Wikidata/Megjegyzések/Követelmények

This page is a translated version of the page Wikidata/Notes/Requirements and the translation is 91% complete.

Wikidata has received an amazing amount of attention, even before a single line of code was written. This is very encouraging, but it also leads to extremely high expectations. Wikidata is a lot of things to a lot of people. It is based on ideas, proposals and technology that have been developed for almost a decade within the Wikimedia movement, and even much longer before. It is obvious that, while Wikidata moves forward and while decisions are being made, we will not meet all these expectations.

Ennek a rövid megjegyzésnek az a célja, hogy összegyűjtse a Wikidata alapvető követelményeit (elvárásait), annak érdekében, hogy a közösség ötleteinek összegyűjtése és megvitatása után, jó alapot nyújtson a hatékony munka érdekében.

Az alábbi követelmények nem felülbírálhatóak:

 1. A Wikidata egy Wikimedia projekt, amit a Wikimedia Alapítvány tart fenn, működtet. Ez kötelezi arra, hogy a Wikidata követi a Wikimédia-mozgalom alapelveit és irányelveit.
 2. A Wikidata futtatására szolgáló szoftvert nyílt forráskódú licenc alatt fejlesztik, így mindig is csak a nyílt forráskódú szoftverektől fog függeni.
 3. The setup for Wikidata should blend into the current Wikimedia Foundation infrastructure as easily as possible. This means that we should fit into the same dumping, backup, and operations infrastructure as far as possible. This mandates that we use MediaWiki, PHP, MySQL, etc.
 4. A Wikidata tartalma szabad licenc alatt áll rendelkezésre.
 5. A Wikidata tartalma szabad és szabványos formátumok segítségével exportálhatóak.
 6. A Wikidata sikerét nem az általa tárolt adatok mennyisége, hanem egy egészséges légkörben alkotó közösség megteremtése és az általuk létrehozott adatok hasznosíthatósága adja a Wikipédia és más alkalmazások számára.
 7. A Wikidata nem az igazságról szól, hanem az állításokról és azok referenciáiról. Ezek – néha – ellentmondásosak lehetnek.
 8. A Wikidata teljes mértékben nemzetközi, így a Wikimédia projekt valamennyi nyelvén elérhető.
 9. A Wikidata kifejezőkészsége mindig korlátozott lesz. Mindig lesznek olyan példák a tudáshalmazra (vagy annak egyes elemeire), amelyet a Wikidata nem fog tudni tökéletesen közvetíteni. Reméljük, hogy ez a képesség idővel növekedni fog.
 10. A Wikidata fejlesztői nem döntenek a Wikidata tartalmáról, mint ahogyan a MediaWiki fejlesztői nem döntenek a Wikipédia tartalmáról. Ők lehetnek a Wikidata szerkesztői is, de nem kapnak különleges jogokat a közösségen belül.

Az alábbi követelményeket használják ajánlásként, útmutatásként a Wikidata tervezésekor:

 1. A Wikidata társadalmi-technikai rendszer. Ahelyett, hogy túlságosan intelligensek lennének, alapvetően a Wikimédia közösségekre támaszkodunk.
 2. A Wikidata első célja, hogy a Wikipédia aktuális felhasználási esteit szolgálja, és ne tegye lehetővé a tudás reprezentációjának hipotetikus tökéletességének valamilyen formáját.
 3. A Wikidata-nak egyensúlyoznia kell a könnyű használat és kifejezőképesség között. A felhasználói felületnek nem szabad túl bonyolultnak lennie ahhoz, hogy csak néhány kivételes esetet fedjen le.
 4. Hogy mi a kivételes eset, illetve mi nem, amelyek meghatározzák, hogy milyen gyakran jelennek meg a Wikipédiában. Anekdotikus bizonyítékok vagy elméleti példák helyett folyamatosan elemezzük a Wikipédiát, és megnézzük, hogy milyen gyakoriak a konkrét esetek.
 5. Légy pragmatikus! A befejezett fordítás jobb a tökéletesnél.
 6. A Wikidata számos olyan adatot szolgáltat, amelyek támogathatják a kutatást. Ezzel akarjuk biztosítani, hogy könnyen használható rendszer legyen.
 7. A Wikidata biztosít egy API felületet az alternatív felhasználói (UI) felület létrehozására, amely fejlettebb a Wikidata szabványnál.
 8. A Wikidatát emberek és botok egyaránt szerkeszthetik. De a botokat futtató embereknek tisztában kell lenniük fokozott felelősségükkel, hogy a közösséget ne nyomják el.