Interdicție globală

This page is a translated version of the page Global bans and the translation is 82% complete.
Outdated translations are marked like this.

O interdicție globală este o revocare formală a editărilor sau a altor privilegii de acces (de exemplu, "Special:EmailUser") în toate proiectele proiectele Wikimedia. Scopul unei interdicții globale este de a preveni daunele proiectelor Wikimedia atunci când o problemă nu poate fi abordată de către comunitate prin mijloace mai puțin restrictive și, prin urmare, este, de obicei, permanentă. O interdicție globală nu este o formă de pedeapsă și nici nu este menită să ofere o perioadă "subțire". O interdicție globală reflectă un consens larg și clar al comunității.

Interdicțiile globale sunt aplicate exclusiv în cazul în care mai multe comunități independente au ales să interzică un utilizator pentru un model de abuz. Proiectele Wikimedia se auto-guvernează în întregime. În mod obișnuit, buna credință este asumată atunci când un utilizator alege să devină membru al unei noi comunități, indiferent de istoricul său în alte proiecte. În consecință, interdicțiile globale nu sunt o posibilitate în care un utilizator este doar blocat temporar sau doar interzis pe un singur proiect. Rețineți că interdicțiile globale sunt în mod intenționat foarte rare.

Interdicțiile globale nu ar trebui să fie confundate cu blocările globale, un mecanism tehnic pentru a împiedica editarea oricărui proiect Wikimedia, cu excepția Meta-Wiki.

Criteriile pentru interdicții globale

Interdicțiile globale sunt luate în considerare numai atunci când sunt îndeplinite toate criteriile următoare:

  1. Utilizatorul demonstrează un model continuu de abuz pe cross-wiki, care nu este doar vandalism sau spam. Nu este necesară nici o interdicție globală pentru cazuri necontroversate de vandalism sau spam spam, deoarece acestea pot fi manipulate cu un "bloc" sau "blocaj global" (care pot fi făcute de un steward, fără a fi nevoie de discuții extinse). Consultați Steward requests/Global.
  2. Utilizatorul a fost atent informat despre participarea adecvată la proiecte și a avut ocazia corectă de a remedia orice probleme. Aceste proiecte trebuie să fie demonstrate prin o încercare de bună credință de a explica practici și comportamente acceptabile care sunt în concordanță cu misiunea lor și domeniul de aplicare. Acest criteriu este acela de a arăta că utilizatorii știu în mod rezonabil ce se așteaptă, au avut oportunități ample de a-și adresa preocupările și au ales să nu participe în mod corespunzător la proiecte.
  3. Utilizatorul este blocat sau interzis pe termen nelimitat pe două sau mai multe proiecte. Aceste blocări sau interdicții trebuie să se bazeze pe comportamentul disruptiv local al utilizatorului și nu includ blocaje preventive, cum ar fi blocări de prevenire asupra unui utilizator fără editare locală, chiar și blocări bazate pe probleme de securitate a contului sau nume de utilizator problematic.

Doar îndeplinirea criteriilor minime de mai sus nu înseamnă că este necesară o interdicție globală. Datele din trecut pentru solicitarea unei interdicții globale au inclus:

  • Hărțuirea sau amenințarea a unor contribuitori la proiectele Wiki, on-line sau off-wiki.
  • Frauda serioasă pe internet sau furtul de identitate care nu este un abuz simplu al mai multor conturi.
  • Utilizarea necorespunzătoare a drepturilor utilizatorilor cu acces la informații private, cum ar fi drepturile de CheckUser sau Supraveghere.
  • Încălcări ale politicii de confidențialitate sau altor politici Wikimedia.
  • Încălcare persistentă a drepturilor de autor cross-wiki.

Relația cu politica locală

Această politică este menită să complementeze politicile și procedurile existente pentru toate proiectele, să nu acționeze ca un înlocuitor. Orice guvernare a procesului de soluționare a litigiilor rămâne responsabilitatea fiecărei comunități individuale, iar acest proces nu este un loc unde să se întrețină propuneri de interzicere sau blocare a unui utilizator pe un singur proiect.

Relația cu Termenii de utilizare

Termenii de utilizare a Wikimedia, cu care se aplică în mod egal tuturor utilizatorilor proiectelor, se referă în mod special la această politică și susțin interzicerea utilizatorilor care încalcă termenii înșiși sau orice alte politici și îndrumări comunitare obligatorii. În calitate de furnizor de servicii al site-urilor Wikimedia, Fundația are și continuă să susțină consensul comunitar privind blocarea și interzicerea deciziilor.

