Community Wensenlijst Enquête/Actueel

This page is a translated version of the page Community Wishlist Survey/Updates and the translation is 100% complete.

24 april 2024: Herstelupdates bewerken

Herstelopties bewerken is nu beschikbaar als 'een opt-in functie op alle wiki's. Eerder in februari hebben we de functie geïmplementeerd op de Franse, Engelse en Arabische Wikipedia om te testen en bugfixes op te lossen. Lees meer op de gelinkte projectpagina.

4 april 2024: Mogelijke wijzigingen in de wensenlijst enquête van de gemeenschap

In januari deelde Community Tech enkele vroege beslissingen over veranderingen die zouden komen in de wensenlijst-enquête, en kort daarna nodigden we u uit om deel te nemen aan lopende gesprekken (doe mee als u dat nog niet heeft gedaan) over hoe een nieuwe enquête eruit zou moeten zien. Onze laatste update behandelt mogelijke wijzigingen die naar de wensenlijst komen. Lees over deze wijzigingen

1 maart 2024: Multiblocks wijzigingen in het ontwerp

De afgelopen weken hebben we de gebruikerservaring en gebruikersinterface ontworpen terwijl we met enkele beheerders over Multiblocks spraken. We hebben enkele ontwerpbeslissingen die we willen implementeren en die we hebben gedeeld met screenshots.

4 januari 2024: Vormgeven aan de toekomst van de gemeenschap Wensenlijst enquête

Community Tech heeft enkele voorlopige beslissingen genomen over de toekomst van de deze wensenlijst enquête.

Samenvattend willen we een nieuw, continu intakesysteem ontwikkelen voor technische verzoeken van de gemeenschap dat de prioritering, middelen en communicatie rond wensen verbetert. Totdat het nieuwe systeem is opgezet, zal het Community Tech-team prioriteit geven aan werk uit de onlangs gecontroleerde achterstand van wensen in plaats van de enquête in februari 2024 uit te voeren. We willen ook meer vrijwillige ontwikkelaars betrekken bij dit proces, te beginnen met de allereerste community Wishathon in maart 2024.

Lees de aankondiging in detail op de Diff blog of MetaWiki, en geef uw feedback.

26 oktober 2023: Edit-Recovery is nu beschikbaar om te testen in bèta

Hallo gemeenschap, we hebben een paar updates. De wens Edit-Recovery (voorheen de functie Auto-save) is nu beschikbaar op Beta Cluster, en u wordt hierbij uitgenodigd om het te testen.

Begin met het bewerken van een pagina op een Beta-site, bijvoorbeeld simple.wikipedia.beta.wmflabs.org, maar publiceer uw verandering niet. Wacht 5 seconden en sluit de tab. Open de tab opnieuw. Uw bewerking moet zijn hersteld!

We werken aan het zichtbaarder maken van de functie met een element zoals een melding bij het herstellen van bewerkingsgegevens, met de mogelijkheid om de herstelde gegevens te verwijderen.

Vragen en feedback zijn welkom.

17 oktober 2023: een update over de wens Multiblocks

We hebben Multiblocks geselecteerd, de #14 wens in de wensenlijst enquête 2023. Het doel van de wens was om layering blokken (ook wel multiblocks) te introduceren. We hebben een projectpagina gemaakt om informatie over onze aanpak te delen. U kunt daar feedback geven.

25 september 2023: Het is tijd voor Wishathon!

De driemaandelijkse online hackathon bekend als Wishathon, georganiseerd door Community Tech om meer wensen van de wensenlijst enquête te voldoen, loopt van maandag 25 september 2023 tot en met vrijdag 29 september 2023.

Wishathon schakelt ander Wikimedia Foundation staf in om meer wensen te vervullen en ook om samenwerking tussen teams en afdelingen te bevorderen.

8 augustus 2023: Wijzigingen wensen

Hallo allemaal, er zijn een paar veranderingen geweest sinds onze laatste grote update in april 2023.

Categorieën op mobiel weergeven

We hoopten Toon de categorieën op de mobiele site voor iedereen te implementeren na het voltooien van de wens Betere Diffs. Helaas zal onze belangrijkste partner, het webteam, deze wens nu niet aanpakken. Het belang van categorieën voor lezers moet verder worden onderzocht om prioriteit te geven aan deze wens in plaats van andere lopende wensen. Maar wensvervulling is vaak op voortschrijdende basis, dus uw feedback is welkom. In de tussentijd werken we aan de functie Auto-save, de #8-wens in de Wensenlijst enquête 2023, die is hernoemd naar de functie Edit-Recovery om nauwkeuriger weer te geven wat de functie is.

Who Wrote That?

Ten tweede hebben we gereageerd op de wens Zet het hulpmiddel 'Wie heeft dat geschreven?' in op meer wiki's en is het op dit moment nu beschikbaar op nog 8 andere Wikipedia's: Frans, Italiaans, Hongaars, Japans, Indonesisch, Portugees, Nederlands en Pools. Dit brengt het totaal aantal wiki's op 13.

