Hoogtepunten van Wikimedia mei 2014

This page is a translated version of the page Wikimedia Highlights, May 2014 and the translation is 100% complete.


Hoogtepunten uit het rapport van de Wikimedia Foundation en het Wikimedia ontwikkelingsverslag van mei 2014, met een selectie van andere belangrijke gebeurtenissen binnen de Wikimedia beweging

Hoogtepunten van de Wikimedia Foundation

Demonstratievideo voor "ZoomProof", een hulpprogramma dat proeflezen op de Armeense Wikisource vergemakkelijkt - één van de 12 nieuwe IEG-projecten.

12 nieuwe individuele betrokkenheid subsidies

De Individual Engagement Grants (IEG) van de Wikimedia Foundation ondersteunt projecten van individuen of kleine teams om iets te organiseren, bouwen, creëren, onderzoeken of vergemakkelijken dat het werk van Wikimedia-vrijwilligers verbetert. De 12 winnende subsidies van de eerste ronde van 2014 werden aangekondigd op 30 mei.

 
Test van een bericht waarbij anonieme redacteuren uitgenodigd worden om een gebruiker aan te maken, nadat ze een bewerking hebben gemaakt (dia uit presentatie)

Anonieme redacteuren worden uitgenodigd om de Wikipedia-gemeenschap te komen versterken

Op de Engelstalige, Duitstalige, Franstalige en Italiaanstalige Wikipedia heeft het Growth-team van de Wikimedia Foundation twee experimenten uitgevoerd om veranderingen in de gebruikersinterface te testen om anonieme redacteuren aan te moedigen een gebruiker aan te maken en deel te nemen aan de gemeenschap van geregistreerde gebruikers. In de eerste test werd een aanbeveling om een gebruiker aan te maken weergegeven wanneer de gebruiker op "bewerken" klikt en in de tweede proef werd de uitnodiging weergegeven nadat de gebruiker een bewerking had opgeslagen. Voorlopige gegevens suggereren sterk een positief effect op nieuwe registraties.

 
Overzicht over de FDC-voorstellen van ronde 2 (dia's van de presentatie)

Fondsenbestedingscommissie (FDC) maakt haar aanbevelingen bekend

In mei kwam het negen leden tellende Funds Dissemination Committee (FDC) samen voor face-to-face beraadslagingen en publiceerde haar aanbevelingen aan de Board of Trustees van de Wikimedia Foundation over voorstellen van vier organisaties (drie chapters en de Foundation) over hoe Wikimedia donaties dient te besteden. Het bestuur zal haar beslissing over deze aanbevelingen op 1 juli nemen. De FDC-adviesgroep was ook bijeen in Frankfurt voor hun laatste vergadering om de uitvoerend directeur van WMF te voorzien van een aanbeveling o er het al dan niet continueren van het FDC-proces (begonnen in 2012), en indien dat het geval is, welke aanpassingen er gemaakt zouden moeten worden. Zij bevelen unaniem aan om het proces voort te zetten.

Wereldwijde unieke bezoekers in april:

465 miljoen (-6,00% in vergelijking met maart, -9,92 in vergelijking met vorig jaar)
(comScore-gegevens voor alle projecten van de Wikimedia Foundation; comScore zal de data van mei later in juni vrijgeven)

Paginaopvragingen in mei:

20,654 miljard (-0,2% in vergelijking met april; -1,6% in vergelijking met vorig jaar)
(Serverlogboek-data, alle inhoudelijke projecten van de Wikimedia Foundation inclusief mobiele toegang, maar zonder Wikidata en de Wikipedia-portaalpagina.)

Actieve geregistreerde bewerkers in april 2014 (met meer dan 5 bijdragen per maand, exclusief bots):

75.364 (-2,25% in vergelijking met maart / -7,25% in vergelijking met vorig jaar)
(Database data, alle projecten van de Wikimedia Foundation.
Noot: Deze getallen werden recentelijk aangepast om een bug rond IPV6-adressen te corrigeren.)

Rapportkaart (waaronder diverse statistische gegevens en tendensen over WMF-projecten):

http://reportcard.wmflabs.org/ (Terminologie)

Financieel

 
Inkomsten en uitgaven van de Wikimedia Foundation in dit boekjaar vergeleken met het budget per 30 april 2014
 
Wikimedia Foundation uitgaven in dit boekjaar per onderdeel per 30 april 2014

(Financiële gegevens zijn op het moment van schrijven alleen beschikbaar voor april 2014.)

