אסטרטגיה/תנועת ויקימדיה/2017/מקורות/סיכום/מעגל 2/תובנות עיקריות

This page is a translated version of the page Strategy/Wikimedia movement/2017/Sources/Report/AB cycle 2/Insights summary and the translation is 92% complete.

== Overview == Between May 11 and June 12, 54 organized groups and language communities from across our movement discussed the five themes that emerged from Cycle 1 discussions about what the Wikimedia movement should build or achieve together by 2030. The most common ideas and perspectives from these Cycle 2 community discussion are summarized in this report.

השתתפות

במסגרת מעגל 2 נכללו בסך הכל 2,710 הצהרות, שמקורן ב-55 מקורות שונים: 28 קבוצות מאורגנות, 26 קהילות, וכן הסקר הפרטי. כמו כן, צורפו גם 333 הצהרות מטעם קרן ויקימדיה.

 
This is the combined track A & B summary statements using weighted averages for WMF (Track A) and the private survey (Track B). More details are in the methodology section following "Overall Insights."

המסלול הראשון (קבוצות מאורגנות)

1,085 הצהרות מ-29 קבוצות

הערה: 752 הצהרות מ-28 קבוצות, ועוד 333 הצהרות מטעם קרן ויקימדיה

קבוצות מאורגנות שהשתתפו בדיון: ועדת השותפים, הקהילה האוסטרלית, הקהילה הבנגאלית, Iberoconf 2017, North Carolina Triangle Wikipedians, ויקי בחינוך, קבוצת המשתמשים WikiConference North America, קבוצת המשתמשים WikiDonne's, ויקימדיה אוסטריה (דירקטוריון ומנכ"ל), ויקימדיה צ'ילה - ראיונות, ויקימדיה צ'ילה - מפגש אסטרטגי, קהילת ויקימדיה חוף השנהב, קבוצת משתמשים ויקימדיה טורקיה (WMTR), ויקימדיה גרמניה (דירקטוריון ומנכ"ל), ויקימדיה גרמניה (דיון באסיפה הכללית של החברים), ויקימדיה גרמניה, ויקימדיה מחוז קולומביה, צוות קרן ויקימדיה, קבוצת המשתמשים ויקימדיה גאנה, ויקימדיה ישראל, קבוצת המשתמשים ויקימדיה מרוקו, ויקימדיה הולנד, ויקימדיה פולין מפגש 2017, ארוחת ערב אסטרטגית ויקימדיה פולין, ויקימדיה פורטוגל, קבוצת המשתמשים ויקימדיה בולגריה, קבוצת המשתמשים ויקימדיה קוריאה, קהילת ויקימדיה בבתי הספר הקהילתיים ביוון.

 
This is the total summary statements for Track A only using weighted averages for WMF. More details are in the methodology section following "Overall Insights."

המסלול השני (עורכים בודדים)

1,625 הצהרות מ-26 קהילות, וכן הסקר הפרטי.

שימו לב כי הסקר הפרטי כלל עוד 650 הצהרות, אשר נכללו בספירה.

קהילות שהשתתפו בדיון: ויקיפדיה האלבנית, הקהילה הערבית, הקהילה הבנגלית, הקהילה הסינית - ראיונות אישיים, סקר דוא"ל הולנדי, ויקיפדיה ההולנדית, ויקיפדיה האנגלית, ויקיפדיה הצרפתית, קהילת דוברי הגרמנית, ויקיפדיה הגרמנית, ויקיפדיה העברית, מפגשים אישיים בקהילה ההינדית, קבוצת הוואטסאפ בקהילה ההינדית, ויקיפדיה ההינדית, ויקיפדיה האיטלקית, מטא-ויקי, ויקיפדיה הפולנית, ויקיפדיה הפורטוגזית, ויקיפדיה הרוסית, ויקיפדיה הספרדית, קבוצת הטלגרם הספרדית, ויקיפדיה השוודית, ויקיפדיה הווייטנאמית, קהילת ויקינתונים, ויקיפדיה קומונס, האקתון ויקיפדיה,, וכן סקר מעגל 2.

 
This is the total summary statements for Track B only using weighted averages for the private survey. More details are in the methodology section following "Overall Insights."

