Hoogtepunten Wikimedia juni 2012

This page is a translated version of the page Wikimedia Highlights, June 2012 and the translation is 100% complete.

Hoogtepunten uit de Wikimedia Foundationrapportage en de Wikimedia technische rapportage voor juni 2012, aangevuld met een selectie van andere belangrijke gebeurtenissen binnen de Wikimediabeweging.

Hoogtepunten Wikimedia Foundation

Adviesgroep bespreekt structuur van de spreiding van toekomstige donaties

 
De FDC adviesgroep ontmoeting in San Francisco

Op 9 en 10 juni kwam de adviesgroep voor de toekomstige Funds Dissemination Committee (FDC) samen ten kantore van de Foundation in San Francisco. Vrijwilligers uit de gemeenschap, Wikimedia Trustees, vertegenwoordigers van verscheidene lokale Wikimedia-afdelingen, personeel van de Foundation en leden van de Bridgespan Group discussieerden hoe de FDC de beslissingen neemt over de verdeling van het geld (meer dan 10 miljoen USD in 2012-13) over de Foundation, lokale Wikimedia-afdelingen en andere groepen. Gebaseerd op de daaruit voortvloeiende aanbevelingen heeft de Board of Trustees de charter en de eerste ontwikkelingen van de FDC goedgekeurd. Wikimedianen die zich hiervoor willen inzetten zijn uitgenodigd om zichzelf te nomineren

 
Logo van het Visual Editor project

Tweede prototype van Visual Editor gelanceerd

Een nieuw prototype van de "visual editor" voor Wikimedia-projecten werd gelanceerd. Het is de eerste versie die pagina's kan aanmaken en kan bewerken. Het stelt gebruikers in staat om bij te dragen zonder de wikisyntax te hoeven leren.

"Teahouse"-proef sluit af met veelbelovende resultaten

Het Teahouse waarin nieuwe gebruikers van Wikipedia hulp kunnen krijgen van ervaren gebruikers, heeft zijn conclusie getrokken over de drie maanden durende testfase op Wikipedia door een verslag en een statistieken te publiceren. In totaal deden er 568 vrijwilligers mee in deze testfase. In een enquête zei 70% dat ze tevreden waren met hun ervaring bij het Teahouse, terwijl maar 5% hier niet tevreden over was. Nieuwe gebruikers die uitgenodigd werden, bewerkten achteraf vaker dan gebruikers die niet waren uitgenodigd. 28% van de Teahouse-deelnemers zijn vrouwen in vergelijking met 9 procent van alle bewerkers op Wikipedia.

Hackers komen bijeen in Berlijn

 
Panorama van de Hackathon in Berlijn

Meer dan 100 deelnemers uit 30 landen kwamen naar Berlijn voor de Hackathon van Berlijn die mede georganiseerd werd door Wikimedia Duitsland en de Foundation. Onder hen waren MediaWiki-ontwikkelaars, gebruikers van de Toolserver, systeembeheerders, botmakers, makers van gadgets en andere Wikimedia-technologen. De gemeenschap leerde daarnaast wat over Wikidata en RENDER-projecten.

Gegevens en trends

Wereldwijde unieke bezoekers in mei:

492,39 miljoen (+4,02% vergeleken met april; +19,8% vergeleken met vorig jaar)
(comScoregegevens voor alle projecten van de Wikimedia Foundation; comScore geeft de gegevens voor juni later in juli vrij)

Opgevraagde pagina's in juni:

18,1 miljard (+0,2% vergeleken met mei; +22,7% vergeleken met vorig jaar)
(gegevens uit serverlogboeken, alle projecten van de Wikimedia Foundation, inclusief mobiele toegang)

Actieve geregistreerde gebruikers voor mei 2012 (>= vijf bewerkingen in een maand):

85.200 (+0,4% vergeleken met april / +3,25% vergelijken met vorig jaar)
(databasegegevens, alle projecten van de Wikimedia Foundation, exclusief Wikimedia Commons. Opmerking: In de nabije toekomst zullen we verhuizen naar een rapportage die rekening houdt met SUL en Wikimedia Commons)

Rapportkaart (integratie van verschillende statistische data en trends over WMF-projecten) voor mei 2012:

http://reportcard.wmflabs.org/

Financieel

 
Wikimedia Foundation YTD inkomsten en uitgaven vergeleken met het budget per 31 mei 2012
 
Wikimedia Foundation YTD Uitgaven per onderdeel per 31 mei 2012

Financiële gegevens zijn op het moment van schrijven alleen beschikbaar voor mei 2012.

