Wikimedian kohokohdat, kesäkuu 2012

This page is a translated version of the page Wikimedia Highlights, June 2012 and the translation is 100% complete.

Kohokohdat Wikimedia-säätiön raportista ja Wikimedian ohjelmistotuotantoraportista kesäkuussa 2012 sekä muut tärkeät tapahtumat Wikimedia-liikkeessä.

Wikimedia-säätiön kohokohdat

Ohjantaryhmä keskustelee rahoitusrakenteen tulevaisuudesta

 
FDC-ohjantaryhmän kokous San Franciscossa

9.–10. kesäkuuta tulevan rahoitustoimikunnan ohjantaryhmä piti kokouksen Wikimedia-säätiön tiloissa San Franciscossa. Yhteisön vapaaehtoisjäsenet, Wikimedian toimitsijat, paikallisjaostojen edustajat, säätiön henkilökunta sekä Bridgespan-ryhmän jäsenet keskustelivat siitä, miten toimikunta ohjaisi päätöksiä rahojen (yli 10 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria vuosina 2012–2013) jakamisesta säätiön, jaostojen ja muiden ryhmien kesken. Lopullisten suositusten pohjalta toimitsijat ovat hyväksyneet toimikunnan peruskirjan ja toiminnan aloituksen. Siihen haluavat wikimedialaiset voivat ilmoittaa itsensä jäseniksi.

 
Visual Editor -projektin logo

Visual Editorin toinen prototyyppi julkaistu

Wikimedian hankkeille suunnitellusta visuaalisesta muokkaimesta on julkaistu uusi prototyyppi. Tämä on ensimmäinen versio, jolla voi luoda ja muokata sivuja ja käyttäjät voivat lisätä sen avulla sisältöä käyttämättä monimutkaista wikitekstin syntaksia.

Teahouse-pilotti päättyi rohkaisevin lopputuloksin

Englanninkielisen Wikipedian Teahousessa muokkaajat saavat tukea yhteisön kokeneilta jäseniltä. Kokeilun kolmen kuukauden kokeilujakso englanninkielisessä Wikipediassa päätyi ja siitä saaduista kokemuksista on julkaistu katsaus ja avainlukuja. 568 vapaaehtoista otti osaa pilottiin. Osanottajille tehdyssä kyselyssä 70 % vastaajista kertoi olevansa tyytyväisiä Teahousen käyttökokemuksiin, kun taas 5 % vastaajista eivät olleet tyytyväisiä. Uuudet muokkaajat, jotka käyttivät Teahousea, tekivät myöhemmin paljon enemmän muokkauksia verrattuna muokkaajiin, joita ei oltu kutsuttu Teahouseen. 28 prosenttia Teahousen käyttäjistä on naisia; vain 9 prosenttia Wikipedian muokkaajista on naisia.

Hakkerit kokoontuivat Berliinissä

 
Panoraamakuva Berliinin Hackathon-tapahtumasta

Yli 100 osanottajaa 30 eri maasta matkusti Berliiniin Wikimedia Deutschlandin ja Wikimedia-säätiön järjestämään Berlin Hackathon -tapahtumaan. Mukana oli MediaWikin kehittäjiä, Toolserverin (palvelin, jossa sijaitsee monia vapaaehtoisten tekemiä Wikipedia-työkaluja) käyttäjiä, järjestelmäylläpitäjiä, bottien kehittäjiä ja ylläpitäjiä, pienoisohjelmien kehittäjiä ja muita Wikimedian tekniikasta kiinnostuneita. Yhteisö sai kuulla myös Wikidata ja RENDER -projekteista.

Tunnusluvut

Maailmanlaajuisesti yksilöityjä kävijöitä toukokuussa:

492,39 miljoonaa (+4,02 % verrattuna huhtikuuhun; +19,79 % verrattuna vuoden takaiseen)
(perustuu comScoren tietoihin kaikista Wikimedia-säätiön projekteista; comScore julkaisee kesäkuun tiedot myöhemmin heinäkuussa)

Sivulatauksia kesäkuussa:

18,1 miljardia (+0,2 % verrattuna toukokuuhun; +22,7 % verrattuna vuoden takaiseen)
(Palvelinlokitiedot, kaikki Wikimedia-säätiön projektit mukaan lukien mobiililiikenne)

Aktiivisia rekisteröityneitä käyttäjiä toukokuussa 2012 (vähintään 5 muokkausta kuukaudessa):

85,200 (+0,38 % verrattuna huhtikuuhun / +3,25 % verrattuna vuoden takaiseen)
(Tietokantatiedot, kaikki Wikimedia-säätiön projektit paitsi Wikimedia Commons. Tulevaisuudessa tämä luku ottaa huomioon SUL-tunnuksen ja Wikimedia Commonsin käyttäjät.)