סקירה של התובנות

מבחינת הוויקימדים, יצירת קהילה רחבה ומשגשגת היא בעלת חשיבות מכרעת להגשמת המטרה הכוללת של איסוף סך כל הידע, ומתן גישה חופשית אליו לכל בני האדם[1]. קהילות פעילות ומועצמות הן נתון הכרחי לקיום ולעתיד התנועה [2]. קיימת תחושת גאווה בהישגים הגדולים שהושלמו עד כה, והקהילה, כמו גם הקבוצות המאורגנות, שואפות לעשות את זה בעתיד אפילו יותר טוב. זה מוביל לדרישה לפעולות מקדימות, על מנת שכולם ירגישו מוזמנים ורצויים - ללא קשר להבדלי מגדר, גאוגרפיה, מצב חברתי-כלכלי או רמת השכלה[3]. רבים המליצו גם ליצור מנגנונים ושיטות אכיפה טובות יותר על מנת להיאבק בהטרדות, התעללות והשחתות, וליצור מרחב פעולה בטוח ושיתופי עבור כל המשתתפים[4]. ככל שהתנועה ממשיכה לצמוח, כולם - ובמיוחד עורכים מנוסים - יצטרכו להתחשב גם בצורכיהם של המשתתפים החדשים בוויקיפדיה - בין אם קוראים או עורכים[5]. הוויקיפדים יצטרכו גם ליצור כלים ושיטות לתמיכה טובה יותר בעורכים חדשים, כך שניתן להבטיח את המשך ההתקיימות שלנו לטווח הארוך[6].

התנועה יכולה לשמש כמודל לחיקוי עבור מרחבים דיגיטליים אחרים, תוך הדגמה כיצד ניתן לשתף פעולה, לתקשר ולהעביר נתונים באופן גלובלי[7]. במסגרת הפיכתנו לקהילות רחבות ומשגשגות יותר, הקהילות הבינלאומיות שלנו יכולות לעודד השתתפות וגיוון אפילו רחבים יותר של אנשים, תרבויות ופרספקטיבות[8]. על מנת לעשות זאת, התנועה תידרש לאמץ סטנדרטים קפדניים יותר של איכות והתנהגות חיובית[9], וכן ליצור קשרים חזקים יותר בין קהילות, ומגעים בין פרויקטים ושפות שונות.  

הן איכות הידע והן כמות הידע עשויות לגדול ככל שקולות מגוונים ישתלבו באופן פעיל וישתפו פעולה ביעילות. ויקימדיה יכולה להיות מאגר הידע הגדול, הנייטרלי, המהימן, האמין והחופשי ביותר בעולם[10]. ויקימדים רבים מאמינים שיש לעודד אנשים מכל האזורים להיות מעורבים, על מנת שימלאו פערי ידע ויוסיפו נקודות מבט מגוונות יותר. הדבר יסייע לחיסול הטיות וליצור תוכן ניטרלי יותר, אמין, מהימן, ושלם יותר[11]. בעוד שכוללניות עלולה לגרום לחיכוך מסוים, רבים מאמינים כי גיוון מוגבר הוא הדרך הטובה ביותר להבטיח איכות גבוהה יותר[12]. מבחינת רבים, זה ממלא את המטרה העיקרית של להיות אנציקלופדיה, וירחיב את התועלתיות ואת נוחות הקריאה[13].

באמצעות שיתוף הידע הגלובלי והחופשי, ויקימדיה יכולה לשבור את המחסומים, ולהיות כוח מוביל אשר יקשר בין תרבויות ברחבי העולם[14]. הדבר יסייע בשמירה על הידע והתרבות המקומיים, תוך הגדלת מספר המתנדבים[15]. לתרבויות שונות יש צרכי ידע שונים. לכן, המודלים והתמיכה עשויים גם הם להיות שונים. חלק מהוויקיפדים מזהירים כי עלינו להמשיך בזהירות, לעזור לקהילות המקומיות לגדול באופן אורגני עם גישות אשר תואמות את התרבויות שלהם. תידרש גם גישה פעילה למקומות חדשים ולשותפים חדשים[16]. במקרים מסוימים, זה יהיה כרוך לא רק בהכשרת אנשים איך להשתמש בפרויקטים של ויקימדיה, אלא גם בלגרום להם להבין מהם פרויקטים אלו מלכתחילה, ומדוע הם כלים קריטיים בחיפוש אחר ידע חופשי[17]. אנחנו צריכים לפתור את המורכבות[18] של איך לכלול את מקורות הידע החדשים האלו[19] (היסטוריה שבעל-פה, לדוגמא), תוך שמירה על תהליכי אימות ואיכות יעילים בכל הפרויקטים.

