This page is a translated version of the page Wikimedia Foundation/Communications/Sound Logo and the translation is 74% complete.
Outdated translations are marked like this.
Hang logó

Hallottad? A Wikimédiának hanglogója van

What a journey

More than a year ago, we embarked on a new journey: to find a sound logo for Wikimedia. Inspired by the Wikimedia movement's experience of visual logo contests and mandated by the Foundation's Board of Trustees, the Sound Logo team, together with Wikimedians, engaged with audio professionals and sound enthusiasts around the world, created an online collection of sounds, had on-wiki conversations, hosted community calls, organized workshops in sound editing and audio production, attended virtual and in-person community events, and created listening booths.

3,235 sound logos were submitted by 2,094 participants in 135 countries during the month-long contest between September and October, 2022. Per community curiosity, the Sound Logo team shared random batches of submissions as they were coming in. The interpretations of the creative prompts were just fascinating – sounds of crowds and birds, pages turning, knocking on doors, drums, chimes, and gongs, vocals, mouse clicks, and typing on keyboards.

Luckily, there was help!!! Community members volunteered to screen submissions as they were coming in, and at the end, a selection committee of Wikimedians, in collaboration with audio professionals from the MassiveMusic network, presented the movement with 10 sound logos to vote on.

We thought to give the finalists a fair chance and prompted voters to listen to all 10 sound logos and order them according to their preferences. A strong method previously used in Wikimedia visual logo contests was selected to determine the winning sound for Wikimedia. 2065 votes were cast with 76.7% of voters registered on Wikimedia Commons for more than a year. And now, officially, we have the winning sound.

A győztes hang

Thaddeus Osborne is from Norfolk, Virginia, USA; nuclear engineer by day and music producer at heart. He conceptualized our sound logo based on what knowledge consumption and seeking information mean to him: leafing through books, the crescendo of wanting more, and that unquenchable thirst for learning. Read more.

Köszönjük!

Preparing Wikimedia content for audio devices and doing it in a way that was true to our values and practices was not an easy endeavour. Many thanks to the screening team of volunteers, the selection committee, the dynamic team of community liaisons, and most importantly, you! We are grateful to many of you who took part in on-wiki, virtual, or in-person conversations, listened, shared, voted, or in any other way participated to help bring us to where we are today, with a sound logo for Wikimedia projects. Thank you, well played.

 

Milyen hangja van az emberi tudás összességének?

Napjainkban az emberek a hangjukkal is feltehetnek kérdéseket a számítógépeknek és az okoseszközöknek, a nagy keresőmotorok pedig gyakran a Wikimédia-projektekben keresgélnek, hogy ezekre választ kapjanak. A Wikimédia-tartalmak azonosítására szolgáló hanglogó nélkül a nyilvánosság nem mindig tudja, hogy ez a tudás a Wikimédiától származik, amely az ellenőrizhető információk megbízható forrása. A vizuális logóverseny örökségére hangolódva, valamint a hanglogókra és a hangkészítésre vonatkozó izgalmas új szempontokkal a Wikimédia Alapítvány globális versenyt szervez a Wikimédia hanglogójára, és szeretnénk, ha te is jelentkeznél.

A hanglabor-ban különböző dallamokat és hangokat állítottunk össze neked a kísérletezéshez és inspirálódáshoz. Jó szórakozást!

Olvasd el a "Diff" blogsorozatunkat, ha kíváncsi vagy:


Idővonal

A verseny előzetes menetrendje az alábbiakban olvasható. Ezt a logópályázat előrehaladtával tervezzük folyamatosan frissíteni, de a felmerülő igényeknek megfelelően is változhat.

október 2021-től a február 2022-ig Március + Április 2022 Május + Június 2022 2022. július 2022. augusztus 2022. szeptember 2022. október 2022. december 2023. március
1. fázis: Háttérkutatás és megbeszélés A projektcsapat előkészületei 2. fázis: Közösségi kapcsolatfelvétel és megbeszélések a verseny tervezése beszélgetések és bejövő ötletek alapján Hanglogó események a Wikimánián 3. fázis: A megmérettetés Kiválasztás, szavazás Szavazás Eredmények
Közösségi események, kezdeti megbeszélések a témában Project team set up Versenytervezési megbeszélések a közösséggel Véglegesített versenyterv Weboldal kialakítása és aktiválása; kapcsolattartó csoport; szűrőcsoport és kiválasztási bizottság felállítása. Elindul a "Minden Emberi Tudás Hangja" globális verseny A verseny lezárul, a szerzői jogok kezdeti felülvizsgálata, a kiválasztási bizottság szűkített listái Voting on Wikimedia Commons, Dec. 6-19, early results shared A Wikimédia hanglogója, A "Minden Emberi Tudás Hangja" hivatalosan is bemutatásra került.

