Talk:Wikimedia România
Discuţii mai vechi
editBrainstorming metode "wikipeşti" pt a obţine fonduri:
- deschiderea unui cont care se publică pur şi simplu la secţiunea "Donaţii" şi cei doritori fac un drum la poştă şi trimit un mandat sau la bancă de unde fac un transfer COSTURI: deschiderea unui cont, administrarea acestuia
- au apărut deja în Monitorul Oficial Nr 54 din 17 ianuarie 2005 (prin Ordinul Ministrului
Finantelor Publice 1941 / 2004)Normele metodologice pt 1% din impozitul pe venitul global care pot merge către organizaţii non-profit. Pe site se publică paşii foarte simpli care trebuie făcuţi (cu codul fiscal şi nr IBAN al contului). Avantaj: se pot aduna mii de donaţii fără ca oamenii să dea din buzunar (ci în loc să transfere statului, transferă unei cauze nobile) Detalii pe www.unulasuta.ro. COSTURI: aceleaşi ca şi mai sus, nişte bitzi în plus pt explicarea procesului.
În acest moment costă vreo 10 milioane în cazul în care se plăteşte un avocat pt înfiinţare. Haidaţi fraţilor, deschideţi un cont privat şi cereţi donaţii inclusiv pentru înfiinţare. Eu una, un 500.000 lei aş da, că e un proiect tare draguţ. Paşii ar fi:
-deschidere cont privat pe numele unei persoane de încredere
-să se înceapă atragerea de fonduri prin anunţarea contului la secţiunea "Donaţii"
-se angajează un avocat pt înfiinţare
-se decid trei membrii fondatori (minimul cerut de lege) care să se întâlnească într-o după-amiază la notar pt semnarea actului constitutiv. Restul pot fi bucuroşi şi de ajutor şi ca membrii pur şi simplu
-se completează procedura de înfiinţare, inclusiv codul fiscal
-se completează pe site nr de cont (IBAN) şi codul fiscal şi lumea poate să doneze sau să înscrie asociaţia pe formularul de impozit (a se vedea chestia cu 1% demai sus)
-se achită domeniul, se cumpără şi se instalează servere şi ce mai e nevoie
MULT SUCCES! (visator@home.ro) --145.254.98.143
Aş fi vrut să iniţiez acest proiect de mult timp, însă iniţial mi s-a părut o procedură complicată şi am amânat-o pentru a mă ocupa de alte proiecte. Dar voi fi foarte bucuros dacă veţi contrubui la creşterea unui lucru atât de important pe termen lung în Wikipedia. --ro.Danutz | pt.Danutz 12 Sep 2004 21:34 (UTC)
- Acest proiect a rămas nerezolvat. Care sunt opiniile voastre acum? Haideţi, Italia s-a fondat! -
- Nu am apucat să citest în întregime statutul propus dar am două întrebări:
- Nu cred că se poate un sediu atât de instabil. Nu ştiu exact dar cred că trebuie un sediu fix pentru înfiinţare.
- Nu credeţi că taxele pe care le-aţi propus pentru membri sunt puţin cam mari pentru România? - Mihai | D 9 iulie 2005 21:25 (UTC)
- Realizarea acestei fundaţii ar putea crea publicitate şi automat mai multe persoane interesate în proiectele în limba română. Vă rog comentaţi şi voi ceva dintr-un punct de vedere mai recet. -Mihai | D 23 iulie 2005 16:43 (UTC)
- Cum am specificat, un sediu stabil in Bucuresti vi-l pot oferii eu, dupa cateva discutii cu superiorii mei. D.evil 23 iulie 2005 20:02 (UTC)
- Deci cu alte cuvinte sediul nu ni-l oferi tu, ci superiorii tăi :-) IulianU
Asociaţie sau fundaţie
edit- Pentru înregistrarea unei fundaţii e nevoie de un număr minim de membri. În alte ţări numărul este de 15-20. Cât este acest număr în România, conform legii? IulianU 24 iulie 2005 12:15 (UTC)
- Răspund tot eu: Legea zice la art. 15, alin (1) că o fundaţie poate fi înfiinţată de "una sau mai multe persoane". Deci nu vom avea o problemă aici.
