Single User Login finalisation announcement/Schema announcement/sl

This page is a translated version of the page Single User Login finalisation announcement/Schema announcement and the translation is 100% complete.

Konec postopka poenotenja uporabniških imen je predviden za 15. april 2015; splošni razglas je objavljen na tej strani. V osnovi bodo v zakjučku postopka preimenovani nekateri uporabniki, tako da bo vsak uporabniški račun na javnih projektih Wikimedie globalen in unikaten. Ta postopek izvajamo po korakih in se zdaj bliža zaključku. Zadnji korak bo vključeval preimenovanje 2.851.363 uporabniških računov, ki obstajajo na lokalnih wikijih, niso globalni (poenoteni) in je njihovo uporabniško ime enako kakemu računu drugje. Uporabniški računi, ki so že globalni (preveri na Special:CentralAuth), ne bodo preimenovani ali kako drugače spremenjeni v tem postopku. Stran metrika bomo sproti posodabljali s podatki o napredku.

Vse uporabniške račune, ki jih je treba preimenovati, bomo obvestili na pogovornih straneh na vseh wikijih, kjer so registrirani. Poleg tega je bila na vsakem wikiju vklopljena posebna stran Special:UsersWhoWillBeRenamed s seznamom računov, ki bodo preimenovani. Člani lokalne skupnosti jo lahko uporabijo za pomoč pri svetovanju uporabnikom. Če se bo uporabnik, katerega račun je bil preimenovan, poskusil prijaviti s starimi podatki, ga bo sistem obvestil o spremembi. Uporabniki lahko zaprosijo za globalno preimenovanje na svojem lokalnem wikiju kadarkoli pred zaključkom postopka ali po njem, z uporabo obrazca Special:GlobalRenameRequest.

Kako so določeni uporabniški računi, ki jih je treba preimenovati?

Kadar so lokalna uporabniška imena v konfliktu z globalnim (že poenotenim), bo globalno uporabniško ime ostalo, lokalna pa bodo preimenovana. Novo uporabniško ime bo bodisi po izbiri uporabnika, bodisi v samodejni obliki (npr. Staroime~slwiki), če uporabnik ne bo sam izbral novega. V primeru, da so v konfliktu samo lokalna uporabniška imena med seboj, globalno pa ne obstaja, bo spodaj opisana samodejna programska logika razreševanja konflikta določila, kateri bo dobil globalno ime. Ista pravila veljajo za blokirane uporabniška račune.

Opomba: če status ni naveden tukaj, se ne bo upošteval pri dodeljevanju globalnega uporabniškega imena.

  1. Lastnik globalnega uporabniškega imena
  2. CheckUser
  3. Oversight
  4. Birokrat
  5. Administrator

Razreševanje preostalih konfliktov

V primeru, da so v konfliktu lokalni uporabniški računi, ki so enakovredni (torej imajo vsi enak uporabniški status), bo uporabniško ime obdržal tisti račun, ki ima v času objave tega razglasa največ urejanj na svojem wikiju. V primeru izenačenja bo uporabniško ime obdržal najstarejši račun. V primeru izenačenja po datumu registracije ali če pri nobenem ni znan datum registracije (taki so zelo stari računi), bo program naključno določil lastnika.

Zakaj taka shema?

  • Uporabniške pravice so najbolj pravičen način določanja lastnika globalnega uporabniškega imena. Noben način ni popolnoma pravičen, vendar drugi načini prinesejo s seboj preveč variabilnosti med wikiji. Tako se na primer število urejanj med wikiji razlikuje za več velikostnih razredov in ne odraža statusa uporabnika. Programsko te variabilnosti ni mogoče upoštevati, zato jo uporabljamo le za razreševanje v izenačenih primerih, ne kot glavni faktor.
  • Izbrani so bil samo ti statusi, saj so temeljni statusi, v uporabi na vseh wikijih.
  • Vrstni red odraža težavnost pridobivanja vsakega statusa in potrebo po delovanju uporabnika s tem statusom na več različnih wikijih.
  • Problem konfliktnih uporabniških imen je zahteval tehnično rešitev. Vendar to ni edina rešitev. Stevardi in globalni preimenovalci lahko zaobidejo ta postopek za vsak primer posebej skozi običajne postopke, ki jih je uvedla skupnost, in z diskusijo z vpletenimi uporabniki. Ta proces naj bi bil čimbolj kolaborativen.