This page is a translated version of the page Glossary and the translation is 87% complete.
In other languages:

Deze pagina is bedoeld om beknopte definities te verzamelen en te presenteren van de termen die worden gebruikt in communicatie binnen de Wikimedia-beweging. Links zijn prima, maar mogen een goede Engelse uitleg van de termen niet vervangen.

Houd er rekening mee dat deze verzameling gericht moet zijn op het metaniveau in plaats van op projectniveau, dus termen die uitsluitend op Wikipedia worden gebruikt, moeten hier niet worden geplaatst. Zie hieronder voor links naar projectwoordenlijsten, waarvan twee van de grootste de MediaWiki woordenlijst en de Woordenlijst Engelstalige Wikipedia.

 · Zie ook

0–9

+1
een notatie die, afhankelijk van de context, vaak betrekking heeft op een van de volgende definities:
  1. in communicatie (op wiki, IRC, e-mail, mailinglijsten) de actie om in te stemmen met een eerdere stelling.
  2. in Code review jargon, de actie om een commit te beoordelen en akkoord te gaan met het doel en de implementatie ervan.
  3. door metonymy, de technische mogelijkheid om deze actie uit te voeren in de Code review interface.
+2
een notatie die, afhankelijk van de context, vaak betrekking heeft op een van de volgende definities
  1. in Code review jargon, de actie om een commit te beoordelen, het doel en de implementatie ervan te accepteren en het onderdeel te maken van de code. :# door metonymy, de technische mogelijkheid om deze actie uit te voeren in de Code review interface.

A

AbuseFilter/Misbruikfilter (edit filter)
verwijst naar een extensie die wordt gebruikt om filters te maken (zoals antispamfilters) of naar een van de bovengenoemde filters zelf
Actief project
elk Wikimedia project met minstens 100 artikelen.
Zie ook Welke projecten zijn actief?
Administrator (admin/beheerder/sysop)
iemand met beheerdersrechten op een wiki, waaronder het recht om pagina's te verwijderen en andere gebruikers te blokkeren. De normen voor het verkrijgen van beheerdersrechten verschillen sterk tussen projecten. Ze kunnen in talen en projecten verschillende namen hebben.
Affiliatiecommissie (AffCom)
een Wikimedia-gemeenschapscommissie belast met het adviseren van de Raad van Bestuur over de goedkeuring en steun van affiliaties van de Wikimedia-beweging: nationale of subnationale verenigingen, thematische organisaties en gebruikersgroepen.
AFT
afkorting voor het hulpmiddel Article feedback.
Anonieme bewerker (Anoniem)
in een wiki-context, iemand die niet is ingelogd wanneer ze bewerken en daarom hun IP-adres weergeven in de bewerkingsgeschiedenis en lijst met bijdragen. Dit is een verkeerde benaming, aangezien een niet-ingelogde gebruiker zijn internetidentiteit blootgeeft, namelijk het eigen IP-adres.
Anti-vandalisme
Autoconfirmed users
wiki-gebruikers die lid zijn van de gebruikersgroep "Autoconfirmed users", die voornamelijk als doel hebben om te helpen bij het opsporen van missgedrag van nieuw aangemaakte accounts. Het is inderdaad een speciale gebruikersgroep die automatisch wordt toegewezen op basis van bepaalde criteria.
AutoWikiBrowser (AWB)
een hulpmidel om snelle semi-geautomatiseerde bewerkingen uit te voeren; Vaak gebruikt voor veel repetitieve kleine wijzigingen.
Hulpmiddel Artikel Feedback Tool (AFT)
een MediaWiki-extensie die een eenvoudige manier implementeert voor lezers om opmerkingen over artikelen te sturen. Het werd ontwikkeld van november 2011 tot juni 2013, als een instrument voor een van de vijf prioriteiten die toen werden gedefinieerd in het 2010-2015 strategisch plan. Het werd geïmplementeerd op sommige Wikipedia-wiki's, maar later niet meer geïmplementeerd. De extensie is vervolgens ontwikkeld en gebruikt door derden. Zie ook deze Engelstalige Wikipedia pagina.

B

Babel
verwijst naar meertaligheid. Specifiek kan het betekenen
  1. de "babel-boxen" die op Wikimedia-projecten op gebruikerspagina's worden gebruikt om aan te geven welke talen de gebruikers spreken. Oorspronkelijk geïmplementeerd als sjablonen, en later opnieuw geïmplementeerd als parserfunctie met dezelfde naam. Om het te gebruiken, plaatst u {{#babel:en|es-1}} op uw gebruikerspagina en vervangt u de taalcodes en -nummers indien nodig - N betekent moedertaalspreker/moedertaal, terwijl 1 minimale kennis is.
  2. het meertalige overlegplatform op meta
Backlog
een lijst van to-do items die op een wiki afgehandeld moeten worden. De meeste wiki's hebben bijvoorbeeld een opschoonachterstand, met een lange lijst van pagina's die gerepareerd moeten worden, zoals uitbreiding, spellingcorrecties, bijwerking van referenties, enz. Backlogs hebben vaak te lijden onder het feit dat er niet genoeg redacteuren aan werken. Ze worden op verschillende manieren geïmplementeerd, zoals categorieën, sjablonen, bots of handmatig geschreven lijsten op wiki-pagina's.
Bikeshedding
Het fenomeen waarbij technologisch eenvoudige voorstellen resulteren in substantiële feedback en iteratie, terwijl complexere voorstellen weinig of geen feedback opleveren. Lees http://bikeshed.com/
Board of Trustees (BoT, Raad van Bestuur)
Alle rechtspersonen hebben een Bestuur; de term of gewoon Board verwijst vaak naar de Wikimedia Foundation Raad van Bestuur, een gedeeltelijk door de gemeenschap gekozen, gedeeltelijk benoemd orgaan van 10 vrijwilligers die verantwoordelijk zijn voor het bestuur van en toezicht op de WMF.
Boldness
zoals vermeld in het Wikipedia-principe "wees brutaal!", verwijst naar het wiki-principe van: er is een bewerkknop, dus gebruik het!
Bot
afkorting van "robot", een script dat repetitieve geautomatiseerde bewerkingen uitvoert volgens een vooraf ingesteld algoritme. Er zijn duizenden bots actief op de Wikimedia-projecten; zie bot.
Bugmeister of Bug wrangler
Persoon die verantwoordelijk is voor het sorteren en oplossen van bugmeldingen in Phabricator.
Bugzilla
Website om bugrapporten en functieverzoeken voor MediaWiki, mogelijk gemaakt door de Bugzilla software. In 2014 vervangen door Phabricator voor Wikimedia-wiki's.