- Însă art. 15 alin (2) zice: "Activul patrimonial initial al fundatiei trebuie sa includa bunuri in natura sau in numerar, a caror valoare totala sa fie de cel putin 100 de ori salariul minim brut pe economie, la data constituirii fundatiei. ". 100 x salariul minim înseamnă la ora actuală cam 33.000 lei noi. Nu cred că vom putea constitui un asemenea patrimoniu cu doar 5-6 membri. Aşadar în primă fază efortul nostru ar trebui să se îndrepte spre atragerea mai multor useri noi în ro.wp. IulianU 24 iulie 2005 12:31 (UTC)
- Oops, n-am observat că legea face diferenţă între asociaţii şi fundaţii. Articolele despre asociaţii sunt 4 şi următoarele, şi e cum spune Mihai mai jos. IulianU
- Cum anume vrei tu să atragi utilizatori care pe lângă faptul că îşi rup din timpul lor mai trebuie să şi pună bani? -Mihai | D 24 iulie 2005 14:18 (UTC)
- La fel cum am fost atraşi fiecare dintre noi. IulianU
- Părerea mea este că ar trebui să înfiinţăm (aşa cum scrie mai sus) Asociaţia Wikimedia România. Pentru aceasta trebuie minim trei asociaţi şi doar dublul salariului minim pe economie la patrimoniu iniţial. Oricum, care este diferenţa reală între cele două titulaturi? -Mihai | D 24 iulie 2005 14:21 (UTC)
- Da, o asociaţie pare a fi o treabă bună. Subscriu din toată inima. Cât priveşte diferenţa între asociaţie şi fundaţie, "I Am Not A Lawyer" şi ca urmare n-aş putea să o indic, însă art. 4, care defineşte asociaţia, pare să corespundă cu scopul nostru:
- Asociatia este subiectul de drept constituit de trei sau mai multe persoane care, pe baza unei intelegeri, pun in comun si fara drept de restituire contributia materiala, cunostintele sau aportul lor in munca pentru realizarea unor activitati in interes general, comunitar sau, dupa caz, in interesul lor, personal nepatrimonial.
- Da, o asociaţie pare a fi o treabă bună. Subscriu din toată inima. Cât priveşte diferenţa între asociaţie şi fundaţie, "I Am Not A Lawyer" şi ca urmare n-aş putea să o indic, însă art. 4, care defineşte asociaţia, pare să corespundă cu scopul nostru:
IulianU 24 iulie 2005 14:35 (UTC)
- Într-adevăr, dacă o fundaţie este subiectul de drept infiintat de una sau mai multe persoane care, pe baza unui act juridic intre vii ori pentru cauza de moarte, constituie un patrimoniu afectat, in mod permanent si irevocabil, realizarii unui scop de interes general sau, dupa caz, comunitar, nu ştiu dacă este vreo diferenţă mare. Chestia pe care o văd aici este partea cu pun în comun fără drept de restituire contribuţia materială lucru ce la fundaţii nu apare. Oricum, chestia aia cu cauza de moarte sună destul de ciudat. -Mihai | D 24 iulie 2005 14:48 (UTC)
Constituire
editÎn privinţa constituirii am o părere-propunere. Membri fondatori care trebuie să meargă la notar pentru autentificare să fie doar 3 (trei) cum cere legea, ceilalţi fiind primiţi ulterior în asociaţie. -Mihai | D 24 iulie 2005 15:01 (UTC)
Lista de membri
editPai haideti fratilor, adaugati-va in lista de membri. Pina acum vad ca doar IulianU s-a inscris. PS: am uitat sa ma semnez: Ddandes 15:53, 29 September 2005 (UTC)
Logo
editDoresc să mă implic într-unul din punctele din calendarul de acţiune şi anume: Creare logo Wikimedia România. Aş vrea să ştiu dacă în afară de "ceva similar cu logo-ul WMF" mai sunt şi alte cerinţe. Pentru referinţe, vizitaţi www.picsel.ro/id. Mulţumesc. ps. şi eu am uitat să mă semnez... picsel
Limba ucraineana
editDe ce aceasta limba este mereu ignorata, desi este a patra limba ca numar de vorbitori din Romania, cu aproape 15.000 vorbitori mai multi decat germana?