Projektcsapat

We are...

Wikimedia Foundation Communications Department:

... and fantastic liaisons:

Together, we’re leading and supporting the global contest for the Wikimedia sound logo.

Megbeszélés a Zenei Produkcióról

If you want to learn more about sound logos, need help with your submission, or if you have a great idea for one, but don't know how to capture it, join this conversation with our technical partner MassiveMusic on September 29, 15:00-16:00 UTC. Sign up directly on Zoom or below using your Wikimedia username and we will send you the call link using the "Email this User" feature. Please share your questions in advance so we can best adapt the workshop for you.

A MassiveMusic által vezetett és felvett mesterkurzus a "Wikimédia: Minden Emberi Tudás Hangja" nevű versenyhez szükséges hanglogó elkészítéséről.

Közösségi megbeszélések

A Wikimédia hanglogó pályázat 2. fázisában nyílt közösségi konzultációk zajlottak a pályázat javaslatáról (ennek diái itt megtekinthetők). Két találkozóra került sor, egy május 27-én és egy másik június 2-án. A május 27-i videofelvétel itt található. A prezentáció a következőkből állt: a TED hanglogó boncolgatása, az Audacity hangszoftver alapvető használata és a hangfelvétel néhány trükkjének bemutatása, a versenyjavaslat összefoglalója és annak alakulása, illetve kérdések és válaszok.

Olvass utána itt.

Phase 2: sound logo at different community events

1. fázis: kapcsolatok a közösségekkel

Az alábbiakban egy táblázatot találsz azokról a - múltbeli és jövőbeli - helyekről, ahol a beszélgetőoldalunkon kívül a Wikimédiásokhoz is csatlakozunk, hogy a hanglogó projektről beszélgessünk. Ha szeretnéd meghívni a csapatot az eseményedre, vagy szeretnél egy hívást egyeztetni, hogy beszéljünk a projektről, írj egy e-mailt a soundlogo wikimedia.org címre. Ha szükséges, tolmácsolást is tudunk szervezni, hogy nem angol nyelvű csoportokkal is beszélni tudjunk.

Csoport vagy megbeszélés neve Összegzés Jegyzetek az eseményről
WikiArábia - Kerekasztal-beszélgetés, 15 október 2021 Tas és Samir a Brand Studio-tól, valamint Kelsi a Movement Communications-től körülbelül 25 önkéntessel vett részt a Hanglogó kerekasztal-beszélgetésén a WikiArábia 2021-es rendezvényén. Tas bemutatta a Wikimédia-tartalmakra vonatkozó Hanglogó feltárásának lehetőségét, amelyhez a nyilvános beszélgetésen nem kapcsolódtak, és a hívás során nem tettek fel kérdéseket, de a jelenlévőket tájékoztatták a lehetőségről. Lásd a program linkjét és a hozzá kapcsolódó jegyzeteket.
Stratégiai Wikimédia Partnerhálózat - Prezentációk, Kérdések és Válaszok, 31 október 2021 (minkét megbeszélés) Kelsi a hanglogó csapatból körülbelül 30 önkéntessel vette fel a kapcsolatot a mozgalom minden részéről az első október 2021-es SWAN-találkozókon. A hanglogó ötletét általános pozitív fogadtatásban részesítették, és többek között kérdéseket tettek fel a védjeggyel, az önkéntesek általi felhasználással és azzal kapcsolatban, hogy a hanglogó tartalmazhat-e szavakat. Az önkéntesek a közelgő hanglogó-pályázat iránti izgatottságukról is tanúbizonyságot tettek azzal, hogy az oldalsó csevegésablakban logóötleteket osztottak meg egymással.