22 juni 2023: Volgende stappen voor de functie Auto-save

Het CommTech-team bekijkt alle onderzoeken, discussies en patches die hebben plaatsgevonden rond de wens functie Auto-save om te bepalen wat de volgende stap is.

Lees over het project en help bij het beantwoorden van enkele vragen, waaronder hoe lang we de gegevens moeten opslaan voor de automatische opslagfunctie en wat we in de database moeten opslaan om de automatische opgeslagen functionaliteit te laten werken.

22 juni 2023: IPA-project naar het team Language

Community Tech zal het IPA-project in juni overdragen aan het team Language. Deze beslissing is te danken aan de expertise van dat team op het gebied van lokalisatie en hun focus op het creëren van een reeks open taalondersteunende diensten, zoals de MinT automatische vertaaldienst.

27 april 2023: Doorgaan met 2022 en beginnen met de wenslijst van 2023

Best deelnemers aan de wensenlijst enquête,

Wij willen u bedanken voor uw deelname aan de wensenlijst enquête 2023. Het onderzoek is een cruciaal element om ons te helpen bij het prioriteren van de ontwikkeling van nieuwe functies en verbeteringen om Wikimedia-projecten beter voor iedereen te maken.

Start van de werkzaamheden in 2023

We zijn verheugd aan te kondigen dat het team Community Tech de wens Toon de categorieën op de mobiele site voor iedereen als de prioriteit voor het team om aan te werken in de komende maanden nadat we het werk aan 'Betere Diffs voor alineasplitsingen' hebben voltooid. Dit was Wens #18 op de Wensenlijst van 2022. Deze beslissing was gebaseerd op de technische en ontwerphaalbaarheid van de wens, evenals de potentiële impact ervan op het verbeteren van de gebruikerservaring van de mobiele site voor alle gebruikers.

We begrijpen het belang van deze functie voor de gemeenschap en we zijn verheugd om eraan te werken. We houden u op de hoogte van de voortgang die we boeken en zullen zo snel mogelijk meer informatie geven over de tijdlijn voor implementatie. Daarnaast zijn we begonnen met het onderzoeken hoe we Zet het hulpmiddel "Wie heeft dat geschreven?" in op meer wiki's, de zevende #7 meest populaire wens van 2023 en we hopen de komende maanden grote vooruitgang te boeken met dat werk. We verwachten de implementatie van het hulpmiddel Wie heeft dat geschreven? op de Franse Wikipedia in de komende dagen te doen, met verschillende andere talen die in de komende weken zullen volgen.

Donkere Modus

We willen een update geven over de wens Donkere modus waarop in de enquête werd gestemd. We zijn verheugd u te kunnen meedelen dat het webteam deze wens heeft overgenomen. Vanwege technische beperkingen en de haalbaarheid van het ontwerp zal het webteam echter de eerste versie van de functie "Dark Mode" in bèta uitbrengen. We begrijpen het belang van toegankelijkheid en inclusiviteit en we doen er alles aan om ervoor te zorgen dat deze functie voldoet aan de behoeften van alle gebruikers. Bovendien zijn er veel sjablonen die moeten worden aangepast en moeten vrijwilligers worden gewaarschuwd om te wijzigen voordat de functie "Donkere modus" volledig kan worden vrijgegeven. Het webteam zal werken aan het documenteren van deze problemen en we stellen uw geduld in dit proces op prijs. We raden u aan om u te abonneren op de Nieuwsbrief van het webteam om de updates over dit project te volgen.

Ik wil ook de vrijwilligers bedanken die in goede trouw hebben samengewerkt tijdens mijn ambtstermijn en ik wil mededelen dat ik de Wikimedia Foundation en dit team verlaat. Dank aan degenen die de tijd hebben genomen om deel te nemen aan voorstellen, probleemoplossing met ons, en aan degenen die zich vrijwillig hebben ingewilligd en technische stukken van het geven van wensen hebben aangepakt - die inspiratie zal ik de rest van mijn carrière bij me dragen.

In mijn afwezigheid zal een Product Trio mijn verantwoordelijkheden overnemen, zodat u kunt verwachten dat u de Engineering Manager KSiebert (WMF), Tech Lead DMaza (WMF) en Principal designer JSengupta-WMF bereikt als een verenigd Product Trio na mijn vertrek in begin mei. We willen u ook samen nogmaals bedanken voor uw deelname aan het wenslijstonderzoek. Uw input helpt ons om Wikimedia-projecten te prioriteren en te verbeteren, en we kijken ernaar uit om in de toekomst verder te werken.

Met vriendelijke groet,

NRodriguez (WMF) en de andere leden van het team Community Tech

13 maart 2023: Beter omgaan met verschillen van splitsingen van alinea's

Het team heeft aan deze wens gewerkt, zowel op het gebied van engineering als ontwerp. Wij willen u de voortgang melden.

 
 
 
 

Wij bedanken iedereen die de tijd heeft genomen om met ons in contact te komen en feedback te geven op de overlegpagina. We hebben alle feedback doorgelezen en een geaggregeerde analyse gemaakt van de gemaakte punten. Vervolgens hebben we uw feedback op die voorgestelde ontwerpen gecombineerd, evenals ongemodereerd gebruikersonderzoek, en hebben we de voorgestelde ontwerpen afgerond om in engineering te gaan voor de verbeteringen met betrekking tot de wenswijzigingen.

