Проучване на списъка с желания на общността за 2015 г.

This page is a translated version of the page Community Wishlist Survey 2015 and the translation is 97% complete.
Outdated translations are marked like this.

Завърши проучването на списъка с желания на общността за 2015 г. и сега техническият екип започва работа върху десетте най-важни особености и корекции.

През ноември и декември 2015 г. поканихме сътрудници от всички проекти на Уикимедия да представят предложенията си за това какво биха желали да направи техническият екип за подобряване на инструментите както за създаване, така и за администриране за активните сътрудници.

В това изследване взеха участие 634 души и те предложиха, дискутираха и гласуваха върху 107 идеи. Имаше период от две седмици за предоставяне и одобряване на предложения, последван от седмица за гласуване. Десетте най-силно подкрепени предложения от вота влязоха в списък със задачи за оценяване и адресиране на техническия тим на общността.

Топ 10 желания

 1. Прехвърляне на мъртви външни връзки към архивите (111 гласа в подкрепа) -- бележки
 2. Подобрен изглед при сравняване на разлики (104) -- бележки
 3. Създаване на централизирано глобално хранилище за шаблони, джаджи и Lua модули (87) -- бележки
 4. Списък за наблюдение между проектите (84) -- бележки
 5. Числово сортиране на категории (84) -- бележки
 6. Разрешаване в Общомедия на категории на всички езици (78) -- бележки
 7. Създаване на инструмент для преглед на статистиките за посещения на страници (70) -- бележки
 8. GГлобални кросуики потлебителски беседи (66) -- бележки
 9. Подобряване на бота за откриване на копиран текст (63) -- бележки
 10. Добавяне на потребителски списък за наблюдение (62) -- бележки

Можете да видите целия списък с препратки към всички предложения и задачите във Фабрикатор на тази страница: Community Wishlist Survey 2015/Results.

Какво следва?

Следващата стъпка е екипът да направи предварителна оценка на първите 10 предложения и да разбере какво е включено в тях. Трябва да имаме ясно определение на проблема и предложено решение, за да разберем техническите, дизайнерските и общностните предизвикателства пред всяко от тях. Ще говорим за предварителната оценка на срещата на разработчиците от Уикимедия 2016 през първата седмица на януари и ще публикуваме доклад за напредъка си след срещата си.

Някои желания в топ 10 изглеждат сравнително ясни и ще можем да започнем да работим по тях през новата година. Някои желания ще изискват много проучвания и дискусии с други разработчици, продуктови екипи, дизайнери и членове на общността. Възможно е да има такива, които са твърде големи или невъзможни за извършване.

Нашият анализ ще разгледа следните фактори:

 • Подкрепа: Цялостна подкрепа за предложението, включително дискусиите на страницата на проучването. Това ще отчете и неутралните и противоположни гласове. Някои от тези идеи имат също така богата история на дискусии в уики и в задачите за грешки. За някои желания ще се нуждаем от повече обсъждане в общността, за да помогнем при определянето на проблема и да постигнем съгласие за предложените решения.
 • Изпълнимост: Колко работа е включена, включително съществуващите блокери и зависимости.
 • Въздействие: Оценка на броя на проектите и сътрудниците, които ще имат полза от това, независимо дали става въпрос за дългосрочно решение или временно решение, както и за подобряване на общата производителност и удовлетворението на сътрудниците.
 • Риск: Потенциални недостатъци, конфликти с работата на други разработчици и негативни ефекти върху всяка група сътрудници.

Нашият план за 2016 г. е да завършим колкото се може повече от 10-те най-добри пожелания. За желанията в първите 10, които не можем да завършим, отговаряме за това да ги проучим напълно и да докладваме за анализа ни.

Така че през годината ще има серия от сверявания, на които ще представим актуалното състояние на първите 10 желания. Първото ще бъде на срещата на разработчиците на Уикимедия през първата седмица на януари. Там планираме да дискутираме предварителната оценка и след това да я споделим с общността.

Ако имате желание да следите целия процес, докато вървим напред, ние ще го документираме и отбелязваме на тези две места:

А останалите 97 предложения?

Имаше много добри и важни предложения, които не получиха толкова много гласове в подкрепа, и съм сигурен, че всеки е имал поне едно, на което е желаел успех. Отново, целият списък е тук: Проучване на списъка с желания на общността за 2015 г./Резултати.

Ще говорим с другите продуктови екипи на Уикипедия, за да видим дали те могат да поемат някои от идеите, за които общността е изразила интерес. Също така ще работим заедно с екипа за връзки с разработчиците, за да видим дали някои от тях могат да бъде поети от доброволните разработчици.

Възможно е също така, техническата общност да приеме малко, добре дефинирано предложение извън първите 10, ако то не се припокрива с ангажиментите ни към първите 10 желания.

Така че има много работа, която трябва да бъде свършена, и имаме цяла година, за да я свършим. Ако този процес се окаже успешен, ние планираме да направим още едно проучване към края на 2016 г., за да дадем на повече хора шанс да участват и да допринесат с още повече и чудесни идеи.

На всички, които предложиха, подкрепиха, обсъдиха, обсъдиха и гласуваха в анкетата, както и на всички, които ни казаха добра дума: Благодарим ви много, че излязохте и подкрепихте процеса на разработването на инструменти. Развълнувани сме от предстоящата пред нас работа.

Също така бихме искали да благодарим на екипа на Technischer Communitybedarf на Уикимедия Германия - те създадоха целия този процес на проучване и успешно работят върху много желания на общността след първото си проучване през 2013 г.

Можете да следите Community Tech/News за допълнителните съобщения на техническата общност!

Архиви

Можете да видите всички предложения за проучването и неговите дискусии на следните страници:

Затворени предложения

Приключилите предложения са преместени в страницата 2015 Community Wishlist Survey/Archive.

Вижте също