GLAM/nl
GLAM is in het Engels een acroniem voor Galerijen, Bibliotheken, Archieven en Musea. GLAM vormt de basis voor onze verifieerbare informatie. De originele boeken en manuscripten voorzien ons van de citaten die we nodig hebben. Onze illustraties moeten informatie bevatten over de locatie van het originele materiaal. Als u het origineel kunt zien, als u de aantekeningen kent, laat een illustratie waarheidsgetrouw zien wat er oorspronkelijk stond.
Zie de outreach-wiki homepage voor alle GLAM-Wikimedia samenwerkingsactiviteiten
Wanneer we het oorspronkelijke materiaal dat we van onze partner GLAM hebben gekregen gebruiken, kunnen we wijzigingen aanbrengen in het materiaal. Dit is een van de vrijheden waar we op aandringen. Maar door het originele materiaal ook te behouden en door er naar te verwijzen en er altijd van naar de GLAM, geven wij de voor onze illustraties noodzakelijke afkomst. Wanneer we materiaal delen met een GLAM, zijn de annotaties meestal vrij technisch. Sommige van het materiaal hebben hun eigen verhalen. Ik heb het hier nu niet over.
Zie de nieuwsbrief This Month in GLAM (over de nieuwsbrief/archieven/newsroom) voor informatie over actuele GLAM-evenementen en -projecten.
Mailinglijsten
- GLAM (archief) – GLAM
- GLAM-US (archief) – GLAM in de VS
- GLAMtools (archief) – De GLAMwiki Toolset (gesloten)
- Culturele Partners-l (archief) – GLAM & Culturele sector outreach (privaat)
Lopende en afgelopen activiteiten
- Conferenties
- Batch Uploaden naar Commons - een centrale plek voor het plannen van batch-uploads (met een lijst van voltooide projecten)
- Partnerschappen
Beste aanpak
- Besta aanpak in het opbouwen van een partnerschap met een cultureel instituut
- Wikimania 2009: Liam Wyatt, Wikimedia en Museums - Waarom we elkaar nodig hebben en wat we eraan kunnen doen; Mathias Schindler, De anatomie van de samenwerking in het Bondsarchief: 100.000 afbeeldingen met een vrije licentie voor Wikimedia Commons.
- Positioneringsberichten voor documenten bestemd voor musea, bibliotheken en archieven (resultaat van een brainstorm op de Wikimedia-bijeenkomst in Parijs, 6-8 november 2009)
- Documentatie van de samenwerking tussen Wikimedia en het Duitse Federale Archief (Duits, Engels)
- De waarde van Gestructureerde Data op Commons voor GLAM's
Specifieke pagina's
- Culturele partnerschappen op de website van Wikimedia UK
- Op Wikipedia is een pagina geschreven die advies geeft aan professionals uit de GLAM-sector: "Advies voor de culturele sector" (of WP:GLAM).
Andere documentatie
Juridische/algemene achtergrond
- NPG-probleem; Bescherming van het publieke domein en het delen van ons cultureel erfgoed (juli 2009)
- "Archieven of activa?", Peter B. Hirdle, voorzitter van de Society of American Archivists (2003).
- "Publiek Domein Kunst in een tijdperk van gemakkelijker mechanische reproductie", door Kenneth Hamma, uitvoerend directeur voor digitaal beleid, J. Paul Getty Trust (november 2005).
- Museum Documentatie en Wikipedia.de: Mogelijkheden, kansen en voordelen voor wetenschappers en musea door Thomas Tunsch, Staatliche Museen zu Berlin, in J. Trant and D. Bearman (eds.). Museums en het Web 2007: Proceedings, Toronto: Archives & Museum Informatics, gepubliceerd op 1 maart 2007.
- Research Institutes in the History of Arts tegen stijgende kosten voor het toelaten van afbeeldingen (november 2008).
- Günter Waibel: Digital Image Licensing - Het debat woedt aan... (Mei 2009)