Zie de ontwerpen in deze update die onder meer bevatten:

 • Wisselen tussen verschillende modus via dropdown
 • Verbetering van de toegankelijkheid van in-line-diffs met legenda's en tips voor desktop
 • Verbetering van de weergave van een wijziging die een nieuwe regel of paragraaf introduceert
 • Het verbeteren van de weergave van een wijziging die een bestaande regel of paragraaf verwijdert

Daarnaast is een demo van de wijzigingen voor de onderliggende vergelijking-engine gemaakt.

Voordat u de demo uitprobeert om ons feedback te geven, let op:

 • Het is een werk in uitvoering, onze QA-ingenieurs gebruiken nu een lijst met uitgebreide verschillen om ervoor te zorgen dat de veranderingen overeenkomen met de huidige versie van de twee-kolom-verschil ervaring of een verbetering van de UI.
 • De demo-pagina bevat NIET alle laatste UI-wijzigingen, maar kan de tester een goed idee geven van hoe de voltooide twee-kolom-diff er zal uitzien.
 • Om de demo te gebruiken, plak dezelfde tekst in de twee vakken en wijzig de tekst in het rechtervak. Het veld eronder zal laten zien wat veranderd is.

Wij horen graag uw feedback op onze overlegpagina

Volgende stappen

 • Toegankelijkheid van ontwerpkleuren: Onze ontwerper werkt nauw samen met ons team Design Systems om de toegankelijkheid van de ontwerpen te bepalen. We verwachten dat we de tint ervan enigszins moeten veranderen om het toegankelijker te maken, maar de kleuren blijven vergelijkbaar met het blauw en geel dat momenteel wordt weergegeven op tweekoloms en inline diffs.
 • Release plan: We werken een releaseplan en een tijdlijn van volgende stappen uit en zullen dit meenemen in onze volgende projectupdates! Het vrijgeven van wijzigingen aan de onderliggende engine op de diff volgt een ander proces dan traditionele releases in Mediawiki software, dus we zullen u de volgende keer zeker op de hoogte houden van de stappen en details.

We willen in deze update ook een niet-Community Tech-medewerker hartelijk bedanken, Tim Starling, die zo vriendelijk was om ons te helpen met de onderliggende veranderingen in de C++ engine van wikidiff2. We zijn altijd blij om ondersteuning te krijgen bij het vervullen van wensen van andere leden bij de Foundation die de expertise hebben die nodig is om een wens te vervullen, zeker als ze geen deel uitmaken van het team Community Tech.

We kijken ernaar uit om van jullie te horen!

Open vragen van de eerste update: We horen graag van u!

 • Bent u geïnteresseerd in het uitvoeren van gebruikersonderzoek over de nieuwe voorgestelde interface voor verschillende alinea-splitsingen? Als dat zo is, kunt u dan in de overlegpagina posten dat u geïnteresseerd bent?
 • Welke andere pijnpunten manifesteren zich als u de diff bekijkt?
 • Hoe kunnen we de pijnpunten die de verwarring rond de splitsingen veroorzaken, aanpakken?
 • Hoe geeft het gebruik van kleur aan welke inhoud wordt toegevoegd, verwijderd of hetzelfde blijft?

7 maart 2023: Wensenlijst enquête 2023 resultaten gepubliceerd

Deze editie van de enquête is afgerond. We hebben de resultaten gepubliceerd en zullen in april 2023 een update geven over wat de toekomst biedt.

20 december 2022: Wishathon Update

Dit jaar is Community Tech begonnen met een traditie van het hosten van een interne WMF Wishathon. Tijdens deze Wishathon annuleert ons team vergaderingen voor een hele week en besteedt het al onze tijd aan het werken aan "kleinere" wensen buiten onze reguliere "grotere" wensenwerklast. Bijvoorbeeld, de wens Betere diff voor alinea gesplitst is een complexe grote wens die een zware planning vereist met betrekking tot ontwerponderzoek, technische architectuur en plannen voor kwaliteitsborging en afhankelijkheden met het Performance-team. Het duurt meestal maanden voordat we deze wensen inwilligen. De Wishathon inspireert ons om wensen te vervullen die eenvoudiger zijn en minder teamoverschrijdende afhankelijkheden en planning vereisen. Hoewel dit misschien niet de meest populaire wensen zijn, geloven we nog steeds dat ze impact hebben en sterk gewenst zijn door de deelnemers die erop hebben gestemd.

In december hebben we andere ingenieurs, ontwerpers en managers uit verschillende teams uitgenodigd om een week lang bij ons te wonen in Wishathon en ons te helpen vooruitgang te boeken bij het werk dat nodig is om deze kleine wensen te vervullen. Dankzij de extra deelname van ingenieurs van andere teams, konden we vier wensen afmaken en een belangrijk stukje code opnieuw maken. Let op dat wij in de geest van snel bewegen en het opbouwen van wensen die de mensen nodig hebben, niet de volledige cyclus van onderzoek en communicatie hebben uitgevoerd die we meestal op grotere wensen voltooien. U kunt hieronder lezen over de wensen die we vorige week hebben voltooid, hun impact en hun geplande release.