Obținerea unui consens pentru o interdicție globală

 
Un flux de lucru simplificat.

Consensul pentru o interdicție globală se desfășoară prin procesul cererilor de comentarii pe Meta. O cerere de interzicere globală trebuie acceptată numai atunci când un utilizator prezintă un pericol clar și actual pentru toate comunitățile Wikimedia, decizia fiind susținută de un consens larg și clar care reprezintă în mod corect marea majoritate a proiectelor Wikimedia și o atenție deosebită a preocupărilor și posibilelor consecințe sunt evidente în decizie. Pentru a iniția o discuție pe tema dăunătorilor tuturor comunităților, este evidentă și merită o interdicție globală, vă rugăm să faceți următoarele:

  1. Confirmați faptul că utilizatorul îndeplinește toate criteriile de criterii de criterii pentru interdicții globale înainte de a deschide o solicitare de comentariu.
  2. Trimite o nouă cerere pentru comentariu pe Meta. Titlul ar trebui să aibă numele de utilizator al utilizatorului desemnat pentru o interdicție globală. Numitorul trebuie să documenteze în mod imparțial incidențele semnificative care îndeplinesc toate criteriile criterii pentru interdicții globale. De asemenea, numitorul trebuie să încerce să demonstreze că decizia utilizatorului de a nu participa în mod corespunzător prezintă un pericol actual pentru toate comunitățile Wikimedia.
  3. Informați utilizatorul despre discuția pe toate wiki-urile în care sunt active. Dacă utilizatorul desemnat pentru o interdicție globală este blocat pe Meta, poate fi considerat pentru i deblocare temporară care să permită participarea la discuție.
  4. Informați comunitatea pe toate wikiurile în care utilizatorul a editat despre discuție printr-un loc public proeminent. Asigurați-vă că rămâneți neutru în comunicațiile dvs. și evitați orice comentariu defăimător, nepotrivit sau exagerat.

O nominalizare în care nu reușește să urmeze corect pașii de mai sus este nevalidă și poate fi închisă rapid. În plus, pentru a face o nominalizare valabilă, numitorul trebuie:

  1. să aibă un cont Wikimedia; și
  2. să fie înregistrate pentru mai mult de șase luni înainte de a face cererea; și
  3. are cel puțin 500 editări la nivel global (pe toate Wikimedia Wikimedia).

Odată ce o solicitare valabilă pentru comentarii a generat un consens larg și clar, un steward neimplicat și imparțial poate închide discuția. Discuțiile trebuie să fie deschise cel puțin două săptămâni, dar nu mai mult de o lună. Consilierii își pot extinde discuția în circumstanțe excepționale. Solicitările pot fi închise fără discuții extinse atunci când sunt frivole. Solicitările pot fi de asemenea, închise după o discuție extinsă în care nu se poate ajunge la un consens.

Multilingvismul în discuție

Rețineți că discuția poate și ar trebui să se desfășoare în limba sau limbile relevante ale oricăror proiecte în care utilizatorul a fost activ. Proiectele Wikimedia există în sute de limbi și, prin urmare, o mare varietate de comunități ar trebui să aibă posibilitatea de a participa la discuții globale, indiferent de fluența acestora în orice altă limbă. În cazurile în care nu există traducători umani, traducerea automată poate funcționa ca un substitut al comunicării între comunități.

Implementarea unei interdicții globale

O interdicție globală revocă oficial unele sau toate privilegiile la toate proiectele Wikimedia, indiferent dacă conturile sunt atașate prin sistemul de autentificare unificat. Orice încercare de a eluda o interdicție globală activă constituie o încălcare a Termenilor de utilizare, indiferent de conturile utilizate. În consecință, comunitățile locale în care utilizatorul este blocat sau activ trebuie să fie informat într-un loc public vizibil despre decizia respectivă. De asemenea, administratorii pot alege să răspundă la solicitările de blocare la nivel global a conturilor alternative verificate ale unui utilizator global interzis.

În cazul în care consensul necesită o acțiune de steward, o cerere ar trebui să fie adresată stewarzilor. Furnizați un link la discuția relevantă din solicitarea dvs.; altfel va fi respinsă pentru lipsa de consens.

Anularea unei decizii de interzicere globală

Discuția de a anula o decizie de interzicere globală se desfășoară prin intermediul procesului RFC pe Meta, pentru a include publicul cât mai larg posibil. O solicitare trebuie să urmeze același proces de consens pentru solicitarea unei interdicții descrise mai sus.

Vedeți și