C

CentralNotice
een MediaWiki-extensie die het mogelijk maakt om grootschalige aankondigingen en oproepen tot actie te doen op Wikimedia-wiki's via HTML-banners bovenaan het browservenster.
Chapters committee (chapcom, Verenigingscommissie)
een commissie die werkte aan de goedkeuring van nieuwe verenigingen, nu vervangen door de Affiliatiecommissie.
Chapters Meeting
jaarlijkse fysieke vergadering van vertegenwoordigers van de Wikimedia verenigingen georganiseerd sinds 2008. Later evolueerde het naar de Wikimedia Conferentie, die op zijn beurt in 2019 werd hernoemd naar Wikimedia-top.
Cleanup
Een bewerking op een wiki-pagina of een wijziging in softwarecode die geen significante functionele wijzigingen aanbrengt, maar iets onnodigs of verouderds verwijdert of een klein probleem oplost.
C-levels
hoger management bij de WMF. Bijvoorbeeld de CTO, CFO, etc. De 'C' staat voor 'chief': 'chief technical officer'.
Cluster
Een groep servers binnen een datacenter.
CoC
afkorting voor Code of Conduct (Gedragscode).
Code review
Command-Query Responsibility Segregation (CQRS)
Naam van een patroon dat wordt gebruikt in het domein van Architecture Repository, dat betrekking heeft op het onderscheiden van lees- en bewerkingsprocessen.
Comcom
afkorting van Communications committee.
Commit
Een wijziging in een of meer bestanden, meestal softwarecode, die worden beheerd in het git versiebeheersysteem.
Committee (commissie)
Een groep vrijwilligers die belast is met het adviseren van de Raad van Bestuur en het verzorgen van een specifiek deel van de Activiteiten van de Foundation.
Committer
Iedereen die toestemming heeft gekregen om commits te maken naar een gedeelde git/SVN-repository.
Commons
Meerdere alternatieve definities
  1. Creative Commons (CC) : licenties die worden gebruikt als juridische instrumenten om bijdragen onder vrije gebruiksvoorwaarden te plaatsen.
  2. Wikimedia Commons (Wikimedia-project)
Communicatie commissie
Community / gemeenschap
De mensen die aan een bepaalde wiki werken. Binnen Wikimedia wordt het vaak gebruikt om te verwijzen naar Wikimedia-projectbewerkers in het algemeen, zoals in "de gemeenschap", of naar de subset die aan een bepaald project werkt: "de Wikibooks-gemeenschap". Er is weinig consensus over wie precies deel uitmaakt van de gemeenschap (hoewel als u op de een of andere manier deelneemt aan de projecten, u er waarschijnlijk deel van uitmaakt, en als u uzelf identificeert als lid van de gemeenschap, bent u dat zeker), maar de term wordt vaak gebruikt om die redacteuren aan te duiden die een gevoel van eigendom delen in een bepaalde site en er op een duurzame manier aan deelnemen, inclusief werken aan beleid, taken achter de schermen, enz.: werk dat niet noodzakelijkerwijs zichtbaar is voor toevallige lezers of redacteuren. Verwijst ook naar het hebben van een gevoel van "gemeenschap": dat wil zeggen, het delen van gemeenschappelijke waarden en op een gemeenschappelijke manier werken aan vergelijkbare doelen.
Gemeenschapsbestendige en duurzame ontwikkeling (CR&S)
een onderdeel van de juridische afdeling van de Wikimedia Foundation, die vanaf april 2021 bestaat uit Community Development, Human Rights, Movement Strategy Support en Trust and Safety.
Consensus
Een ongrijpbare term, verwijzend naar het principe van het nemen van beslissingen door een mechanisme van discussie en herziening van voorstellen dat resulteert in consensus tussen de partijen die deelnemen aan de discussie (in tegenstelling tot andere besluitvormingsmechanismen, zoals stemmen of top-down decreten). Consensusvorming waardeert beredeneerde argumenten, inclusiviteit en het sluiten van compromissen, en is een tijdrovend proces. Het bestaat in de wiki-wereld naast het principe van "stoutmoedig zijn."
ContentHandler
Content Translation
Een MediaWiki-extensie die redacteuren helpt bij het maken van de eerste versie van een Wikipedia-artikel door de vertaling uit een andere taal te schrijven. Afgekort als CX (niet CT). Zie deze pagina.
Continuous integration (infrastructuur voor builds)
Copyvio
afkorting voor een schending van het copyright.
Core
refers to:
  1. Kernactiviteiten, -handelingen of -kosten van een entiteit als de Wikimedia Foundation of een Wikimedia vereniging.
  2. MediaWiki core.
Council Member (CM, Lid van de Raad)
Country codes, landcodes
een tweeletterige code die wordt gebruikt om naar een land te verwijzen en die vaak wordt gebruikt bij het identificeren van verenigingen op nationaal niveau. Wikipedia's zijn vernoemd naar taalcodes, die een aparte twee- of drielettercode zijn (hoewel soms dezelfde als die wordt gebruikt om naar een land te verwijzen).
Creative Commons
verwijst naar de vrije licenties van Creative Commons, die alle Wikimedia-wiki's gebruiken; Of naar de organisatie die de licenties ontwikkelt.
CheckUser (CU)
het technische hulpmiddel/set van rechten die geprivilegieerde gebruikers toegang geeft tot gegevens zoals IP-adressen (internetprotocol) en UA's (user agents) achter bewerkingen, zelfs als de auteur was ingelogd.
CX
afkorting van Content translation.

D

DB
afkorting van Database.
DC
afkorting van datacenter.
Data dump
database
datacenter
een plaats waar de Wikimedia Foundation servers exploiteert die de Wikimedia-projecten hosten.
Deployment
Designer
Dev
afkorting van Developer.
Developer
Wikimedia bijdrager die werkt aan het verbeteren en onderhouden van de MediaWiki software die de Wikimedia draait wiki's.
Development
Kan veel verschillende dingen betekenen (citation). Naast "wat softwareontwikkelaars doen", is het een veelgebruikte term in fondsenwerving zonder winstoogmerk, en als zodanig wordt het gebruikt door WMF's team "Foundations and Major Gifts". WMF heeft in het verleden teams gehad voor "Global Development", "Engineering and Product Development" en "Community Development".
Diff
Het verschil tussen de ene revisie van een wiki-pagina en de andere. Diffs zijn zichtbaar vanuit de bewerkingsgeschiedenis van een pagina.
Disambiguation (Disambiguatie)
of het maken van onderscheid tussen items met dezelfde naam; vaak "doorverwijspagina", wat een wiki-pagina is die een onderscheid maakt tussen vergelijkbare termen, zoals een Wikipedia-artikel over meerdere mensen met dezelfde naam.
Discussion Tools
een MediaWiki-extensie die verschillende functies toevoegt aan overlegpagina's: gemakkelijker antwoorden, vermelden, nieuw onderwerp aanmaken, enz. Vanaf 2021 wordt het actief ontwikkeld en is het beschikbaar in veel wiki's als een bètafunctie.
Double redirect
een pagina die doorverwijst naar een tweede pagina die op zijn beurt doorverwijst naar een derde pagina. Dubbele omleidingen werken niet. Het omleidingsmechanisme werkt alleen als het één stap is, dus deze moeten worden opgelost door de eerste omleidingspagina te wijzigen zodat deze naar de uiteindelijke bestemming (de derde pagina) verwijst.
Dump
afkorting van Data dump.
DPML
afkorting van "Data Protection Management License", ook wel intellectueel eigendom genoemd.