Wens: Automatisch voorstellen van het linken naar Wikidata-items na het maken van een artikel

Deze wens kreeg 92 steunstemmen en werd gerangschikt als de #12 meest populaire wens in de lijst van 2022.

Probleem: Iemand maakt een artikel aan in Taal A Wikipedia, maar hij weet niet dat er al hetzelfde artikel is in Taal B Wikipedia (vaak een kleinere taalversie), dus er wordt geen koppeling met Wikidata gemaakt. Indiener van de wens heeft veel gevallen gezien tussen de Chinese Wikipedia (zh) en de Kantonese Wikipedia (yue).

Het werk is afgerond en zal beschikbaar zijn als gadget in de week van 16 januari 2023.

Impact van de wens

 • Meer Wikipedia-pagina's (en andere projectpagina' s) die zijn gekoppeld aan de overeenkomstige Wikidata-items
 • Meer bewustzijn van Wikidata bij wiki-medewerkers
 • Beter onderhoud van links tussen Wikipedia-talen en andere Wikidata voordelen

Wens: Negatie (ontkenning) inschakelen voor tag filters

Deze wens kreeg 41 steunstemmen en werd gerangschikt als de #27 meest populaire wens in de lijst van 2022.

Probleem: Bij het bekijken van feeds zoals Special:Contributions of Special:RecentChanges kunnen we nu filteren op tags, maar niet op de negatie van tags.

De werkzaamheden zijn voltooid en ze zullen ingevoerd worden in de week van 3 januari 2023.

 • Oorspronkelijke wens
 • Relevante tickets en patches
  • T119.072 gesloten: Toelaten tag negatie op Special:Contribution
  • T174.349 gesloten: Toelaten tag negatie op recente wijzigingen
  • ✅ Samengevoegde patch 866.814: UX voor Tag negatie op Special:Contribution
  • ✅ Samengevoegde patch 867.726: testen verbeterd voor formulieren om te werken met hide-if (om volgende toe te staan)
  • ✅ Samengevoegde Patch 866.817: UX voor Tag negatie op Special:Log (buiten doel, maar gemakkelijk)
  • ✅ Samengevoegde patch 867.255: Tonen tag negatie in API en feed (om volgende toe te staan)
  • ✅ Samengevoegde patch 867.731: Voorkomen dat parameter tagfilter wordt ingesteld op 'alle' (om volgende toe te staan)
  • ✅ Samengevoegde patch 867.224: UX voor tag negatie op recente wijzigingen / volglijst
 • Status:
  • 866.814 al in productie (d.w.z. op Special:Contributions)
  • 6 patches samengevoegd, twee taken gesloten, één wens volbracht
 • Volgende stappen:
  • In productie nemen voor Recente Wijzigingen en Special:Log bij de eerstvolgende invoering
 • 🏆 Speciale dank aan de teamleden: Roan Kattouw, Denny Vrandecic, James Forrester, Moriel Schottlender

Eervolle vermelding voor Matěj Suchánek, een vrijwilliger die in 2020 de basis legde door deze patch te schrijven.

Impact van de wens

Gebruikers kunnen bewerkingen filteren op basis van een tag op Recente Wijzigingen, Volglijst, Special:Contributions en Special:Log.

Knop om te bedanken standaard inschakelen in Volglijsten en Recente Wijzigingen

Deze wens kreeg 62 steunstemmen en werd gerangschikt als de #33 meest populaire wens in de lijst van 2022.

Probleem: De knop Bedankt is alleen beschikbaar op individuele paginageschiedenissen, waar maar heel weinig mensen regelmatig mee te maken hebben, vooral meer ervaren editors. Het aantal nieuwelingen dat naar individuele geschiedenispagina's kijkt, is erg laag.

 • Oorspronkelijke wens
 • Relevante tickets en patches
 • 🏆 Speciale dank aan teamlid: Jon Robson
 • Status: Het werk is samengevoegd en beschikbaar voor beta-testen, het zal worden ingezet voor gebruikers in de week van 3 januari.

Impact van de wens

Gebruikers kunnen nu andere gebruikers bedanken vanuit de pagina's 'Volglijst' en 'Recente wijzigingen'.

Wens: De "tag naam" op de wijzigingsregel moet direct linken naar "getagde wijzigingen"

Deze wens kreeg 18 steunstemmen en werd gerangschikt als de #162 meest populaire wens in de lijst van de wensen van 2022.

Probleem: De tag op de wijzigingsregel ziet er nu als volgt uit:

14:33 John Callahan's Quads! (diff | hist).. (−12).. Rng0286 (overleg | bijdragen) (lorem ipsum) (Tags: Visuele bewerking, Mobiele webbewerking)

De tag-naam is een link naar een hulppagina of gewoon tekst. Het is niet gemakkelijk om bewerkingen met dezelfde tag te vinden.

