This page is a translated version of the page GLAM School/Questions and the translation is 56% complete.

Ez az oldal felsorolja a kérdőívben és az interjúkban szereplő kérdéseket. Azzal tudsz segíteni, hogy lefordítod őket a saját nyelvedre. Ez lehetővé teszi a felmérés terjesztését a saját környezetedben. A felmérés kérdéseinek módosítását is javasolhatod a vitaoldalon történő hozzászólással.

Bevezető

A kérdésekre való válaszadással beleegyezel, hogy válaszaidat CC0-ként közzéteszed a GLAM School/Interjúk címen. A válaszok névtelenek maradnak, hacsak nem adsz engedélyt arra, hogy a nevedet a válaszaidhoz kapcsolják. Amikor elküldöd az űrlapot, kapsz egy linket, hogy visszatérhess, és szerkeszthesd a válaszaidat. Így nem kell egyszerre az egész kérdőívet kitöltened. A kérdőíves kutatás időtartama alatt új kérdéseket is hozzáadhatunk, és erről tájékoztatni fogjuk az összes válaszadót, aki már válaszolt.

A válaszadással engedélyezed számunkra, hogy a válaszaidhoz kapcsolódó e-mail címedet tároljuk. Ezt csak a vizsgálat időtartamára tároljuk. A tanulmány kapcsolattartója Susanna Ånäs, AvoinGLAM, susanna.anas@gmail.com, https://www.avoinglam.fi/.

Olvasd el a kérdéseket, és segíts lefordítani a felmérést a te nyelvedre az Special:Translate/GLAM School/Questions címen.

E-mail *

Mivel szeretnél hozzájárulni a tanulmányhoz?

 • Interjút szeretnék kérni
 • Szívesen válaszolok a kérdőív segítségével

Mik a legfőbb aggodalmaid az önkéntesek és a GLAM szakemberek felhatalmazásával kapcsolatban, hogy hogyan járuljanak hozzá a nyílt ökoszisztémához és a Wikimédia platformokhoz? *

Kérlek, válaszolj erre a kérdésre akkor is, ha később külön, akár csak röviden is szeretnél velünk beszélgetni.

A neved

Névtelen válaszok *

 • Névtelen kívánok maradni
 • Kapcsolódhatok a válaszaimmal

Úgy határozod meg magadat, mint

Az opciókat a GLAM School/Definíciók menüpontban találod.

 • GLAM szakember
 • Open GLAM szószóló
 • GLAM-Wiki közreműködő
 • Wikimédia önkéntes
 • Kulturális örökséggel foglalkozó nem hivatásos személy
 • Fejlesztő vagy technológiai szakember
 • Ösztöndíj
 • Alkotó
 • Szakmai döntéshozó
 • Ügyvezető
 • Egyéb:

Intézményed vagy közösséged

Úgy határozod meg intézményedet vagy közösségedet, mint

Az opciókat a GLAM School/Definíciók menüpontban találod.

 • Wikimédia partner
 • Creative Commons tagozat
 • Nyílt Tudás tagozat vagy csoport
 • OpenStreetMap tagozat vagy csoport
 • Egyéb nem állami szervezet
 • Archívum
 • Múzeum vagy galéria
 • Könyvtár
 • Műsorszolgáltató vagy más médiavállalat
 • Oktatási intézmény vagy projekt
 • Állami szervezet
 • Technológiai szolgáltató
 • Egyéb vállalkozás
 • Nem bejegyzett érdekcsoport
 • Támogató vagy alapítvány
 • Egyéb:

Ország

Ki vehet részt ebben?

Kik azok az emberek és szervezetek, akiknek részt kell venniük a kulturális örökségi anyagok nyílt környezetbe való bevitelében? Hogyan lehet őket a leghatékonyabban bevonni vagy munkájukat elősegíteni? Hogyan tehetjük a GLAM-munkát a kulturális örökség globális megőrzésének alapvető részévé? Adj hozzá megjegyzéseket az említett csoportok egyikével kapcsolatban. Bármelyik részt kihagyhatod, újakat adhatsz hozzá, vagy visszatérhetsz, hogy később kiegészítsd a válaszaidat.

