Wikimedias høydepunkter, desember 2015

This page is a translated version of the page Wikimedia Highlights, December 2015 and the translation is 94% complete.
Outdated translations are marked like this."Wikidata Birthday Talk Magnus Manske.jpg" by Jason Krüger, freely licensed under CC BY-SA 4.0; "Solomon_Northup_by_Nebro,_edit.jpg" from Twelve Years a Slave (1853), public domain.; "(2011 Education for All Global Monitoring Report) -Government primary school in Amman, Jordan - Young girls reading.jpg" by Tanya Habjouqa, freely licensed under CC BY-SA 3.0 IGO; Collage by Andrew Sherman.

Her er høydepunktene fra Wikimedia-bloggen i desember 2015.

Wikipedia feirer 15 år med fri kunnskap.

 
Wikipedia feiret sin 15-årsdag, og det ble holdt over 150 markeringer på seks kontinenter. I mellomtiden annonserte Wikimedia Foundation sin plan for å opprettholde Wikipedia i fremtiden. Photo by Tanya Habjouqa, freely licensed under CC BY-SA 3.0 IGO.

15. januar feiret vi ikke bare Wikipedia, men også en fødsel av en ide: at hvem som helst kan bidra til verdens kunnskap. Som en del av denne milepælen, annonserer Wikimedia Foundation Wikimedia Endowment, et legat som vil sørge for at Wikipedia vil trives og leve videre i flere generasjoner fremover. Stiftelsens mål er å samle inn 100 millioner dollar i løpet av de neste 10 årene. DU kan følge med på feiringen ved å tagge @Wikipedia, bruke hashtagen #wikipedia15, eller besøke 15.wikipedia.org.

Femten år siden, var Wikipedia et veldig annet sted: Magnus Manske

 
Magnus Manske har vært en bidragsyter på Wikipedia siden 2001, og ble født i Köln i Tyskland. Byens katedral er avbildet her. Photo by Jason Krüger, freely licensed under CC BY-SA 4.0.

Manske husker godt Wikipedias tidligste dager. «I 2001 var Wikipedia den nye tingen. Vi var David sammenlignet med Goliat, og startet med ingenting sammenlignet med Goliat, som Brockhaus og Britannica, som var giganter i encyclopedi-verdenen. Jeg husker da forsiden sa «Vi har nå 15 ikke-helt-forferdelige artikler». Vi ville lage 100 000, så da var det bare å begynne.» I de dagene fantes ikke engang MediaWiki, programvaren som er bak Wikipedia og andre wikier i dag. Siden fikk flere voksesmerter da det bruke den originale UseModWiki-programvaren, og klarte ikke å tilfredsstille etterspørselen etter informasjon som ble sendt til siden. Manske programmerte en erstatting for UseModWiki, som han kalte «Fase II». Den introduserte flere ting for bidragsyterne, som navnerom, overvåkningssider og bidragslister.

Gjøre våre visningstall lett tilgjengelige

 
Solomon Northup var den den mest besøkte Wikipedia-artikkelen 12. desember, i følge HatNotes Top 100, en ny app som tar den nye visningstall-APIen i bruk. Illustration from Twelve Years a Slave (1853), public domain.

Wikipedia og dets søsterprosjekter får mer enn 16 milliarder visninger hver måned, mer enn dobbelt så mange som det er personer på jorden. Forskjellen på populariteten mellom Wikipedia-artikler kan reflektere trender i samfunnet hvis vi spør enkle spørsmål: hva er mest populært på den spanske Wikipedia, fideuà eller paella? Hvor mange visninger fikk Wikipedia på Punjabi etter den siste store gjennomgangen? Hva er de stedene folk ser på på tysk Wikivoyage?

Man kan nå bruke Wikimedia Foundations nye sidevisnings-API for å få svar på slike spørsmål raskt og enkelt. APIen er bygd på en RESTful-arkitektur som gjør det lett å få data med bare URL-er. For å gjøre det enda lettere, så er det sluppet ut en R-klient og en python-klient.

Kort sagt

Andrew Sherman, Digital Communications Intern, Wikimedia Foundation

Social Media
  • Det har skjedd mye med Wikipedia de siste 15 årene. Se på disse fortellingene og andre høydepunkt fra forrige måned på Wikimedia-bloggen.
  • Se på Wikipedias nye visningstall-API, og andre høydepunkter fra forrige måned på Wikimedia-bloggen.
  • Vet du om noen som kanskje vil lese om det best fra Wikimedia-bloggen på dette språket? Vennligst del denne posten!