Impact van de wens

Gebruikers kunnen nu op de naam van de tag klikken om bewerkingen met dezelfde tags binnen wijzigingsregels te vinden.

Herstructureren van code uit de Pagina Triage codebase voor eenvoudigere samenwerking

Impact van het werk

Het moderniseren van de codebase om het verbeteren van fouten en functie ontwikkeling gemakkelijker te maken

Hoe verder?

Naast de hierboven ingewilligde wensen hebben we op een handvol andere wensen enige vooruitgang kunnen boeken. Community Tech zal beoordelen welke wensen we kunnen afwerken op basis van de voortgang die er nog op staat. We zijn verheugd om deze Wishathon-traditie voort te zetten en verwelkomen uw feedback op de overlegpagina van deze update! Bedankt voor uw deelname aan de wensenlijst, we hopen u te zien in de komende jaarlijkse enquête opening 23 januari 2023.

16 december 2022: Realtime Voorvertonen komt uit bèta

De Realtime voorvertonen van Wikitext komt in de week van 9 januari 2023 uit de bètaversie als een ingeschakelde functie voor elke gebruiker van de 2010 Wikitext-editor. Het zal beschikbaar zijn om te gebruiken via de werkbalk in de 2010 Wikitext editor. De functie was de 4e meest populaire wens van de wensenlijst 2021.

5 december 2022: De wensenlijst enquête van 2023 vindt plaats in januari

Heeft u een idee voor een hulpmiddel of platformverbetering voor Wikimedia-projecten? Dit is een aankondiging voor u!

De Wensenlijst enquête 2023, waarmee bijdragers hulpmiddelen en verbeteringen kunnen voorstellen en stemmen, begint volgende maand op maandag 23 januari 2023 om 18:00 UTC en zal jaarlijks worden voortgezet.

Wij nodigen u uit om uw ideeën voor technische verbeteringen van onze hulpmiddelen en platforms te delen. Langere ervaring in het bewerken of technische vaardigheden is niet vereist. Als u ooit onze software hebt gebruikt en een idee hebt gevonden om het te verbeteren, is dit de plek om deze ideeën te delen!

De data voor de fases in de enquête zijn als volgt:

 • Fase 1: Indienen, bespreken en herzien van voorstellen: maandag 23 januari 2023 tot maandag 6 februari 2023
 • Fase 2: WMF/Community Tech beoordeelt en organiseert voorstellen: maandag 30 januari 2023 tot en met vrijdag 10 februari 2023
 • Fase 3: Stemming over voorstellen: vrijdag 10 februari 2023 tot vrijdag 24 februari 2023
 • Fase 4: Resultaten gepubliceerd: dinsdag 28 februari 2023

Als u wilt beginnen met het uitschrijven van uw ideeën voorafgaand aan de enquête, kunt u beginnen na te denken over uw voorstellen en ze opstellen in de CWS zandbak.

Wij zijn allen die vorig jaar deelnamen dankbaar. Tot in januari 2023!

1 december 2022: Betere testen voor de bruikbaarheid van diffs

We hebben gewerkt aan verschillende ontwerpalternatieven voor het betere afhandelen van verschillen na een alinea-splitsing, de #1 wens in de wensenlijst enquête 2022! We hebben de community uitgenodigd om zich aan te melden voor bruikbaarheidstesten en om feedback te geven.

3 mei 2022: Realtime voorvertonen doorverwijzen naar partner projecten

We have launched a version of the Realtime preview feature to Polish Wikipedia. Its community has agreed to partner with us and give us feedback on how to improve it before we launch to the rest of the users. Please find our complete Release Plan. Lees meer

This feature touches one of the most used editors (Wikitext 2010) across wiki projects. We've thus decided to roll it out as a Beta Feature before we release the feature to everyone. This will allow us to collect feedback and make improvements before we release to everyone.

We are partnering with users early on to understand behavior on the new tool and make improvements. Depending on the user’s connection, we are aiming to observe and evaluate patterns regarding the automatic and manual reloads of the preview pane, as follows:

 • Automatic reload: Debounce time. When the preview pane is automatically reloading, is our debounce time sufficient to provide a fluid experience?
 • Automatic reload: Discoverability of the manual reload button. When the preview pane is automatically reloading, is the manual reload button that appears while hovering over the preview pane easy to find?

and/or

 • Manual reload: Discoverability/Display time of the manual reload status bar. When the preview pane is NOT reloading automatically, the user will see a status bar inviting them to manually reload. Is the discoverability of the bar sufficient? Is the status bar obstructive to the users’ workflows?

We will aim to observe both of these scenarios for users with stable high-speed internet connections. In both cases, we will be performing the test on two pages: one short article without images (for faster reload time) and another one with a large content and multimedia assets (for slower reload time).

Aside from our main investigation, we will also be observing the following during our screen-sharing sessions with users:

 • Discoverability of the overall feature: although users will be notified of the existence of the realtime preview feature, and the potential relationship between the latter and the "Show preview" feature.
 • User screen sizes- This data could be helpful to understand how useful the Realtime Preview is for folks with a smaller screen. Does this make their experience too crowded?
 • Usage of syntax highlighting/Code Mirror
 • Understanding that both panes do not have a synced scrolling behavior.