E

E2, EE
afkorting voor het team Editor engagement van de WMF.
E3
afkorting van het team Editor engagement experiments.
Eqiad
Wikimedia datacentrum in Washington DC (EQ = Equinix, IAD = Washington Dulles Airport).
Echo
Editathon of edit-a-thon
een evenement waarin mensen persoonlijk samenwerken om inhoud op een wiki te bouwen. Edit-a-thons kunnen heel informeel of heel gestructureerd zijn; Ze kunnen worden ontworpen als voornamelijk outreach-evenementen (om nieuwe bijdragers aan te trekken) of ze kunnen meer worden opgezet om te voldoen aan de behoeften van langdurige bijdragers. Zie ook hackathon.
Edit conflict
wanneer twee mensen tegelijkertijd hetzelfde deel van dezelfde wikipagina proberen te bewerken; Dit resulteert in een conflict waarbij slechts één persoon zijn revisie kan opslaan en de tweede persoon een melding krijgt dat er een conflict is. Met secties en verbeteringen in de software komen deze minder vaak voor dan vroeger.
Edit filter
een gebruikelijke Engelse naam voor AbuseFilter (Misbruikfilter).
Edit history
zie bewerkingsgeschiedenis.
Editor
iemand die een wiki bewerkt (ongeacht het type bewerking dat ze maken). Er zijn geen vaste normen voor wat iemand "een bewerker" maakt, behalve het maken van een bewerking ergens, maar de term wordt vaak gebruikt om mensen aan te duiden die deel uitmaken van de gemeenschap van die wiki.
Editor engagement
een naam van verschillende teams en initiatieven om Wikimedia-deelnemers aan te trekken en te behouden. Zie ook WikiProject Behoud van bewerkers in de Engelstalige Wikipedia, de lijst van bewerkerbetrokkenheidsprojecten, een polemisch essay over dit onderwerp en de lijst van functies gerelateerd aan dit onderwerp.
Editor engagement (betrokkenheid) experimenten
Op 16 april 2012 werd een team gelanceerd om manieren te vinden om Wikipedia-redacteuren aan te trekken en te behouden. In 2013 omgedoopt tot "Growth" om het doel duidelijker weer te geven. Inactief vanaf 3 oktober 2014.
Edit summary
een korte samenvatting van een bewerking die is ingevoerd in het vak onderaan het bewerkingsvenster; Bedoeld om aan andere lezers/redacteuren uit te leggen waar de bewerking over gaat. Bewerkingssamenvattingen worden weergegeven in de recente wijzigingen, de paginageschiedenis en de lijst met bijdragen van een individuele bewerker.
Edit war
een geschil tussen twee of meer bewerkers, die elk de pagina naar eigen goeddunken herzien en de bewerkingen van de ander terugdraaien. Leidde tot de "three-revert rule" op de Engelstalige Wikipedia. Bewerkingsoorlogen worden als slechte vorm beschouwd; De betrokkenen worden verondersteld het uitvechten maar op de overlegpagina te doen en het in de discussie op te lossen.
Embassy
a page that exists on some wikis, through which editors from other wikis, especially wikis in other languages, can communicate with the local community.
Engineer
Esams
Wikimedia datacentrum in Amsterdam (ES = EvoSwitch, AMS = Amsterdam Schiphol).
Existing Wikimedia chapter
zie Officiële Wikimedia verenigingen
Extension
Aanvullende software die functies toevoegt aan MediaWiki kern code. Ontwikkelaars hebben meer dan 2000 extensies geschreven om chemische formules te tekenen, kaarten in te sluiten, de editor te verbeteren, enz. Extensies op deze wiki.
Externe links
links naar niet-wiki pagina's, d.w.z. naar externe websites. Op de Wikimedia-projecten zijn er meestal conventies over hoe en waar deze moeten worden geplaatst.

F

Features (Functies)
FAQ (Veelgestelde vragen)
Soms preventief gebruikt als formaat voor een verklarend document over een voorstel/project.
Funds Dissemination Committee (FDC)
een commissie die is opgericht om grote subsidies uit te keren aan eenheden in de beweging
File (Bestand)
Fiscaal jaar / boekjaar
de WMF heeft een boekjaar van 1 juli 1 t/t 31 juni 30,[1] een periode waarnaar soms wordt verwezen in planningsdocumenten. Als er slechts één jaar wordt gegeven, is dit over het algemeen het eindjaar (d.w.z. FY2021 = FY2020-21 = 1 juli 2020 tot 30 juni 2021).Kw1 is juli t/m september, Kw2 oktober t/m december, Kw3 januari t/m maart en Kw4 april t/m juni.
Fishbowl wikis
wiki's die niet openbaar bewerkbaar zijn, maar wel openbaar leesbaar zijn. Vereist over het algemeen registratie om te bewerken. Zie de lijst van deze wiki's.
Flow
een MediaWiki-extensie die een gestructureerde interface biedt voor overlegpagina's. Was in actieve ontwikkeling in het midden van de jaren 2010. Vanaf 2021 is het op veel Wikimedia-wiki's geïnstalleerd en op veel overlegpagina's gebruikt, maar het bevindt zich in de onderhoudsmodus. Vervangen door Discussion Tools.
Foundation
Zie Wikimedia Foundation
Foundation-l
de oude naam van de Wikimedia-l mailinglijst
Free Content (Vrije inhoud)
inhoud (geschriften, wetenschappelijk werk, afbeeldingen, creatieve werken, enz.) die niet wordt gehinderd door beperkende auteursrechten. Zie freedomdefined.org voor een gedetailleerde definitie.
Fundraising campaign
Fondsenwerving commissie ook wel annual campaign (jaarlijkse campagne) - het jaarlijkse proces dat gericht is op het verhogen van het budget van de Wikimedia Foundation door middel van online campagnes, met name door het tonen van banners op de Wikimedia-projecten. Historisch gezien werd het gehouden in november-december.
Fundraising committee (Fondsenwerving commissie of Fundcom)
een gezamenlijke inspanning, georganiseerd en beheerd door vrijwilligers en Wikimedia-medewerkers om cross-wiki inspanningen te coördineren op het gebied van outreach, technische logistiek, sociale media, lokaliseren en vertalen van berichten met betrekking tot het fondsenwervingsproces. Het werd opgericht op 7 juni 2006 en was actief gedurende het eerste jaar van zijn werking. Het werd in augustus 2007 ontbonden in zijn oorspronkelijke beschrijving. Zie ook vorige ledenlijst en officiële vermelding van de stopzetting van de commissie.
FY
Zie fiscaaljaar / boekjaar

