The Wikipedia Library/New branches setup guide/nl

This page is a translated version of the page The Wikipedia Library/New branches setup guide and the translation is 100% complete.

De Wikipedia-bibliotheek

Installatiehandleiding voor de globale branch (tak)

Een Wikipedia-bibliotheek in uw eigen taal beginnen
Verwijzing:
TWL/Setup

The Wikipedia Library (TWL) is een plek voor redacteuren om elkaar gemakkelijk te vinden en samen onderzoek te doen. Elke taalgemeenschap kan het model van de Wikipedia-bibliotheek aanpassen aan de behoeften van de eigen gemeenschap. Veel nieuwe takken zullen klein beginnen en in andere richtingen groeien dan de Engelse. Dat is prima!

Hoewel elke tak uniek is, bent u niet de enige die deze opzet. Het team Wikipedia Library is klaar om u te helpen met het opzetten, communiceren, uitbreiden, organiseren, beheren ervan en een netwerk van medewerkers op te bouwen.

We moedigen u aan om als team te werken, maar het is een goed idee om ten minste één contact te hebben in uw gemeenschap om het opzetten te beheren.

Deze handleiding zal u helpen:

 1. Zoek bestaande bronnen en projecten op uw wiki
 2. Vertel uw gemeenschap over de Wiki-bibliotheek en leer hoe het het beste kan helpen om betere toegang te krijgen tot betrouwbare bronnen
 3. Laat mensen zich aanmelden om u te helpen bij het starten van een tak op uw wiki
 4. Pagina's instellen voor bibliotheekdiensten
 5. Start een van de Wikipedia Library-programma's met uw gemeenschap

Als u op enig moment vragen of problemen hebt, neem dan contact op met het team per wikipedialibrary(_AT_)wikimedia.org

Lees a.u.b. eerst onze veelgestelde vragen!

Overzicht

Hier is een korte beschrijving van wat u als onderdeel van dit proces zult doen:

 • STAP EEN: Verkennen — Bezoek en blader door een bestaande, goed ontwikkelde Wikipedia-bibliotheek. Let op de verschillende soorten middelen en projecten. Ontdek de equivalente bronnen in uw eigen gemeenschap, waar ze al bestaan.
 • STAP TWEE: Raadplegen gemeenschap - Verzamel feedback op uw hoofdportaal over andere bronnen in uw gemeenschap en vooral, welke bronnen uw gemeenschap graag zou willen hebben. Laat geïnteresseerde redacteuren zich aanmelden om te helpen en bied een ruimte voor algemene discussie over het starten van een branch (tak) van een bibliotheek in uw taal.
 • STAP DRIE: Basispagina's maken — Maak een on-wiki "home" en een paar belangrijke pagina's om uw tak vanaf het begin soepel te laten draaien. Terwijl u deze basispagina's maakt, maakt u ook een "navigatiesjabloon" om uw pagina's georganiseerd te houden en redacteuren te helpen ze te vinden.
 • STAP VIER: Vrijwilligersondersteuning inschakelen — Schakel deelnemers uit de gemeenschapsraadpleging en anderen in om vrijwilligerswerk te doen voor specifieke taken en projecten.

Als dit te veel voor u lijkt, bekijk dan onze eenvoudiger TWL Light Branch installatiehandleiding, die speciaal is ontworpen voor kleinere of minder actieve wiki's.

Resultaat

 • U heeft net een overzicht van het proces gelezen. Afgerond

Stap 1: Verken een bestaande Wikipedia-bibliotheek

Verwijzing:
TWL/Explore

Neem 30-60 minuten de tijd om deze pagina's van de Wikipedia-bibliotheek te verkennen. Bekijk wat er al bestaat in uw gemeenschap, wat u kunt aanpassen aan uw eigen behoeften en welke extra pagina's die mogelijk uniek zijn voor uw gemeenschap, nodig zijn. Veel van deze voorbeeldprojecten heeft u mogelijk niet nodig (althans nog niet) - ze zijn er alleen om u ideeën te geven.

Startpagina van de Arabische Wikipedia Bibliotheek
Startpagina van de Chinese Wikipedia Bibliotheek

Deze links gaan naar Engelstalige projecten; Als u geïnteresseerd bent in het verkennen van andere branches, bekijk dan hun projecten via hun globale branchepagina's.

