IPv6 initiatief/Aankondiging van IPv6 Day 2012

This page is a translated version of the page IPv6 initiative/2012 IPv6 Day announcement and the translation is 100% complete.

IPv6-update

Hallo allemaal,

Op 6 juni 2012 is het World IPv6 Launch ( http://www.worldipv6launch.org/ ). Het doel van dit wereldwijde evenement is om meer ISP's, fabrikanten van netwerkapparatuur en webservices zich aan te laten passen naar een permanente invoering van IPv6.

We zijn van plan om op kleine schaal IPv6 te testen tijdens de Hackathon van 2012 in Berlijn welk plaatsvindt op 2 en 3 juni. Op voorwaarde dat het aantal problemen beheersbaar is zullen we misschien IPv6 volledig inschakelen op IPv6 day en het ingeschakeld houden

MediaWiki is al een tijdje in gebruik met IPv6 door derden met een wiki. Wikimedia gebruikt een set van extra functies (GlobalBlocking, CheckUser, etc.) die tot voor kort nog niet gereed waren voor IPv6. Daarnaast zijn we bezig om ervoor te zorgen dat alle diensten die Wikimedia gebruikt (mailingslijsten, blogs, enz.) klaar zijn voor IPv6.

Wat zal de impact op de gebruiker zijn?

Op 2 en 3 juni is het mogelijk dat je een paar bewerkingen zie die van IPv6-adressen afkomstig zijn. Deze adressen komen in de vorm van "2001:0db8:85a3:0000:0000:8a2e:0370:7334" voor. Zie daarnaast ook Internet Protocol versie 6.

Deze adressen zouden zich hetzelfde moeten gedragen als elk ander IP-adres: Je kan berichten achterlaten op de overlegpagina, hun bewerkingen volgen en ze blokkeren. De CIDR notatie wordt ondersteund voor blokkades van een range.

Een belangrijke opmerking over het blokkeren: Een enkele gebruiker kan al toegang hebben tot een veel groter aantal adressen dan in het IPv4-model. Dit betekent dat rangeblokkades (e.g. een adres met "/64") moeten worden toegepast in sommige gevallen om misbruik van geavanceerde gebruikers te voorkomen.

Op de middellange termijn, zullen gebruikersscripts en tools die eenvoudige reguliere expressies gebruiken om IPv4-adressen te vergelijken moeten worden aangepast voor IPv6 om het naar behoren te laten werken. We vermoeden dat het gebruik van IPv6 in eerste instantie zeer laag zal zijn, wat betekent dat misbruik beheersbaar zal zijn. Daarbij zullen wij helpen met het toezicht op de situatie.

Gebruiker:Jasper Deng onderhoud een uitgebreide analyse van de consequenties die de migratie naar IPv6 met zich meebrengt. Deze pagina staat op w:en:User:Jasper Deng/IPv6

Wij hebben een testwiki opgezet waar je IPv6-adressen kan zien. Dit werkt door middel van het toewijzen van een vals IPv6-adres op het moment dat je de wiki bezoekt. Deze wiki laat je ook het gedrag zien van de verschillende tools met het nieuwe adresformaat. De testwiki kan worden gevonden op: http://ipv6test.wmflabs.org/wiki/index.php/Main_Page

De beste manier om problemen te rapporteren is door ze te registeren in Bugzilla en ze te markeren als "blocker" voor de IPv6-bug: https://bugzilla.wikimedia.org/show_bug.cgi?id=35540

We zullen updates plaatsen op wikitech-l en elders waar nodig.

Met vriendelijke groet, Erik
--

Erik Möller

VP of Engineering and Product Development, Wikimedia Foundation

(June 1, 2012)