G

GAC
afkorting van Grant Advisory Committee, een groep vrijwilligers uit de gemeenschap die voorstellen beoordelen voor het Wikimedia Grants Program, en het adviseren van zowel aanvragers als de Foundation.
Gadget
JavaScript en CSS code die een gebruiker kan activeren in zijn of haar voorkeuren, vergelijkbaar met een gebruikersscript.
Ganglia
een verouderd systeemcontrole hulpmiddel dat ooit werd gebruikt om statistieken over het Wikimedia-raster te bekijken. Vervangen door Grafana.
GeoData
Gerrit
een git hulpmiddel voor code review (Wikimedia code review)
GFDL
een vrije inhoudslicentie die werd gebruikt op de Wikimedia-projecten tot de overstap naar Creative Commons-licenties.
Git
Een zeer succesvol "gedistribueerd versiebeheersysteem" dat wijzigingen in de bestanden voor een project bijhoudt.
GLAM
is een acroniem voor Galleries, Libraries, Archives and Museums: de term wordt vaak gebruikt om in grote lijnen te verwijzen naar alle culturele instellingen van dit type, of Wikimedia outreach naar deze types instellingen.
Globale blokade
een blokkade van een IP-adres of IP-bereik dat van toepassing is op alle wiki's (maar lokaal kan worden uitgeschakeld door beheerders).
Global Council (GC)
een gepland orgaan dat bedoeld is om te dienen als "een wereldwijde structuur die beantwoordt aan de behoeften van onze beweging als geheel en gemeenschappen op een rechtvaardige manier vertegenwoordigt", en die "representatief zou zijn voor de beweging in haar rol en samenstelling".
Globale groepen
groepen als stewards en globale sysops die "globale rechten" hebben die gelden voor een subset van alle wiki's.
Globale rechten
rechten die een gebruiker heeft op alle of een subset van Wikimedia-wiki's (zie #Globale groepen).
Globale sysops
gebruikers met sysop-rechten op de meeste Wikimedia-wiki's, maar niet op de meeste grote.
GPL
GNU General Public License. MediaWiki software wordt released onder deze licentie.
Grafana
een systeemcontrole-hulpmiddel dat wordt gebruikt om statistieken over het Wikimedia-raster te bekijken.
Grants
het geven van fondsen van de beweging om vrijwilligersprojecten te ondersteunen, zoals in het Wikimedia Foundation's Wikimedia Grants Program en de subsidieprogramma's van verschillende Wikimedia-verenigingen. Zie ook de Fondsenverdelingscommissie (FDC).

H

Hackathon
een evenement waarin een groot aantal mensen met verschillende vaardigheden elkaar ontmoeten en samenwerken aan een gemeenschappelijk doel. Het kan enkele uren tot enkele dagen duren. Wikimedia Hackathons duren normaal gesproken tussen de 2 en 4 dagen en richten zich op technologieën en projecten die Wikipedia en duizenden MediaWiki-installaties aandrijven. Zie ook edit-a-thon.
Handcodering
het handmatig omzetten van gegevens (vaak taal of afbeeldingen) in een vorm die begrijpelijk is voor computers. Bij WMF verwijst "handcodering" vaak naar het handmatig onderzoeken van bewerkingen aan wiki-pagina's om hun kwaliteit voor onderzoek en analyse te evalueren.
Het deploy
zie Heterogene implementaties
Heterogene implementaties
documentatie
History (Geschiedenis)
Alle bewerkbare pagina's op Wikimedia-projecten hebben een bijbehorende paginageschiedenis die bestaat uit de oude versies van de wikitext en een record van de datum en tijd (in UTC) van elke bewerking, de gebruikersnaam of het IP-adres van de gebruiker die het heeft geschreven en hun bewerkingssamenvatting. Open de paginageschiedenis door op het tabblad "Geschiedenis weergeven" bovenaan de pagina te klikken. Dit kan ook worden aangeduid als de Revisiegeschiedenis of Bewerkingsgeschiedenis.
Home wiki
De wiki waar een bewerker zich "thuis" voelt. Hoewel een bewerker actief kan zijn in veel projecten, zou de thuiswiki de plek zijn waar het grootste deel van hun activiteit plaatsvindt, of waar ze het beste kunnen worden geïntegreerd met de lokale gemeenschap, of waar ze hun volglijst het vaakst controleren, enz. Contact opnemen met een gebruiker op zijn thuiswiki kan succesvoller zijn dan op een andere wiki (afhankelijk van hoe ze meldingen hebben ingesteld).
Hook
een manier waarop software het gedrag van andere software kan beïnvloeden, bijvoorbeeld de hook 'EditFilter' stelt extensies in staat om te controleren op spam en vandalisme. Verwijst meestal naar PHP-code, maar er is ook mediaWiki.hook voor JavaScript.

I

i18n
zie internationalisatie
Icinga
monitorsoftware voor computer, network en infrastructuur. Zie ook #Ganglia
Incubator
zie Wikimedia Incubator
Interim Global Council (IGC)
een tijdelijke commissie om toezicht te houden op de ontwikkeling van een Handvest van de beweging en de oprichting van een Global Council en om een leidende rol te spelen bij het ondersteunen van de implementatie van de strategie van de beweging.
Internal wiki
wiki die tot 2018 werd gebruikt voor onderwerpen en contacten van particuliere affiliaties/Wikimedia Foundation. Zie internal.wikimedia.org.
Internal Wikimedia wiki's
beschrijft in het algemeen de door de Wikimedia Foundation ondersteunde publieke, private of fishbowl wiki's die worden gebruikt door Wikimedia-affiliaties, planningsprojecten, Wikimedia-commissies en projectwiki-ondersteuningsinspanningen. Zie deze sectie.
Internationalisatie
Interwiki
Zie deze pagina.
IPA
IPv6
een nieuwe versie van het Internet Protocol om computers op het internet te verbinden.
IRC
Internet Relay Chat

J

J2ME app
Jenkins
Jimbo
User:Jimbo Wales, ofwel Jimmy Wales, oprichter van Wikipedia en de Wikimedia Foundation

K

Knams
Wikimedia datacentrum in Amsterdam (KN = Kennisnet, AMS = Amsterdam Schiphol Airport).
Kaltura
Een softwarebedrijf dat werkt aan open-source hulpmiddelen voor video's, is sinds 2008 een samenwerking aangegaan met de Wikimedia Foundation voor de integratie van video op Wikimedia-projecten. TimedMediaHandler is ontwikkeld als onderdeel van deze samenwerking.
Kiwix
Kraken
het aankomende dataserviceplatform waaraan het Wikimedia Foundation's team Analytics werkt. Het stelt geïnteresseerde personen in staat om gegevens op te vragen over Wikimedia-projecten en gebruikers.

L

L10n
Zie Lokalisatie
Labs
Een dubbelzinnige term die betrekking heeft op verschillende projecten, die sindsdien allemaal zijn hernoemd om het verwarrende element "Labs" te elimineren. Details
Langcom
afkorting voor Language committee (Taalcommissie)
Langlink
Language code (taalcode)
de korte (twee of drie tekens) ISO-code die wordt gebruikt om een taal te identificeren, die in Wikimedia wordt gebruikt om de taaleditie van de projecten te identificeren. "en" is bijvoorbeeld Engels, "nl" is Nederlands.
Language engineering
LevelUp
Limn
Een JavaScript GUI visualisatie toolkit, gebruikt door Wikimedia Report Card.
LiquidThreads
Een threaded discussie extensie voor MediaWiki. Was in ontwikkeling in het begin van de jaren 2010, maar wordt niet meer ontwikkeld. Vervangen door Flow, en later door Discussion Tools.
Local chapter
Zie Wikimedia vereniging
Lokalisatie

