PRISM
Nota: El text següent prové d'una entrada al bloc per Geoff Brigham, Conseller General de la Fundació Wikimedia. La Fundació Wikimedia està traduint de forma professional aquesta entrada a Alemany, Francès, Espanyol i Japonès i espera tenir-lo llest el dimarts. Amb tot el nostre apreci esperem que la comunitat internacional de Wikimedia ajude amb la traducció de la entrada al bloc i aquesta pàgina de comentaris així com els comentaris de la gent realitzats durant el període consultiu.
A més a més poden haver-hi comentaris a la entrada original del bloc al fil wikimedia-l i a altres pàgines de discussió. Aquestos comentaris poden ser transferits a aquesta pàgina, el que facilitarà que puguem revisar i comentar les diverses posicions i idees. Moltes gràcies. |
PRISM, vigilancia governamental i Wikimedia: petició d'opinió de la comunitat
La setmana passada, els mitjans de comunicació van publicar informació sobre un programa de vigilància d'internet del govern dels EEUU anomenat PRISM[1] que, d'acuerd amb la informació, permet al govern d'Estats Units recollir informació personal directament. recoger información personal directamente de certs proveïdors de serveis amb base a EE.UU. [2] La major part dels proveïdors de serveis que estarien ssuposadament implicats han negat la seva participació a PRISM, [3] però el president Obama sembla ser confirmat i defensat la existència del programa.
Falta de certesa i preguntes obertes presisteixen sobre la naturalesa i abast de PRISM. Aquestes reportacions públiques, i els conflictes entre ells, han aixecat dubtes en la comunitat Wikimedia, incloent la Fundació Wikimedia.
On ens trobem
La Fundació Wikimedia no ha rebut requeriments ni ordres legals de participar a PRISM, de cumplir amb la Foreign Intelligence Surveillance Act (FISA) o de participar o facilitar cap programa de vigilancia de intel·ligencia secret. Tampoc hem "canviat" els nostres sistemes per a fer la vigilància del govern més fàcil, tal y com el "New York Times" ha sostingut que és el cas d'alguns proveïdores de servei. [4]
Per què ens importa
La llibertat d'expressió i l'accés a la informació són valors centrals a Wikimedia. Aquests valor poden veure's compromesos per la vigilància: comprensiblement, els editors i lectors estaran menys interesats en escriure i informar-se ells mateixos honestament i lluire. Dit simplement, "els drets de privacitat són necessaris per a la llibertat intel·lectual".
A més, mentre que PRISM és un programa del govern de EE.UU., la naturalesa global del trànsit d'internet, i el suposat intercanvi d'informació de vigilància entre governs, significa que usuaris d'Internet en el món estan potencialment afectats. Degut a això, sentim una obligació cap a la nostra comunitat "global" de contribuidors i lectors de saber (i posiblement respondre) més sobre aquest tema.
Consulta i acció
Degut a les moltes preguntes obertes sobre PRISM, i la importància potencial d'aquest tema respecte dels nostres valors fonamentals, sentim que és apropiat consultar a la comunitat Wikimedia sobre els següents passos a prendre.[5] En opinió nostra, els governs han de ser transparents anb els seus ciutadans. Aquesta transparència és essencial en la nostra habilitat (i la d'altres organitzacions de mentalitat similar) per a determinar si una revisió de legalitat o constitucionalitat és apropiada en un cas como aquest.
Mozilla, la Fundació Frontera Electrònica, la Fundación software lliure i el Centre per a la democràcia i tecnologia, entre molts altres, han començat a treballar junts en aquest tema. Han començat preparant una carta oberta al Congrés d'EE.UU., cridant a la transparència, la investigació, la reforma i la responsabilitat i han sol·licitat a individus i altres organitzacions interessades -com la Fundació Wikimedia- que s'uneixin a ells.
Tal i com nosaltres ho veiem, tenim un paper important que jugar ajudant a assegurar les proteccions a la llibertat d'expresió i d'accés a la informació, ja que estan relacionats amb la nostra missió. Així mateix sentim que la Fundació Wikimedia ha de col·laborar amb aquestes organitzacions, i possiblement amb altres, i unir esforços per a demanar que el govern es faci responsable i expliqui els seus programes de vigilància d'Internet.
Dit això, volem saber què opines d'aquests temes abans que prenguem alguna decisió. Hauriem unir-nos amb aquestes organitzacions en les seves declaracions i esforços públics mentre es relacionen amb els valors i missió de la comunitat Wikimedia? Si us plau deixa la teva opinió a la pàgina de discussió. Nosaltres considerarem tots els comentaris, però, degut a què els esdeveniments es produeixen ràpidament, sentim que necessitem prendre una decisió abans del 21 de juny de 2013. [6]
Notes
- ↑ The Washington Post i The Guardian van informar el 6 de Juny.
- ↑ Un informe preliminar anunciava la gran amplitud de dades accesibles amb aquest programa. No obstant, desde llavors la CNET ha informat que el programa involucra al menys algun procés formalitzat i detallat.
- ↑ TechCrunch ha publicat refutacions de vuit organitzacions suposadament involucrades
- ↑ La vigilància és possible sense la nostra cooperació. Com a resultat, rebuscar en el trànsit general d'internet per part de governs o altres podria afectar als nostres lectors i contribuidors. Per a ajudar a bloquejar això, els llocs de Wikimedia ja utilitzaven extensions HTTPS i instal·lant HTTPS a tot arreu ho fa per defecte. Estem treballant per a fer cada vegada més de HTTPS l'opció predeterminada tant per a lectors com per a usuaris registrats sense la necessitat d'instal·lar una extensió. Les actualitzacions seran publicades en el nostre blog d'enginyeria.
- ↑ Com poden saber, la comunitat Wikimedia va treballar amb la Fundació Wikimedia per a construir una política en la asociació de la Fundació amb certs temes polítics o regulatoris. Aquests s'apliquen quan, entre altres coses, la Fundació Wikimedia busca col·laborar amb altres organitzacions per a efectuar accions sobre un tema particular o política determinada. Sota aquesta política, la consulta a la comunitat és altament valorada
- ↑ Aquesta proposta només intenta referir-se a la participació de la Fundació Wikimedia i no intentar restringir a altres Wikimedistes el fet d'actuar per compte pròpia.