Basis
Toegang tot onderzoek
Branch Ontwikkeling
Outreach

Vragen

Hier zijn enkele vragen om u te helpen bij de bestaande pagina's en projecten in uw gemeenschap. Als u er geen heeft, maak u zich geen zorgen. Deze handleiding is om u te helpen er een te maken!

 • Heeft u een plek waar redacteuren online bronnen uitwisselen of delen?
 • Heeft u een programma dat boeken koopt of naar redacteuren stuurt?
 • Heeft u samenwerkingsverbanden met tijdschriften of onderzoeksdatabases om redacteuren toegang te geven?
 • Heeft u een programma voor het digitaliseren van boeken of tijdschriften?
 • Heeft u een ontmoetingsplaats voor bibliothecarissen en referentieprofessionals?
 • Heeft u een plek waar mensen onderzoeksvragen kunnen stellen?
 • Heeft u pagina's met beschikbare gratis/open access bronnen?
 • Heeft u een community outreach portal voor bibliothecarissen, archivarissen of GLAM professionals?
 • Organiseert u evenementen in bibliotheken of met bibliothecarissen, zoals editathons, trainingssessies of redactielessen?
 • Heeft u relaties met universiteiten of universiteitsbibliotheken via onderwijsprogramma's in uw regio?
 • Geven redacteuren lezingen of presentaties aan bibliotheekprofessionals op conferenties en evenementen?
 • Heeft u andere relevante bronnen of projecten die hierboven niet zijn genoemd?
 • Welke tijdschriften, boeken, uitgevers, programma's, projecten, pagina's, partnerschappen, databases, bronnen of diensten zouden het nuttigst zijn voor uw gemeenschap?

Resultaat

 • U kent nu een voorbeeld van een Wikipedia-bibliotheek. Afgerond
 • U heeft een pagina op uw wiki gemaakt met een lijst van de bronnen die zijn geïdentificeerd via de vragen hierboven Afgerond
 • U hebt een globale pagina voor uw branch gemaakt (zie voorbeeld) die linkt naar deze pagina met ruimte voor het vastleggen van toekomstige ontwikkeling. Voer uw taal in het onderstaande vak in, klik daarna op de knop. U wordt dan naar een vooraf geladen pagina geleid.

Stap 2: Raadplegen gemeenschap

Verwijzing:
TWL/Consult

Uw volgende stap is om te presenteren aan en in contact te komen met uw gemeenschap om u te helpen beter te begrijpen wat de Wikipedia-bibliotheek kan doen. Vertel uw gemeenschap over de Wikipedia-bibliotheek en waarom het nuttig is, en vraag:

 • Welke bibliotheekbronnen of -diensten heeft de gemeenschap al?
 • Welke bibliotheekbronnen of -diensten zou de gemeenschap graag willen hebben?
 • Zijn er andere geïnteresseerde redacteuren die betrokken willen zijn bij het maken van een lokale branch?
 • Is er algemene steun voor het project, of andere opmerkingen en zorgen?

Overweeg om uw eerste zelfinventarisatiepagina te koppelen om de gemeenschap te helpen begrijpen wat u al heeft gevonden. U krijgt misschien niet veel gedetailleerde antwoorden op de vragen, en dat is prima - het is belangrijk om ze te stellen en toch vanaf het begin transparant te zijn.

Voor elk van deze bronnen wilt u weten:

 • of de bron actief wordt gebruikt door redacteuren
 • welke bronnen niet worden onderhouden, hoewel er vraag naar is
 • wie de belangrijkste redacteuren zijn die actief zijn bij het ondersteunen van deze diensten online
 • wie de belangrijke redacteuren zijn die actief zijn in de uitzending en samenwerking met bibliotheken

Luister ook naar bredere trends:

 • Toont de gemeenschap interesse in bepaalde soorten bronnen aan andere bibliotheekbehoeften op uw wiki?
 • Overweeg: Welke diensten zullen de meest kostbare maar wel de meest effectieve zijn?
 • Waar is de grootste belangstelling en behoefte aan onderzoeksteun?
 • Welke reeds bestaande programma's zouden voordeel hebben van meer tijd en energie?

U kunt een vertaalde versie van de Wikipedia Library Community Consultation Message gebruiken om dat gesprek in uw gemeenschap te beginnen op een drukbezochte pagina of project waar mensen samenkomen. Zorg ervoor dat u actieve bewerkers en groepen uitnodigt om deel te nemen.