M

Magisch woord
Main Page (Hoofdpagina)
Mainspace
Markup
Annotaties bij tekst die het gedrag en de vormgeving veranderen. Klik op deze pagina op [Bewerken] om de wikitext markup te zien, die door de MediaWiki software wordt omgezet in HyperText Markup Language, het interne formaat van webpagina's.
MediaWiki
een wiki-engine (software) die oorspronkelijk is ontwikkeld voor en wordt gebruikt door Wikimedia-projecten, maar ook gebruikt door vele andere organisaties. Verwijst soms ook naar de wiki over de software, MediaWiki.org.
MediaWiki core
De hoofdcode die MediaWiki implementeert, ook de git repository mediawiki/core die het bevat. Op de meeste MediaWiki-installaties draaien ook een groot aantal extensies.
MediaZilla
Oude naam voor Bugzilla
Meetup (Bijeenkomst)
Memcached
Mentor
Gebruiker die nieuwkomers helpt om hun eerste stappen in de Wikimedia-beweging te zetten. Voorbeelden: Growth mentorschap op wiki's of Mentorprogramma bij Hackathons.
Merge (Samenvoegen)
Meta
zie Wikimedia Meta-Wiki.
MicroDesign
Zie Verbeteringen in het micro-ontwerp
Minor edit (Kleine bewerking)
Mirror
Mobiel
MobileFrontend
Movement Charter (Handvest) (MC)
een tekst die gericht is op het uiteenzetten van rollen voor een nieuwe Global Council en andere entiteiten van de Wikimedia-beweging in het kader van de Wikimedia-beweging strategie.
MySQL
MediaWiki
zie MediaWiki

N

Nagios
wat WMF gebruikte voor #Icinga
Namespace
Narayam
Een MediaWiki-extensie die hulpmiddelen voor het intikken van gegevens implementeerde die zijn geïntegreerd in MediaWiki, vooral voor talen die zijn geschreven in schrijfsystemen die niet algemeen worden ondersteund door besturingssystemen. In 2012 werd de functionaliteit samengevoegd met de extensie Universal Language Selector.
Newbies
staat voor nieuwkomers op de wiki.
Newcomer (Nieuwkomer)
NFS
Notifications (Meldingen)
NPOV (Neutraal standpunt)

O

Office
Wikimedia Foundation kantoor in San Francisco, Californië, VS en personeel werkzaam in dat kantoor.
Voor contactgegevens, zie deze pagina.
Office-actions (Kantoorwerkzaamheden)
verwijst naar bewerkingen/beheer-acties die door het WMF-kantoor worden ondernomen, meestal om juridische redenen.
Officers
  1. de Raad van Bestuur
  2. mensen met een bepaalde functie binnen de Wikimedia Foundation
Officiële Wikimedia vereniging
de Wikimedia vereniging die een vereniging-overeenkomst heeft getekend met de Wikimedia Foundation. Deze term wordt gebruikt om onderscheid te maken tussen vereniging in wording en gevestigde entiteiten, erkend door de Wikimedia Foundation.
Onboarding
het proces om een nieuwe werknemer of nieuwe gebruiker op de hoogte te brengen.
Orphan (Wees)
OSM
Een van de kaartservices die worden ondersteund door geohack en gebruikt worden voor de WikiMiniAtlas.
OTRS
Oude naam voor VRT en VRTS.
Operations (Ops)
  1. De activiteit om Wikimedia-projecten die vanuit een technisch perspectief worden uitgevoerd, bijvoorbeeld het onderhouden en verbeteren van de servers en het netwerk.
  2. Door metonymie, de mensen (systeembeheerders) die zich bezighouden met deze activiteit.
Ops
Zie Operations
Originals
Pmtpa
Voormalig Wikimedia datacenter in Florida (PM = Power Medium, TPA = Tampa Airport).

P

Page (Pagina)
Pagina curatie
Pagina triage
Parser
(In de context van de MediaWiki software) een programma dat wikitext vertaalt naar HTML die door webbrowsers kan worden weergeven.
Parsoid
Een herschrijving van de MediaWiki parser voor gebruik met de VisualEditor.
Patchset
patrol
PD
Public domain, set of works whose intellectual property rights have expired, been forfeited, or are inapplicable.
Performance
Permalink
Een permanente link naar een bepaalde revisie van een wiki-pagina, die toegankelijk is door te klikken op "permanente link" onder de 'hulpmiddelen box' in de standaard MediaWiki-skin; vanuit de paginageschiedenis, klik op de datum/tijd link van de gewenste revisie. Dit is erg handig voor het bieden van vermeldingen.
Phabricator
afgekort als Phab. Software voor het volgen van taken en projecten (en meer). Het verving in 2014 #Bugzilla en verschillende hulpmiddelen voor projectmanagement bij WMF.
PHP
de scripttaal waarin het grootste deel van de MediaWiki backend code (core en extensies) is geschreven.
PII
(Personally Identifiable Information) Persoonlijk identificeerbare informatie, een type gegevens dat wordt beheerd door de Foundation en waarvan de toegang normaal gesproken alleen mogelijk is via een geheimhoudingsovereenkomst.
Planet
zie Planet Wikimedia.
Platform Engineering Team (PET)
Dit team is primair verantwoordelijk voor het platform dat de projecten van de Wikimedia Beweging ondersteunt. Het platform bestaat uit MediaWiki en de Wikimedia-servicesinfrastructuur die onze diensten, API's en hulpmiddelen biedt. Daarnaast ondersteunt het team MediaWiki als een FLOSS-product dat door derden wordt gebruikt om kennis in verschillende contexten te hosten en te delen. Zie Core Platform Team.
PM
productmanager of projectmanager
POV
(Point of view) Standpunt; zie ook NPOV.
Private wiki's
wiki's die niet openbaar bewerkbaar of leesbaar zijn. Over het algemeen is er registratie vereist om te bewerken en te lezen. Zie deze pagina.
Product
Productie
Productiseren (Productize)
een vreselijk woord dat men niet meer zou moeten gebruiken. Ook een term die verwijst naar het van iets een product maken.
Project
een vorm van georganiseerde activiteit die wordt ondernomen door WMF, een vereniging of leden van de gemeenschap (bijv. Wikiprojecten). Deze term wordt vaak gebruikt om te verwijzen naar Wikimedia-projecten (d.w.z. de wiki's: Wikipedia, Wiktionary, enz.), hoewel het eigenlijk een veel bredere betekenis heeft.
Project namespace
Een namespace die verwijst naar de wiki zelf, meestal gebruikt om beleid, richtlijnen en helppagina's te verzamelen die specifiek zijn voor die wiki. Voorbeelden zijn "Wikipedia:" op de Engelstalige Wikipedia en "Meta:" op deze wiki. Op een op MediaWiki gebaseerde wiki kan naar deze namespace worden verwezen door het voorvoegsel "Project:" te gebruiken.
Proxy
Pseudo-namespace
Een voorvoegsel dat wordt gebruikt in een wikilink die niet overeenkomt met een echte namespace op de wiki. Dit wordt vaak gebruikt om te verwijzen naar een echte namespace (vooral de "Project" namespace) in een verkorte vorm — bijvoorbeeld "WP:" op de Engelstalige Wikipedia. Soms (zoals in het vorige voorbeeld) wordt de pseudo-namespace gepromoveerd tot een officiële alias van de echte namespace; in andere gevallen (zoals "MOS:" op de Engelstalige Wikipedia), wordt de correspondentie tot stand gebracht door gebruik te maken van doorverwijzingen.
Publieke wiki's
wiki's die openbaar bewerkbaar en leesbaar zijn. Over het algemeen is geen registratie vereist om te bewerken of te lezen. Zie deze pagina.
Puppet
een programma dat wordt gebruikt door het team Operations dat de configuratie van de Wikimedia servers automatiseert, voor gemak in replicatie, probleemoplossing en gezamenlijke ontwikkeling.
Zie ook sockpuppet.
Pywikipediabot
Python Wikipedia Bot framework (PWB)

