This page is a translated version of the page Wikisource and the translation is 100% complete.

Wikisumber merupakan projek Wikimedia yang bertujuan membina sebuah perpustakaan sastera bebas. Asalnya bergelar "Project Sourceberg" ketika dilancarkan pada tahun 2003, ia berpecah kepada cabang-cabang untuk satu demi satu bahasa sekitar tahun 2005. Kini, perpustakaan Wikisumber menempatkan buku-buku, novel-novel, esei-esei, naskhah-naskhah bersejarah, puisi-puisi, surat-surat, ucapan-ucapan dan sebagainya asalkan dapat disediakan berlandaskan lesen kandungan terbuka CC-BY-SA.

 
Logo Wikisumber asal
  • Rujuk carta aneka bahasa "Wikisource – The Free Library" untuk nama projek ini dengan slogannya dalam puluhan bahasa.
  • Logo Wikisumber berubah-ubah sepanjang hayatnya. Pada asalnya merupakan gambar .jpg (seperti yang dilihat di sebelah kanan), kini ia berupa gambar aisberg dalam format .svg (di sebelah atas).

Senarai sumberWiki

Ini merupakan senarai cabang domain Wikisumber mengikut bahasa. Rujuk Wikisource:Languages untuk senarai bahasa tanpa cabang sendiri yang ditempatkan di Multilingual Wikisource.

Wikisumber bahasa Alemannic, North Frisian, Bavarian, Rhine Franconian, Pennsylvania Dutch

Wikisumber Bahasa Aleman telah diwujudkan sebagai ruang nama yang berasingan di dalam Wikipedia Bahasa Aleman Alemannischi Textsammlig (Wikisource). Begitu juga, Wikipedia Bahasa Frisia Utara, Wikipedia Bavarian, Wikipedia Rhine Franconian dan Wikipedia Pennysylvania Dutch telah pun menerima guna sebuah projek Wikisumber dalam ruang nama Text: Nordfriisk Bibleteek, Boarische Text, Rheifränggische Tegschdsommlung, Pennsylvanische Wikisource.

Perbincangan dahulu kala

Sila rujuk halaman perbincangan.

Lihat juga