GLAM szakemberek

Hogyan tud egy GLAM-szakember értéket találni a nyílt rendszerhez való hozzájárulásban? Melyek azok az igények, amelyek megoldását a nyílt rendszer ígéri, és mennyire teljesülnek ezek az igények? Mire lenne szüksége az egyes szakembernek ahhoz, hogy nagyobb érvénnyel tudjon érvelni intézményében a nyílt rendszer bevezetése mellett? Milyen típusú tanulást támogatna a legjobban az intézmény?

Az Open GLAM közösség

Hogyan kapcsolódnak egymáshoz a különböző GLAM-közösségek, és hogyan tudnának jobban együttműködni egymással? Milyen globális struktúrák segítenek, és a hálózatok közötti helyi együttműködések milyen gyümölcsözőek?

A GLAM-Wiki közösség

A Wikimédia mozgalom azon tagjai, akik a GLAM tartalmához járulnak hozzá a társszervezetekben, önkéntesként, rezidens wikimédiásokként, fejlesztőként és bárki, aki kapcsolatban áll a csoporttal.

Egyéb Wikimédia önkéntesek

Hogyan lehet a legjobban együttműködni a Wikimédia közösségekkel az egyes Wikimédia-projektekben? Hogyan lehet az önkénteseket oktatni és bevonni a GLAM kérdésekbe, hogy képesek legyenek partneri kapcsolatok kialakítására, és hogyan lehet együttműködni a projektek GLAM hozzájárulások jobb elfogadására történő alkalmassá tételében.

Tartalomközösségek

Hogyan lehetne a kulturális örökség nem intézményi kezelőit, a helyi közösségeket, az örökségvédelmi egyesületeket, a levéltárakkal rendelkező csoportokat stb. jobban tájékoztatni a nyílt környezetrendszerek nyújtotta lehetőségekről?

Technológiai fejlesztők

Hogyan lehet megkönnyíteni a nyílt környezethez való technikai hozzájárulás útját? Hogyan hozható létre a technikai közreműködők és a GLAM támogatóinak dolgozó, felhatalmazott közössége? Hogyan lehet a technikai kompetenciával nem rendelkező projekteket technikai erőforrásokkal összekapcsolni? Vegyük példának saját magunkat: Mit tudnál nyújtani, mire lenne szükséged?

Ösztöndíjasok

Kutatók és hallgatók a kultúra és a humán tudományok, a fenntarthatóság, a kommunikáció, a technológia, a design stb. területén végzett tanulmányok és szakmaközi programok keretében.

Oktatók

Egyéb oktatók, mint például az alapfokú oktatás vagy az informális tanulás, a tanulás szakértői.

Alkotók

Kreatív szakemberek, tervezők, művészek stb. valamennyi területen. Hogyan segíti a kulturális örökség nyílt hozzáférése az alkotók munkáját? Hogyan látják az alkotók a nyílt licencelést lehetőségként?

Szakmai döntéshozók

Mit tehetnek a szakmai döntéshozók a kulturális örökség nyílt hozzáférése mellett? Hogyan tudnának jobban tájékozódni, és hogyan látnák az előnyöket? Hogyan tudnának jobban részt venni a vitákban és hogyan tudnának együttműködni a GLAM szélesebb közösségével?

Adj hozzá egy hiányzó kategóriát, és fejtsd ki a hiányzás indoklását.

Mélyebb elkötelezettség

Írd le, hogyan vehet részt valaki a kulturális örökségi anyagok nyílt környezetben történő közzétételében.

Nevezd meg a személyt

Lehetsz te, egy ismerősöd, vagy az, akit elképzelsz.

Meséld el a történetet

Gondold végig, hogyan zajlik a történet: mitől ismerkedik meg az illető a nyílt erőforrásokhoz való részvétellel és azok használatával, mik az első lépések, milyen akadályok merülnek fel, és hogyan lehet ezeket leküzdeni. Ez lehetsz te, egy ismerősöd vagy az, akit elképzelsz. Adj némi háttérinformációt a személyről: szakma, szakmai tapasztalat, érdeklődési kör stb.

Hivatkozhatsz egy képre

Linkelj egy képet, amely illusztrálja a történetedet.

Tanulási források

Egyértelműen szükség van a közös tanulási forrásokra. Azonban nem világos, hogyan kellene ezeket strukturálni, vagy hol kellene elhelyezni.

