Фондация Уикимедия ― Акценти, май 2014 г.

This page is a translated version of the page Wikimedia Highlights, May 2014 and the translation is 100% complete.


Акценти от доклада на Фондация Уикимедия и техническия доклад на Уикимедия за месец май 2014 г., с избор на други важни събития от движението Уикимедия

Акценти на Фондация Уикимедия

Демо видео за "ZoomProof", инструмент, който ще улесни коректорската работа в арменския Уикиизточник - един от 12-те нови IEG проекта

12 стипендии за индивидуално участие

Стипендиите за индивидуално участие на Фондацията (СИУ) подпомагат проекти от отделни лица или малки екипи, които организират, изграждат, създават, изследват или улесняват нещо, което подобрява работата на доброволците в Уикимедия. 12-те стипендии за победителите от първия кръг на 2014 г. бяха обявени на 30 май.

 
Тестване на съобщение, приканващо анонимни редактори да си създават сметка, показващо се след като са направили промяна (презентационен слайд)

Приканване на анонимните редактори да се присъединят към общността на Уикипедия

В английската, немската, френската и италианската Уикипедии, екипът за развитие на Фондацията проведе два експеримента, тествайки промените в потребителския интерфейс, за да насърчи анонимните редактори да си създадат сметка и да се присъединят към общността от регистрирани потребители. При първия тест, когато потребителят кликваше върху бутона "редактиране" се показваше препоръка за създаване на сметка; а във втория, поканата се показваше, след като потребителят е запаметил редакцията си. Предварителните данни решително показаха положителния ефект върху броя на новите регистрации.

 
Преглед на предложенията на КРФ от втората й среща (презентационни слайдове)

Обявени препоръки на Комисията по разпределение на фондове (КРФ)

През месец май, деветчленната Комисия по разпределение на фондовете (КРФ) се срещна на обсъждания на живо и публикува препоръките си към Настоятелството на Фондация Уикимедия по предложенията на четири организации (три чаптъра и самата Фондация) за това как да се харчат парите на Уикипедия, набрани от дарения. Настоятелството ще вземе решение по тези препоръки до 1 юли. Консултативната група към КРФ също се събра във Франкфурт на последна среща, за да предостави на изпълнителния директор на Фондацията препоръка за това дали процеса на КРФ (започнал през 2012 г.) следва да продължи или не, и ако да, то какви изменения следва да се предвидят. Те единодушно се съгласиха да препоръчат продължаване на процеса.

Данни и тенденции

Уникални посещения в глобален мащаб за април:

465 милиона (-6.00% в сравнение с март; -9.92% в сравнение с предходната година)
(comScore данни за всички проекти на Фондация Уикимедия; comScore ще пусне данните за май по-късно през юни)

Посещения на страници за месец май:

20,654 милиарда (-0,2% спрямо април; -1,6% в сравнение с предходната година)
(Данни за влизания в сървърите, всички съдържателни проекти на Фондация Уикимедия, включващи мобилен достъп, но без Уикиданни и началната портална страница на Уикипедия.)

Активни регистрирани редактори за месец април 2014 г.(с до 5 редакции за месец в основното пространство, с изключение на ботове):

75 364 (-2.25% в сравнение с март/ -7,25% в сравнение с предходната година)
(База данни, всички проекти на Фондация Уикимедия.
Забележка: Тези цифри наскоро бяха коригирани, за да се отстрани грешка, включваща IPv6 адреси.)

Докладна карта (интегрираща различни статистически данни и тенденции за проектите на Фондация Уикимедия):

http://reportcard.wmflabs.org/ (Дефиниции)

Финанси

 
Приходи и разходи на Фондация Уикимедия от началото на годината спрямо годишния план, към 30 май 2014 г.
 
Разходи на Фондация Уикимедия по пера от началото на годината, към 30 май 2014 г.

(Към момента на съставяне на отчета финансовата информация е достъпна само до месец април 2014 г.)

Представената финансова информация е от началото на месеца и от началото на годината до 30 април 2014 г.

Приходи 49 194 784
Разходи:
 Инженерна група 13 800 658
 Група по набиране на средства 3 209 299
 Група за стипендии 1 472 907
 Програмна група 1 493 168
 Стипендии 4 066 472
 Управителна група 725 565
 правни разходи/подкрепа на общността/комуникации 3 256 914
 финанси/човешки ресурси/администрация 5 484 592
Общо разходи 33 509 575
Общо остатък (15 685 209)
в щатски долари
  • Приходите за месец април са в размер на 8,24 млн. долара спрямо планираните 1,71 млн. долара, което е приблизително 6,53 милиона долара или 383% над планираното.
  • Приходите от началото на годината са 49,19 млн. долара спрямо планираните 46,76 млн. долара, приблизително 2,43 млн. долара или 5% над планираното.
  • Разходите за месец април са 3,19 млн. долара, което спрямо планираните 4,69 млн. долара е приблизително с 1,50 млн. долара или 32% по-малко от планираното, главно поради по-ниски разходи за персонал, капиталови разходи, интернет хостинг, субсидии на КРФ и такси за обработка на плащанията, частично компенсирани от по-високи правни такси извън договорените услуги; както и пътни разходи, свързани със събития по свикванe на общността.
  • Разходите от началото на годината са 33,51 млн. долара, което спрямо планираните 41,06 млн. долара е приблизително със 7,55 млн. долара или 18% по-малко от планираното, главно поради по-ниски разходи за персонал, капиталови разходи, интернет хостинг, правни такси, такси за обработка на плащания, разходи за развитие на персонал, субсидии и пътни разходи, частично компенсирани от по-високи поръчки за външни услуги.
  • Парични средства и инвестиции - 55,6 млн. долара, към 30 април 2014 г.
Видеоматериал за месечните показатели и дейности на срещата на Фондация Уикимедия за месец май (5 юни 2014 г.)

Други акценти от движението Уикимедия

 
Групова снимка на участниците в Уикимедия хакатон 2014 в Цюрих

Годишен Уикимедия хакатон в Цюрих, Швейцария

От 9 до 11 май, повече от 150 разработчика, инженера, системни администратора и технически ентусиасти се събраха в Цюрих за годишния Европейски хакатон на Уикимедия, организиран от Уикимедия Швейцария, местния чаптър на Уикимедия. Сред многото интересни теми, участниците се фокусираха върху карти и географски данни, Flow (нова система за дискусии, замислена като заместник на уики беседите) и Уикиданни.

"Уикиданни игра": забавен нов начин за подобряване на Уикиданни

На 20 май, Магнус Манске, дългогодишен уикимедианец и доброволен разработчик на софтуер, обяви "Уикиданни - Играта", набор от прости игри, всяка от които изисква от потребителя да направи определено решение относно Уикиданни - например, да реши дали две бележки описват една и съща тема или дали дадена бележка описва човек, или не. След две седмици, "643 играча бяха направили удивителните 352 710 решения в хода на играта, много от които директно доведоха до подобряването на Уикиданни".

Уики обича Земята стартира международно

Уики обича Земята е международен фотографски конкурс за обекти на природното наследство. Започнат през 2013 г. за Украйна от местния чаптър, тази година той бе разширен до 14 страни и привлече десетки хиляди представяния. Подобно на Уики обича Монументи, журитата първо ще определят националните победители във всяка страна, от които ще бъдат избрани победителите в световен мащаб.

 
Представяне на Уики обича Земята от Бразилия: Въздушна снимка на водопадите Игуасу

Вижте също

Акценти на Фондация Уикимедия, юни 2014 г.

Акценти на Фондация Уикимедия, април 2014 г.