- Aveţi dreptate că limba ucraineană este a patra cea mai vorbită limbă din România, după română, maghiară şi romani. Dacă vreţi să traduceţi orice pagini despre Wikimedia România (de exemplu, statutul) în această limbă, ar fi foarte mult apreciat. Este greu să găseşti traducători pe wiki între aceste două limbi. Mulţumesc, Ronline 12:23, 6 October 2006 (UTC)
Rumanofonii sunt ficţiunea administratorilor Wikipediei
editErata ? Caveat emptor ?
Neamul românesc nu există pentru acest grup uman, numit administraţia (cenzura) Wikipediei. Agentura aceasta a imperiului mondial de pe locul trei în departamentul ei de agitprop (proiectul Wikipedia) vrea să ne facă să credem minciunile ei în războiul deschis contra neamurilor, dreptului sau adevărului. Wikipedia este scula globalismului sau a mondialismului - noul totalitarism dezvoltat după ce alte "universalisme" ca fascismul şi comunismul au fost abandonate. Wikipedia are probleme fundamentale grave, dintre care cele mai limpezi sunt cele structurale pe care le are cu realitatea. Sfatul meu : părăsiţi Wikipedia pentru a nu vă lega numele, sau numai timpul, de nedreptate şi de o "liberă" dar de loc subtil mascată dezinformare.
Adevărul este totdeauna cunoscut, indiferent de perfidia cenzurii mondialiste. Nicolae Titulescu a declarat clar la Liga Naţiunilor că neamul românesc poate tolera mult, aproape orice, dar niciodată nedreptatea. Globalismul vremurilor acelora nu a putut învinge neamul românesc. Dar istoria se repetă, iar nimeni nu vrea să recunoască faptul că suntem condamnaţi să nu uităm. Minciunile propagandei privind evenimentele din luna septembrie anul 2001 în Statele Unite nu pot rezista legilor fizicii, sau conceptului de logică. Articolul acesta nu are voie de la cenzură să recunoască adevărul. De ce nu e loc în articol pentru faptul că patru şefi de stat au declarat public că guvernul Statelor Unite minte în privinţa crimelor din septembrie 2001? Aviz noilor amatori de jignire a adevărului sau de ciuntire a neamului nostru !
83.204.175.127 17:01, 21 September 2006 (UTC)
- Banuiesc ca mesajul a fost lasat aici pentru ca este hilar. Daca cineva a incercat sa faca o gluma-chiar se pricepe. Daca nu...Hmmm... Daca e ceva de zis impotriva Wikipediei cred ca este mai util sa incercati pas cu pas explicand in detaliu. Daca chiar ati incercat o critica - asa e contraproductiv si pentru wikipedia si pentru scopurile pe care le'ati avea.
Sau... sa ne organizam si sa ne implicam
editSau... am putea sa ne organizam, sa ne implicam si sa incercam cu mijloace proprii sa controlam, prevenim, si sa informam in loc sa stam si sa asteptam ca "drobul de sare" sa pice pe capul nostru. Draga domnule inspaimanta(n)t, daca acesta este valul ucigas eu cred ca mai bine ne-am construi o pluta si am merge pe el! Avand in vedere cele spuse de dvs. va invitam sa ne sprijiniti in alcatuirea unei asociatii care sa ne reprezinte si ca popor, ca etnie, ca imagine ca mijloc de informare etc. pe Wikipedia. Razool 18:54, 1 February 2009 (UTC)
Wikimedia LGBT
editWikimedia LGBT+ | ||
Wikimedia LGBT+ is a proposed thematic organization that seeks to promote the development of content on Wikimedia projects which is of interest to LGBT+ communities. Proposed activities include outreach at LGBT events, Wikimania and other Wikimedia events, an international campaign called Wiki Loves Pride, and work on safe space policies, among other collaborations and interwiki projects. Active Wikimedians are welcome to join this cause! Please consider adding your name as a participant/supporter. Current tasks include translating pages, building a strong framework here at Meta, and achieving user group status (with the eventual goal of becoming a thematic organization). Your feedback is welcome on the discussion page. |
Vis-a-vis de fundație
editStimați Wikipedieni români,
