Wikidata/Notities/Vereisten

This page is a translated version of the page Wikidata/Notes/Requirements and the translation is 100% complete.

Wikidata heeft veel aandacht gekregen zelfs voordat er ook maar één regel code voor was geschreven. Dit is zeer bemoedigend, maar leidt wel tot zeer hoge verwachtingen. Wikidata is een heleboel dingen voor veel mensen. Het is gebaseerd op ideeën, voorstellen en technologie die al bijna een decennium geleden in de Wikimedia beweging is ontwikkeld, en zelfs daarvoor. Terwijl Wikidata vooruit gaat en er beslissingen worden genomen, is het bijna vanzelfsprekend dat we niet aan alle verwachtingen kunnen voldoen.

Deze korte notitie is gericht om een aantal fundamentele eisen voor Wikidata te verzamelen om ervoor te zorgen dat de discussie en verzameling van ideeën een goede basis heeft om effectief te zijn.

De volgende eisen zijn niet onderhandelbaar:

 1. Wikidata wordt een Wikimediaproject, uiteindelijk onderhouden en beheerd door de Wikimedia Foundation. Dit vereist dat Wikidata de principes en richtlijnen van de Wikimediabeweging volgt.
 2. De software die nodig is om Wikidata uit te voeren wordt ontwikkeld onder een Open Source licentie en zal alleen afhankelijk zijn van software die ook Open Source is.
 3. De setup voor Wikidata zou moeten kunnen opgaan in de huidige Wikimedia Foundation infrastructuur. Dit betekent dat de manier van dumpen, backuppen en operaties in de infrastructuur zoveel mogelijk hetzelfde zal zijn. Dit geeft aan dat we MediaWiki, PHP, MySQL, enzovoort gebruiken.
 4. De inhoud van Wikidata wordt beschikbaar gemaakt onder een vrije licentie.
 5. De inhoud van Wikidata is te exporteren via open standaard opmaak.
 6. Het succes van van Wikidata wordt niet gemeten op basis van de hoeveelheid gegevens die is opgeslagen, maar op basis van het vormen van een gezonden gemeenschap en hoe nuttig die is voor Wikipedia en andere toepassingen.
 7. Wikidata gaat niet over de waarheid, maar over stellingen en hun referenties. Deze kunnen tegenstrijdig zijn.
 8. Wikidata is te gebruiken in alle talen en beschikbaar in alle talen van de Wikimediaprojecten.
 9. De expressiviteit van Wikidata is beperkt. Er zijn altijd voorbeelden van kennis die Wikidata niet kan uitdragen. We hopen dat de expressiviteit met het voortschrijden van de tijd kan toenemen.
 10. De ontwikkelaars van Wikidata bepalen niet de inhoud van Wikidata, net zoals de ontwikkelaars van MediaWiki niet bepalen wat de inhoud van Wikipedia is. Ze kunnen ook inhoudelijk bijdragen aan Wikidata, maar dat geeft ze geen speciale rechten binnen de gemeenschap.

De volgende eisen worden gebruikt als zwaarwegende richtlijnen in het ontwerp van Wikidata:

 1. Wikidata is een socio-technisch systeem. In plaats van te trachten overintelligent te zijn, steunen we op de Wikimediagemeenschappen.
 2. Het eerste doel van Wikidata is feitelijke use cases van Wikipedia te ondersteunen, en niet een hypothetische perfectie in de weergave van kennis te bewerkstelligen.
 3. Wikidata moet een balans zoeken tussen gebruiksgemak en uitdrukkingsmogelijkheden voor uitspraken. De gebruikersinterface mag niet te gecompliceerd worden om alleen een aantal zelden voorkomende use cases te faciliteren.
 4. Wat een buitengewoon gebruik is en wat niet, wordt bepaald door hoe vaak het voorkomt in Wikipedia. In plaats van anekdotisch bewijs of hypothetische voorbeelden, analyseren we Wikipedia om te bekijken hoe vaak iets wordt gebruikt.
 5. We willen pragmatisch zijn. Afgemaakt is beter dan perfect.
 6. Wikidata gaat veel gegevens verschaffen die gebruikt kunnen worden ter ondersteuning van het onderzoek. We willen er zeker van zijn dat het makkelijk te gebruiken is.
 7. Wikidata biedt een API-interface om alternatieve gebruikersinterfaces te maken die slimmer zijn dan die van Wikidata zelf.
 8. Wikidata is te bewerken door mensen en bots. Maar de gebruikers die een bot laten draaien moeten zich bewust zijn van hun verhoogde verantwoordelijkheid om de gemeenschap niet te overladen.