באמצעות הטכנולוגיה, ויקימדיה יכולה ליצור מערכת פתוחה ומסתגלת (קישור הדוק בין הפרויקטים לתוכן שלהם) שמשתלבת ביעילות ותומכת בידע חופשי, גם בשעה שהפורמטים של הידע וההתקנים מתפתחים[20]. הוויקימדים רוצים שהדברים יעבדו בצורה קלה ופשוטה יותר; לתקן את מה ששבור או לא יעיל. ויקימדיה לא צריכה להיות חדשנית מבחינה טכנולוגית[21] אבל כן להשתמש בטכנולוגיה לטובתה כדי לתמוך טוב יותר במשתמשים ולהגדיל את ההשתתפות הכוללת[22]. אנחנו חייבים לכל הפחות "להדביק" את שינויי הטכנולוגיה על מנת להישאר רלוונטיים וברי קיימא[23]. משמעות הדבר היא כלים חכמים, אוטומציה כללית[24], ועיצוב ממשקים המתאימים לקוראים ולעורכים של ימינו[25]. אנחנו צריכים לאמץ יותר כלים לאצור תוכן מולטימדיה וחיפוש[26]. התנועה צריכה להשתמש בזהירות בבינה מלאכותית ובמכונות למידה כדי לעזור לשפר את האיכות והנגישות. נקודת המבט הכוללת של הוויקימדים היא שעלינו לשמור על המיקוד בקהילה כראשונה במעלה[27] ולהשתמש בבינה מלאכותית ובטכנולוגיות אחרות כדי לצמצם את עומס העבודה, לא להחליף את המתנדבים, וכן לשפר את האיכות[28]. תרגום מכונה עם תמיכה אנושית יכול לאפשר את קיומה של אנציקלופדיה גלובלית אוניברסלית אחת[29]. ומעל הכל, עלינו לאמץ אסטרטגיה טכנולוגית גמישה, כך שהפרויקטים יוכלו להסתגל לפיתוחים טכנולוגיים חדשים.

היכן שאפשרי, התנועה צריכה ליצור שיתופי פעולה עם שותפים המוסיפים תוכן חופשי, תורמים לפונקציונליות, ולמודעות, מה שיאפשר לנו להגיע ליותר אנשים ובסופו של דבר לתרום לחברה[30]. הוויקימדים מכירים בכך ששותפויות יהפכו את התנועה ליעילה יותר בהשגת מטרותיה, בעיקר שותפויות חינוכיות[31]. עם זאת, כמה ציינו כי יש צורך בהשקעה בדיאלוג משופר בין הקבוצות השונות בוויקימדיה, כמו גם בקרב תורמים פרטיים[32]. היכולת של התנועה להיות יעילה נמדדת לפי הגופים המתואמים ביותר שלה. חלק מהוויקימדים מכירים בפוטנציאל העצום של שיתוף הפעולה ההולך וגדל עם ארגונים וקהילות אחרות. כמה גם אמרו כי יש גם הזדמנות לעבוד בצורה שיתופית יותר במסגרת התנועה.

בסופו של דבר, פעולות אלו יאפשרו לנו ליצור עולם טוב יותר[33], עולם שבו הגישה החופשית לסך כל הידע מגדילה את ההון האישי, החינוכי והכלכלי[34].

Methodology

Between May 11 and June 12, over 50 organized groups and language communities from across our movement discussed the five themes that emerged from Cycle 1 discussions about what the Wikimedia movement should build or achieve together by 2030. Those themes included: creating a healthy community, participating in the augmented age, forming a truly global movement, becoming the most trusted source of knowledge, and joining the knowledge ecosystem.

In these Cycle 2 discussions, the community (both organized groups and contributors) responded to five questions under each theme on Wiki, in-person, or through a private survey. Discussion coordinators posted summary statements to the Meta Source pages for each conversation.

The strategy team manually tagged each statement by key insights to identify the most discussed issues and goals. Based on the most frequently occurring 20-30 key insights in each theme, the strategy team summarized the most common ideas and perspectives in this report. With robust qualitative data from these two tracks, the strategy team crafted a narrative of insights that was consistent with the most popular pieces of feedback and thinking from the summary statements.

