Translation requests/WMF/Board of Trustees/el

Διοικητικό Συμβούλιο

edit


Αναδιάρθρωση Συμβουλίου 26 Απριλίου 2008


Το Διοικητικό Συμβούλιο του Wikimedia διαχειρίζεται το ίδρυμα και επιβλέπει την διάθεση και προτάσεις των δωρεών. Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι η ανώτατη εταιρική αρχή στο Wikimedia Foundation Inc. (άρθρο IV, παρ. 1 του καταστατικού).

Το Συμβούλιο αποτελείται από οκτώ διευθυντές. Δείτε επίσης μια λεπτομερή περιγραφή για τον ρόλο τους.

Τα τρέχοντα μέλη του Συμβουλίου είναι:

  • Michael Snow, Chair (η θητεία του θα διατηρηθεί μέχρι τα παραρτήματα να κάνουν διορισμό)
  • Jimmy Wales, Επίτιμος Πρόεδρος (θητεία μέχρι Δεκέμβριο 2008)
  • Jan-Bart de Vreede, Αντιπρόεδρος (θητεία μέχρι Δεκέμβριο 2008)
  • Domas Mituzas, Γενικός Γραμματέας (θα διατηρηθεί μέχρι τα παραρτήματα να κάνουν διορισμό)
  • Stuart West, Ταμίας (θητεία μέχρι Δεκέμβριο 2008)
  • Kat Walsh (θητεία μέχρι Ιούλιο 2009)
  • Ting Chen (θητεία μέχρι Ιούλιο 2009)

Michael Snow

edit
 
Michael Snow

Ο Michael Snow διορίστηκε Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου τον Ιούλιο του 2008. Μπήκε στο Συμβούλιο τον Φεβρουάριο του 2008, αφού συμμετείχε σε εγχειρήματα του Wikimedia από το 2003. Μια από τις συνεισφορές του ήταν η δημιουργία της The Wikipedia Signpost, μιας κοινοτικής εφημερίδας για την αγγλόγλωσση Βικιπαίδεια. Γεννημένος στο Πφουλεντορφ της Γερμανίας, τώρα ζει στην περιοχή του Σιάτλ (ΗΠΑ). Ο Michael είναι δικηγόρος και πήρε το πτυχίο του από το University of Washington.

Jimmy Wales

edit
 
Jimmy Wales

Ο Jimmy Wales είναι επιχειρηματίας του διαδικτύου και θιασώτης των wiki, και ιδρυτής του εγχειρήματος της Βικιπαίδειας.

Ο Jimmy γεννήθηκε στο Huntsville της Αλαμπάμα (ΗΠΑ) το 1966, και είναι απόφοιτος του Auburn University και του University of Alabama. Εργάστηκε ως Διευθυντής Έρευνας στην Chicago Options Associates, μια εταιρία προθεσμιακών συναλλαγών με τότε έδρα το Σικάγο. Στα μέσα του '90 ίδρυσε την Bomis, μια δικτυακή πύλη αναζήτησης εστιασμένη στην μαζική κουλτούρα, μια από τους πρώτους χρήστες των διανεμόμενων με ελεύθερη άδεια δεδομένων του Open Directory Project.

Το 1999, ο Jimmy είχε την ιδέα μιας ελεύθερα διανεμόμενης εγκυκλοπαίδειας και ίδρυσε την Nupedia, προσλαμβάνοντας τον φιλόσοφο Larry Sanger ως αρχισυντάκτη και αναθέτοντας σε δύο προγραμματιστές να γράψουν λογισμικό για αυτήν. Η Nupedia απέτυχε, πιθανότατα λόγω του κάθετου καθεδρικού μοντέλου, σε αντίθεση με την Βικιπαίδεια, που είναι το απόλυτο παζάρι. Μετά από δύο χρόνια εργασίας επάνω στην ιδέα της Nupedia, εκείνη η ομάδα ξεκίνησε την Βικιπαίδεια για να βοηθήσει στην εισαγωγή περιεχομένου στην Nupedia. Η Βικιπαίδεια έγινε στιγμιαία επιτυχία, αλλά όχι με τον προβλεπόμενο τρόπο, και η Nupedia καταργήθηκε. Το 2003, ο Jimmy ίδρυσε το Wikimedia Foundation, ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό, για να υποστηρίξει την Βικιπαίδεια και τα αδελφά εγχειρήματά της.

Το 2004, ο Jimmy ίδρυσε την Wikia. Διορίστηκε βοηθός καθηγητή στο Berkman Center for Internet and Society της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ στα μέσα του 2005, και τον Οκτώβριο του 2005 μπήκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Socialtext, ενός παροχέα τεχνολογίας wiki σε επιχειρήσεις. Ζει στο St. Petersburg, της Φλόριντα (ΗΠΑ).

Jan-Bart de Vreede

edit
 
Jan-Bart de Vreede

O Jan-Bart de Vreede είναι ο Αντιπρόεδρος του Wikimedia Foundation από τις 14 Φεβρουαρίου 2007. Ο Jan-Bart μπήκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Wikimedia τον Δεκέμβριο του 2006.

Η εργασία του στο Kennisnet Foundation επέτρεψε στον Jan-Bart να ξοδέψει χρόνο στην προώθηση της χρήσης λογισμικού wiki και των εγχειρημάτων Wikimedia στην εκπαίδευση, μεταξύ άλλων πραγμάτων. Το Kennisnet Foundation είναι ένας Ολλανδικός οργανισμός με κρατικά κονδύλια. Μέσα σε αυτό τον οργανισμό είναι υπεύθυνος για τις εκπαιδευτικές πύλες και ορισμένα εργαλεία δημιουργίας περιεχομένου. Μέσω της εργασίας του στο Kennisnet Ict op School, ενεπλάκη με το Wikimedia από το 2004, και συμμετείχε στα συνέδρια Wikimania ως ομιλητής.

