Fundraising 2008/appeal/sv

En vädjan från Wikipedias grundare, Jimmy Wales edit

Kära läsare,

Idag kommer jag att be dig att stödja Wikipedia med en donation. Detta kanske låter ovanligt: Varför behöver en av världens fem mest populära webbplatser fråga efter finansiellt stöd från sina användare?

Wikipedia är uppbyggt på ett annorlunda sätt jämfört med nästan alla andra webbplatser på topp 50-listan. Vi har ett litet antal anställda, bara 23 stycken. Wikipedias innehåll är fritt för var och en att använda oavsett syfte. Våra årliga utgifter är mindre än sex miljoner dollar. Wikipedia drivs av den ideella organisationen Wikimedia Foundation, som jag grundade 2003.

I grund och botten drivs Wikipedia av en global gemenskap med mer än 150 000 frivilliga - alla hängivna att dela med sig av fri kunskap. I snart åtta år har dessa frivilliga bidragit med mer än 11 miljoner artiklar på 265 språk. Mer än 275 miljoner personer kommer till vår webbplats varje månad för att få tillgång till information, gratis och utan reklam.

Men Wikipedia är mer än en webbplats. Vi delar ett gemensamt syfte: Föreställ dig en värld där varje person har fri tillgång till mänsklighetens samlade kunskap. Det är vårt mål.

Din donation hjälper oss på många sätt. Det viktigaste är att du hjälper oss att täcka de växande kostnaderna att handha den globala trafiken på en av de mest populära webbplatserna på Internet. Pengar hjälper oss också att förbättra programvaran som driver Wikipedia -- vilket gör det lättare för dig att söka, lättare att läsa och lättare skriva i den. Vi vill få rörelsen för fri kunskap att växa i hela världen, genom att rekrytera frivilliga och genom att skapa strategiska samarbete med institutioner för kultur och lärande.

Wikipedia är annorlunda. Det är den största encyklopedin genom den mänskliga historien, skriven av frivilliga. Liksom i en nationalpark eller i en skola så tror vi inte att reklam har sin plats på Wikipedia. Vi vill hålla det fritt och starkt men vi behöver stöd av tusentals personer som du.

Jag bjuder in dig att hjälpa oss: Din donation kommer att hjälpa till att hålla Wikipedia fritt för hela världen.

Tack,

Jimmy Wales

DONERA NU »

Läs mer edit

Sitenotice edit

Vänligen läs: En personlig vädjan från Wikipedias grundare Jimmy Wales


Läs mer