Comitè de Comunicació

This page is a translated version of the page Communications committee and the translation is 100% complete.

El Comitè de Comunicació (ComCom) és un comitè de voluntaris facilitat pel personal de la Fundació Wikimedia que participa en esforços de comunicació amb els projectes de Wikimedia o amb els afiliats del moviment.

Trobada del Comitè de Comunicació a Wikimania 2012

L'objectiu del comitè és donar suport i col·laborar en els esforços de comunicació mundial a través del moviment Wikimedia. Això inclou la comunicació amb el públic en general, els mitjans de comunicació i el moviment Wikimedia. Funciona com un grup assessor per donar suport, desenvolupar i compartir informació sobre esforços de comunicació a tot el moviment Wikimedia. El principal mètode de comunicació del comitè és la seva llista de correu privat: comcom(_AT_)wikimedia.org

El comitè és un dels diversos comitès de la Fundació Wikimedia, i està designat com a comitè de personal que treballa amb el vicepresident de comunicació de la Fundació Wikimedia i el Departament de Comunicació. Els principals contactes del comitè dins del departament són Natalia Szafran-Kozakowska (nszafran(_AT_)wikimedia.org) i Gregory Varnum (gvarnum(_AT_)wikimedia.org) dins de l'equip de Comunicació del Moviment.

Membres

El Comitè de Comunicació està format per voluntaris i personal dels afiliats que participen activament en activitats de comunicació del moviment. Els 10-15 membres tenen un període de tres anys cadascun. El comitè inaugural va ser seleccionat pel Departament de Comunicació. El comitè seleccionarà membres addicionals i futurs, amb el suport del Departament de Comunicació.

Membres
Nom Notes
Fawaz Tairou [Fawaz.tairou]
Anne Clin [Risker]
Justice Okai-Allotey [Owula kpakpo]
Paulina Lordméndez [Paulina Lordméndez]
Maiken Hagemeister [Maiken Hagemeister (WMDE)]
Itzik Edri [Itzike]
Mohammed Sadat Abdulai [Masssly]
Nahid Sultan [NahidSultan]
Krishna Chaitanya Velaga [KCVelaga]
Habib Mhenni [Dyolf77]
Comunicació de la Fundació Wikimedia
Nom Notes
Natalia Szafran-Kozakowska [NSzafran-WMF] List moderator and primary group contact from Wikimedia Foundation
Gregory Varnum [GVarnum-WMF] List moderator and primary group contact from Wikimedia Foundation
Anusha Alikhan [AAlikhan (WMF)]
Lauren Dickinson [LDickinson (WMF)]
Nadee Gunasena [NGunasena (WMF)]
Zachary McCune [ZMcCune (WMF)]
Mayur Paul [MPaul (WMF)]

Funció

Com a comitè de personal, el Comitè de Comunicacions col·labora principalment amb membres d'aquest departament en els esforços relacionats amb les comunicacions del moviment Wikimedia. Aquest compromís inclou:

 • Suport a les capacitats de comunicació de projectes i afiliats, com ara compartir idees relacionades amb activitats de comunicació locals, compartir bones pràctiques sobre l'ús de les xarxes socials i buscar aportacions per a un nou programa de comunicació.
 • Assessorar el Departament de Comunicació de la Fundació Wikimedia sobre la seva feina, relacionada específicament amb:
  • Desenvolupament de recursos per a la creació de capacitats, inclòs el Centre de Recursos Comunicatius
  • Esforços de divulgació per a comunitats en desenvolupament i nous lectors
  • Esforços al voltant de les xarxes socials i el blog de Wikimedia
  • Missatgeria per a la Fundació Wikimedia, projectes de Wikimedia i moviment Wikimedia
  • Desenvolupament de les marques Wikimedia
 • Facilitar i dirigir el Grup de Comunicació del Moviment.

Conducta

Totes les interaccions i comunicacions dins i en nom del comitè, inclosa la llista de correu del grup, han de seguir la Política d'espai amigable de Fundació Wikimedia. Si no segueixes aquesta política, la Fundació Wikimedia et retirarà del comitè.

A més, s'espera que els membres continuïn en bon estat amb el moviment Wikimedia. Els blocatges o altres sancions imposades per la comunitat poden provocar la retirada del comitè per part de la Fundació Wikimedia.

Mètodes de comunicació

Llistes de correu

Actualment, el comitè es comunica principalment mitjançant una llista de correu privada.

La llista del Comitè de Comunicació de Wikimedia és per a discussions i coordinació entre els membres del comitè i el Departament de Comunicació de la Fundació Wikimedia.

Contacte

Es pot contactar amb el comitè mitjançant la seva llista de correu privada: comcom@wikimedia.org

Recursos

El comitè té una llista de correu privada on es discuteix la cobertura mediàtica i les respostes. Altres recursos disponibles per al comitè són:

 • Recursos generals de comunicació al Centre de Recursos Comunicatius
 • Les peticions de premsa i de traducció a VRTS
 • El programari de distribució i arxiu de notes de premsa a wikimedia.de

Història

Històricament, el comitè va ser autoritzat per una resolució de la Junta Directiva de la Fundació Wikimedia el gener del 2006, i els seus membres inicials es van confirmar al febrer d'aquell any. Gran part del treball de comunicació de la Fundació Wikimedia va ser realitzat parcialment o totalment pel comitè. Als seus inicis, el comitè va celebrar reunions de l'IRC; les agendes estan arxivades.

El gener de 2009, el comitè es va convertir en un comitè de personal, amb gran part del treball del comitè delegat en el que avui és el Departament de Comunicació de la Fundació Wikimedia.

El març de 2019, el Departament de Comunicació va introduir un nou model per al comitè, i va tornar a un comitè tradicional amb un nombre de membres més petit. En aquell moment, la llista de correu de més de 200 es va reutilitzar i es va utilitzar per crear el Grup de Comunicació del Moviment.

A partir de 2019, el comitè assessora el Departament de Comunicació i coordina els esforços de comunicació en el moviment, inclosa la Fundació Wikimedia. El comitè es comunica principalment a través de la llista de correu "ComCom".

Declaració original d'abast

La declaració d'abast i àrees de responsabilitat originals (però que ja no es fa servir) va ser aprovada per la Junta Directiva en una resolució de maig de 2006.

 • Coordinar les comunicacions amb la premsa, incloses les notes de premsa, entrevistes i consultes.
 • Donar suport a la comunicació entre la Fundació Wikimedia i les comunitats de projectes, en particular els portaveus dels capítols de Wikimedia.
 • Organitzar i coordinar la publicitat i la divulgació.
 • Donar suport i supervisar la comunicació amb el públic en general.
 • Mantenir una guia d'estil de Wikimedia.
 • Informes sobre les principals estadístiques de Wikimedia.

Subcomitès

Anteriorment, els subcomitès de comunicació es formaven al voltant de tasques i necessitats. Aquesta pràctica va acabar el 2009, ja que el paper del comitè va passar d'un comitè de treball a un comitè de personal, amb una gran part del treball delegat al Departament de Comunicació.

Vegeu també