תובנות עיקריות לפי מסלולים

קבוצות מאורגנות

בקרב הקבוצות המאורגנות, ראינו את התובנות שלהלן עולות בכל חמשת הנושאים. המספרים בסוף כל תובנה מעידים על כמה קבוצות דנו בנושא מסוים זה, והמספר השני מתייחס למספר ההצהרות השונות שהתייחסו לאותו הנושא. שימו לב כי 29 קבוצות מאורגנות לקחו חלק, ויצרו בסך הכל 1,085 הצהרות (333 הצהרות מקורן בקרן ויקימדיה).

הנושא הראשון: קהילה רחבה ומשגשגת (בהשתתפות של 27 קבוצות)

  • הכללה, גיוון, וייצוג הם מהותיים ביחס לאידיאולוגיות, מגדרים, ופערים אתניים, כדי להבטיח את האיכות הגבוהה ביותר ואת הכמות הגדולה ביותר של ידע זמין (14 קבוצות, 30 הצהרות)
    • "קולות שונים צריכים להישמע - אין להפריד בין רעיונות חריגים ובין רעיונות פוליטיים נפוצים בשם התקינות הפוליטית". - ויקימדיה אוסטרליה[35]
  • ממשיך להיות תנאי מוקדם קריטי עבור נושאים אחרים, ומודגש כנושא החשוב ביותר מבין חמשת הנושאים (14 קבוצות, 25 הצהרות)
    • "זהו התחום המשמעותי ביותר שיש להתמקד בו. קהילות השוליים אשר מושפעות ביותר מהמדיניות הנוכחית, הן הקהילות שהפרספקטיבות שלהן נחוצות ביותר." - North Carolina Triangle[36]
  • החשיבות של הכשרה או קידום בברכה של עורכים חדשים, תוך צמצום דרכי התנהלות גרועות מצד משתמשים ותיקים (14 קבוצות, 23 הצהרות)
    • "אנחנו צריכים להפסיק לתמוך במשתמשים בעלי ביצועים גבוהים שגם דורשים תחזוקה גבוהה... עבודת ההתנדבות צריכה להיות קלה - התמיכה במתנדבים צריכה להיות גמישה ומותאמת." - ויקימדיה אוסטריה[37]

הנושא השני: העידן הטכנולוגי (בהשתתפות של 17 קבוצות)

  • עלינו לשמור על המיקוד בקהילה כראשונה במעלה, אבל להשתמש בזהירות בבינה מלאכותית ובטכנולוגיות אחרות כדי לצמצם את עומס העבודה, לא להחליף את המתנדבים, וכן לשפר את האיכות והנגישות (8 קבוצות, 10 הצהרות)
    • "אנחנו יכולים להשקיע זמן ומשאבים בבדיקות חדשות ובחידושים - בינה מלאכותית, ממשקים, תוכן מושמע, עריכה באמצעות קול, וכו'." - הוויקימדים של בולגריה[38]
  • פלטפורמות מולטימדיה, ופלטפורמות אחרות שאינן מבוססות על טקסט, הן חיוניות (7 קבוצות, 10 הצהרות)
    • "העברת התוכן בפורמטים שאינם מבוססים על טקסט נראית כצעד בסיסי על מנת להגיע למשתמשים שאינם קוראים מסורתיים" - מפגש אסטרטגי מטעם ויקימדיה צ'ילה[39]
    • "יותר אנשים ידרשו תוכן מעבר לטקסט, כולל מוסיקה, קול ווידאו. אנו זקוקים לסביבה מהירה ומותאמת יותר עבור קבצי מולטימדיה". - ויקימדיה קוריאה[40]
  • יש לשמור את הטכנולוגיה ממוקדת בקוראים ובעורכים, באמצעות כלים טובים יותר, חווית משתמש משופרת, והדרכה. האוטומציה וההתקדמות הטכנולוגית היא כוח בלתי ניתן לעצירה, שאם לא ננצל נהפוך ללא רלוונטים (6 קבוצות, 14 הצהרות)
    • "הטכנולוגיה נעשית חשובה יותר ויותר. היא גם דורשת יותר ויותר משאבים. אנחנו צריכים לבצע "מיקור חוץ" של הצרכים הטכנולוגיים שלנו, על ידי יצירת שותפות מול ארגונים הזקוקים לפלטפורמת ייצור ידע שיתופי, כאשר הפיתוח של הטכנולוגיה הנוכחית שלנו יתנהל בפלטפורמה זו. "- צוות קרן ויקימדיה[41]

