VisualEditor/Newsletter/2015/February/nl

This page is a translated version of the page VisualEditor/Newsletter/2015/February and the translation is 100% complete.


Sinds de laatste nieuwsbrief heeft het team Editing veel bugs opgelost en gewerkt aan het uiterlijk, de komende Citoid-referentie service en ondersteuning voor talen met complexe invoervereisten. Er worden wekelijkse statusrapporten gepost op mediawiki.org. Plannen worden gepost op de VisualEditor roadmap.

VisualEditor

De Wikimedia Foundation heeft haar topprioriteiten voor dit kwartaal (januari tot maart) genoemd. De eerste prioriteit is om VisualEditor standaard klaar te maken voor implementatie voor alle nieuwe gebruikers en uitgelogde gebruikers op de resterende grote Wikipedia's. U kunt helpen bij het identificeren van deze vereisten. Vanaf woensdag 11 februari 2015 om 12:00 uur PST (20:00 UTC) zijn er wekelijkse triagebijeenkomsten. Vertel aan vice-president Engineering Damon Sicore, Productmanager James Forrester en andere teamleden welke bugs en functies voor u het belangrijkst zijn. De beslissingen die tijdens deze vergaderingen worden genomen, zullen bepalen welk werk nodig is voor het doel van dit kwartaal om VisualEditor klaar te maken voor implementatie door nieuwe gebruikers. De aanwezigheid van vrijwilligers die het leuk vinden om MediaWiki code bij te dragen wordt bijzonder op prijs gesteld. Informatie over hoe u kunt deelnemen aan de vergadering wordt kort voor het begin van de vergadering hier geplaatst.

Door een aantal veranderingen in MobileFrontend en VisualEditor, werkte VisualEditor op de mobiele site begin januari een paar dagen niet goed. De teams verontschuldigen zich voor het ongemak.

Recente verbeteringen

Het nieuwe ontwerp voor VisualEditor komt overeen met MediaWiki's frontend standaarden onder leiding van het team Design. Er zijn verschillende nieuwe versies van de OOjs UI bibliotheek vrijgegeven, en deze hebben ook invloed op het uiterlijk van de VisualEditor en andere MediaWiki software extensies. De meeste veranderingen waren klein, zoals het veranderen van de tekstgrootte en de hoeveelheid witte ruimte in sommige tabbladen. De knoppen worden consequent met een kleur gecodeerd om te laten zien of de actie:

  • een nieuwe taak start, zoals het openen van de dialoog ⧼visualeditor-toolbar-savedialog⧽:  blauw ,
  • een constructieve actie is, zoals het invoeren van een citaat: groen ,
  • uw werk kan verwijderen of verliezen, zoals het verwijderen van een link:   rood , of
  • neutraal is, zoals het openen van een link in een nieuw tabblad:   grijs.

De TemplateData editor is volledig herschreven om een ander ontwerp te gebruiken op basis van hetzelfde OOjs UI-systeem als VisualEditor. (T67815, T73746.) Deze wijziging heeft een paar bestaande bugs opgelost en de bruikbaarheid verbeterd. (T73077T73078.)

Zoeken en vervangen in lange documenten gaat nu sneller. Het markeert niet elk voorkomen meer als er meer dan 100 tegelijk op het scherm zijn. (T78234.)

Redacteurs van de Hebreeuwse en Russische Wikipedia vroegen om de mogelijkheid om VisualEditor te gebruiken in de namespaces "Article Incubator" en "Drafts". (T86688, T87027.) Als uw gemeenschap VisualEditor ingeschakeld op een andere namespace in uw wiki wil hebben, dan kunt u een verzoek indienen in Phabricator. Voeg een link toe naar een discussie in uw gemeenschap over de gevraagde wijziging.

Toekomstplannen

Het team Editing zal binnenkort auto-fill functies voor citaten toevoegen. De Citoid service neemt een URL of DOI voor een betrouwbare bron, en retourneert een vooraf ingevulde, vooraf opgemaakte bibliografische bronvermelding. Nadat u het heeft gemaakt, kunt u informatie wijzigen of toevoegen aan het citaat, op dezelfde manier als u elk ander bestaand citaat in de VisualEditor bewerkt.Het is gepland dat ISBN's, PMID's en andere identificaties worden ondersteund. Later kunnen redacteuren bijdragen aan de definities van de Citoid-dienst voor elke website, om de precisie te verbeteren en de noodzaak van handmatige correcties te verminderen.

We hebben redacteuren nodig om te helpen bij het testen van het nieuwe ontwerp van de invoeger van speciale tekens, vooral als u Welsh, Bretons of een andere taal spreekt die veel diakritische tekens of speciale tekens gebruikt. De nieuwe versie zou volgende week beschikbaar moeten zijn om te testen. Neem dan contact op met User:Whatamidoing (WMF) als u op de hoogte wilt worden gehouden wanneer de nieuwe versie beschikbaar is. Nadat het hulpmiddel voor speciale tekens is voltooid, wordt VisualEditor geïmplementeerd voor alle gebruikers op Fase 5 Wikipedia's. Dit zal gevolgen hebben voor ongeveer 50 middelgrote en kleinere Wikipedia's, waaronder Afrikaans, Azerbeidzjaans, Bretons, Kirgizisch, Macedonisch, Mongools, Tataars en Welsh. De datum voor deze wijziging is niet vastgesteld.

Laten we samenwerken

Elitre (WMF)