If you would like to give us any feedback on any of the open questions above, please reach out to us in the talk page as we are eager to hear about the usability of this new feature. Thanks for building with us!

15 februari 2022: CWS 2022 resultaten

The Community Wishlist Survey 2022 is over! We would like to thank everyone who participated in this year's edition and express our special gratitude to those who made outstanding contributions to the survey below the results. We could not have done it without all of you!

Curious about what happens next? Learn about our prioritization process and check out the ranking of prioritized proposals for this year. Lees meer

8 november 2021: Waarschuwen wanneer er gelinkt wordt naar een doorverwijspagina

We have an update about the wish. We have finished user tests. Lees meer

Hello everyone,

Many thanks for your great support and feedback on the proposed user experience and designs for this wish. This update is regarding the usability testing, which was conducted in parallel with community members on the talk page, as well as the first “Talk to Us hours” video call last September. Thanks again for your valuable inputs!

The goal of this round of usability tests was to determine if our proposed designs were successful in warning users about the potential risks of adding a link to disambiguated page in the 2010 wikitext editor without inhibiting users from continuing to edit. We conducted the test on usertesting.com with 5 editors total.

Here are the insights we gathered from the tests:

 • 2/3 of users successfully noticed the new notification warning them about the disambiguation link they added. Two users were not able to see the notifications due to complications with the testing interface and instructions.
 • All users who saw the notification found it helpful and easy to understand. When users noticed the disambiguation notification and understood its purpose, most of them stated that it was useful without being disruptive to their edit flow.

Acknowledgments: This test was conducted on beta-wiki with a limited content pages. Before we could push some recent user experience and engineering improvements for this wish, including the new link selector widget for the Wikitext editor. We are hoping that these changes will mitigate some of the difficulties encountered by the users during this usability test.

Not all of these editors from this panel are experienced users. Although this wish is intended to be helpful for every user – we assume that less experienced editors will tend to use the VisualEditor over the wikitext editor, thus making this new feature less relevant for them.

We are grateful for your feedback on this talk page and the Talk to Us for our team to get a better understanding of your needs as experienced contributors. Thanks so much for your feedback on the talk page!

2 november 2021: Realtime voorvertonen van Wikitext

Thank you for your comments on the talk page, as well as the latest "Talk to Us" video call. Also, we have conducted usability testing. We are sharing the most important findings. Lees meer Hello everyone,

Many thanks for your support and great feedback on the proposed designs. Thank you for comments on the talk page, as well as the latest "Talk to Us" video call. We have learned more about how experienced users edit.

Also, we have conducted usability testing on the usertesting.com platform. 5 editors took part. Below you will find some of the findings and insights:

 • Half of the users found the new "Preview" button in the toolbar. One of the reasons for this could be behavioral patterns developed over the existing "Show preview" button in the footer of the editor box. We are designing a low-friction pulsating dot with a guide popup. We hope this will make it easier to notice the new feature.
 • All users found the existing "show preview" button.
 • All users understood the difference between both buttons. One could be used while editing (offering a quick glimpse at the output). The other could be more helpful for proofreading before publishing the changes.
 • One user reported that it might always be easy to understand the relationship between the Wikitext input and the preview output. To mitigate this, we are exploring ways to highlight the text in both panes and align the scrolling or editing behavior.

Acknowledgments:

 • Not all of these editors are experienced users. Although this wish is intended to be helpful for every user – we assume that less experienced editors will tend to use the Visual Editor over the wikitext editor. This will make the new feature less relevant for them.
 • We are also working on improving the scaling of both panes. We want to allow for optimal support to both small and ultra-wide displays alike.

Again, thanks so much for your feedback!

19 oktober 2021: Afwijzen van de wens bibliografische bot

Wens: Bibliografische bot

Phabricator ticket voor onderzoek

Wens rang: #14

Reden samenvatting: Scope van het werk te groot, te weinig stemmen.

Wij hebben besloten om dit voorstel af te wijzen. Dit na zorgvuldige overwegingen en meerdere afstemmingsrondes binnen het team en andere teams van WMF en de 'affiliates'.

Rationale: Eerst onderzochten de ingenieurs en ontwerpers de omvang van het werk dat was gedefinieerd in de probleemstelling van de wens (T243150). We hebben vastgesteld dat het werk alleen al onze aanvankelijke inschatting ervan ver overtreft.

Deze wens scoorde erg hoog in ons prioriteringsproces omdat het op het eerste gezicht eenvoudig leek om de Citoid gedrag binnen Wikidata over te nemen. We gingen ervan uit dat het een lage complexiteit met zich meebracht vanuit een technisch en ontwerpperspectief, omdat we de code en ontwerpen konden hergebruiken. Citaten in Wikidata moeten echter wel gekoppeld worden als verwijzingen naar andere objecten in de database. Dit verhoogt de complexiteit aanzienlijk.