Milyen erőforrásoknak kell rendelkezésre állniuk?

Mondd el, melyiket találtad különösen hasznosnak, vagy mit szeretnéd, ha gyártanák, szabványosítanák, honosítanák és szépen elkészítenék. Gondolhatsz oktatóanyagokra, videókra, podcastokra, blogokra, weboldalakra, szószedetekre, bibliográfiákra, tanfolyamokra, MOOC-okra, közös naptárakra stb. csak hogy néhány példa említésre kerüljön.

Milyen témakörökkel kellene foglalkozniuk?

Mely témákat tartod különösen fontosnak? Az etikától a technológiáig és a kettő között mindenre lehet gondolni.

Milyen lenne egy központosított tanulási erőforrás központ?

On which platform could such a resource live? What requirements are there, for example for accessibility or translations? How about interactive resources, video, syllabi etc?

What should be created and what should be linked to?

Wheels should not be reinvented. How to make the best of what exists scattered around the internet, and what should be (re)-created for replicability? Please also list resources that you think are valuable to be shared.

Curriculum

What could a course or a curriculum look like for learning GLAM skills? Please make note of the participant group in your answers, whether you are thinking about volunteers vs GLAM professionals, for example.

What would a GLAM syllabus look like?

What are the subjects in a GLAM syllabus? What are the basics that everyone should understand, which diverging paths are there?

Guided learning methods

What kind of guided learning events could be useful for arranging globally or for local participants, such as courses, MOOCs or masterclasses, and for which target groups? How to make them localizable and replicable in different contexts?

Independent learning

How would such a learning experience be accommodated for independent learning? Could OER projects be used for this?

Qualification

Which topics require certification or validation of skills related to Open Access to cultural heritage, and the use of the open platforms and tools? Why is qualification important in those areas? What kind of qualifications could be thought of: certificate, badges, achievement matrix...

Model projects and case studies

Let us know about your successful models for learning, teaching and advocating GLAM-related issues

You can briefly explain one or more successful models. Tell why you think the model was successful. Share also if you or someone else has produced variations of it.

New formats for co-creation

GLAM work has untapped potential when it is combined with different elements studying and preserving cultural heritage. Think about these crossovers and let yourself imagine something that does not yet exist.

Describe a new format for learning together

Think about informal spaces, mixing different participant groups and locations, switching roles, using different modalities and timeframes.

Emerging issues

The GLAM community is facing new challenges regarding open access to cultural heritage. For example, some museums are willing to monetize their collections rather than open them for reuse. Rights holders are taken by surprise when the content they released openly is being used to train AI. Indigenous communities feel oppressed when their traditional knowledge is used freely, since it is not protected by copyright.

What emerging issues would you like to highlight?

Write about one or more. If possible, give also a bit of background.

What would be meaningful ways to discuss emerging issues in the GLAM community?

What kind of community, platforms and formats would best facilitate fruitful discussions and proposing solutions to the issues?

Diversity, equity and inclusion

How should DEI be taken into account in GLAM activities and in the learning experiences?

DEI in the subject matter of GLAM contributions

How to close content gaps in GLAM materials? How to approach and engage those content communities?

DEI in GLAM practices

How to balance between opening and protecting the sensitive cultural aspects of the materials of the possibly underrepresented communities? What kind of guidelines would be needed for working with sensitive materials? How can volunteers and advocates be made aware of the cultural sensitivities, and how can they be negotiated in the everyday practices of the open projects?

DEI as part of designing learning materials

How should different abilities be taken into account in creating the learning materials. How are cultural aspects and different languages addressed?

Creating community

How can the different communities in the broader GLAM landscape come together?

Channels

Which channels are there, what are their limitations, and how to make maximum crossovers?

Events

Which events welcome participants across sectors, where can the communities mix? How to expand the reach for participants in those events?

Other

What other ways can you think of that encourage creating community across different barriers?

Impact

What kind of impact do GLAM projects need to convey for different stakeholders? How can this evidence be collected and communicated?

Impact

What kind of impact do GLAM projects have? What do they need to convey for different stakeholders?

Evaluation

What needs to be evaluated and for which purposes? How can it be communicated?