הנושא השלישי: תנועה גלובלית אמיתית (בהשתתפות של 20 קבוצות)

  • זה חיוני שנהיה זמינים ונגישים בשפות ובפלטפורמות שונות (7 קבוצות, 8 הצהרות)
    • "עצם הגישה לוויקיפדיה היא לא המטרה היחידה, אלא גם להפוך את התוכן זמין למגוון הרחב ביותר של שפות ברחבי העולם. חשוב להוסיף סוגיה זו לנושא כדי להפוך את הגישה לחזקה יותר."- ויקימדיה מרוקו[42]
  • שיתוף הפעולה בתוך התנועה ומחוצה לה ימשוך קולות חדשים לתנועה, יקדם את שליחותה, ובסופו של דבר יוביל לידע ניטרלי ואיכותי יותר (8 קבוצות, 16 הצהרות)
    • "מתן דגש להיותנו תנועה גלובלית עוזר לנו לכלול תוכן רחב ומגוון, המייצג את העולם כולו." - ויקימדיה מחוז קולומביה[43]
    • "כקהילה גלובלית אנו יכולים לשנות את העולם, ולהשפיע על החקיקה והפוליטיקה לטובת מטרותיה של התנועה." - ויקימדיה ישראל[44]
  • כדי לערב אזורים חדשים בפעילות התנועה, עלינו לשקול ליצור יותר שותפויות ולפתור את המורכבות הכרוכה בהכללת צורות חדשות ומגוונות של ידע, כדי לשמור על אמינות הפרויקטים (8 קבוצות, 14 הצהרות)
    • "הפתיחות כלפי מגוון רחב יותר של תרומות וצורות חדשות של ידע חיונית על מנת להגשים את החזון שלנו כתנועה, לרבות האזורים ה"פחות מוכרים". אם נפעל לאור נושא זה בכל רחבי העולם, נוכל להגדיל את הגיוון ואת העומק של הידע הזמין לכל, בכל מקום." - ויקיפדיה גרמניה[45]

הנושא הרביעי: מקור הידע האמין ביותר (בהשתתפות של 21 קבוצות)

  • האמינות והאיכות של התוכן חיוניים לשמירה על המוניטין של ויקיפדיה (16 קבוצות, 29 הצהרות)
    • "המיקוד צריך להיות בתוכן באיכות גבוהה שיהיה שימושי עבור אנשים, ללא קשר להיותו מקור מכובד או רלוונטי. הפרויקטים של ויקימדיה לא צריכים להיחשב כמקור הידע הרלוונטי ביותר, אלא להכיל את הידע האיכותי והנייטרלי ביותר שיש. "- ויקימדיה גרמניה[46]
  • השאיפה למשוך יותר תורמים "מומחים", תוך שמירה על תהליך העריכה הדמוקרטי (7 קבוצות, 17 הצהרות)
    • "מעקב קפדני מדי על העריכות מבוסס על החשש שוויקיפדיה תושמד על ידי טרולים ומתיחות - יש לבסס מחדש את האמונה בתום לב ואת האמון ההדדי, כפי שהיה בימים הראשונים של ויקיפדיה; זה יכול למשוך גם מומחים ולמעשה להגדיל את איכות התוכן." - ארוחת עקב אסטרטגית מטעם ויקיפדיה פולין[47]
  • יש למסד ולהרחיב שיתופי פעולה עם שותפים חדשים מחוץ לתנועה כדי לשפר את התפיסה שלנו (9 קבוצות, 13 הצהרות)
    • "ויקיפדיה אינה נחשבת כמקור אמין על ידי חלק מגולשי האינטרנט, במיוחד על ידי אקדמאים; באמצעות התמקדות בנושא זה הפרויקטים שלנו יכובדו יותר, ולכן השימוש בהם והתרומות אליהם יגדלו." - קבוצת המשתמש ויקימדיה טורקיה [48]

הנושא החמישי: השתלבות במערך הידע הגלובלי (בהשתתפות של 22 קבוצות)