Deze wens kwam niet in de top tien van de meest populaire wensen. Het kwam op nummer 14. We hadden het mis over de eerste schatting. De werkzaamheden voor deze wens werden in feite gedurende meerdere maanden door Wikidata/Wikimedia Duitsland uitgevoerd. De uiteindelijke oplossing was te complex om te voltooien gezien de middelen die op dat moment beschikbaar waren. Dit zou het Community Tech team meerdere maanden kosten om het te voltooien, en er zijn andere wensen die populairder waren waar we in plaats daarvan aan zullen werken.

4 september 2021: Real-time voorvertonen Wikitext

We have made progress working on the Real Time Preview for Wikitext tool. We have two questions about its design. We invite you to answer on the project talk page. Lees meer

Thank you for your feedback

Hello all, we are back with an update on the proposed designs for this wish. Thanks for all of your comments on the talk page. We heard what you said and synthesized the feedback as follows:

 • The button to preview the wikitext output should be more intuitive, the person clicking it should know what it does.
 • The button to preview the text should be in the toolbar.

We then took a second try at creating the following set of designs. We are proposing a new button appears in the toolbar:

 

We are proposing than when user previews the content, the preview button label remains "blue" to indicate that the preview state is on, and activated:

 

The preview button would turn back to black if users toggle it off and the preview would disappear.

Horizontal vs Vertical

Please note that these proposed designs are illustrative. We only included a vertical version because we are currently investigating if the ability to have a wide screen will still be an option given the planned and upcoming work on Web desktop improvements which would limit the page to 960px in width, making it too cluttered to have a horizontal view.

Open Questions: We want to hear from you!

 • Does the new button placement seem more intuitive to the workflows in the toolbar?
 • Does the current proposed layout feel like there is enough space to view both the wikitext and the output?

Thanks so much for your continued feedback on the talk page!

27 augustus 2021: Real-time voorvertonen Wikitext

We are making initial steps on the Real Time Preview for Wikitext tool. We have questions about its design. We invite you to answer on the project talk page. Lees meer

Proposed Designs

Horizontal Desktop Layout

A new button will appear. This gives editors the option to preview the text on the side in real-time:

 

Note: The pink box above is just to draw attention to the button, it will not actually appear to users.

Editors will be able to click on the button highlighted above. If they do that, the following layout would allow them to preview the output in a scrollable fixed container:

 

Vertical Desktop Layout

The following new user interface element will appear when a user has a vertical desktop screen:

 

Note: The pink box above is just to draw attention to the button, it will not actually appear to users.

Editors will be able to click on the button highlighted above. If they do that, the following layout would allow them to preview the output in a scrollable fixed container:

 

The engineers have begun work on these changes. We are introducing the changes inside of MediaWiki core. We'd love to hear your thoughts on our proposed designs. We'd especially love feedback on:

 • Making the copy and button placements intuitive
 • The overall feel of the proposed designs

We're looking forward to hearing your thoughts on our proposed designs and any other considerations!

Open Questions: We want to hear from you!

The solutions above are proposed and in early stages. We'd love to hear your feedback on the talk page. Your insight can help us understand other approaches, risks, and solutions.

These are our questions to you:

 • How do you think this will influence the way you edit?
 • Does the icon on the expand button prepare the editors to understand what it does? Is it distrupting?

20 augustus 2021: De wensenlijst enquête van 2022 vindt plaats in januari

Hallo allemaal,

We hopen dat het met jullie allemaal goed gaat in deze moeilijke tijden. We wilden wat nieuws delen over een wijziging in de community wensenlijst enquête 2022. We willen ook graag uw mening horen!

In januari 2022 houden wij de enquête naar de community wensenlijst 2022. We hebben meer tijd nodig om aan de wensen voor 2021 te werken. We hebben ook tijd nodig om enkele wijzigingen in de wensenlijst 2022 voor te bereiden. Ondertussen kunt u op een speciale ideeënbus vroege ideeën voor de wensen voor 2022 achterlaten.

Voorstel en wensvervulling zullen in hetzelfde jaar plaatsvinden

In het verleden heeft het Community Tech-team in november van het voorafgaande jaar de enquête naar de community wensenlijst voor het daarop volgende jaar gehouden. We hebben bijvoorbeeld de wensenlijst voor 2021 in november 2020 uitgevoerd. Dat werkte een paar jaar geleden goed. In die tijd begonnen we met het werken aan de wensenlijst kort nadat de resultaten van de stemming waren gepubliceerd.

In 2021 zat er echter een vertraging tussen de stemming en het moment waarop we aan de nieuwe wensen konden gaan werken. Tot juli 2021 werkten we aan wensen uit de wensenlijst voor 2020.

We hopen dat het houden van de enquête naar de community wensenlijst 2022 in januari 2022 beter uit te leggen zal zijn. Dit geeft ons ook de tijd om meer wensen uit de lijst 2021 te vervullen.

Bredere deelname aanmoedigen van historisch uitgesloten gemeenschappen

We denken erover na hoe we de lijst gemakkelijker kunnen maken om aan deel te nemen. We willen meer vertalingen ondersteunen en gemeenschappen met weinig middelen aanmoedigen om actiever te zijn. We willen graag wat tijd hebben om deze wijzigingen door te voeren.

