Ιστορία της Βικιπαίδειας στα Κλίνγκον

This page is a translated version of the page History of the Klingon Wikipedia and the translation is 75% complete.
Outdated translations are marked like this.

Τον Ιούνιο του 2004 δημιουργήθηκε έκδοση της Βικιπαίδειας στα Κλίνγκον και τον Αύγουστο του 2005 κλειδώθηκε επ' αόριστον. Παραμένει σε επεξεργάσιμη μορφή εκτός Wikimedia στο klingon.wikia.com όπου εξακολουθεί να αναπτύσσεται.

Απόφαση δημιουργίας

Η Βικιπαίδεια στα Κλίνγκον δημιουργήθηκε σε εποχή που υπήρχε εκρηκτική ανάπτυξη των Βικιπαιδειών σε διάφορες γλώσσες του κόσμου. Τα κριτήρια για νέες γλωσσικές εκδόσεις της Βικιπαίδειας δεν ήταν αυστηρά καθορισμένα και υπήρχαν ελάχιστες διεργασίες για τον καθορισμό του ποιες αιτήσεις θα πραγματοποιούνταν. Ήταν η εποχή που ιδρύθηκαν και άλλα αδελφικά εγχειρήματα όπως τα Κοινά, η Βικιθήκη (τότε Project Sourceberg) και τα Βικινέα.

Προβλήματα

Η ύπαρξη του εγχειρήματος στα Κλίνγκον δίχαζε και οδήγησε σε έντονες διαμάχες περί του κατά πόσο δίκαιο και ισότιμο ήταν το εγχείρημα, ιδίως ως προς τις άλλες τεχνητές γλώσσες. Υπάρχουν αρκετές δεκάδες τεχνητές γλώσσες οι οποίες έχουν εξίσου ισχυρά επιχειρήματα για την ύπαρξη Βικιπαίδειας, αναλόγως με τα χρησιμοποιούμενα κριτήρια.

Ανάμεσα στα άλλα προβλήματα ήταν και η ύπαρξη διαγλωσσικών συνδέσμων από την κύρια σελίδα και άλλα λήμματα, οι οποίοι κάποιοι Βικιπαιδιστές θεωρούσαν ότι, υπονόμευαν την ακαδημαϊκή εμφάνιση του εγχειρήματος. Τελικώς οι διαγλωσικοί σύνδεσμοι από άλλες γλώσσες προς τα Κλίνγκον καταργήθηκαν πολύ πριν κλείσι η Βικιπαίδεια στα Κλίνγκον.

Το εγχείρημα ποτέ δεν προσέλκυσε κοινότητα, εν μέρει λόγω του ότι η γλώσσα έχει φαντασική προέλευση, δεν υπήρχαν πραγματικοί ομιλητές ώστε να δημιουργήσουν κοινότητα. Το έργο περιορίζονταν από το γεγονός ότι το λεξιλόγιο της Κλίνγκον είναι κλειστό και ελλειπές, μη αφήνοντας τρόπο περιγραφής σημαντικών ζητημάτων εκτός από την περίφραση. Υπήρχαν συνεχιζόμενες συζητήσεις για το μέλλον του εγχειρήματος στο Meta, σε mailing lists, και σε συνεδριάσεις του συμβουλίου.

Κλείδωμα

Τον Αύγουστο του 2005, ο Jimbo Wales πήρε την απόφαση να κλειδώσει μόνιμα το wiki της Κλίνγκον. Ενώ ο Τζίμπο δεν δήλωσε ποτέ το ακριβές σκεπτικό του για το κλείσιμο του wiki, η ωρίμανση της Βικιπαίδειας και των αδελφικών εγχειρημάτων ως σύνολο σε ένα παγκόσμιο πόρο, σήμαινε ότι υπήρχε λίγος χώρος για μια περιθωριακή γλώσσα που δεν υπήρχε περίπτωση να χρησιμοποιηθεί στα σοβαρά. Άλλες τεχνητές γλώσσες όπως η γλώσσα Τόκι Πόνα έκλεισαν περίπου τον ίδιο καιρό (αν και η Βικιπαίδεια στην Τόκι Πόνα, όπως και η Βικιπαίδεια στα Κλίνγκον, τελικά φιλοξενήθηκαν στα Wikia εξαιτίας της παρουσίας ισχυρής κοινότητας). Σήμερα, οι τεχνητές γλώσσες για τις οποίες υπάρχει Βικιπαίδεια είναι η Esperanto, η Ido, η Interlingua, η Interlingue (Occidental), η Lojban, η Volapük και η Novial. Όλες αυτές έχουν κάποιους ομιλητές‧ η πρώτες τρεις, και ιδιαίτερα η Εσπεράντο, έχουν κοινότητες σημαντικού μεγέθους. Το 2012 μάλιστα, οι εσπεραντόφωνοι χρήστες του Wikimedia έφτιαξαν μία Ομάδα Χρηστών Wikimedia, την Esperanto kaj Libera Scio.

Δείτε επίσης