  • החינוך והאקדמיה הם שני התחומים המרכזיים שמערבים את הקהילה בשותפויות שונות (10 קבוצות, 15 הצהרות)
    • "קיימים ארגונים רבים בתוך ומחוץ למערכת החינוכית והמערכת האקולוגית התרבותית הרחבה יותר שמטרתם לשפר את הידע. כל אלו שותפים לדיאלוג שבו אנו משתפים את החוויה שלנו עם החברה המתמודדת עם אתגרים עתידיים." - ויקימדיה אוסטריה[49]
    • "נושא זה חשוב גם להכרה בפלטפורמות של ויקימדיה ככלי התורם לגישה לידע, מטעם גורמים במערכת החינוך (מורים, חוקרים, מעבדות)." - ויקימדיה חוף השנהב[50]
  • פוטנציאל ההשפעה הוא גבוה, יצירת סינרגיות המוסיפות תוכן חופשי, פונקציונליות ומודעות כדי לעודד יותר אנשים ובסופו של דבר לטובת החברה. (7 קבוצות, 9 הצהרות)
    • "יש לכך פוטנציאל עצום להשפעה: הדבר אמור ליצור סינרגיות המוסיפות תוכן, פונקציונליות ומודעות, תוך הגדלת מספר האנשים העוסקים ישירות בתוכן וכן בתרומה". - North Carolina Triangle[51]
  • שיתוף הפעולה הוא חיוני לקידום העבודה של כל הארגונים ולהתרחבות התנועה (6 קבוצות, 16 הצהרות)
    • "הגורמים בתנועה צריכים לתרגל וללמוד לעבוד עם הקהילות שלנו ועם מוסדות ושותפים חיצוניים בו זמנית, ולהתמודד עם הגיוון התרבותי ועם המתחים הנובעים ישירות ממנו." - ויקימדיה גרמניה[52]

עורכים בודדים

ביחס לעורכים בודדים, איתרנו את התובנות הבאות עבור חמשת הנושאים בהתאמה. יש לציין כי בסך הכל התקבלו 1,625 הצהרות מ-26 קהילות ומהסקר הפרטי.

הנושא הראשון: קהילה רחבה ומשגשגת (בהשתתפות של 24 קבוצות)

  • ממשיך להיות תנאי מקדים עבור נושאים אחרים, ותואר כנושא החשוב ביותר מבין החמישה (17 קבוצות, 24 הערות)
    • "נושא זה הוא בראש סדר העדיפויות, כי מאז שהצלחנו להשיג כבר את הידע העיקרי, הקונפליקטים על פרספקטיבות וגישות שונות הולכים וגדלים, ולכן אנחנו צריכים לפתור אותם בזמן כדי לשפר את חוויית המשתמש." - ויקיפדיה הרוסית[53]
  • המשתתפים דנו בהגבלת השתתפותם של משתמשים חדשים על מנת לשמור על האיכות, וזאת לעומת הכללה בכל מחיר (10 קבוצות, 16 הצהרות)
    • "הרעיון של הכללה מטעם קרן ויקימדיה יביא לתוצאות לא יעילות. לא כל אחד יכול לתרום ברמה הנדרשת. כמה אנשים בבירור לא מבינים מה היא אנציקלופדיה." - ויקיפדיה ההולנדית[54]
  • מתן דגש על כלים ועל החשיבות של המאבק בהתעללויות מצד משתמשים, הטרדות, השחתות, ואפליה (7 קבוצות, 14 הצהרות)
    • ״להשגיח ולעודד משתמשים בעייתיים להפסיק את פעילותם המזיקה, להניח את תרבות הוויקי המסורתית בצד ולעודד רעיונות חדשניים, להפוך את הקהילה לפחות נוקשה וסטטית.״ - ויקיפדיה האנגלית[55]

הנושא השני: העידן הטכנולוגי (בהשתתפות של 25 קבוצות)

