This page is a translated version of the page PRISM and the translation is 94% complete.
Outdated translations are marked like this.

PRISM, vigilancia governamental i Wikimedia: petició d'opinió de la comunitat

La setmana passada, els mitjans de comunicació van publicar informació sobre un programa de vigilància d'internet del govern dels EEUU anomenat PRISM[1] que, d'acuerd amb la informació, permet al govern d'Estats Units recollir informació personal directament. recoger información personal directamente de certs proveïdors de serveis amb base a EE.UU. [2] La major part dels proveïdors de serveis que estarien ssuposadament implicats han negat la seva participació a PRISM, [3] però el president Obama sembla ser confirmat i defensat la existència del programa.

Falta de certesa i preguntes obertes presisteixen sobre la naturalesa i abast de PRISM. Aquestes reportacions públiques, i els conflictes entre ells, han aixecat dubtes en la comunitat Wikimedia, incloent la Fundació Wikimedia.

On ens trobem

La Fundació Wikimedia no ha rebut requeriments ni ordres legals de participar a PRISM, de cumplir amb la Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA) o de participar o facilitar cap programa de vigilancia de intel·ligencia secret. Tampoc hem "canviat" els nostres sistemes per a fer la vigilància del govern més fàcil, tal y com el "New York Times" ha sostingut que és el cas d'alguns proveïdores de servei. [4]

Per què ens importa

La llibertat d'expressió i l'accés a la informació són valors centrals a Wikimedia. Aquests valor poden veure's compromesos per la vigilància: comprensiblement, els editors i lectors estaran menys interesats en escriure i informar-se ells mateixos honestament i lluire. Dit simplement, "els drets de privacitat són necessaris per a la llibertat intel·lectual".

A més, mentre que PRISM és un programa del govern de EE.UU., la naturalesa global del trànsit d'internet, i el suposat intercanvi d'informació de vigilància entre governs, significa que usuaris d'Internet en el món estan potencialment afectats. Degut a això, sentim una obligació cap a la nostra comunitat "global" de contribuidors i lectors de saber (i posiblement respondre) més sobre aquest tema.

Consulta i acció

Degut a les moltes preguntes obertes sobre PRISM, i la importància potencial d'aquest tema respecte dels nostres valors fonamentals, sentim que és apropiat consultar a la comunitat Wikimedia sobre els següents passos a prendre.[5] En opinió nostra, els governs han de ser transparents anb els seus ciutadans. Aquesta transparència és essencial en la nostra habilitat (i la d'altres organitzacions de mentalitat similar) per a determinar si una revisió de legalitat o constitucionalitat és apropiada en un cas como aquest.

Mozilla, la Fundació Frontera Electrònica, la Fundación software lliure i el Centre per a la democràcia i tecnologia, entre molts altres, han començat a treballar junts en aquest tema. Han començat preparant una carta oberta al Congrés d'EE.UU., cridant a la transparència, la investigació, la reforma i la responsabilitat i han sol·licitat a individus i altres organitzacions interessades -com la Fundació Wikimedia- que s'uneixin a ells.

Tal i com nosaltres ho veiem, tenim un paper important que jugar ajudant a assegurar les proteccions a la llibertat d'expresió i d'accés a la informació, ja que estan relacionats amb la nostra missió. Així mateix sentim que la Fundació Wikimedia ha de col·laborar amb aquestes organitzacions, i possiblement amb altres, i unir esforços per a demanar que el govern es faci responsable i expliqui els seus programes de vigilància d'Internet.

Dit això, volem saber què opines d'aquests temes abans que prenguem alguna decisió. Hauriem unir-nos amb aquestes organitzacions en les seves declaracions i esforços públics mentre es relacionen amb els valors i missió de la comunitat Wikimedia? Si us plau deixa la teva opinió a la pàgina de discussió. Nosaltres considerarem tots els comentaris, però, degut a què els esdeveniments es produeixen ràpidament, sentim que necessitem prendre una decisió abans del 21 de juny de 2013. [6]

Notes

  1. The Washington Post i The Guardian van informar el 6 de Juny.
  2. Un informe preliminar anunciava la gran amplitud de dades accesibles amb aquest programa. No obstant, desde llavors la CNET ha informat que el programa involucra al menys algun procés formalitzat i detallat.
  3. TechCrunch ha publicat refutacions de vuit organitzacions suposadament involucrades
  4. La vigilància és possible sense la nostra cooperació. Com a resultat, rebuscar en el trànsit general d'internet per part de governs o altres podria afectar als nostres lectors i contribuidors. Per a ajudar a bloquejar això, els llocs de Wikimedia ja utilitzaven extensions HTTPS i instal·lant HTTPS a tot arreu ho fa per defecte. Estem treballant per a fer cada vegada més de HTTPS l'opció predeterminada tant per a lectors com per a usuaris registrats sense la necessitat d'instal·lar una extensió. Les actualitzacions seran publicades en el nostre blog d'enginyeria.
  5. Com poden saber, la comunitat Wikimedia va treballar amb la Fundació Wikimedia per a construir una política en la asociació de la Fundació amb certs temes polítics o regulatoris. Aquests s'apliquen quan, entre altres coses, la Fundació Wikimedia busca col·laborar amb altres organitzacions per a efectuar accions sobre un tema particular o política determinada. Sota aquesta política, la consulta a la comunitat és altament valorada
  6. Aquesta proposta només intenta referir-se a la participació de la Fundació Wikimedia i no intentar restringir a altres Wikimedistes el fet d'actuar per compte pròpia.