Ο Jan-Bart de Vreede έζησε το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής του ηλικίας στην Ολλανδία, και επίσης έχει ζήσει στην Σρι Λάνκα, τις Μαλδίβες, την Κένυα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει σπουδάσει Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Rotterdam School of Management.

Domas Mituzas

edit
 
Domas Mituzas

Ο Domas Mituzas μπήκε στο Δικοικητικό Συμβούλιο τον Φεβρουάριο του 2008. Ενεπλάκη μετ την τεχνολογία της Βικιπαίδειας από το 2004, και από τότε εργάζεται επάνω στις επιδόσεις και λειτουργίες του ιστότοπου. Επίσης εργάζεται στον κλάδο υπηρεσιών της MySQL AB (πρόσφατα αποκτηθήσα από την Sun Microsystems). Πριν από αυτό έστηνε δικτυακές υπηρεσίες στην Λιθουανία και άλλες Βαλτικές χώρες. Γεννήθηκε και ζει στο Βίλνιους της Λιθουανίας.

Kat Walsh

edit
 
Kat Walsh

Η Kat Walsh είναι από το Χέρντον της Βιρτζίνια, λίγο έξω από την Ουάσινγκρων. Επί του παρόντος σπουδάζει νομικά για τεχνολογία και πνευματική ιδιοκτησία στο George Mason University School of Law.

Η Kat εργάστηκε για την Wikia, Inc. ως μέλος της ομάδας Υποστήριξης Κοινότητας από τον Φεβρουάριο ως τον Αύγουστο 2006. Είναι μέλος της Επιτροπής Επικοινωνιών του Wikimedia, μιλά συχνά στα ΜΜΕ σχετικά με τα εγχειρήματα του Wikimedia και απαντά στην αλληλογραφία που αποστέλλεται στο Ίδρυμα. Τον Οκτώβριο του 2005 διορίστικε στην Επιτροπή Διαιτησίας της Αγγλικής Βικιπαίδειας, όπου υπηρέτησε μέχρι να μπει στο Συμβούλιο. Η Kat παίζει επίσης κλασικό φαγκότο, και κατέχει πτυχίο μουσικής από το Stetson University.

Stuart West

edit
 
Stuart West

Ο Stuart West μπήκε στο Συμβούλιο τον Απρίλιο του 2008. Ο Stuart κατέχει πάνω από 15 χρόνια οικονομικής εμπειρίας, περιλαμβάνοντας ανώτατες διευθυντικές θέσεις σε χρηματιστηριακές εταιρείες όπως η Yahoo! Inc., η TiVo Inc., και την επενδυτική τράπεζα J.P. Morgan & Co. Επίσης εργάστηκε για την Αποστολή των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη. Το εκπαιδευτικό υπόβαθρο του Stuart περιλαμβάνει ένα B.A. στην Ιστορία από το Yale University, όπου εστίασε στην διπλωματία του 20ου αιώνα, και το Executive Program for Growing Companies στο Stanford Business School. Είναι διπλός υπήκοος Ηνωμένων Πολιτειών και Ηνωμένου Βασιλείου, και επι του παρόντος κατοικεί στην περιοχή του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο.

Ting Chen

edit
 
Ting Chen

Ο Ting Chen εκλέχτηκε ως μέλος της κοινότητας στο Διοικητικό Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2008 και εντάχθηκε επίσημα στο Συμβούλιο τον Ιούλιο του 2008.

O Ting Chen γεννήθηκε στην Σανγκάη της Κίνας το 1968. Μεγάλωσε στο Χαρμπίν της Κίνας, στην βορειοανατολική γωνία της χώρας όπου παρακολούθησε την βασική και μέση εκπαίδευση. Το 1989 μετακινήθηκε στο Μπράουνβιγκ της Γερμανίας και ξεκίνησε τις σπουδές του ως Ηλεκτρολόγος Μηχανολόγος. Ενδιαφερόταν ιδιαιτέρως για τους ημιαγωγούς και τις φυσικές ιδιότητές τους. Αποφοίτησε το 1933 και τώρα εργάζεται ως ειδικός Πληροφορικής στο Μάιντς της Γερμανίας.

Η πρώτη του εμπειρία με μια εικονική κοινότητα ήταν κατά την διάρκεια των σπουδών του στο Γερμανικό Fido-Net, όπου επόπτευε ένα forum σχετικά με την επιστήμη και την γνώση για αρκετά χρόνια. Έμαθε για την Wikipedia και άλλα εγχειρήματα του Wikimedia μέσω ενός ειδησεογραφικού άρθρου σχετικά με την επίτευξη ενός στόχου από την Γερμανική Wikipedia το 2003. Από τότε η Wikipedia έγινε το χόμπυ του. Ξεκίνησε στην Γερμανική Wikipedia και σύντομα πήγε στην νεαρή Κινεζική Wikipedia, που ξεκινούσε εκείνο τον καιρό. Ο Ting Chen παρακολούθησε την πρώτη Wikimania (Wikimania 2005) στην Φρανκφούρτη, όπου πήρε μέρος σε μια συζήτηση και παρουσίασε την Κινεζική κοινότητα. Επίσης βοήθησε στην οργάνωση της τρίτης Wikimania (Wikimania 2007) στην Ταϊπέι.

Ρόλοι των μελών του Συμβουλίου

edit

Template:IndexEl