Fundraising 2011/Karthik Letter/mk

Translation instructions
  • For pages marked "Missing" or "In progress", click the page title and start translating. When you are done, click "edit status" and change the status to proofreading.
  • For pages marked "Needs updating", compare the page to the source page and update the translation accordingly. When you are done, click "edit status" and change the status to proofreading.
  • It is important to have someone else proofread the translated page! If you have proofread a page and it is ready for publication, click "edit status" and change that page's status to ready.
  • If you are changing something that has already been published, change its status back to ready for it to be published again.

If you have any questions or feedback regarding the translation process, please post them here. Translation FAQ

Дента кога терористичкиот напад го разори центарот на мојот град, Википедија ми го измени животот.

Бомбашките напади во Мумбај во 2011 се појавија на насловните страници на сите весници, но во моментот кога се случија, немаше јасни информации за ситуацијата.

Знаев дека не сум единствениот што сака да дознае што се случува. Затоа отидов и сликав, подигнав карта што ја составив, и се погрижив статијата на Википедија да им даде јасна слика на читателите за тоа безредие.

Оттогаш имам извршено илјадници уредувања на статиите на Википедија. Тој ден Википедија ми ја зацврсна љубовта за фотографското новинарство, и оттогаш одам по тој пат.

Почувствував голема благодарност кон Википедија, и кога дознав како се издржува, решив да дадам свој прилог од 250 рупии. Дали би дале прилог за да го зачуваме овој драгоцен извор на сознанија достапен ширум светот?

Википедија ни овозможува да го споделиме целиот свет. Со 470 милиони поединечни посетители месечно, Википедија направи пресврт во начинот на кој ги добиваме и шириме информациите – напати во самиот момент на случување.

И сето ова е бесплатно – без ниедна реклама, со помалку од 1000 опслужувачи и помалку од 100 вработени.

Тоа е нешто за восхит. Погледајте ги Google и Facebook. Имаат стотици илјади опслужувачи и десетици илјади вработени.

Не е чудо што Википедија е 5-та најпосетена страница на интернет. Не е ни чудно што секоја година бараат помош од луѓе како мене и вас.

Дали би сакале да учествувате со $5, $20, $50 или онолку колку што ви значи Википедија?

Ви благодарам,

Картик Надар
Уредник на Википедија