This page is a translated version of the page Wikispecies and the translation is 100% complete.

Wikispecies är ett av Wikimedia Foundations projekt och lanserades 5 september 2004. Detaljer över hur projekt kom till finns på Vanliga frågor. Den är flerspråkig och har inga språkvarianter, ungefär som Commons.

Wikispecies är menat som en gratis taxonomireferens och -bibliotek, både för vetenskapsmän och den genomsnittlige läsaren. Den finns som en databas som samlar alla livsformers klassificeringar och genetiska familjeträd, från alla sex riken. Den skiljer sig däremot från artiklar på Wikipedia i det att faktisk diskussion har uteblivit på Wikispecies och har istället strikt ersatts av artens taxonomiska rötter som finns tillgängliga. Sedan juni 2024, finns det över 877,465 artiklar tillgängliga på Wikispecies.

Behovet av ett projekt som Wikispecies är uppenbart när man betraktar avsaknaden av en formell central för taxonomisk klassificering; ett stort problem för biologi genom historien och i nutid har varit människans kaotiska natur när det kommer till klassificering av arter. Utan en riktig central för klassificering har problem uppstått där samma art klassificerats två, tre gånger eller fler gånger. Framgången med Wikipedia i att underhålla och ta hand om sånna enorma mängder kunskap har demonstrerat att en artsamling online verkligen är det bästa verktyget som den biologiska gemenskapen så behöver.

Se även