Houd de discussie goed in de gaten en moedig deelnemers aan om details te delen of opmerkingen toe te lichten (maar ga niet in op elke kritiek). Als u zich zorgen maakt over Open Access tegenover betaalde bronnen, kan deze handleiding nuttig zijn.

Wanneer het overleg is beëindigd, vat u op de overlegpagina van uw verenigingspagina hier op Meta het geheel samen en maakt u een lijst met prioriteiten van de soorten bronnen die de gemeenschap wil. Deze nieuwe prioriteitenlijst en samenvatting fungeren als een plan om uw eigen bibliotheek te laten groeien.

Resultaten

 • Voltooide overleg gemeenschap Afgerond
 • Rapporteer aan het team van de Wikipedia-bibliotheek over de mate van interesse en aanbiedingen om te helpen, en de hoogste prioriteiten voor projecten Afgerond
 • Verbeteren en uitbreiden van de lijst van bestaande bibliotheekbronnen Afgerond
 • Begin met het vinden van een paar vrijwilligers om te helpen bij het opzetten en ondersteunen van uw branch Afgerond

Stap 3: Basispagina's maken

Uw Wikipedia-bibliotheek branch is nu klaar om te worden ingesteld. Dit omvat het kopiëren, vertalen en maken van enkele pagina's waar mensen de bronnen van uw Wikipedia-bibliotheek kunnen vinden en gebruiken. Kijk naar de voorbeelden, maar vertalen van de setup kit Als u denkt dat een van deze niet nodig is in uw gemeenschap, is het oké om het weg te laten, en als u denkt dat uw bibliotheek het beste zou zijn met slechts een paar van deze pagina's, voel u dan vrij om u er alleen daar op te concentreren.

Als dit te veel voor u lijkt, bekijk dan onze nog eenvoudigere Light Branch installatiehandleiding, die speciaal is ontworpen voor kleinere of minder actieve wiki's.

Zorg er bij het opzetten van deze pagina's voor dat u de geïnteresseerde communityleden betrekt die in de communityraadpleging zijn geïdentificeerd. Vrijwilligers kunnen helpen met vertalen, het opzetten van pagina's en het promoten van het gebruik van die pagina's.