Alle gepresenteerde financiële gegevens zijn over de periode van 1 juli 2011 tot en met 31 mei 2012

Inkomsten $ 35,563,497
Uitgaven
 Technologie (Technology Group) $ 10,979,122
 Gemeenschap/fondsenwerving (Community/Fundraiser Group) $ 3,612,603
 Globale ontwikkeling (Global Development Group) $ 3,882,629
 Bestuur (Governance Group) $ 863,259
 Financiën, juridisch, personeelszaken, administratie (Finance/Legal/HR/Admin. Group) $ 6,127,792
Totaal onkosten $ 25,465,405
Totaal overschot/(tekort) $ 10,098,092
  • Inkomsten voor deze maand zijn $659.000 vergeleken met $162.000 die gepland was. Dit was ongeveer $497.000 of 306% meer dan gepland.
  • De inkomsten in het boekjaar liggen met $35.600.000 werkelijk ten opzichte van $29.000.000 ongeveer 23% hoger dan was begroot.
  • Uitgaven voor deze maand waren $3.400.000 vergeleken met $2.200.000 die gepland was. Dit was $1.200.000 of 50% meer dan begroot. Dit is grotendeels te wijten aan een inhaalslag op geplande investeringen.
  • De uitgaven in het boekjaar liggen met $25.500.000 werkelijk ten opzichte van $25.700.000 ongeveer 1% lager dan begroot.
  • Er is $29.100.000 aan contanten beschikbaar per 31 mei 2012; een reservepositie van ongeveer 12,5 maanden.

Andere hoogtepunten in de beweging

"Afripedia" brengt offline Wikipedia naar afgelegen gebieden in Afrika

Een nieuw initiatief met de naam "Afripedia" zal Wikipedia beschikbaar maken in gebieden van West-Afrika waar geen goede internetverbinding beschikbaar is. Het project zal offline (Kiwix) versies van Wikipedia installeren op flashschijven. Deze zijn aangesloten op kleine, energiezuinige computers zonder beeldscherm of toetsenbord (plug computers) die op hun beurt aangesloten zijn op een lokaal, offline WiFi-netwerk. Iedereen die het WiFi-signaal ontvangt kan de inhoud benaderen. Het project is een samenwerkingsverband van Wikimedia Frankrijk met de Agence universitaire de la Francophonie (Association of Universities of the Francophonie – AUF) en Institut français (IF). Het project zal starten in ongeveer 20 universiteiten in 15 landen in West-Afrika.

 

Tweede "Iberoconf" top in Santiago (Chili)

In het eerste weekend van juni vond de Tweede Ibero-American Wikimedia top ("Iberoconf") plaats in Santiago in Chili. Het werd bijgewoond door vertegenwoordigers van de Wikimediachapters van Argentinië, Bolivia, Brazilië, Chili, Columbia, Italië, Mexico, Portugal, Spanje, Uruguay en Venezuela en ook door gasten uit Panama, Peru, de Wikimedia Foundation en Wikimedia Duitsland.

"Wikipedia Academy" op onderzoek over Wikipedia

Tegen het eind van juni bracht de "Wikipedia Academy 2012", georganiseerd door Wikimedia Duitsland, academische onderzoekers en Wikimedianen bij elkaar in Berlijn. Zowel het onderzoek over Wikipedia in het bijzonder als vrije kennis in het algemeen werd gepresenteerd op de conferentie. Verscheidene kranten en video zijn online beschikbaar.


De maandelijkse Wikimedia Foundation rapportage- en activiteiten-vergadering op 5 juli 2012 heeft het over het jaarplan 2012-13 gehad in plaats van zich te concentreren op de maand juni als gewoonlijk. De video hiervan zal geüpload worden naar Commons rond de tijd dat het jaarplan wordt gepubliceerd.