Meta:Adminisztrátorok kézikönyve

This page is a translated version of the page Meta:Admin handbook and the translation is 94% complete.
Rövidítése:
WM:AH
A lap az új adminoknak nyújt információkat, valamint tanácsokat ad az adminisztrátori eszközök használataával kapcsolatban. Az oldal nem irányelv vagy útmutató, azonban tanácsokkal szolgálhat.
A Wikimédia adminisztrátorainak jelölése

A Meta a Wikimédia-projektek koordinációjára szolgál. Fontos megjegyezni, hogy a Meta nem tartalmi projekt, és az adminisztrációnál a tartalmi megközelítés nem működik.

A kézikönyv célja, hogy az új adminok ne találják fel a spanyolviaszt, valamint gyorsabb legyen a betanulás, mivel többségük tartalmi projektekből érkezik.

Felhasználók

Az átlag wikimédista a Metán csak egy konkrét feladat miatt jár (például átnevezés vagy intézői közbelépés kérése, esetleg egy globális véleménykérésen való részvétel).

A csak a Metán szerkesztő új felhasználók ritkák, és valószínűleg nem értik meg ezen projekt szerepét. Lehet, hogy eltévedtek, azonban a legtöbbször spammerek, kitartó vandálok vagy olyanok, akiknek a cikkét egy tartalmi projektben törölték.

Lehet, hogy egy felhasználó a Metán keveset szerkeszt, azonban egy más projektben megbecsült személy.

Nyelv

Fogadd el, hogy a Meta a Wikimédia egyik többnyelvű projektje; ha valaki nem ért téged, esetleg egyszerűbben kell fogalmaznod (ezáltal a fordítóprogramokat is segíted), az ő nyelvét kell használnod vagy az adott nyelven beszélő más szerkesztő segítségét kell kérned.

Szerkesztői csoportok

A Metán előforduló szerkesztői csoportok három módon kategorizálhatóak:

  • Helyi (szerkesztő, járőr, adminisztrátor stb.)
  • Globális (globális visszaállító, globális átnevező, globális adminisztrátor stb.)
  • Különleges célú (WMF-alkalmazott, rendszeradminisztrátor stb.)

A Metán az ellenőrzés és a visszaállítás is a járőri jogosultsághoz kötődik. Ezen jog a Meta:Requests for help from a sysop or bureaucrat lapon kérhető.

A közösségi megbeszélések helyszínei

Helyi megbeszélések:

Globális megbeszélések:

Számos más, egy bizonyos feladatra létrehozott üzenőfal is létezik (például intézőválasztás, konzultációk/javaslatok vagy stratégiai lapok).

Blokkolás

Mivel a Metát elsősorban a tartalmi projektek szerkesztői használják, itt általában kitartó vandálokat, spammereket és spambotokat, valamint csak vandalizmusra használt fiókokat blokkolunk. Ugyan a Metán léteznek figyelmeztető és a blokkolást jelző sablonok, ezeket ritkán használjuk; a kártékony felhasználókkal szemben általában az ignorációt alkalmazzuk.

A más projektekben aktív szerkesztőkkel kapcsolatban fellépő leggyakoribb probléma a civilizált viselkedés kérdése; a vonatkozó irányelvet itt olvashatod.

Lapvédelem

Légy figyelmes a lapok levédésekor. Miért kell levédeni a lapot? Ha egy sokak által figyelt lapot levédesz, akkor a vandál valószínűleg más, kevesebbek által ellenőrzött oldalakat fog támadni. Egy aktív szerkesztő vitalapjának levédése tényleg segít? Lehet, hogy ekkor a vandál inkább más felhasználókat fog zaklatni, a levédett vitalapra pedig új felhasználók nem tudnak írni.

Igyekezz csak akkor levédeni egy lapot, ha az feltétlenül szükséges!

Hosszú távú vandalizmus

A kitartó vandálok szerkesztéseinek visszaállítása általában csak hergeli őket. Érdemes ilyenkor megfogadni a „blokk, visszaállítás, ignorálás” elvet. Ha nem vagy adminisztrátor, akkor az RFH és SRG lapokon való jelentés helyett inkább ne foglalkozz az esettel. Ha a szerkesztés ártalmatlan (például csűrcsillag elhelyezése egy vitalapon) vagy hasznos (például elírás javítása), akkor ne foglalkozz vele.

Szerkesztési háború

Egy blokkolásra okot nem adó szerkesztés visszaállítása általában szerkesztési háborút eredményez. Ilyenkor ne tegyél semmit, vagy csak akkor állítsd vissza a lapot, ha a vandál már rég elment. A kitartó vandálok esetén a 3VSZ helyett az egy visszaállítás szabálya alkalmazandó; ehhez keress meg egy adminisztrátort. A Meta nem tartalmi wiki; egy kártékony szerkesztés láthatóságával nem fogunk olvasókat veszíteni.

Elfogadhatatlan azonosítók

Sok kitartó vandál zaklató felhasználónevet választ, amelyet később elrejtünk. Az ezekkel végzett szerkesztéseknél ne a visszaállítást, hanem a visszavonást használd, a szerkesztési összefoglalót pedig rejtsd el! Az elrejtendő lapok/szerkesztések listájához való hozzzáadás nem segít.

Globális hatások

Vandálszűrő

A globális vandálszűrő (Special:AbuseFilter) a legnagyobb projektek (például angol Wikipédia) kivételével szinte mindenhol engedélyezve van. Légy óvatos a feltételek szerkesztésével, mivel ezek a legtöbb projektre kihatnak!

Feketelista

MassMessage

A MassMessage (Special:MassMessage) segítségével az adminisztrátorok és a tömegesüzenet-küldők helyi és globális fiókoknak is üzenhetnek.

Intézők

Az intézők a globális eszköztáruk mellett jogosultságaikat a Metán is használhatják, ezért a helyi adminisztrátorok szorosan együttműködnek az intézőkkel. Az intézők helyben csak wikiközi vandalizmus elhárítása miatt vagy a vandálszűrő sürgős módosításakor látnak el adminisztrátori feladatokat.

Fontos megjegyezni, hogy a Meta adminisztrátorainak nincsenek globális jogaik; az intézők felé benyújtott kéréseket csak egyértelmű esetekben (például vandalizmus) zárhatják le vagy vonhatják vissza.

See also