Ce s-a mai stabilit din 2007 până acum cu privire la fundație/asociație? S-a constituit de jure ceva? Thevaluablediamond (talk)
Recunoaştere ca user group
editCiao. În legătură cu crearea associației Wikimedia România, vreau să vă anunț că de pe data de 16 ianuarie sunt membru AffCom. Vă incurajez să cereti Fundatiei Wikimedia de a deveni inițial un user group recunoscut de WMF, şi după 2 ani de viață, un chapter. Vă pot ajuta în acest proces. Ar fi o bună ocazie pentru o candidatură a României la Wikimedida CEE. Ce părere aveți? --Camelia.boban (talk) 15:33, 4 April 2017 (UTC)
- Aș fi disponibil, dar numai dacă UG este numit după limbă (Romanian Wikipedia User Group) decât după țară (Wikimedia Romania User Group). --Gikü (talk) 16:16, 4 April 2017 (UTC)
- Am tot discutat înființarea unui user group pe la întâlniri și rămăsese că mă ocup eu să organizez. N-am apucat, și nu am ajuns să fac nimic. Dacă vrea altcineva să preia inițiativa, m-aș bucura. Discuțiile de la întâlniri au relevat faptul că, cel puțin la ritmul nostru de activitate actual și la cel preconizat în viitorul apropiat, un chapter are overhead prea mare și nu aduce multe avantaje, dar un user group al wikipediștilor de limbă română (România-Republica Moldova) ar simplifica multe acțiuni, cu overhead minim (raportul acela periodic).Andrei Stroe (talk) 07:28, 5 April 2017 (UTC)
- Camelia.boban, mulțumim pentru bunele intenții și încurajare. Andrei Stroe, și dacă nu vrea nimeni altcineva, mai ești interesat? Eu activități probabil tot o să mai organizez, chiar dacă timpul disponibil se micșorează, dar cred că dacă inițiativa vine din partea ta, rezultatele ar fi un pic mai bune.--Strainu (talk) 08:25, 9 April 2017 (UTC)
- Nu prea este realist să spun că pot să mă implic în organizare de evenimente sau să fac ceva. Dar dacă e nevoie de semnătura mea ca membru al grupului, o dau.Andrei Stroe (talk) 08:25, 19 April 2017 (UTC)
- Eu mă refeream strict la partea de bootstrapping, mai încolo vedem noi dacă ne putem menține sau nu.--Strainu (talk) 11:19, 19 April 2017 (UTC)
- Inainte de a deveni un chapter (de obicei organizațiile territoriale, Wikimedia România, de exemplu) asociația trebuie sa fie recunoscută inițial ca user group. După 2 ani de activitate în această poziție, se poate cere să se facă pasul urmator. Se poate face pe bazǎ linguisticǎ, Romanian Wikipedia User Group, problema e dupǎ acesti 2 ani, în momentul în care asociatia va trebui sa fie înregistrata legal. Şi aici pot naște discuții. Unde să fie înregistrată? În România sau în Moldova? Dacă nu se găseşte o soluție, oricum se poate rămâne UG. Pentru a deveni UG e nevoie de cel puțin 3 membri cu > 300 contribuții in proiectele Wikimedia, accounturi înregistrate de cel puțin 6 luni și o bună comunitate care sa va urmarească și pentru care sa organizați evenimente. Acesta este primul pas și aici gasiți un ghid. Câte persoane sunteți interesate până acum? --Camelia.boban (talk) 19:31, 2 June 2017 (UTC)
- As fi si eu interesat sa ajut. Ar fi bine sa se constituie o Wikimedia Romania. Eu acum sunt membru Wikimedia CH, iar in trecut am fost membru la Wikimedia in Boston. --Codrinb (talk) 18:37, 19 October 2018 (UTC)
- Salut Codrinb. Din ianuarie 2018 Wikimedians of Romania and Moldova User Group a fost recunoscut ca organizație afiliată cu WMF. Ne-ar face plăcere dacă ai vrea să te implici în activitățile noastre. Pe pagina respectivă există o listă de criterii de acceptare a membrilor noi, ideea fiind însă simplă: oricine participă la evenimentele organizate de noi sau dorește să organizeze asemenea evenimente este binevenit.--Strainu (talk) 14:25, 21 October 2018 (UTC)
- Super! Ma bucur ca s-a creat grupul. Ma inscriu si eu. --Codrinb (talk) 06:04, 22 October 2018 (UTC)
