Fundraising 2008/appeal/nl

Een verzoek van Wikipedia-oprichter Jimmy Wales

edit

Geachte bezoeker,

Vandaag wil ik u vragen Wikipedia te steunen met een donatie. Dit kan wellicht ongebruikelijk overkomen: waarom vraagt een van 's werelds vijf populairste websites om financiële steun van haar bezoekers?

Wikipedia wordt op een andere manier gebouwd dan vrijwel iedere andere top 50-website. We hebben een klein aantal mensen in dienst, slechts 23. De inhoud van Wikipedia is vrijelijk te gebruiken door iedereen en voor ieder doeleinde. Onze jaarlijkse uitgaven bedragen minder dan zes miljoen dollar. Wikipedia wordt in de lucht gehouden door de Wikimedia Foundation, die ik in 2003 heb opgericht.

Uiteindelijk wordt Wikipedia draaiende gehouden door een wereldwijde gemeenschap van meer dan 150.000 vrijwilligers - allemaal toegewijd aan het vrijelijk delen van kennis. In de loop van bijna acht jaar tijd hebben deze vrijwilligers meer dan 11 miljoen artikelen bijgedragen in 256 talen. Iedere maand komen er meer dan 275 miljoen mensen naar onze website om toegang te krijgen tot deze informatie, zonder kosten en zonder advertenties.

Maar Wikipedia is meer dan een website. We delen een gezamenlijke missie: Stelt u zich een wereld voor, waarop iedereen vrijelijk toegang heeft tot het totaal van alle menselijke kennis. Daar werken wij aan.

Uw donatie helpt ons op verschillende manieren. Het belangrijkste is, dat u ons helpt om de stijgende kosten van het verzorgen van wereldwijd verkeer naar een van de populairste websites op het internet op te vangen. Donaties dragen ook bij aan het verbeteren van de software waarop Wikipedia draait - waardoor Wikipedia gemakkelijker doorzoekbaar, leesbaar en bewerkbaar wordt. We willen de beweging van vrije kennis wereldwijd laten groeien, door nieuwe vrijwilligers te werven en samen te werken met instituten die zich bezig houden met cultuur en educatie.

Wikipedia is anders. Het is de grootste encyclopedie in de geschiedenis, geschreven door vrijwilligers. Net zoals in een nationaal park of op een school geloven we er niet in dat advertenties thuishoren op Wikipedia. We willen Wikipedia gratis en sterk houden, maar we hebben daarvoor de steun van duizenden mensen zoals u nodig.

Ik nodig u dan ook uit ons te helpen: uw donatie draagt ertoe bij Wikipedia gratis te houden voor de hele wereld.

Dank u,

Jimmy Wales

NU DONEREN »

Meer informatie

edit

Sitenotice

edit

Lees alstublieft de persoonlijke oproep van Wikipedia-oprichter Jimmy Wales

Meer informatie