Tilastokortti (kokoaa tilastotietoja ja suuntia Wikimedia-säätiön projekteista) toukokuulle 2012:

http://reportcard.wmflabs.org/

Talous

 
Wikimedia-säätiön tulot ja menot vuoden alusta 31. toukokuuta 2012 asti verrattuna suunniteltuun
 
Wikimedia-säätiön menot vuoden alusta 31. toukokuuta 2012 asti jaoteltuna

(Talousluvut ovat saatavilla vain toukokuuhun 2012 asti tämän katsauksen kirjoitushetkellä.)

Kaikki taloustiedot ovat väliltä 1. heinäkuuta 2011 - 31. toukokuuta 2012.

Tulot $ 35,563,497
Kulut:
 Teknologiaryhmä $ 10,979,122
 Yhteisö ja varainkeruu $ 3,612,603
 Kansainvälinen kehitys $ 3,882,629
 Johto $ 863,259
 Talous, laki, HR ja hallinto $ 6,127,792
Kulut yhteensä $ 25,465,405
Ylijäämä/(alijäämä) $ 10,098,092
  • Kuukauden tulot ovat 659K USD (suunniteltu 162K USD), noin 497K USD tai 306 % yli suunnitellun.
  • Kuluvan vuoden on 35,6M USD (suunniteltu 29M USD), noin 6,6M USD tai 23 % yli suunnitellun.
  • Kuukauden menot ovat 3,4M USD (suunniteltu 2,2M USD), noin 1,2M USD tai 50 % yli suunnitellun - pääasiassa, koska pääomamenot saavuttivat tavoitetta takia.
  • Kuluvan vuoden on 25,5M USD (suunniteltu 25,7M USD), noin 252K USD tai 1 % alle suunnitellun.
  • Käteistilanne on 29,1M USD 31. toukokuuta 2012, joka vastaa noin 12,5 kuukauden menoja.

Muita liikkeen kohokohtia

Afripedia tuo yhteydettömän Wikipedian Afrikan syrjäisille alueille

Uusi aloite nimeltään Afripedia saattaa Wikipedian saataville Länsi-Afrikan alueilla, joissa ei ole käytössä hyviä internet-yhteyksiä. Projektissa asennetaan yhteydettömään (Kiwix-muotoon sovitettuja) Wikipedian versioita Flash-muisteille. Ne kytketään pieniin ja energiatehokkaisiin tietokoneisiin ilman näyttöjä tai näppäimistöjä (englanniksi plug computer), jotka taas on kytketty paikalliseen langattomaan verkkoon. Sisältö on saatavilla kaikille, jotka voivat vastaanottaa langattoman signaalin. Projekti on Ranskan Wikimedia-yhdistyksen, ranskankielisten alueiden yliopistojen yhdistyksen (AUF) ja Institut français:n yhteistyössä toteuttama. Se käynnistyy noin 20:ssa yliopistossa 15:ssä eri Länsi-Afrikan maassa.

 

Toinen Iberoconf-kokous Santiago de Chilessä

Kesäkuun ensimmäisenä viikonloppuna pidettiin II Ibero-Amerikkalainen Wikimedia-kokous (Iberoconf) Santiago de Chilessä. Siihen osallistui edustajia Argentiinan, Bolivian, Brasilian, Chilen, Kolumbian, Italian, Meksikon, Portugalin, Espanjan, Uruguayn ja Venezuelan Wikimedia-jaostoista sekä vieraita Panamasta, Perusta, Wikimedia-säätiöstä sekä Saksan Wikimedia-yhdistyksestä.

”Wikipedia Academy” Wikimedian tutkimuksesta

Kesäkuun lopussa Wikipedia Academy 2012 kokosi yhteen tutkijoita ja wikimedialaisia Berliinissä Saksan Wikimedia-yhdistyksen isännöimänä. Konferenssissa esiteltiin tutkimusta Wikipediasta sekä vapaasta tiedosta yleensä. Netissä on saatavilla monenlaisia julkaisuja ja videoita.


Kuukausittaisessa Wikimedia-säätiön tilasto- ja toimintakokouksessa kesäkuun viidentenä käsiteltiin poikkeuksellisesti vuosisuunnitelma 2012–2013 pelkän kesäkuun sijaan. Video ladataan Commonsiin vuosisuunnitelman julkaisun ajankohtana.