Az október 31-én 18:30 UTC tartott második SWAN-találkozón a Brand Studio csapata (Mathoto, Zack és Samir képviseletében) mintegy 40 önkéntessel vette fel a kapcsolatot. A Brand Studio csapata köszönetet mondott a kijelölt közösségi tanácsadóknak, akik segítettek a márkamunka következő lépéseinek irányításában, amely magában foglalja a rugalmas elnevezési lehetőségek bővítésének terveit, egy egységes közösségi pilotot, a meglévő márkairányelvek portáljának frissítését a meta és a hanglogó feltárásán. A résztvevők ünnepelték ennek a színes levélnek a mozgalomra gyakorolt pozitív hatását, és egyáltalán örömmel látták, hogy márkaprojektek indulnak a mozgalom újabb, biztosabb alapokon történő támogatására. A hanglogó-projekt iránt is pozitív érdeklődés mutatkozott, és hasznos javaslatokat tettek, különösen a világos használati irányelvek szükségessége kapcsán.

Lásd az esemény linkjét és a hozzá kapcsolódó jegyzeteket.
Kommunikációs Bizottság, 2021. október 26. Mathoto, Tas és Lena a hanglogó csapatból csatlakozott a Kommunikációs Bizottság 2021. október 26-án tartott havi üléséhez (9 közösségi tag vett részt). Mathoto áttekintést adott a következő lépésekől, és bemutatta a hanglogó kutatásának ötletét. Hasznos javaslatokat kaptunk a projektötlet megformálása és a hanglogó-pályázat inspirációja kapcsán.
WikiIndaba WikiIndaba - Kerekasztal-beszélgetés, 04 november 2021 A márkastúdió csapata a Wiki Indaba 2021-en a WMF kommunikációs osztályának kerekasztal-beszélgetését tartotta. Mathoto áttekintést adott a márka következő lépéseiről, arra összpontosítva, hogy az alapítvány hogyan fogja frissíteni a meglévő Wikimédia márkairányelvek portálját a metán, illetve Tas megosztotta a Hanglogó projektre vonatkozó információkat. A Hanglogó nem váltott ki számottevő visszhangot, mivel a hozzászólók közül sokan többet akartak tudni a jövő évre tervezett márkairányelv-frissítésekről és képzésekről. További információkért lásd az esemény linkjét és az ülés jegyzeteit.
Wikimédia CEE Online Találkozó - Kerekasztal-beszélgetés, 06 november 2021 A Brand Studio csapata (Mathoto, Tas, Samir) a 2021-es Wikimedia CEE Online Találkozó keretében a WMF Kommunikációs Osztályának kerekasztal-beszélgetésén mintegy 30 közép- és kelet-európai önkéntessel vett részt. Mathoto felelevenítette a márkamunkára vonatkozó igazgatótanácsi határozatokat, Tas bemutatta a Wikimédia-tartalmakra vonatkozó Hanglogó feltárásának bevezetőjét, Samir pedig a Wikimédia márkairányelvek egységesítésére és frissítésére irányuló projektet ismertette. A Hanglogót nagy érdeklődéssel fogadták. Számos közösség osztotta meg a hangokkal kapcsolatos kreatív ötleteit, a meglévő felhasználási lehetőségeket (például a "Beszélő Wikipédiá"-t és a "WikiQR"-t) és az új felhasználási lehetőségeket (például a Wikimédia tartalmak mozgó audiovizuális logóját). Itt találhatod a programot és a [[1]].

WikiConvention Francophone - Kerekasztal-megbeszélés, 20 november 2021

Tas és Kelsi a hanglogó csapatból az új hanglogó projektről tartott előadást a WikiConvention Francophone mintegy 50 résztvevője előtt. A közönség általános pozitívan reagált, a kérdések arra vonatkoztak, hogy a hanglogónak lesz-e mozgó vizuális kísérő logója is, hogy a projekt mennyire támogatja a kisebbségi nyelveket, hogy a hanglogó beszéddel vagy szöveggel fog-e rendelkezni, és hogy a hanglogó nyelvsemleges lesz-e? Itt találhatod az esemény linkjét és [ülés jegyzeteit].

Érdekel ez a projekt?

Add meg a felhasználóneved, hogy további információkat kapj a versenyről.

Add hozzá magad

Jegyzetek