Q

QA
afkorting van Quality assurance (Kwaliteitsbewaking).
Quality assurance (Kwaliteitsbewaking)

R

Random page
(Willekeurige pagina) Een link (Special:Random) die wordt weergegeven in de linkerzijbalk in de standaard MediaWiki-skin, die u naar een pagina in de hoofd namespace op de wiki brengt.
RC
afkorting voor 'Recent Changes' (Recente wijzigingen)
Recent changes
(Recente wijzigingen) Een lijst van alle bewerkingen die in realtime op de wiki plaatsvinden. Toegankelijk via Special:RecentChanges of via een link in de linkerzijbalk in de standaard MediaWiki-skin. Minder bruikbaar op zeer grote en drukke wiki's dan op kleinere wiki's. De pagina Special:RecentChanges kan worden aangepast met links naar subsets van wijzigingen, bijvoorbeeld alle wijzigingen door IP's of alle nieuwe pagina's.
Redirect
(Doorverwijzing) een wiki-pagina die alleen maar naar een andere wiki-pagina verwijst, of daar "doorverwijst"; Deze worden vaak gebruikt in wiki-projecten om lezers van synoniemen, alternatieve spellingen, enz. naar het juiste artikel te leiden. De code om een doorverwijzing te maken is #REDIRECT [[page name]]. Om pagina A om te leiden naar pagina B, zou u daarom pagina A bewerken en gewoon #REDIRECT [[Page B]] in het bewerkingsvenster voor pagina A plaatsen en vervolgens de pagina opslaan. Deze doorverwijzingen worden niet meegeteld in het officiële aantal artikelen van een project.
Red link
(Rode link) een wiki-pagina die nog niet bestaat, maar waarnaar wordt gelinkt vanaf een andere wiki-pagina; Deze wikilinks naar lege pagina's worden in de standaardskin weergegeven als rode tekst. Als u op een rode link klikt, gaat u naar een plek waar u de pagina kunt aanmaken.
Refactor
Release
Rename (Hernoemen)
Replication (Kopie maken)
Report card
grafieken van de belangrijkste statistieken voor http://reportcard.wmflabs.org/, gepresenteerd op de Maandelijkse statistiekenvergadering.
RFA
Verzoek om beheerder te worden
RFB
Verzoek om bureaucraat te worden of om de botstatus te krijgen, afhankelijk van de context
RFC
Vraag om commentaar
RFCU
Ofwel een verzoek om de CheckUser status, of een verzoek aan CheckUser om te zien of ze gerelateerd zijn, afhankelijk van de context.
RFD
Verzoek om verwijdering
Rights (Rechten)
Right to vanish
een traditionele richtlijn op veel wiki's die elke gebruiker toestaat om te "verdwijnen", d.w.z. hernoemd te worden naar een andere gebruikersnaam, verwijdering van gebruikerspagina, het verbergen van relevante logboekvermeldingen.
Roadmap
zie deze pagina
Rollback (Terugdraaien)
Round-trip
(Rondreis)
RSpec
Een geavanceerde assertiebibliotheek voor de programmeertaal #Ruby
RTV
Right to vanish
Ruby
Een dynamisch getypeerde programmeertaal die vooral handig is voor het testen van browsers

S

SAL
afkorting van Server admin log.
Sandbox
(Zandbak) Een deel van de wiki, meestal een specifieke wikipagina, waar gebruikers worden aangemoedigd om testbewerkingen uit te voeren; Meestal wordt de zandbak gebruikt om te leren of te experimenteren met opmaak en wordt deze regelmatig gewist (door de pagina leeg te maken).
SPF
Sender Policy Framework, een anti-vervalsingssysteem voor e-mail
SUL
afkorting voor Single user login (Globaal account).
scap
afkorting voor sync-common-all-php. Script gebruikt door ontwikkelaars om updates op de productie-servers te krijgen (push).
Sdtpa
Voormalig Wikimedia datacenter in Florida (SD = Switch en Data (Nu 365 Main), TPA = Tampa Airport).
Security (Beveiliging)
Server
Server admin log
SF
het kantoor van de Wikimedia Foundation in San Francisco, of het personeel en de aannemers die vanuit dat kantoor werken.
Shell
Shortcut
(snelkoppeling) Een code die is ingesteld om een bepaalde namespace af te korten, zodat pagina's met snelkoppelingscode kunnen worden gemaakt. Op Wikipedia is er bijvoorbeeld een snelkoppeling WP voor de Wikipedia-namespace , die kan leiden naar pagina's als WP:MOS (wat een doorverwijzing is naar Wikipedia:Stijlhandboek). Handig voor het opslaan van typen en het onthouden van de locatie van veelgebruikte procedurepagina's, maar ook een bron van veel insider-jargon in discussies, wat een eeuwige bron van irritatie is voor degenen die de codes niet kennen.
Single user login
alternatieve term voor het unified login system dat op Wikimedia-wiki's wordt gebruikt. Geïmplementeerd door de extensie CentralAuth naar MediaWiki.
Sister projects
(zusterprojecten) Alle Wikimedia-projecten die geen Wikipedia zijn: een verzamelnaam voor het verwijzen naar Wikipedia's zuster projecten; of verder gaat dan de eerder genoemde/in de context voor de hand liggende projecten.
Skin
een verzameling code en instellingen die van invloed is op het uiterlijk en het gedrag van een MediaWiki-installatie. De standaard skin van MediaWiki is Vector, u kunt een voorbeeld bekijken en een andere kiezen in Voorkeuren > Uiterlijk.
Small wiki monitoring team (SWMT)
Sockpuppet
Spam
Spam-bot
Speciale pagina's
Een verzameling MediaWiki-pagina's die verschillende functies vervullen, allemaal voorafgegaan door "Special". Deze pagina's bevatten hulpmiddelen die deel uitmaken van de MediaWiki-code en die normaal gesproken niet kunnen worden bewerkt of gewijzigd. Bijvoorbeeld, Special:Statistics telt hoeveel pagina's en gebruikers er op de wiki zijn. Een link naar de lijst met speciale pagina's is te vinden onder "Hulpmiddelen".
Speedy
Meestal gebruikt om te verwijzen naar "snelle verwijdering", wat betekent dat een pagina wordt verwijderd zonder te verwijzen naar de gebruikelijke verwijderingsprocedures op de wiki. Pagina's die bijvoorbeeld strikt spam zijn zonder zinvolle inhoud, worden vaak snel verwijderd.
SPI
SockPuppet Investigation, een procedure die op de Engelstalige Wikipedia wordt gebruikt wanneer iemand vermoedt dat meerdere accounts door iemand onjuist worden gebruikt.
Squid
Caching-software en de server waarop deze draait. WMF verving Squid door Varnish.
Steward
Een beheerder die gemachtigd is om de status van een gebruiker op een project van de Wikimedia Foundation te wijzigen, inclusief het verlenen en intrekken van de beheerdersstatus en het verlenen van de status bureaucraat. Stewards worden op Meta gekozen.
Gestructureerde gegevens op Commons (SDC)
project dat CC-0-gelicentieerde gegevens levert die zijn gekoppeld aan media op Commons onder een samenhangend gestructureerd formaat dat vooral geschikt is voor geautomatiseerde taken op grote schaal.
Stub dump
Een incrementele datadump.
SUL
zie Single user login
w:Sustainable Development Goals (SDG)
verzameling van 17 onderling verbonden globale doelen die zijn ontworpen als een "blauwdruk om een betere en duurzamere toekomst voor iedereen te bereiken". De SDG's zijn in 2015 vastgesteld door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties en moeten tegen het jaar 2030 zijn bereikt. Ze zijn opgenomen in een VN-resolutie die de Agenda 2030 wordt genoemd.
SVG
Swift
OpenStack's software voor gedistribueerde opslagcomponenten