  • ויכוח סוער בין הרצון לפרו-טכנולוגיה (14 קבוצות, 26 הצהרות) לבין "פרו-אנושיות" (7 קבוצות, 15 הצהרות)
    • "לכל שינוי טכנולוגי תהיה השפעה על האופן שבו העורכים מתנהלים על גבי הפרויקטים השונים, ועלינו תמיד לחשוב עד כמה החדשנות מקלה, מחליפה או מכשירה את המתנדבים לעבודה הנדרשת." - ויקיפדיה הפורטוגזית[56]
  • לבחון מוצרים חדשים (כולל מולטימדיה, כלים חכמים, ופונקציונליות של מדיה חברתית), אך לשמור על פשטות (16 קבוצות, 32 הצהרות)
    • "אנו זקוקים לכלי עבודה חכמים יותר כיום, אלא אם כן נוכל להרחיב את קהילת התורמים הפעילים שלנו, אנו נזדקק כפליים לכלים חכמים בעתיד." - ויקיפדיה האנגלית[57]
    • "הערכים בוויקיפדיה נכתבים לעתים קרובות על ידי מומחים למחצה שכותבים בשפה של מומחים. הרבה ערכים קשה להבין ולהכניס לתוך ההקשר הרלוונטי." - ויקיפדיה ההולנדית[58]
  • הרצון להפוך את ויקיפדיה לנגישה ככל האפשר לכל הקבוצות, תוך שמירה על סטנדרטים קהילתיים בסיסיים כמו מאבק בהשחתות (8 קבוצות, 14 הצהרות)
    • "סוגיית ההשחתות והטכנולוגיה היא בעיה מסובכת. הרובוטים אינם בעלי אותה השקפה כמו בני האדם, ולעתים קרובות משחזרים עריכות טובות. זה דבר שהטכנולוגיה והבינה המלאכותית צריכות לשאוף אליו - שיפור רמת הזיהוי של השחתות.״ - קבוצת הטלגרם של דוברי הספרדית[59]

הנושא השלישי: תנועה גלובלית אמיתית (בהשתתפות של 23 קבוצות)

  • שירותי שפה וכלי תרגום יכולים לסייע בהתרחבות של התנועה מעבר לנקודת המבט המערבית (11 קבוצות, 20 הצהרות)
    • "על מנת להיות גלובליים באמת, אנחנו חייבים להילחם במגמת המקומיות (כמו יצירת נורמות מוזרות בגרסאות שפה ספציפיות) - שום נושא לא צריך להישלל לחלוטין בשפה ספציפית כלשהי, שכן אנחנו צריכים לקבל (ולהיות מסוגלים להפיץ) את כל הידע." - ויקיפדיה הספרדית[60]
  • המשאבים צריך להיות מוקצים בקנה אחד עם סדרי העדיפויות הגלובליים (3 קבוצות, 7 הצהרות)
    • "צמצום פרויקטים שונים שמתמקדים בתוכן בלבד בשפות שכבר יש להן קהילה פעילה, כמו פרויקטים של גלאם ווויקיפדיה-מגורים". - מטא-ויקי[61]
    • "אם אנחנו רוצים להשפיע בצורה משמעותית על הידע העולמי, קרן ויקימדיה צריכה להשקיע לפחות מחצית מהתקציב שלה במדינות מתפתחות. הכסף הנותר יהיה מספיק עבור האחרים.״ - ויקיפדיה האיטלקית[62]
  • הכללה וגיוון הם נושאים מרכזיים ביחס לשאיפה שלנו לידע ניטרלי וחופשי, אך המיעוט מעוניין לאמץ מודל מקומי לפני ההתפשטות (6 קבוצות, 10 הצהרות)
    • "יש הכללה מרומזת מאוד מסיבות שונות, בעיקר ביחס למיומנויות לשוניות וטכניות (אנו מניחים שכולנו מבינים את המורכבות של ניווט בוויקי)." - קבוצת הטלגרם של דוברי הספרדית[63]

הנושא הרביעי: מקור הידע האמין ביותר (בהשתתפות של 23 קבוצות)

  • זאת האחריות של ויקיפדיה להיות מקור אמין ואיכותי של מידע בעידן הידע הנוכחי (9 קבוצות, 22 הצהרות)
    • "אם ויקיפדיה תצליח למתג את עצמה כמקור מהימן בעל סטנדרטים גבוהים, המקובל לציטוט ושימוש באקדמיה, נוכל גם לקדם מידע וידע, ובמקביל להילחם בנתונים ומידע כוזבים." - ויקיפדיה העברית[64]
  • הרצון לשותפויות עם מומחים משתלב בהנחיות ברורות יותר לגבי השתתפות של משתמשים חדשים (6 קבוצות, 9 הצהרות)
    • "כיום יש צורך דחוף בבקרה מחמירה יותר, לא רק כדי לשמור על האיכות והסטנדרטים, אלא גם כדי לחזק ולשמר את המוניטין של איכות ודיוק שוויקיפדיה שואפת לייצג." - ויקיפדיה האנגלית[65]
  • אחידות, כשירות והנחיות ברורות ביחס לציטוטים הן קריטיות (5 קבוצות, 11 הצהרות)
    • "לגבי ציטוטים, חשוב לשקף לקוראים מה הקונצנזוס ביחס לכל נושא, כמו גם מה הן החלופות השונות, ומהו המקור עליו הן מבוססות. גם אם לא נוכל לשקף במדויק כל אחד מהן, נוכל לשקף בנאמנות את המקורות במסגרת הטקסט." - ויקיפדיה העברית[66]