- Nu prea e clar cu pot crea un cont sau daca pot folosi SSO de la wikipedia.org. O sa fac un "request for membership".--Codrinb (talk) 06:09, 22 October 2018 (UTC)
- Nu pot sa editez pagina la sectiunea "Request" daca nu ma autentific, si nu pare ca pot sa ma autentific cu wikimedia.org/wikipedia.org SSO. Deci nu vad cum pot sa ma adaug in vreun fel.--Codrinb (talk) 06:13, 22 October 2018 (UTC)
- Ok, deci pot edita Wikimedians of Romania and Moldova User Group, dar Wikimedians of Romania and Moldova User Group e read-only. E nevoie de amandoua? Un pic confuzant. --Codrinb (talk) 06:18, 22 October 2018 (UTC)
- Site-ul nostru e momentan closed, aka trebuie să-ți fie creat contul și apoi poti să folosești datele de la Wikimedia. Ai făcut bine că ai făcut cererea la meta. Da, e nevoie de ambele pagini, dar nu e neapărat să arate la fel - pur și simplu așa ne-a fost nouă mai ușor să facem același aspect. Ți-am răspuns pe mail la aplicație--Strainu (talk) 19:46, 22 October 2018 (UTC)
- Salut Codrinb. Din ianuarie 2018 Wikimedians of Romania and Moldova User Group a fost recunoscut ca organizație afiliată cu WMF. Ne-ar face plăcere dacă ai vrea să te implici în activitățile noastre. Pe pagina respectivă există o listă de criterii de acceptare a membrilor noi, ideea fiind însă simplă: oricine participă la evenimentele organizate de noi sau dorește să organizeze asemenea evenimente este binevenit.--Strainu (talk) 14:25, 21 October 2018 (UTC)
- As fi si eu interesat sa ajut. Ar fi bine sa se constituie o Wikimedia Romania. Eu acum sunt membru Wikimedia CH, iar in trecut am fost membru la Wikimedia in Boston. --Codrinb (talk) 18:37, 19 October 2018 (UTC)
- Inainte de a deveni un chapter (de obicei organizațiile territoriale, Wikimedia România, de exemplu) asociația trebuie sa fie recunoscută inițial ca user group. După 2 ani de activitate în această poziție, se poate cere să se facă pasul urmator. Se poate face pe bazǎ linguisticǎ, Romanian Wikipedia User Group, problema e dupǎ acesti 2 ani, în momentul în care asociatia va trebui sa fie înregistrata legal. Şi aici pot naște discuții. Unde să fie înregistrată? În România sau în Moldova? Dacă nu se găseşte o soluție, oricum se poate rămâne UG. Pentru a deveni UG e nevoie de cel puțin 3 membri cu > 300 contribuții in proiectele Wikimedia, accounturi înregistrate de cel puțin 6 luni și o bună comunitate care sa va urmarească și pentru care sa organizați evenimente. Acesta este primul pas și aici gasiți un ghid. Câte persoane sunteți interesate până acum? --Camelia.boban (talk) 19:31, 2 June 2017 (UTC)
- Eu mă refeream strict la partea de bootstrapping, mai încolo vedem noi dacă ne putem menține sau nu.--Strainu (talk) 11:19, 19 April 2017 (UTC)
- Nu prea este realist să spun că pot să mă implic în organizare de evenimente sau să fac ceva. Dar dacă e nevoie de semnătura mea ca membru al grupului, o dau.Andrei Stroe (talk) 08:25, 19 April 2017 (UTC)
- Camelia.boban, mulțumim pentru bunele intenții și încurajare. Andrei Stroe, și dacă nu vrea nimeni altcineva, mai ești interesat? Eu activități probabil tot o să mai organizez, chiar dacă timpul disponibil se micșorează, dar cred că dacă inițiativa vine din partea ta, rezultatele ar fi un pic mai bune.--Strainu (talk) 08:25, 9 April 2017 (UTC)
- Am tot discutat înființarea unui user group pe la întâlniri și rămăsese că mă ocup eu să organizez. N-am apucat, și nu am ajuns să fac nimic. Dacă vrea altcineva să preia inițiativa, m-aș bucura. Discuțiile de la întâlniri au relevat faptul că, cel puțin la ritmul nostru de activitate actual și la cel preconizat în viitorul apropiat, un chapter are overhead prea mare și nu aduce multe avantaje, dar un user group al wikipediștilor de limbă română (România-Republica Moldova) ar simplifica multe acțiuni, cu overhead minim (raportul acela periodic).Andrei Stroe (talk) 07:28, 5 April 2017 (UTC)