T

TAE
afkorting voor Totaal aantal actieve bewerkers
Tag
TAIM
Technical Advice IRC Meeting (Technisch Advies IRC Bijeenkomst), Wekelijks ondersteuningsevenement voor vrijwillige ontwikkelaars
Overlegpagina's
Tarball
TechOps
afkorting voor Technical operations (Technische bewerkingen).
Template (Sjabloon)
Testswarm
TimedMediaHandler
TimedText
TimedText, een aangepaste namespace voor Commons, met nummer 102, voor het vasthouden van ondertiteling ("Timed Text")
TMH
afkorting voor TimedMediaHandler.
TMPTA
TOC (Inhoudsopgave)
afkorting voor "Table of Contents", dus de inhoudsopgave die automatisch wordt gegenereerd door drie of meer sectiekoppen in een wiki-pagina te gebruiken.
Toolbox (Hulpmiddelen)
Toolforge
een hostingomgeving voor ontwikkelaars die werken aan hulpmiddelen (bots, webservices, geplande taken) die helpen bij het onderhouden en ondersteunen van Wikimedia-wiki's.
Tool labs
de oude naam van Toolforge
Toolserver
vervangen door Toolforge
Torrus
Totaal aantal actieve bewerkers
een belangrijke statistiek die de WMF bijhoudt op dit Overzicht om de gezondheid van Wikimedia te meten. Zie de analysedefinitie
TR
afkorting van Translation requests (Vertaalverzoeken).
Transclusie
Translation requests (Vertaalverzoeken)
een plek op Meta-Wiki die is bedoeld voor dergelijke verzoeken.
Translatewiki.net
Transwiki
zie deze pagina
TWN
afkorting van translatewiki.net.

U

Undergraduate Capstone Open Source Projects (UCOSP)
programma dat studenten uit heel Canada samenbrengt om samen te werken aan open source-projecten. Eén team (UCOSP voorjaar 2012) werkte in het voorjaar van 2012 aan Wikimedia-technologieën.
User Datagram Protocol TO LOG (udp2log)
een subproject van de upgrade van Analytics.
Universal Language Selector (ULS)
project dat een flexibele manier biedt om taalinstellingen zoals interfacetaal, lettertypen en invoermethoden (toetsenbordtoewijzingen) te configureren en te leveren.
United Layer San Francisco Airport (ULSFO)
San Francisco Datacentrum
Copyright Infringement (copyvio) of Inbreuk op het auteursrecht of UrheberRechtsVerletzung (URV)
onrechtmatig gebruik van werken die door het auteursrecht worden beschermd zonder toestemming voor een gebruik waarvoor een dergelijke toestemming vereist is, waardoor inbreuk wordt gemaakt op bepaalde exclusieve rechten die aan de houder van het auteursrecht zijn verleend, zoals het recht om het beschermde werk te reproduceren, te distribueren, weer te geven of uit te voeren, of om afgeleide werken te maken.
User eXperience (UX)
Gebruikerservaring.
Wikimedia gebruikersgroepen
groepen Wikimedia-vrijwilligers die zijn georganiseerd en goedgekeurd door de Affiliatiecommissie

V

Vagrant
Software die een "virtuele computer" opzet die wordt uitgevoerd, bijvoorbeeld een MediaWiki-installatie, op uw eigen computer.
Vandalisme
Varnish
Caching-software die websiteverzoeken doorstuurt naar het juiste datacenter. Voorheen werd Squid software voor een soortgelijk doel gebruikt.
Vector
De standaard skin voor MediaWiki sinds 2010, ook een extensie die enkele functies en voorkeuren toevoegt.
Village pump (De Kroeg)
VisualEditor
een WMF project om gebruikers wiki-pagina's te laten bewerken zonder zich bezig te houden met de onderliggende wikitext opmaak ([[een link]]{{template|param}} ''italics'', enz.).
Volunteer
(Vrijwilliger) Afhankelijk van de context kan dit verwijzen naar de Editors van de inhoudsprojecten, een vrijwillige bijdrage aan de MediaWiki software, de actieve leden van de Wikimedia verenigingen, of een combinatie. Vrijwilligers zijn onbezoldigd, maar kunnen wel een officiële functie hebben binnen de organisaties (bestuurslid, etc.).
Volunteer Response Team (VRT)
Een groep vrijwilligers die e-mails van het grote publiek naar Wikimedia-projecten afhandelt. Voorheen bekend als OTRS, naar de naam van de software die destijds werd gebruikt.
Volunteer Response Team Software (VRTS)
De software die wordt gebruikt door het Volunteer Response Team om e-mails te beheren. Oorspronkelijk ORTS.
VFD (Voorstel voor verwijdering)