Alle gepresenteerde financiële informatie is over de periode tot en met 30 april 2014.

Inkomsten 49.194.784
Uitgaven:
 Technologie (Engineering Group) 13.800.658
 Fondsenwerving (Fundraising Group) 3.209.299
 Beurzen (Grantmaking Group) 1.472.907
 Programma's (Programs Group) 1.493.168
 Beurzen 4.066.472
 Bestuur (Governance Group) 725.565
 Juridisch, gemeenschap, communicatie (Legal/Community Advocacy/Communications Group) 3.256.914
 Financiën, personeelszaken, administratie (Finance/HR/Admin Group) 5.484.592
Totale uitgaven 33.509.575
Totaal overschot (15.685.209)
in Amerikaanse dollars

De inkomsten in de maand april zijn $8,24 miljoen, terwijl $1,71 miljoen begroot was, dus ongeveer $6,53 miljoen of 383% meer dan gepland.

  • De inkomsten in het boekjaar liggen met $49,19 miljoen werkelijk ten opzichte van $46,76 gepland, ongeveer $2,43 miljoen of 5% hoger dan gepland.
  • Uitgaven in de maand april waren met $3,19 miljoen versus $4,69 miljoen gepland, ongeveer $1,50 miljoen of 32% lager dan gepland, voornamelijk door lagere personeelskosten, kapitaalkosten, internethosting, FDC-toekenningen en de verwerking van betalingsprocessen, deels vermeerderd door hogere juridische kosten, externe contracteringen en reiskosten gerelateerd aan gemeenschapsevenementen.
  • Uitgaven in het boekjaar bedroegen $33,51 miljoen tegenover $41,06 miljoen begroot, ofwel ongeveer $7,55 miljoen of 18% lager dan begroot, hoofdzakelijk te danken aan minder personeelskosten, minder rentekosten, minder kosten voor internethosting, minder juridische kosten, minder bankkosten, minder staftrainingskosten, minder subsidies en minder reiskosten, deels vermeerderd door hogere externe contracteringen.
  • De liquide middelen en investeringen zijn - $55,6 miljoen per 30 april 2014.
Video van de maandelijkse vergadering "Wikimedia Foundation in cijfers en activiteiten" over mei (5 juni 2014)

Andere hoogtepunten uit de Wikimediabeweging

 
Groepsfoto van de deelnemers van de Wikimedia Hackathon 2014 in Zürich

Jaarlijkse Wikimedia Hackathon in Zürich, Zwitserland

Van 9 tot en met 11 mei kwamen meer dan 150 ontwikkelaars, technici, systeembeheerders en technologie-enthousiastelingen samen in Zürich voor de jaarlijkse Europese Wikimedia hackathon, georganiseerd door Wikimedia CH, de lokale Wikimedia chapter in Zwitserland. Naast de vele andere relevante onderwerpen, richtten de deelnemers zich op kaarten en geografische gegevens, Flow (het nieuwe discussiesysteem bedoeld als vervanging voor wikioverlegpagina's) en Wikidata.

"Wikidata Game": een plezierige nieuwe manier om Wikidata te verbeteren

Op 20 mei maakte Magnus Manske, een langdurig Wikimediaan en vrijwillig softwareontwikkelaar, het "Wikidata - The Game" bekend, een reeks van eenvoudige spelletjes, elk de gebruiker vragend om een bepaalde beslissing te nemen over Wikidata - bijvoorbeeld te beslissen of twee artikelen hetzelfde onderwerp beschrijven of dat een item een persoon beschrijft of niet. Na twee weken "[hadden] 643 spelers een verbazingwekkende 352.710 beslissingen met het spel genomen, waarvan vele direct leiden tot het verbeteren van Wikidata".

Wiki Loves Earth gaat internationaal

Wiki Loves Earth is een internationale fotowedstrijd met als onderwerp natuurlijk erfgoed. Het startte in 2013 in Oekraïne door de lokale chapter, dit jaar werd de wedstrijd uitgebreid naar 14 landen en trok tienduizenden inzendingen. Net als bij Wiki Loves Monuments zal een jury eerst bepalen wat de nationale winnaars voor elk land zijn om vervolgens door een jury de internationale winnaars te laten bepalen.

 
Inzending voor Wiki Loves Earth in Brazilië: luchtfoto van de watervallen van de Iguaçu

Zie ook