This page is a translated version of the page IP block exempt and the translation is 100% complete.

Gebruikers die de vlag ipblock-exempt ('ipblock-exempt' gebruikersgroep) krijgen, worden niet beïnvloed door autoblokkeringen, blokkades van IP-adressen en reeks blokkades (zowel globaal als lokaal). Ze zijn ook vrijgesteld van proxy blokkering en Tor blokkade. Dit recht wordt automatisch toegewezen aan beheerders, maar de vlag moet apart worden toegevoegd voor niet-beheerders om bewerken mogelijk te maken vanaf IP-adressen die worden beïnvloed door IP- of IP-bereikblokken. Deze vlag kan niet worden toegekend aan anonieme bewerkers.

Er is ook een globale groep om globale blokkades op te heffen. Zie hier voor meer informatie.

Historisch gezien zouden beheerders IP's "softblock" maken, waardoor benoemde redacteuren kunnen blijven bewerken, terwijl ze anoniem bewerken en gebruikersregistratie verbieden. Met deze vlag is dit niet meer nodig.

Hoe krijg ik deze vlag?

Om deze vlag toegewezen te krijgen en IP-blokvrijgesteld te worden voor een specifiek project, moet men de aanvraag binnen het lokale proces doen of het aan een beheerder van dat project vragen. De informatie over wie dit gebruikersrecht wel of niet zou moeten krijgen, is te vinden op de geen open proxy's pagina. Elk project kan echter zijn eigen IP-groepsvrijstellingsbeleid hebben.

  • Voor specifieke informatie over IP-blokvrijstelling op Meta, zie deze pagina

Om een globale vrijstelling van globale blokkades te krijgen moet men een verzoek indienen bij de stewards op deze pagina.

Opmerking: ,u>een vrijstelling die door een steward wordt verleend, omzeilt alleen een globale blokkade op IP-adres(sen) die door stewards is geplaatst. Een globale vrijstelling zal een lokale blokkade die door een lokale beheerder op een wiki is geplaatst, niet omzeilen. Blokkades op wiki's (lokale blokkades op een project en lokale uitzonderingen) hebben echter voorrang op globale acties voor die wiki.

Interacties tussen lokale en wereldwijde groepsvrijstellingen

Blokkeringen en vrijstellingen werken verschillend afhankelijk van waar ze worden opgelegd en door wie ze worden gedaan.

Lokale blokkade

  • Een lokale blokkade werkt alleen op één wiki.
  • Lokale blokkades worden toegepast door lokale beheerders.
  • Een lokale blokadevrijstelling is alleen van kracht voor de blokkade op die ene lokale wiki en is voor alle op die wiki geplaatste (lokale of globale) blokkeringen.

Globale blokkade

  • Een globale blokkade werkt op alle gecentraliseerde wiki's, met uitzondering van metawiki (deze wiki)
  • Globale blokkades worden meestal alleen geplaatst door stewards.
  • Een globale IP-blokkadevrijstelling overschrijft alleen globale blokkades en heeft geen invloed op de mogelijkheid voor een gebruiker om te bewerken op een individueel project waarvoor nu een lokaal IP-adres of IP-bereikblokkade is geïmplementeerd.
  • Lokale beheerders kunnen een globale blokkade van een steward overschrijven (witlijst) voor hun wiki via de pagina Special:GlobalBlockWhitelist van die wiki
Vergelijking van lokale/globale blokkades en lokale/globale vrijstellingen.
Blokkade opgelegd door Lokale beheerder
(lokale blokkade)
Steward
(globale blokkade)
Type vrijstelling
Lokale IP-blokkadevrijstelling niet geblokkeerd niet geblokkeerd
Globale IP blokadevrijstelling geblokkeerd niet geblokkeerd
geen vrijstelling geblokkeerd geblokkeerd

Zie ook