W

WCA
afkorting van Wikimedia Chapters Association (Wikipedia verenigingen associatie).
WebFont
wiki
Een algemene term voor een samenwerkende website die door de bezoekers kan worden bewerkt.
Wikibooks
Wikidata
Een Wikimedia-project dat oorspronkelijk is ontwikkeld door Wikimedia Duitsland, dat zich richt op het verzamelen van gegevens over de wereld en het opbouwen van een vrije kennisbank, inclusief interwiki-taallinks tussen Wikipedia-items. Er is slechts één Wikidata-site, die meertalig is.
WikiDOM
WikiEditor
Wikify
Om de juiste wiki opmaak toe te passen op een pagina, zoals het koppelen van termen of het wijzigen van een handmatig genummerde lijst in een automatisch geformatteerde lijst. Soms ook gebruikt om te verwijzen naar wijzigingen die specifieke wiki-beleidsregels of richtlijnen afdwingen.
wikilink
Een link van de ene pagina naar de andere op dezelfde wiki, bereikt door de paginanaam te omringen door dubbele vierkante haken, [[zoals dit]]. Dit wordt ook wel een interne link genoemd om het te onderscheiden van een externe link naar een pagina op een andere wiki of een niet-wiki. Een link naar een pagina op een andere wiki wordt ook wel een interwiki link genoemd.
Wikilove
Wiki Loves
A concept developed by multiple Wikimedia Chapters where a competition is organized in order to get more people involved with the Wikimedia projects and at the same time collect more content. See also Wiki Loves Art and Wiki Loves Monuments.
Wiki Loves Africa (WLA)
a public photo competition with each year a different theme, organized by Wikimedia chapters, groups and local Wikipedia volunteers in and around Africa. The public takes photos of the theme, upload those to Wikimedia Commons, and then they can be used in Wikipedia and elsewhere. The goal of the contest is to document the African culture for the world wide public.
Wiki Loves Art (WLAN)
A photo competition, intially organized in Netherlands in partnership with the museums of country. For this project, museums from cities all over the country welcomed amateur photographers and allowed them to take pictures or their art collections for Wikipedia projects.
Wiki Loves Earth (WLE)
a public photo competition around natural heritage, organized by Wikimedia chapters, groups and local Wikipedia volunteers. The public takes photos of nature, upload those to Wikimedia Commons, and then they can be used in Wikipedia and elsewhere. The goal of the contest is to make the worlds natural heritage visible for the world wide public.
Wiki Loves Monuments (WLM)
a public photo competition around cultural heritage monuments, organized by Wikimedia chapters, groups and local Wikipedia volunteers. The public takes photos of monuments, upload those to Wikimedia Commons, and then they can be used in Wikipedia and elsewhere. The goal of the contest is to make the worlds heritage in cultural heritage monuments visible for the world wide public.
Wikimania
An annual international conference held by the Wikimedia Foundation and centred around various aspects of the Wikimedia movement.
Wikimania bid jury
A group of volunteers that is organized every year to review, and decide among, the community bids to host Wikimania. Sometimes just Wikimania jury or bid jury.
Wikimedia
See Wikimedia movement.
Wikimedia Antarctica
A fictional chapter that is occasionally used humorously as an example or as a stand-in for any real chapter. While there are sometimes Wikimedians among Antarctica’s residents,[2] as of 2024 they have not organized into a user group or chapter.
Wikimedia chapter (chapter)
A corporation dedicated to the promotion and dissemination of free content created within Wikimedia projects. A Wikimedia chapter supports Wikimedia Foundation on a specific geographic (usually national) level.
Wikimedia Chapters Association (WCA)
central organization for all chapters that join. Its purpose is to promote coordination and accountability among the chapters, represent the chapters on common interests, facilitate the exchange of knowledge and experience, and provide assistance and support in organizational development.
Wikimedia Commons
A Wikimedia project focused on collecting free media files, primarily images. There is only one Commons site, which is multilingual.
Wikimedia Conference
see Wikimedia Summit.
Wikimedia Foundation
An international non-profit organization dedicated to encouraging the growth, development and distribution of free, multilingual content, and to providing the full content of Wikimedia projects to the public free of charge.
Wikimedia Incubator
Where potential new language versions of existing Wikimedia Foundation projects (Wikipedia, Wiktionary, Wikiquote, etc.) have their own wikis. There they are arranged, written, tested, and proven worthy of Wikimedia hosting.
Wikimedia-l
A mailing list for discussing the Wikimedia community and related organizations.
Wikimedia Labs
A former name for WMCS and/or Toolforge. See also Labs.
Wikimedia mark
See Wikimedia trademark.
Wikimedia Meta-Wiki
This website, a wiki used to discuss various issues affecting all Wikimedia projects. Often shortened to "Meta".
For more information see: Meta: Overol .
Wikimedia movement
The whole of people and efforts centered around Wikimedia projects, it encompasses Wikimedia Foundation, its chapters, thematic organizations, user groups and the community.
Wikimedia movement affiliates (Affiliates)
term grouping miscellaneous forms of entity officially recognized by the foundation as a representative of the Wikimedia movement. It includes chapters, thematic organizations, user groups and movement partners.
Wikimedian in Residence
a user from the Wikimedia movement who is hired by an organisation to help the organisation collaborate with Wikimedia.
Wikimedia Summit
an annual meeting of representatives of Wikimedia Chapters and Affiliates, Wikimedia Foundation Board of Trustees and other movement groups like the Affiliations Committee or the Funds Dissemination Committee. Before 2019, known as Wikimedia Conference, which, in turn, evolved from the Chapters Meeting. Unlike Wikimania, which is larger and more community-oriented, the Summit is smaller, and oriented more at organizational governance and professional development.
Wikimedia thematic organization
Incorporated independent non-profits representing the Wikimedia movement and supporting work focused on a specific theme, topic, subject or issue within or across countries and regions. Thematic or focused organizations use a name clearly linking them to Wikimedia and are granted use of Wikimedia trademarks for their work, publicity and fundraising.
Wikimedia trademark
Select words, symbols, and phrases are the legally registered trademarks of the Wikimedia Foundation. They may only be used on the Wikimedia Foundation projects and by approved Wikimedia Foundation partners or movement organizations – such as chapters, thematic organizations, and user groups.
Wikimedia user group
Open membership groups with an established contact person and history of projects, designed to be easy to form. User groups may or may not choose to incorporate and are granted limited use of the Wikimedia trademarks for publicity related to events and projects.
Wikimedian
A general term for a person contributing to one or several Wikimedia projects. Each project has its own, more specific name for its contributors (e.g., Wikipedian, Wikinewsie, etc.).
Wikimedia project
A wiki-based internet service maintained by the Wikimedia Foundation (e.g. Wikipedia, but also Wiktionary, Wikibooks, etc.). There are more than 800 projects in well over 200 languages.
Wikimeetup
A meeting of Wikimedians of a certain area. Typically wikimeetups are announced in advance on the appropriate project wiki.
Wikinews
A Wikimedia project focused on citizen journalism and writing news stories. Available in many language editions.
Wikipedia
A Wikimedia project focused on writing encyclopedia entries. Available in many language editions.
Wikipedia Zero
WikiProject
Wikiquote
A Wikimedia project focused on collecting quotations. Available in many language editions.
Wikisource
A Wikimedia project focused on collecting original source texts. Available in many language editions.
Wikispecies
A Wikimedia project focused on collecting species and taxonomy information. There is only one Wikispecies site, which is multilingual.
Wikistats
Wikitech
Wikitext
The text of a page on a wiki before it is processed and rendered as an HTML page. It is what users edit when they change a page. Wikitext includes regular text and wiki markup.
Wikiversity
A Wikimedia project focused on teaching and learning, including building and collecting free educational resources such as lesson and course plans and materials. Available in many language editions.
Wikivoyage
A Wikimedia project focused on building a free travel guide for all parts of the world. Available in many language editions. Along with Wikidata, the newest Wikimedia project.
WikiWoordenboek
A Wikimedia project focused on developing a free multilingual dictionary. Available in many language editions.
WiR
abbreviation of Wikipedian in Residence or Wikimedian in Residence.
WLM
abbreviation of Wiki Loves Monuments.
WM
abbreviation of Wikimedia.
WMAT, WMCH, WMDE, WMFR, WMNO, WMRU, WMSE, WMUK, etc.
National chapters of the Wikimedia Foundation in the specified country (AT = Austria, CH = Switzerland, DE = Germany, etc.).
WMF
abbreviation of Wikimedia Foundation.
WP
An abbreviation for Wikipedia (often, but not always, the English one). When used in the English Wikipedia, this is a "pseudo-namespace" prefix for a policy, guideline, or essay. If a user suggests that you read/follow/avoid WP:XYZ (where XYZ is any string of characters) without linking the reference to the appropriate page, just copy WP:XYZ into the search window to see what it corresponds to. When used on other wikis, you may need to go to the English Wikipedia to search for it.

X

XFF
see XFF project

Y

Z

Zie ook

References

  1. Statuten § Sectie 3. Fiscaal jaar, Audit en Review.
  2. Ardini, Francisco (2024-04-24). "The first Wikipedia editathon from Antarctica in history". Diff (in en-US). Retrieved 2024-04-25.