הנושא החמישי: השתלבות במערך הידע הגלובלי (בהשתתפות של 22 קבוצות)

  • אקדמיה, בתי ספר ומורים הם הנתיב המוזכר בתדירות הגבוהה ביותר לשיתוף פעולה (9 קבוצות, 19 הצהרות)
    • "רעיון אחד הוא ליצור קשר עם ארגוני המורים וקבוצות אחרות המערבות מורים לדיון בשיטות הוראה. זה יכול להיות יעיל יותר שכן כך מגיעים למורים שכבר מוכנים לדון בחידושים בהוראה.״ - ויקיפדיה הפורטוגזית[67]
  • יש לפתח שותפות על בסיס אסטרטגיה לטובת קשר יעיל מול מוסדות חדשים (5 קבוצות, 6 הצהרות)
    • ״שותפויות גלאם לוקחות זמן. אנחנו צריכים לבחור את מוסדות היעד בין אלו שפועלים בנושא שבו יש לנו פערי תוכן. צריך ליצור ״כלים״ על מנת לאפשר לוויקיפדיות ולמוסדות לעבוד בשיתוף פעולה.״ - ויקיפדיה האיטלקית[68]
  • חשוב מאוד לשמור על ויקיפדיה פשוטה, נגישה, אמינה, כמקור ניטרלי, ולא כבסיס למחקר מקורי (6 קבוצות, 12 הצהרות)
    • "אם נכשל במשימתנו, ונתמלא במחקרים מקוריים, בחדשות מזויפות, בנקודות השקפה לא נייטרליות, ובאידיאולוגיות שונות, אנשים יחזרו לאנציקלופדיות המסורתיות.״ - ויקיפדיה האיטלקית[69]

הערות שוליים

  1. A 1 B 222 18
  2. A 9
  3. B 6
  4. B 1
  5. A 3
  6. A 35 23 34 3 1 3 3 8 4 40 B 102 556 1 17
  7. A 22 3 4 6 26 4 3 1 5 12 21 B 248 642 24 3 70 120 123 1 3 1 1
  8. A 5 1 3 1 11 B 181 217 644 84 191 208 660 9
  9. 571 103 60 2
  10. A 316
  11. A 31 31 49 18 B 112 176 201 25 29 1 161 212 289 13 8
  12. A 6 5 9 B 282 1 112 176 181 217
  13. B 12 [survey 337 360 415 420 434 444 449 454 464 469 484 593 594] [English WP 101] [German WP 18] [Hindi WP 1 2 24] [Spanish WP10 39] [Wikidata 20]
  14. A 24 8 42 45 20 42 43 14 23 26 27 23 B 115 266 14 261 286 306 319 568 599 601 607 608 30 19 28 32 38 171 23
  15. B 12
  16. B 27
  17. A 279
  18. B 616
  19. A 44
  20. A 35 4
  21. A 28
  22. A 88
  23. A 11
  24. B 89
  25. A 17 1
  26. A 1 2 24 25 22 3 18 B 41 30 8 32 33
  27. A 19
  28. A 19 B 13 14 30 18 19
  29. B 636
  30. A 78 118 16 40 6 38 41 42 58 72 18 B 13 492 496 504 509 538 577 590
  31. A 14 B 500 13 68 69 70 94
  32. B 79
  33. B 171
  34. A 620 21 31
  35. A 6
  36. A 1
  37. A 3
  38. A 45
  39. A 7
  40. A 3
  41. A 88
  42. A 3
  43. A 16
  44. A 17
  45. A 44
  46. A 66
  47. A 17
  48. A 1
  49. A 10
  50. A 54
  51. A 16
  52. A 78
  53. B 14
  54. B 21
  55. B 6
  56. B 17
  57. B 89
  58. B 1
  59. B 41
  60. B 27
  61. B 39
  62. B 98
  63. B 52
  64. B 7
  65. B 76
  66. B 15
  67. B 32
  68. B 79
  69. B 45