
- Wikimedia-gemeenschappen moeten open zijn voor deelname van de gemeenschap en haar bestuur. Iedereen die zich aan het beleid houdt en voldoende tijd en vaardigheden heeft, moet worden toegestaan en aangemoedigd om deel te nemen.
- Wikimedia-gemeenschappen moeten eerlijkheid en evenredigheid in het bestuur en het handhaven van beleid waarborgen om de algemene gezondheid van de gemeenschap te behouden.
- Om een open evaluatie van het individuele Wikimedia-project mogelijk te maken, zijn de Wikimedia-gemeenschappen verantwoordelijk voor het verstrekken van waarheidsgetrouwe en eerlijke informatie over de staat van bestuur van het project.
Opmerkingen
- ↑ Andere voorbeelden van beleid zijn de Universele Gedragscode (UCoC), Privacy, CheckUser en licentievoorschriften.
- ↑ Een open beoordelingsproces zou mogelijk moeten zijn voor elke gemeenschap.
- ↑ Dit betekent "degenen die komen opdagen" om te helpen bij het nemen van een beslissing, of het nu gaat om het veranderen van inhoud of een beleid.
- ↑ Het communautaire beleid mag niet in strijd zijn met het globale beleid of de wettelijke verplichtingen.