Licensing update/Result/bg

Фондация Уикимедия отправи предложение лицензионните условия, под които функционират уикитата, поддържани от Фондацията, в това число Уикипедия, да се променят така, че да включват лиценза Криейтив Комънс Признание - Споделяне на споделеното (CC-BY-SA) в допълнение към настоящия Лиценз за свободна документация на GNU (GFDL). Това ще има отражение върху всички текстове и мултимедийни файлове (изображения, звук, видео и т.н.), лицензирани в момента като "GFDL версия 1.2 или по-късна". С промяната се цели утвърждаването на мисията на Фондацията чрез повишаването на съвместимостта и достъпността на свободното съдържание. Повече подробности и обосновка за тази промяна са дадени в Предложението за актуализация на лиценза и свързаните с него Често задавани въпроси.

За проверка на общностната подкрепа за възприемане на промяната, се проведе уикимедианско гласуване от 12 април до 3 май 2009. Гласуването беше ръководено от доброволци от Комитета по актуализация на лиценза и проведено на сървърите на независимата некомерсиална организация SPI.

Резултат от допитването за промяна на лиценза
"Да, подкрепям промяната" 13242 75.8%
"Не, отхвърлям промяната" 1829 10.5%
"Нямам мнение относно тази промяна" 2391 13.7%
Общ брой подадени и удостоверени гласове 17462

Ако гласовете "без мнение" не се включат, съотношението на гласовете За/Против става 87.9%/12.1% (15071 гласа).

Следващи стъпкиEdit

По предварително споразумение, Комитетът по актуализация на лиценза сподели резултатите с Борда на Фондация Уикимедия няколко дни преди да ги оповести публично. Бордът носи отговорността за вземането на окончателното решение преди да се пристъпи към каквато и да е промяна на лицензионната политика на Уикимедия.

Майкъл Сноу, председател на Борда на Фондация Уикимедия, излезе със следното заявление:

Доброволците, които работят по проектите на Уикимедия, изразиха много силна подкрепа за това приносите им да станат достъпни под лиценза Криейтив Комънс Признание - Споделяне на споделеното (CC-BY-SA) в допълнение към Лиценза за свободна документация на GNU (GFDL). Актуализацията на нашите лицензионни условия се явява в подкрепа на благотворителната мисия на Уикимедия, тъй като прави нашите проекти правно съвместими с други проекти, избрали да лицензират съдържанието си под CC-BY-SA. Така нашето свободно информационно и образователно съдържание може да бъде споделено с по-голяма готовност и ще бъде по-лесно за ползване от всеки.

Целият Борд на Фондацията прие следната резолюция на 21 май 2009:

Взе се решение:

С оглед изразената чрез гласуване сред уикимедианската общност силна подкрепа за промяна на лицензионната политика на сайтовете на Уикимедия, и предвид приетата по-рано от Борда резолюция за актуализация на лиценза, отправяща молба за осъществяване на тази промяна, с настоящото Бордът декларира намерението си да приложи на практика тази промяна. Съответно, Фондация Уикимедия ще упражни своето право, предоставено във Версия 1.3 на Лиценза за свободна документация на GNU, да прелицензира съдържанието на сайтовете на Уикимедия като Massive Multiauthor Collaborations под лиценза Криейтив Комънс Признание Споделяне на споделеното 3.0, считано от 15 юни 2009. С настоящото, Бордът на Фондация Уикимедия разпорежда на изпълнителния директор да актуализира лицензионните условия на Уикимедия и да приведе условията на ползване във вид, съобразен с Предложението за актуализация на лиценза.

За реализирането на практика на промяната, се очакват следните събития:

Дата Събитие
Началото на юни Всички финални версии на предложените условия за ползване се публикуват за обсъждане. Изготвят се предложените процедури за работа с външно съдържание. Обявява се стратегия за обновяване на шаблоните на мултимедийните файлове, за които се отнася промяната.
От 15 юни нататък След всички последни модификации, се актуализират авторскоправните заявления и условия за ползване на сайтовете на всички англоезични уикита на Уикимедия. Оповестяват се правилата за превод и започват съответните преводите за всички уикита на други езици, различни от английски. Съответните мултимедийни файлове се мигрират съобразно разпоредбите.

Подробности за гласуванетоEdit

Гласуването за актуализация на лиценза беше проведено в рамките на 3 седмици (от 12 април до 3 май 2009 г.) на 32 езика и достигна до всички регистрирани потребители във всички проекти чрез централно управлявано съобщение. Гласуването беше отворено за всеки човек с регистрирана потребителска сметка на сайт на Фондация Уикимедия, който към 15 март 2009 г. е имал поне 25 редакции, и чиято сметка не е блокирана и няма статут на бот. Потребителите, които не изпълняваха тези критерии, бяха автоматично ограничени да подадат гласа си.

Удостоверяване на резултатитеEdit

 
История на гласоподаването по време на триседмичния период на гласуване.

Подадени бяха общо 18692 гласа. След преглед, Комитетът по актуализация на лиценза призна за валидни 17462 от гласовете. Почти всички отхвърлени гласове се дължаха на опити на потребители да гласуват многократно. В случаите, когато един потребител е гласувал множество пъти, за валиден бе счетен неговия последно подаден глас, а всички предишни гласове бяха отхвърлени. В общо 930 случая един потребител е подавал множество гласове от едно уики. Други 256 гласа бяха отстранени поради опити на потребители да гласуват множество пъти с една и съща потребителска сметка от различни уикита (на база потвърждение чрез единна потребителска сметка и други технически средства). Последните 44 дисквалифицирани гласа бяха отстранени по други причини, включително злоупотреба с марионетки.

Прегледът на всички гласове беше проведен само и единствено на база потребителската самоличност на гласоподавателите и използвайки технически средства. Самите отговори в допитването бяха криптирани и не бяха достъпни докато не се удостовери окончателното множество от валидните гласове. Дисквалифицираните гласове така и не бяха отворени.

Демографско разпределениеEdit

193 проекта на Уикимедия бяха представени с поне един глас в допитването.

Гласове Процент Група
16785 96.1% 102 Уикипедии
397 2.3% 8 "специални" проекта (включително Общомедия, [[:|Мета]], Уикивидове, и др.)
78 0.4% 22 проекта Уикиречник
72 0.4% 18 проекта Уикикниги
60 0.3% 17 проекта Уикиизточник
30 0.2% 11 проекта Уикиновини
24 0.1% 7 проекта Уикиверситет
15 0.1% 8 проекта Уикицитат
Топ 20 на проектите по гласоподаватели
Гласове Процент Проект
7528 43.1% Уикипедия на английски език
3104 17.8% Уикипедия на немски език
955 5.5% Уикипедия на френски език
778 4.5% Уикипедия на руски език
738 4.2% Уикипедия на испански език
507 2.9% Уикипедия на полски език
454 2.6% Уикипедия на италиански език
315 1.8% Уикипедия на китайски език
274 1.6% Общомедия
274 1.6% Уикипедия на японски език
235 1.3% Уикипедия на холандски език
210 1.2% Уикипедия на португалски език
158 0.9% Уикипедия на шведски език
125 0.7% Уикипедия на иврит
125 0.7% Уикипедия на унгарски език
117 0.7% Уикипедия на финландски език
111 0.6% Уикипедия на чешки език
105 0.6% Уикипедия на турски език
98 0.6% [[:|Мета]]
78 0.6% Уикипедия на датски език