Fundraising 2011/Jimmy Letter 002/mk

Translation instructions
  • For pages marked "Missing" or "In progress", click the page title and start translating. When you are done, click "edit status" and change the status to proofreading.
  • For pages marked "Needs updating", compare the page to the source page and update the translation accordingly. When you are done, click "edit status" and change the status to proofreading.
  • It is important to have someone else proofread the translated page! If you have proofread a page and it is ready for publication, click "edit status" and change that page's status to ready.
  • If you are changing something that has already been published, change its status back to ready for it to be published again.

If you have any questions or feedback regarding the translation process, please post them here. Translation FAQ

Google веројатно има речиси еден милион опслужувачи. Yahoo има околу 13.000 вработени. Ние имаме 679 опслужувачи и 95 вработени.

Википедија е 5-та најпосетена страница на Интернет која ја користат 470 милиони луѓе месечно – со милијарди прегледи на страниците.

Деловното работење е сосема во ред. Рекламирањето не е зло. Но тука не му е местото. Не на Википедија.

Википедија е нешто посебно. Таа е како библиотека или јавен парк, како храм за умот. Место што сите ние го посетуваме за да размислуваме, да научиме и да го споделиме нашето знаење со другите.

Кога ја основав Википедија, можев да ја направам да биде профитна фирма со реклами, но сепак решив да направам нешто поинакво. Низ годините работиме напорно за да ја одржиме нашата самобитност. Си ја исполнуваме задачата, и остваруваме без денгуба.

Доколку секој што го чита ова даде 200 денари, собирањето средства би траело еден ден во годината. Но не секој може да одвои, и не секој ќе го стори тоа. И тоа е во ред. Секоја година се наоѓаат доволно дарители за да се покриеме.

Годинава би Ве замолил да одвоите 200, 500, 1000 денари или онолку колку што можете - за да ја заштитиме и одржиме Википедија.

Ви благодарам,

Џими Велс
Основач на Википедија