Een nieuwe gelegenheid om met ons te praten over prioriteiten en wensen die nog niet zijn ingewilligd

We hebben 365 dagen niet naar een wensenlijst gevraagd, maar aarzel niet ons te benaderen. We hopen van u te horen op de overlegpagina, maar we hopen u ook te zien op onze tweemaandelijkse Talk to Us-bijeenkomsten! Deze zullen worden gehost op twee verschillende tijdstippen, verspreid over de verschillende tijdzones wereldwijd.

We beginnen onze eerste bijeenkomst op 15 september om 23:00 UTC. Binnenkort meer informatie over de agenda en de indeling!

Brainstorm en conceptvoorstellen vóór de voorstelfase

Als u al vroeg ideeën hebt voor wensen, kunt u de nieuwe ideëenbus voor de inventarisatie naar de community wensenlijst gebruiken. Zo vergeet u ze niet in de tussentijd tot januari 2022. U kunt ook terugkomen en uw ideeën verfijnen. Onthoud wel dat bewerkingen in de ideëenbus niet tellen als wensen!

Feedback

 • Wat moeten we doen om de wensenlijstpagina's te verbeteren?
 • Hoe zou u onze nieuwe ideëenbus willen gebruiken?
 • Welke risico's voorzie jij in onze beslissing om de datum van de wensenlijst 2022 te wijzigen?
 • Hoe kunnen we ervoor zorgen dat meer mensen deelnemen aan de enquête naar de community wensenlijst 2022?

Antwoord op de overlegpagina (in elke gewenste taal) of tijdens onze Talk to Us-bijeenkomsten.

18 augustus 2021: Waarschuwen wanneer er gelinkt wordt naar een doorverwijspagina

We have moved forward with the design. We would like you to answer our questions. Lees meer

Progress with the design

Hello everyone, and thanks to those of you who have been active on our talk page and tested the proof of concept script for displaying a warning. We have moved forward with designing for the last two requirements in our proposed solutions and wanted to share them with you so that we could hear your input!

As an Editor using the link toolbar to search for knowledge to reference in my article, I can:

 • See a warning before publishing if I have introduced a disambiguation link in my article
 • Visibly differentiate disambiguation links as a different type of content than articles that come up on my suggestions

For the first solution above, we are proposing displaying this yellow box warning when wikitext users add a link:

 

For the second solution above, we are proposing changing the copy to better describe what a disambiguation page means in the wikitext link button and in the visual editor link pop-up:

 

 

Open questions

We'd love to hear your thoughts on our proposed designs. We'd especially love feedback on:

 • Making the copy accessible and making it easier to glean what a disambiguation page is
 • Making sure the warning for wikitext editors feels preventative without coming off as discouraging-- editors should still be able to publish even if they have introduced faulty links

We're looking forward to hearing your thoughts on our proposed designs!

Terugzetten/verwijderen van de bijbehorende overlegpagina

We have completed our first investigation. You can track this inside this ticket on Phabricator. The bulk of the work here will be around security and performance considerations. We estimate tackling this work within the coming months. Lees meer

2 augustus 2021: Waarschuwen wanneer er gelinkt wordt naar een doorverwijspagina

We have completed our first part of the wish. As a result, we will release a new change in a few days. Thank you for all the comments you have given. Lees meer

The first part is about the following improvement:

As an Editor using the link toolbar to search for knowledge to reference in my article, I can see specific articles as the first search results.

This effects the link search function in VisualEditor and the 2017 wikitext editor.

The change should go live this week. In the meantime, if you would like to preview the changes, you can try it out on the beta cluster. For instance, when adding a link and you type out the term "New York", New York City and New York (state) appear above the disambiguation page New York in the search results.

We are looking forward to hearing your feedback!

After this change is released, we will be monitoring the numbers inside The Daily Disambig to see if it has any impact on the number of unwanted dab links being added (thanks for pointing us in the direction of this page).

23 juli 2021: Waarschuwen wanneer er gelinkt wordt naar een doorverwijspagina

We have begun design planning on this wish. Our designer, NAyoub is working on setting up some user tests where we ask new editors to link from the Jupiter article to the Mars article and see if they fall for the disambiguated page since it's the first result. We will take notes and write up next steps based on the results. Our engineers are also investigating the feasibility of moving search results for disambiguated terms to the bottom of the results. Lees meer

16 juli 2021: Kopiëren en plakken diffs

We are making initial steps on the Copy paste diffs tool. We have questions about its design. We invite you to answer on the project talk page. Lees meer

Engineering investigation

We have begun the engineering investigation for this work inside this Phabricator ticket. We are optimistic in the solutions we've found to fix this problem.

Video demonstrating copy and paste interactions for diff selection

Open questions

 • In which contexts do users usually copy and paste from diffs?
 • What syntax manifests itself as intrusive? Is there any syntax that would be desirable to keep in the clipboard?
 • What feedback do you have on our proposed solution?

15 juli 2021: Statusrapport

There have been and will be changes to our team. We have made decisions what will be the sequence of wishes we will be working on. We would like you to learn more about our methodology. There are reasons why the voting is not the only criterion. Please tell us what you think about it. Lees meer