Basispagina's

 • Main — Uw hoofdpagina linkt naar uw bibliotheekprojecten en -diensten (voel u vrij om de volgorde te wijzigen)
Setup Kit: The Wikipedia Library/Kit/Main
voorbeeld: en:w:Wikipedia:The Wikipedia Library
 • About -- Dit is een basisinformatiepagina die uw Wikipedia-bibliotheekbranch beschrijft - waarom u het doet, hoe u het doet en wie u bent
Setup Kit: The Wikipedia Library/Kit/About
voorbeeld: en:w:Wikipedia:The Wikipedia Library/About
 • Journals — Een plek voor redacteuren om toegang te krijgen of toegang te vragen tot tijdschriften en databases. Als u nog geen tijdschriftdonaties heeft, kan het helpen om beschrijvingen van wat elders beschikbaar is te vertalen, of om een plek te hebben waar mensen uitgevers kunnen voorstellen om mee samen te werken
Setup Kit: The Wikipedia Library/Kit/Journals
voorbeeld: en:w:Wikipedia:The Wikipedia Library/Journals
 • Share — Een ruimte voor Wikipedianen om bronnen uit te wisselen waar ze al toegang toe hebben, ook wel een Resource Exchange genoemd
Setup Kit: The Wikipedia Library/Kit/Share
voorbeeld: en:w:Wikipedia:WikiProject Resource Exchange
 • Community Library - een ruimte voor Wikipedianen om informatie te delen over hun eigen toegang tot moeilijk toegankelijk materiaal
Setup Kit: The Wikipedia Library/Kit/Community library
voorbeeld: Engelstalige Wikipedia
 • Gratis en open bronnen - Deze pagina geeft een overzicht van gratis of Open Access bronnen en databases, en schetst hoe redacteuren onderzoek kunnen doen en tegelijkertijd meer open inhoud kunnen ondersteunen
Setup Kit: The Wikipedia Library/Kit/Free resources
voorbeeld: en:w:Wikipedia:The Wikipedia Library/Resources
 • Reference desk — Deze pagina is bedoeld voor mensen om hulp te krijgen bij een onderzoeksvraag
Setup Kit: The Wikipedia Library/Kit/Reference_desk
voorbeeld: en:w:Wikipedia:Naslagwerk
 • Coördinatoren - Dit is een plek voor vrijwilligers om profielen aan te maken en om nieuwe vrijwilligers aan te melden om te helpen
Setup Kit: The Wikipedia Library/Kit/Coordinators
voorbeeld: en:w:Wikipedia:The Wikipedia Library/Coordinators
 • Navigatievak — Dit is een sjabloon dat alle links naar bibliotheekpagina's op één plek verzamelt
Setup Kit: Template:The Wikipedia Library/Kit/Navigation
voorbeeld: en:w:Wikipedia:The Wikipedia Library/Navbox
Notities
 • Voel u vrij om de tekst op de pagina's aan te passen aan uw gemeenschap. Ze zijn een goed startpunt, maar u hoeft ze niet exact te kopiëren. Maak het uw eigen pagina's!
 • Op uw thuiswiki moeten de URL's /kit/ weglaten en in de "Wikipedia:"-namespace staan (niet de main namespace van het artikel), bijvoorbeeld 'Wikipedia:The Wikipedia Library/Books'. Voor de startpagina kunt u "/main/" verwijderen, zoals "Wikipedia:The Wikipedia Library".
 • Zorg ervoor dat u niet alleen alle tekst vertaalt, maar ook alle wikilinks op elke pagina bijwerkt.
 • Het is een goed idee om een Wikipedia-bibliotheekcategorie te maken, zodat u al uw pagina's kunt volgen.
 • U hoeft uw pagina niet "The Wikipedia Library" te noemen; Vertaal dat in uw taal, of neem een naam aan die logisch is voor uw gemeenschap.
 • Merk op dat redacteuren die bronnen delen zich enkele fair use rechten kunnen toe-eigenen; Als de cultuur, het beleid of de juridische omgeving van uw gemeenschap dergelijk redelijk gebruik niet ondersteunt, pas dan het advies waar nodig aan.
Notities bij het aanmelden voor een journaal
 • Zodra de bibliotheek functioneert en actief is, zullen coördinatoren waarschijnlijk archieven moeten maken om oude verzoeken op te slaan
 • We proberen de aanmeldingscriteria voor journaals (6 maanden en 500 bewerkingen) consistent te houden voor alle projecten

Als je vastloopt of vragen hebt, neem dan contact op met een van de TWL-organisatoren via wikipedialibrary(_AT_)wikimedia.org

Resultaat

 • U heeft nu een groep kernpagina's die nodig zijn om uw branch van de bibliotheek te runnen. Ziet er goed uit! Afgerond
 • U heeft een navigatie-sjabloon gebouwd die de pagina's van uw bibliotheek samenbrengt Afgerond
 • U bent met uw vrijwilligersteam begonnen te werken. Afgerond

Hoe verder?

Er is niet één beste manier om uw Wikipedia-bibliotheek te beheren. We hebben wel een paar suggesties over hoe u echt effectief kunt zijn.

 • Begin klein: een programma groeit het beste in de loop van de tijd
 • Probeer niet alles tegelijk te doen: concentreer u op één of twee projecten tegelijk
 • Probeer niet alles alleen te doen: een project heeft een team nodig om te groeien en lang mee te gaan
 • Leer van wat anderen voor u hebben gedaan: vraag om hulp van mensen die ervaring hebben met wat u probeert te doen
 • Doe wat werkt in uw gemeenschap: elke gemeenschap heeft andere behoeften, dus uw bibliotheek hoeft er niet precies zo uit te zien als die van iemand anders
 • Maak bondgenoten buiten Wikipedia: kom in contact met bibliothecarissen en culturele professionals en ontwikkel partnerschappen met bibliotheken, universiteiten of uitgevers
 • Praten: regelmatige communicatie is de sleutel tot het voorkomen van problemen en ervoor te zorgen dat kleine misverstanden geen grote problemen worden

De pagina's die u opzet, zullen hopelijk veel goeds doen in uw gemeenschap. Als u groei en meer kansen ziet, ben u misschien klaar om andere projecten op te zetten. Hier zijn enkele ideeën voor wat en hoe ze te implementeren. Misschien ontdekt u zelf een nieuwe!