Geschiedenis van de Klingon Wikipedia

This page is a translated version of the page History of the Klingon Wikipedia and the translation is 100% complete.

Een Klingon editie van Wikipedia is aangemaakt in juni 2004, maar is permanent gesloten in augustus 2005. Het bestaat nog steeds in aanpasbare vorm buiten de site op klingon.fandom.com.

Beslissing om te creëeren

De Klingon Wikipedia is ontstaan in een tijd dat er een explosieve groei was in Wikipedia's in de verschillende talen van de wereld. Criteria voor het maken van nieuwe taaledities van Wikipedia waren toen slecht gedefinieerd en er was weinig beleid om te bepalen welke verzoeken zouden worden behandeld. Dit was ook een tijd waarin andere zusterprojecten, zoals Commons, Wikisource (toen Project Sourceberg) en Wikinews werden opgericht.

Problemen

Het bestaan van het Klingon-project zaaide verdeeldheid en leidde tot diepgewortelde debatten over eerlijkheid en pariteit met andere talen, en in het bijzonder met andere geconstrueerde talen. Er zijn enkele tientallen geconstrueerde talen die een even sterk argument hebben voor het bestaan van een Wikipedia, afhankelijk van de gebruikte criteria.

Een van de problemen was het bestaan van interwiki-links vanaf de hoofdpagina en andere artikelen, die sommige Wikipedianen voelden afbreuk te doen aan het wetenschappelijke uiterlijk van het project. Uiteindelijk werden de interwiki-links van andere talen naar Klingon geschrapt, lang voordat de Klingon Wikipedia werd afgesloten.

Het project heeft nooit een gemeenschap aangetrokken, deels omdat de fictieve oorsprong van de taal betekent dat er geen echte sprekers bestaan die een gemeenschap zouden kunnen vormen. Het werk werd beperkt door het feit dat de Klingon-woordenschat gesloten en onvolledig is, waardoor er geen manier is om veel belangrijke onderwerpen zonder omwegen te bespreken. Er werd voortdurend gediscussieerd over de toekomst van het project bij Meta, op mailinglijsten en tijdens bestuursvergaderingen.

Sluiting

In augustus 2005 nam Jimbo Wales de beslissing om de Klingon Wiki permanent te vergrendelen. Hoewel Jimbo nooit publiekelijk zijn exacte reden heeft uitgesproken voor het sluiten van de wiki, betekende de rijping van Wikipedia en zijn zusterprojecten als geheel tot een vitale wereldwijde bron dat er weinig stimulans was om een nichetaal te behouden die niet bedoeld was om serieus te worden gebruikt. Andere geconstrueerde talen zoals de Toki Pona taal werden rond dezelfde tijd gesloten (hoewel de Toki Pona Wikipedia, zoals de Klingon Wikipedia, werd uiteindelijk gehost op Wikia). Op dit moment zijn de geconstrueerde talen waarvoor Wikipedia's bestaan Esperanto, Ido, Interlingua, Interlingue (Occidental), Lojban, Volapük, Noviaal, Lingua Franca Nova en Kotava. Deze hebben allemaal een aantal sprekers; de eerste drie, en in het bijzonder Esperanto, hebben een gemeenschap van sprekers van opmerkelijke omvang. Esperanto-sprekende Wikimedianen vormden in 2012 zelfs een Wikimedia-gebruikersgroep, Esperanto kaj Libera Scio.

Zie ook